Embergyereknek születtem


Nagy Erika  2014.3.31. 3:42

Nőket kérdeztünk arról, mit jelent számukra nőnek lenni, mit gondolnak nőiségről, nőiességről.

Csapody Kinga
Kora: 33 éves
Foglalkozása: szerkesztő

Kár, hogy nem kérdezted meg akkor, mikor fele ennyi idős voltam, majd egyetem alatt és mondjuk a 30. szülinapomon. Érdekes ívet rajzolnának a válaszok. Próbáltad már mondjuk fehérneműkkel szemléltetni ezt? Gondold csak át a pamuttopoktól, sportmelltartóktól és pushupoktól hogyan vezet az út a randiszetteken át a szoptatós melltartókig. És hogy utána hova/hogyan tovább? Jó kérdés! Jelenleg egy 15 hónapos pasi szűrőjén át látom, hogy ha kibújok a kényelmes „játszós ruhákból”, és sminkelek, ékszert veszek fel, az gyanús: anya el fog menni. Ami kell is – jó néha újra nőnek öltözni, tárgyalni, vagy felnőttekkel találkozni. Még akkor is, ha a „nőnek lenni” is attól a legjobb, hogy hazaérve az ő ragacsos ujjai ölelik át a nyakamat, és ő rötyög a fülembe.Hizsnyai Tóth Ildikó
Kora: 48
Foglalkozása: egyetemi oktató, műfordító

Hogy mit jelent számomra nőnek lenni?
Mondhatnám, hogy a fene tudja, hiszen nincs egy párhuzamosan (férfibőrben) zajló életem, amellyel össze tudnám hasonlítani ezt az egyetlent. Embergyereknek születtem, és mindig is magamból kitekintve szemléltem a világot, amelyről csak fokozatosan derült ki, hogy nemileg kétpólusú. Illetve először csak annyi, hogy bizonyos egyedek érintése puhább, és valahogy másként mozog körülöttük a levegő.
Ez tetszett. Mondhatnám, gyerekként nőpárti voltam, ugyanakkor azt is be kell vallanom, hogy mégsem készültem „női pályára”. A környezetemben élő nőket ugyanis sokkal több „muszáj”, „nem szabad”, „így illik”, „úgy szokás” korlátozta, mint a férfiakat, és ez a kispályás létforma egyáltalán nem volt vonzó egy magamfajta vadóc számára, aki az egész világot játszótérnek gondolta. Épp ezért mindent megtettem annak érdekében, hogy az utcabeli srácok ne tartsanak nyafogós, pisis nyámnyilának. Hogy a felnőttek ne akarjanak vattába csomagolva a széltől is óvni, női foglalkozást keresni nekem, férjhez adni. Illetve hogy senki se tuszkolhasson bele valamilyen tetszetős csomagolású nemi szerepkörbe, amelyhez azért alkalmanként különféle bónuszok, kedvezmények is járnak stb.
Szóval, amíg el voltam foglalva a játéktér kiszélesítésével, ahol mindenki egyenrangú játékos, addig szépen elszaporodtak körülöttem azok az egyedek, akik szerint az érintésem puhább, és valahogy máshogy mozog körülöttem a levegő.
(Pedig Isten látja lelkemet, hogy mindent megtettem ellene.)Németh Dorka
Kor: 24 éves
Foglalkozása: újságíró, marketinges

Kicsi koromtól kezdve apám szabályai szerint próbáltam jönni-menni a világban. Mindegyik szabály úgy kezdődött, hogy „úrilány nem...” Egy úrilány nem dohányzik az utcán, úrilány nem csavarog egyedül, sötétben meg sehogy sem, úrilány nem csámcsog, úrilány nem festi a haját, úrilány tudja, mit akar, úrilány kiáll saját magáért, becsüli magát és elvárja ezt másoktól is. Ezeket napokig sorolhatnám.
Évekig nem tudtam mit kezdeni a mondataival, és csak nemrég jöttem rá, hogy apám végig azt próbálta elmondani, milyen egy igazi nő. Hogy a hatéves Dorkával azokat az értékeket akarta megértetni, amiket ő is becsül egy nőben. A tisztességet, a természetességet, a jó modort. Hogy vállaljuk azt, amivel szembe kerülünk. Mert „egy úrilánynak mindent ki kell bírnia, ez különbözteti meg őket a tehenészlányoktól.”
Számomra a nőiesség mindössze abban áll, hogy ugyanúgy el kell viselni minden vihart az életben, ahogy adott esetben egy férfinak. Nem nyafogva, a sebeinket nyalogatva, hanem ugyanolyan erősen, de elegánsan és higgadtabban. Úrilányként.Vida Barbara
Kor: 20 éves
Foglalkozása: tanuló, kezdő prózaíró

Számomra a nőiesség a kifinomultságot jelenti úgy az öltözködésben, mint a viselkedésben, jellemben egyaránt. A nőiségről elsőként az anyaszerep jut eszembe, pontosabban az anyai ösztön, a gondoskodni vágyás másokról.


