A világ legveszélyesebb szervezetei 2.


Halász Kata  2011.3.7. 5:08

Cikksorozatomban olyan szektákról és titkos társaságokról írok, melyek tragikusságuknál fogva kivívtak maguknak pár oldalt a történelem nagykönyvében.

O.D.E.S.S.A

Az SS (Schutzstaffel, vagyis Védelmi Osztag) Hitler személyi védelmére jött létre, mely csak a Führernek tartozott hűséggel. Egy elit alakulat volt ez, csak 25-35 év közötti erős testalkatú, büntetlen előéletű, árja férfiak lehettek a tagjai. Valóságos gyilkológépek voltak, akik hihetetlen hatékonysággal dolgoztak. Az SS gyakorlatilag a kegyetlenség és embertelenség szimbólumává vált, tetteik által olyan örökséget hagytak a következő generációkra, melynek terhét a mai napig viselnie kell a német nemzetnek. Az SS tagjai fanatikus fasiszták voltak, akik a hazaszeretet mögé bújva embermilliókat gyilkoltak meg, a legkegyetlenebb eszközökkel. Vezetőjük bátorságról és becsületről rikácsolt, aztán öngyilkos lett, legelszántabb követői pedig hanyatt homlok menekültek a szövetségesek megtorlása elől. Bőrük épséget egy szervezet védte: az ODESSA.

Az Organization Der Ehemaligen SS-Angehörigen (Egykori SS Tagok Szervezete) 1944/45 fordulóján (egyes források szerint 1946-ban) jött létre, feladata pedig az volt, hogy amikor szorul a hurok, az SS-tagok (elsősorban a magasrangúak) új személyazonosságot és ezáltal új életet kezdhessenek külföldön. Voltak, akik Németországban maradtak, és a régi bajtársakat hamis papírokkal, új állással, fedőcéggel segítették. A legfőbb cél a felelősségvállalás elkerülése volt: ha valami hiba folytán bíróság elé is kerültek, igyekeztek lelassítani az eljárást és a lehető legenyhébb büntetést kialkudni. Az ország életének minden területére volt befolyásuk: embereik magas pozíciókat kaparintottak meg, voltak köztük cégvezetők, bírók, politikusok és rendőrök, nem beszélve a médiáról, melyet a hirdetőkön keresztül tudtak a legkönnyebben irányítani. Vagyonuk hatalmas volt, hiszen Hitler és csapata végigrabolta egész Európát.

A nácik jól tudták, hogy a Nürnbergi perben néhány bajtársat fel kell majd áldozni, de így is maradt elég munkája az ODESSA-nak: a menekülő katonák az ellenőrizetlen svájci határokon átjutva Olaszországba utaztak, ahol római katolikus szerzetesek (főleg ferencesek és jezsuiták) segítették útjukat Rómába, majd a világ valamelyik szegletébe. Az érintett országok vezetői vagy nem tudtak a határokat átlépő emigránsok viselt dolgairól vagy inkább elfordították a tekintetüket és nem foglalkoztak velük. Franco Spanyolországa és Dél-Amerika (főleg Juan Perón Argentínája) valóságos földi paradicsomnak számított a volt SS-esek körében, de tárt karokkal fogadták őket az arab országok is, hiszen közös volt az ellenség, nem beszélve arról a hátsó szándékról, hogy a német fasiszták tudását felhasználva megcsillant a remény, hogy el tudják törölni az újonnan alakult Izraelt a föld színéről. Az Egyesült Államok szintén nem látott semmi hasznot a magas rangú tisztek halálában, főleg nem a hidegháború hajnalán.

Természetesen a szervezet létezése sokakban kétségeket vet fel, írásos dokumentumok tömege alaptalan összeesküvés-elméletet lát a történet mögött. Pedig az lenne a megdöbbentő, ha a precizitásukról és előrelátásukról híres SS-katonák nem gondoskodtak volna B tervről. Az pedig egyértelmű, hogy egy ilyen szervezet hatékonyságának kulcsa az, ha létezése a lehető leghosszabb ideig titokban marad. Ismerve az SS működési elveit, biztosak lehetünk abban, hogy időben gondoskodtak a lepcses szájúak likvidálásáról.

