Szoptatás, a feladat (2)


P. Csordás Gyöngyvér  2009.8.23. 18:43

Szülés után a nő fejében amúgy is nagy a zűrzavar, összevissza kavarognak benne a kérdések.

Önbizalom és támogatás

A magazinokban és a szakirodalmakban a terhesség alatt olvasott, sokszor ellentmondásosnak tűnő válaszok tucatjai zakatolnak a fejében. A segítőkész rokonok és barátok sokszor kéretlen jó tanácsai általában még nagyobb káoszt okoznak. A szoptatáshoz pedig, főleg kezdetben, csend kell. az agyban is. Magunkban kell összegeznünk a tanultakat. Látni kell, hogy a rengeteg kérdésre valójában mindig ugyanaz a pár válasz adható. El kell hinni, hogy a szoptatás tényleg egyszerű. Kevés kivétellel (amikor a kismamának valamilyen egészségi vagy szervi ok miatt nincs teje) – Bárki meg tudja csinálni! Anya és baba együtt. Mert ez közös tevékenység. A szülés-születés után ez a második, szép, hosszú kaland, amelyben egymásra vagyunk utalva. És ez az egészben a legszebb. Egymás nélkül semmire sem megyünk, együtt viszont minden sikerül. Babánk előnye az, hogy ő nem aggódik. Neki minden természetes. A mi félelmünk, tanácstalanságunk az, ami akadályt jelenthet.

Az egyik legfontosabb dolog tehát az önbizalom. Hogy legyen elég erőnk és hitünk kitartani a mellett az irányvonal mellett, amit a kezdetekkor helyesnek tartottunk. El kell köteleznünk magunkat nézeteink mellett – bizonyos könyvek, vagy olyan családtagok, barátok, szakemberek mellett, akiknek adunk a véleményére, és akikre hivatkozhatunk. A tapasztalat azt mutatja, hogy az igény szerinti szoptatást, azaz amikor nem az órához és a mérleghez igazodunk, hanem a baba jelzései alapján, a szívünk diktálta módon és tempóban szoptatunk, könnyű betartani – ha minden jól alakul. Amint azonban probléma támad – például csökken a tej mennyisége, sokat sír a baba, vagy a helyes szopási technika elsajátítása ütközik nehézségekbe, hajlamosak lehetünk a könnyebb utat választani – tápszerhez nyúlni, és elhinni a kétkedőknek és a kishitűeknek, rosszabb esetben a harminc évvel ezelőtti nézeteket valló orvosnak, hogy nekünk ezért vagy azért nem sikerülhet.

Ilyenkor van különösen nagy szerepe a támogató családnak, elsősorban az apukának. A támogatás viszont nem azt jelenti, hogy az anyát próbálják meggyőzni a saját igazukról, hanem azt, hogy megerősítik abban, hogy a helyes úton jár, bátorítják, kitartásra és küzdésre ösztönzik. És nem utolsósorban segítenek meglátni, mikor van valóban szükség szakember, lehetőleg képzett szoptatási tanácsadó segítségére.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Az anyatej a legjobb

Kovács Márta

A szoptatás, különösen az első időkben, nagyon fontos mind a baba, mind az anya számára.

2018.8.2.    42


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4


Szoptatás, mozgás, fogyás?!

Földes Gyöngyi

Ezzel kapcsolatban sok téves információ olvasható. Szeretnék ezzel a cikkemmel a kisbabás anyukák segítségére lenni.

2013.11.26.   


Meddig szoptassunk? (2)

Jády Mónika

Van, aki szigorúan három, később négyórás ritmusban eteti a babát, mások az igény szerinti szoptatás hívei, és akár óránként is megszoptatják a picit.

2013.7.25.   


Meddig szoptassunk? (1)

Jády Mónika

A fenti kérdésre különféle válaszokat kapunk, attól függően, éppen kit kérdezünk meg.

2013.7.4.   


Amit a szoptatásról tudni érdemes (4)

Kovács Márta

A szoptatás egy mély, kellemes élmény, melynek során erős érzelmi kapocs alakul ki. Ámde a következő problémák is jelentkezhetnek:

2013.3.14.    7

A rovat további cikkei

Babagondozás hőség idején

Kovács Márta

Ne takarjuk le a babakocsit nyáron! Semmiképpen ne fedjük le – még a legvékonyabb, muszlinszerű anyag is szinte termosszá változtathatja a kocsi belsejét!

2023.7.19.   


Kényelmes kismamaruha

Itt egy kis segítség a kismama-leggings vásárláshoz!

2022.12.4.   


Mikor nagyobb a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond. Ezúttal a mondás második felével foglalkozunk.

2022.2.24.   


Mikor kicsi a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond... Ugye ismerős a mondás?

2022.2.17.   


Tápszer a babának

Szülés után nagyon sok anyuka kerül abba az elsőre kétségbeejtőnek tűnő helyzetbe, hogy nincs elég teje...

2020.12.20.   


Melyik a legjobb tápszer?

A legideálisabb és legjobb dolog a szoptatás, de nagyon sok újdonsült anyuka, valamilyen okból nem tudja szoptatni a kisbabáját.

2020.12.7.