Műtétek, műtétek (1)


Prikryl Vera  2008.5.9. 16:36

Betegségem története, avagy hosszú harcom a rákkal!

1981. augusztus végén, harmincnégy évesen, szabadságom utolsó napjaiban, mosdás közben észre vettem, hogy a bal mellemben van egy zölddiónyi (később az orvosok így határozták meg) csomó.

Nagyon megijedtem, de szerencsés helyzetben voltam, mert a férjem kórházban dolgozott, így néhány telefonhívás után, még azon a héten elvégezték a mammográfiát és a mellkasröntgent. A röntgenosztály főorvos asszonya azonnal elvitt a sebészetre és rájuk bízott, de nekem nem mondott semmit. A sebész főorvos megvizsgált, megnyugtatott, hogy nincs semmi komoly baj. Hétfőn reggel befekszem, kedden megoperál, és ha minden jól megy, szerdán haza is mehetek.

Elérkezett a hétfő, befeküdtem a kórházba, ahol a felvétel során kiderült, hogy szívbeteg vagyok (kétéves korom óta tudom). Konzíliumra került sor, hogy elaltathatnak-e, majd szerdán megműtöttek. Férjem aznap vidéken volt, de tájékoztatták telefonon, és azt mondták neki, mire felébredek, talán már haza is ér. Engem betoltak a műtőbe, aztán már csak arra emlékszem, hogy a kórtermi ágyamon felébredtem, és valami nehéz dolog nyomta a mellkasomat. Amennyire visszaemlékszem, be-benéztek a nővérek, orvosok, de hiába kérdeztem, mit csináltak velem, senki nem mondott semmit. Csupán azt közölték: majd megtudom.

Este hazaérkezett a férjem, és ahogy ránéztem, éreztem, hogy valami nincs rendben. A végén ő mesélte el, hogy sajnos a bal oldalamon teljes mirigyirtást kellett végezni, és további kezelésként sugárterápiát javasoltak. Először fel sem fogtam a helyzetemet, de a férjem ottléte olyan nyugtató volt számomra, hogy nem gondoltam a továbbiakra. A kórházból való hazajövetelem előtt a reggeli mosdásnál összeestem a zuhanyozóban: kinyílt a sebem. Felvittek a kardiológiai intenzív osztályra, és egy héten belül beültették a szervezetembe a pace-makert. Kaptam egy igazolványt, meg egy könyvet a betegségről, úgyis ráérek olvasni, de személyes tájékoztatást, magyarázatot a velem addig történt eseményekre nem kaptam.

1981. október 28-án engedtek haza azzal, hogy naponta kell sugarazásra járnom (először 40, aztán a további fél évben 40 és év végén 20 adag). 1982. január 15-én kezdtem dolgozni. A munkahelyemen a betegségemet (és vele engem) „kirekesztő” módon kezelték: volt, aki azt mondta, fertőzök, tehát nem ül velem egy helyiségben...

Nem sokkal ezután kiléptem erről a munkahelyről, váltottam.

1982. májusában terhes lettem (meggyógyított a sugár, mert „papírom volt” arról, hogy fogamzásképtelen vagyok). De mivel sugárfertőzött volt a magzat, nem tarthattam meg. Egészségügyi küretre kellett mennem, majd hazaengedtek. Két hét múlva lámpás szirénával vittek a mentők a kórházba, ahol negyedórán múlt az életem, mivel méhen kívüli terhességem volt, és a hasüregem már megtelt vérrel...

Ezt is túléltem. A férjem volt a támaszom, ő tájékoztatott mindenről.

Bárcsak le tudnám írni, mit éreztem, amikor megláttam magam…! Az összes tükröt leszedtük a lakásban, de még így is gyűlöltem magam, és a munkába menekültem. Három helyen dolgoztam, a napi huszonnégy órából durván tizennyolcat. Aztán 1985-ben sor került egy mellprotézist beültetésére, ami valamelyest visszabillentett a normális kerékvágásba.

1997. szeptemberéig boldogan, békésen, kicsit dilisen, de viszonylag felszabadultan éltem, mikor is kiderült, hogy a jobb oldalamon a mellemben van egy csomó. A történet hasonló a korábbiakhoz, csak nem vették le a mellemet, csak a csomót és hónaljmirigyből bizonyos részeket. De már onkológus foglalkozott velem, mert a sebész csak operált. Zitazónium nevű gyógyszert szedtem, azt mondták tökéletesen rendbe fogok jönni.

Ez így volt egészen 1998. szeptemberéig, amikor is a „kitakarított” bal oldalamon, a mellprotézis felett keletkezett az újabb daganat.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Műtétek, műtétek (5)

Prikryl Vera

Tavaly azzal fejeztem be a történetemet, hogy soha többet nem írok, akármi történik is velem.

2010.4.14.   


Műtétek, műtétek (4)

Prikryl Vera

Sajnos a sors úgy hozta, hogy folytatnom kell a történetemet.

2009.2.24.  5   


Műtétek, műtétek (3)

Prikryl Vera

Mikor szavakba öntöttem történetemet és harcomat az emlőrákkal, még nem gondoltam, hogy folytatást is fogok írni.

2009.2.5.  5   


Műtétek, műtétek (2)

Prikryl Vera

Kivették, és várt rám a kemoterápia.

2008.5.11.  3    2

A rovat további cikkei

A rák világnapja

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Február 4. – A rák világnapja. Nem hiszem, hogy ezt ünnepelni kellene...

2021.2.3.   


Nincs kinek

Kovács Márta

Nehezen viselem, ha nem vesznek rólam tudomást.

2014.4.16.   


Hős

Kovács Andrea

Van egy betegség, amelynek ha csak kimondják a nevét, összerándul az ember.

2011.7.20.   


Előzzük meg a mellrákot!

Halász Kata

A mellrákról nem lehet eleget beszélni, ezt mutatják a statisztikai adatok is:

2010.10.19.   


Nyugodj békében!

Póda Erzsébet

Végső búcsú kolléganőnktől, barátnőnktől, Fülöp Évától (1978-2010).

2010.4.19.  10   


Csodaszép tavasz

Krajcsi Erzsébet

Az a csodaszép tavasz! Lesz-e olyan még egyszer? Zöldelltek a fák, sok már virágba is borult, és azok az illatok…!

2009.3.28.  3   


Anyu, apu, mi és a rák

Fodor Tekla

Hatodikos voltam, amikor kimondták a kegyetlen diagnózist.

2008.11.14.  2   


Soha ne keseredjünk!

Bozsó Ilona

Tavaly augusztusban a mammográfián derült ki, hogy több kisebb daganat van a jobb mellemben.

2008.10.20.  3