A segítők

Az Egyesült Államok számára akkor vált bizonyossá az ODESSA létezése, amikor egy bizonyos Reinhard Gehlen (a képen), a náci Németország keleti hírszerzésének vezetője megvásárolta a saját, és pár bajtársának szabadságát a Szovjetunióval és Kelet-Európával kapcsolatos információkért cserébe. Allen Dulles, a CIA elődjének, az OSS hírszerzési osztályának vezetője tudta, hogy az akkor még szövetségesnek számító Sztálinnal hamarosan meggyűlik Amerika baja, ezért a volt ellenségek által birtokolt tudás megszerzése kulcsfontosságú volt. 1946-ban Gehlen lett a 4000, köztük több száz volt náci kémet foglalkoztató ORG hírszerző ügynökség feje. Az Egyesült Államok által működtetett ORG volt sok éven át a CIA egyetlen szeme és füle a szovjet blokkban.

A konspirációs teóriák szerint az amerikai kormány minden volt nácit kihallgatott, és akit értékesnek találtak, busás jövedelemért cserébe saját katonai céljaik érdekében megvásároltak, a többieket pedig az ODESSA gondoskodására bízva távoli országokba költöztettek.

Az ügyben a főgonosz szerepe az Egyesült Államoknak jutott, de ne feledkezzünk meg a korábban már említett arab országokról (elsősorban Egyiptomról és Szíriáról) sem, akik ugyancsak mohón kapkodtak a volt SS-tisztek tudása után, melyet az Izrael elleni háborúk során kamatoztattak több-kevesebb sikerrel.

A Vatikán szintén hamar felismerte a megbukott Harmadik Birodalom vezetőinek értékét, hiszen rettegtek a kommunisták egyre nagyobb teret hódító vallásellenességétől. A katolikus egyház a háborús bűnös katonák menekülésének biztosításával segítette az ODESSA-t. Erről tudott XII. Piusz pápa (akiről egyesek azt állították, hogy segítette a Holokauszt lebonyolítását), valamint Giovanni Battista Montini, aki később VI. Pál pápa néven lett az egyház feje. Az események főkoordinátora Alois Hudal (képen) volt, aki emlékirataiban bevallotta: „Úgynevezett háborús bűnösöket mentettem.” Az 1933-ban püspökké avatott Hudal nem titkolta a fasiszta eszmék iránti rajongását: 1936-ban Hitlernek ajánlotta A nemzetiszocializmus alapjai című művét. Írásos bizonyítékok sora igazolja, hogy német és egyéb háborús bűnösök egyházi épületekben húzták meg magukat, akiknek a Vatikán bőkezűen adta ki az életmentő igazolást, hogy hontalan német menekültek.

Akik megmenekültek

A volt náci katonáknak nagy szerencséjük volt, hogy a világháború befejezése után a világ igényt tartott a birtokukban lévő tudásra. A becslések szerint kb. 20 ezer, főleg magas beosztású náci tisztnek sikerült az ODESSA segítségével elszöknie és új életet kezdenie. Sokakat főként Simon Wiesenthal, a „nácivadász” segítségével találtak meg és állítottak végül bíróság elé. Wiesenthal a második világháború során 13 különböző koncentrációs tábort, köztük 5 haláltábort élt túl. A háború befejezése után életét a szökésben lévő náci katonai vezetők felkutatásának szentelte. 2005-ben, Bécsben hunyt el.

Íme néhány ODESSA-szökevény:

Karl Friedrich Wolff: úgy emlegették, mint az összekötő kapocs Hitler és Himmler között. Mindössze 4 év fegyházbüntetést kapott, pedig 300 ezer zsidó Treblinkába történő deportálásért volt közvetlenül felelős.

Klaus Barbie: a lyoni mészáros többek között gyerekeket deportáltatott Auschwitzba, 1987-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, 1991-ben halt meg.

Adolf Eichmann (a képen): a zsidódeportálások egyik fő szervezője, Magyarországon is ténykedett. 1960-ban izraeli ügynökök Argentínában elfogták, kötél általi halálra ítélték, amit 1962-ben hajtottak végre.

Josef Mengele: a hírhedt auschwitzi doktort senkinek nem kell bemutatni, beteg hajlamait az orvostudomány álcája mögött emberek kínzásával élte ki. Állítólag Argentínába menekült. Rémtettei miatt soha nem került bíróság elé.