Vécsei Rita Andrea
Kor: 46 éves
Foglalkozása: költő, blogíró (ritaritmia blog)

Nőképem eltorzult idővel. Nemhogy csipketanga, de még csak frizura se kell a nőiességhez. Öt férfi között élek. Nekem a puszta létezésem elég. Micsoda nő vagyok már reggel, ahogy bújok ki a pizsamából! Ahogy a kávét iszom, adok a macskának, és futócipőt húzok. Nem is szólva arról, amit másként csinálok, mint ők. Nálunk a másság a nőiesség. Az, hogy tejszínes csirkét főzök, nem vaddisznópörköltet, hogy romtemplomhoz akarok menni FeHoVa helyett, hogy kutyavásárlásnál szukát választok. Ahogy pedig a kisfiúk is férfivá lesznek, elég egy rossz mozdulat, pár megindokolhatatlan könnycsepp, és nőiségem nem ismer határt többet.


Gősi Vali
Kor: 60 éves
Foglalkozása: pénzügyi főelőadó negyven évig, ma már nyugdíjas, költő, író.

A nőiesség számomra elsősorban valami különleges lelkiállapotot jelentett mindig, valami finom érzékenységet, nevezhetjük hetedik érzéknek is. A megérzés képessége ugyanis elsősorban a nők, különösen az anyák rendkívüli lelki érzékenységét jelzi. A nőiség leginkább a lélek finom rezgése, amelyre jó, ha rezonál a férfi is, amikor eljön az ideje. Talán éppen ezért rendezte úgy a természet, hogy a lelki hangoltság kiül a nő arcára, egész lényére, és elárulja belső rezgéseit. Ha sikerül ezt felismerni magunkban, akkor sikerülhet tudatosítani azt is magunkban, hogy lelki békénk őrzésével szépséget sugározhatunk. Fontos még, ha képesek vagyunk megismerni és vállalni önmagunkat. Érdemes ezen az úton járni, és nem kerül semmibe, sőt, ha szétosztjuk a bennünk termelődő lágyságot, finomságot, az már maga a szeretet, ami állandóan újratermelődik. Az igazi nő gyakran kortalan, hiszen gyermek ő, majd szerető, asszony, anya, társ, barátnő, nagymama – néha egyszerre is. Talán ezért mondják: a nő örök.

Anyánk, a Nő

szüntelen változás
oltalmazó
szelíd önfeláldozás
áldó imája
vétkeinkre
kegyelem
feloldozás

Anyánk, a Nő

békítő mosoly
vetett tiszta ágy
könnyű álmodás
ráncain
hajnalfény-virág
gyöngyház - - ragyogás

Anyánk, a Nő
vasalt ruháink illata
időtlen emlék-varázs
szerelme általunk
marad örök
folytatás:
búzakalászból
áldott új kenyér
ünneppé lényegült
foszlós kalács

(Gősi Vali verse)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Modernkori amazonok

Palkó Emese

Rengeteg szó esik arról, hogyan lehetünk nőies nők, és hogyan élhetjük meg önnön nőiességünket.

2014.4.24.   


A nő átmeneti lény

Nagy Csivre Katalin

Milyen a mai kor lánya, asszonya? Néhány vélemény...

2014.4.11.   


Mosónő vagy plázacica?

Bányai Ilona

A nőiesség mindenkinek mást jelent, ugyanúgy, ahogy a szépség, a vonzalom, a szeretet.

2014.4.7.    30


Elsősorban NŐ vagyok

Puha Andrea

…és csak másodsorban fogyatékos.

2014.3.28.    165


A nőiesség az eszközünk

Kozma Eszter

Mitől nő egy nő? Mitől nőies? Sőt, mi az, hogy nőies?

2014.3.25.    10


A nő örök (2)

Kiss Adrienn Éva

Riportunk négy különböző generáció szemszögéből mutatja be a nőiséget, nőiességet.

2014.3.20.    40

A rovat további cikkei

A nő örök (1)

Kiss Adrienn Éva

A nőiség és a nőiesség egyidős a létezéssel.

2014.3.18.   


Nőies leszbikusok, férfias heteroszexuálisok

Halász Kata

Van-e bármi köze a testi vonzódásnak ahhoz, hogy egy nő nőies?

2014.3.13.  1    9