Szoptatás, a feladat (2)


P. Csordás Gyöngyvér  2009.8.23. 18:43

Szülés után a nő fejében amúgy is nagy a zűrzavar, összevissza kavarognak benne a kérdések.

Önbizalom és támogatás

A magazinokban és a szakirodalmakban a terhesség alatt olvasott, sokszor ellentmondásosnak tűnő válaszok tucatjai zakatolnak a fejében. A segítőkész rokonok és barátok sokszor kéretlen jó tanácsai általában még nagyobb káoszt okoznak. A szoptatáshoz pedig, főleg kezdetben, csend kell. az agyban is. Magunkban kell összegeznünk a tanultakat. Látni kell, hogy a rengeteg kérdésre valójában mindig ugyanaz a pár válasz adható. El kell hinni, hogy a szoptatás tényleg egyszerű. Kevés kivétellel (amikor a kismamának valamilyen egészségi vagy szervi ok miatt nincs teje) – Bárki meg tudja csinálni! Anya és baba együtt. Mert ez közös tevékenység. A szülés-születés után ez a második, szép, hosszú kaland, amelyben egymásra vagyunk utalva. És ez az egészben a legszebb. Egymás nélkül semmire sem megyünk, együtt viszont minden sikerül. Babánk előnye az, hogy ő nem aggódik. Neki minden természetes. A mi félelmünk, tanácstalanságunk az, ami akadályt jelenthet.

Az egyik legfontosabb dolog tehát az önbizalom. Hogy legyen elég erőnk és hitünk kitartani a mellett az irányvonal mellett, amit a kezdetekkor helyesnek tartottunk. El kell köteleznünk magunkat nézeteink mellett – bizonyos könyvek, vagy olyan családtagok, barátok, szakemberek mellett, akiknek adunk a véleményére, és akikre hivatkozhatunk. A tapasztalat azt mutatja, hogy az igény szerinti szoptatást, azaz amikor nem az órához és a mérleghez igazodunk, hanem a baba jelzései alapján, a szívünk diktálta módon és tempóban szoptatunk, könnyű betartani – ha minden jól alakul. Amint azonban probléma támad – például csökken a tej mennyisége, sokat sír a baba, vagy a helyes szopási technika elsajátítása ütközik nehézségekbe, hajlamosak lehetünk a könnyebb utat választani – tápszerhez nyúlni, és elhinni a kétkedőknek és a kishitűeknek, rosszabb esetben a harminc évvel ezelőtti nézeteket valló orvosnak, hogy nekünk ezért vagy azért nem sikerülhet.

Ilyenkor van különösen nagy szerepe a támogató családnak, elsősorban az apukának. A támogatás viszont nem azt jelenti, hogy az anyát próbálják meggyőzni a saját igazukról, hanem azt, hogy megerősítik abban, hogy a helyes úton jár, bátorítják, kitartásra és küzdésre ösztönzik. És nem utolsósorban segítenek meglátni, mikor van valóban szükség szakember, lehetőleg képzett szoptatási tanácsadó segítségére.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Az anyatej a legjobb

Kovács Márta

A szoptatás, különösen az első időkben, nagyon fontos mind a baba, mind az anya számára.

2018.8.2.    42


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4


Szoptatás, mozgás, fogyás?!

Földes Gyöngyi

Ezzel kapcsolatban sok téves információ olvasható. Szeretnék ezzel a cikkemmel a kisbabás anyukák segítségére lenni.

2013.11.26.   


Meddig szoptassunk? (2)

Jády Mónika

Van, aki szigorúan három, később négyórás ritmusban eteti a babát, mások az igény szerinti szoptatás hívei, és akár óránként is megszoptatják a picit.

2013.7.25.   


Meddig szoptassunk? (1)

Jády Mónika

A fenti kérdésre különféle válaszokat kapunk, attól függően, éppen kit kérdezünk meg.

2013.7.4.   


Amit a szoptatásról tudni érdemes (4)

Kovács Márta

A szoptatás egy mély, kellemes élmény, melynek során erős érzelmi kapocs alakul ki. Ámde a következő problémák is jelentkezhetnek:

2013.3.14.    7

A rovat további cikkei

Babagondozás hőség idején

Kovács Márta

Ne takarjuk le a babakocsit nyáron! Semmiképpen ne fedjük le – még a legvékonyabb, muszlinszerű anyag is szinte termosszá változtathatja a kocsi belsejét!

2020.7.21.   


Nem értem...!

Kovács Márta

Nem mindig értem a mai fiatal anyukákat. Az az érzésem, hogy elhitették velük: az a jó kisbaba, kisgyerek, akivel nincs semmi gond.

2020.2.12.   


Apák a szülőszobán

Kovács Márta

A gyermek születésekor két dolgot él át egy apa: csodát, a születés élményét, és az anya iránti tiszteletet.

2019.10.19.   


Mi legyen a gyerekkel?

Póda Erzsébet

A mai anyáknak nincs asszonyos alakjuk, lányosak maradnak, csinosak, szexisek, fiatalosak, szeleburdik.

2018.9.22.    34


Gólyák és nők

Póda Erzsébet

Avagy nem akarok otthon szülni!

2017.9.14.    17


Mikortól szobatiszta?

Jády Mónika

Megfogadandó jó tanácsok kezdő (és újrakezdő) szülőknek.

2017.5.15.    2