Franz Stangl: a treblinkai és sobisori haláltáborok parancsnoka volt, mintegy 900 ezer ember elpusztításáért felelős. A Vatikánon keresztül Brazíliába menekült. 1971-ben a düsseldorfi börtönben halt meg szívelégtelenségben.

Ante Pavelic (a karlendítéssel tisztelgő férfi a képen): a horvát usztasa programi atyja és vezetője, közel 700 ezer embert pusztíttatott el, a háború után Perón argentin elnök biztonsági tanácsadója lett. A jugoszláv titkosszolgálat 1957-ben megpróbálta meggyilkolni, végül 2 évvel később halt meg Madridban.

Alois Brunner: Eichmann jobbkeze, kezéhez mintegy 130 ezer zsidó vére tapad. 1954-ben álnéven Szíriába menekült, tetteit soha nem bánta meg: „A kivégzett zsidók megérdemelték sorsukat. Nem sajnálom, s újra megtenném.” Egyes források szerint 1996-ban halt meg.

Otto Skorzeny (a színes képen): a Waffen-SS híres tisztje volt, ő irányította Musssolini kiszabadítását és a Vasököl Hadművelet keretében megrohamozta a budai Várat. 1945-ben feladta magát, de 3 évvel később megszökött a börtönből. 1975-ben halt meg Madridban.

Aribert Heim: a haláldoktor, aki érzéstelenítés nélkül amputálta a haláltáborok kiválasztott foglyainak végtagjait, mert érdekelte, hogyan reagálnak a fájdalomra. Állítólag 1992-ben halt meg rákbetegségben, szörnyű kínok között.

Heinrich Müller: a berlini Gestapo főnöke, a német titkosszolgálat zsidóügyekkel megbízott egyik vezetője. 1945-ben eltűnt, soha nem akadtak a nyomára.

Forrás:
www.wikipedia.com,
konteo.blog.hu
Frederick Forsyth: Odessa ügyirat
www.jewishvirtuallibrary.org, www.wapedia.comHozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A világ legveszélyesebb szervezetei 1.

Halász Kata

Cikksorozatomban olyan szektákról és titkos társaságokról írok, melyek tragikusságuknál fogva kivívtak maguknak pár oldalt a történelem nagykönyvében.

2010.8.9.  2    1

A rovat további cikkei

Különleges sárkányrepülés

Zana Anita

Különleges élményben lehetett részük a gyengénlátóknak a közelmúltban, amikor is sárkányrepülésen vehettek részt. Pintér Erika mesél az élményeiről.

2023.9.15.   


Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2023.1.20.    19


Fodrásznak születtem

Póda Erzsébet

Fennállásának 20. évfordulóját tartotta a dunaszerdahelyi Linda Hair Salon, melynek tulajdonosa Horváth Linda.

2022.9.19.   


Nagymellűek, figyelem!

Palkó Emese

Sportmelltartót vásárolni majdnem minden aktívan sportoló nő számára hatalmas kihívást jelent, főleg, ha nagy mellekkel van megáldva.

2022.8.10.    7


Felcsendült a nóta

Bott Noémi

„Szólj, szólj csalogány” címmel került megrendezésre első alkalommal a csallóközi Hodosban a magyarnóta-verseny.

2022.6.8.   


Alfamániások találkozója

Póda Erzsébet

Fergeteges találkozót tartottak az alfarómeós autósok a csallóközi Szilason.

2022.6.6.   


Kicsik hatalmas szívvel

Bott Noémi

Kicsit később a megszokottnál, de a bősi kultúrházba is beköltözött egy pillanatra az anyák napja.

2022.5.26.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2021.10.18.    10


Drága nagymamák!

Póda Erzsébet

Kincs, melyet senki más nem adhat az embernek, csak a nagymama: mesék, hangulatok, tapasztalatok, bölcsességek – és sok-sok feltétel nélküli szeretet.

2021.6.1.    1


Megtennéd? Kérés vagy parancs?

Busai Hajnalka Lilla

Életünkben csak nagyon ritkán kérnek tőlünk valamit...

2020.7.14.    8


Vizes élőhelyeink

Póda Csenge

A mindannyiunkat éltető vizes élőhelyeink több szempontból is fontosak számunkra.

2019.9.23.