Dolgozom, tehát vagyok


Bernád Emese  2006.7.25. 18:27

Az ember számára mindig fontos volt a munka. Aki nem dolgozik, ne is egyék -- szólt a népi intelem is.

Amikor aztán megvalósult az általános foglalkoztatottság, mintha hirtelen teherré vált volna ez az egész. Az ötéves tervek és békeharcok árnyékában csak kevesen éreztek kedvet a nemesítő munkához. „-- A munka nem az én dolgom. A munka a becsület és dicsőség dolga” -- hangzott el egy Hofi-kabaréban. Ám a változásokkal együtt beköszöntő munkanélküliség újra felértékelte a munka szerepét.

Egy sikeres fejvadász szerint a munkanélküliség csupán pályafutásunk egyik momentuma. És bár az állás nélküli ember haszontalannak, értéktelennek érzi magát, a munkanélküli sem alábbvaló annál, mint akinek állása van. Még ha ezt egy csalódott, kétségbeesett munkanélküli nehezen is hiszi el. Hiszen a szociális minisztérium optimista, a munkanélküliek arányának csökkenését jósló előrejelzései egyik állástalan lelkiállapotán sem javítanak túlzottan. Mert egy graffitit idézve: Saját munkanélküli szemszögünkből tekintve a munkanélküliségi mutató mindig száz százalékos.

Napjaink emancipált nője kétségek közt hánykódik: szülni, vagy nem szülni, és mikor szülni. Szüljön-e, ha közben fel kell adnia szinte mindent, amit addig elért. Mert valljuk be, évekre kiszakadni a munkából bizony hatalmas visszalépést jelent. Ráadásul az eltorzult testért, összestoppolt alsó fertályért, sebes mellbimbóért, a szülési fájdalmakért, a 24 órás robotért, az állandó készenlétért cserébe nem jár semmi megbecsülés. „-- Milyen jó neki, egész nap otthon lehet, nincs semmi dolga, kedvére sétálgathat, tévézhet” – ehhez hasonló megjegyzésekkel próbálják elhallgattatni a sorsukkal elégedetlenkedő anyukákat. Amikor pedig a gyerek óvodaérett lesz, mindenki elvárja, hogy az anyuka sürgősen munkába álljon, hiszen már éppen eleget lebzselt otthon és tartatta el magát a férjével...

De sajnos a dolgok egyáltalán nem ilyen egyszerűek, hiszen a munkaadók nem kedvelik túlzottan a kisgyerekes anyukákat. Ráadásul mire az anyuka újra felbukkan a munkaerőpiacon, szinte behozhatatlan a hátránya. Huszonéves csinos fiatal lányok, az övénél piacképesebb végzettséggel (plusz nyelvvizsgák), bombázzák szakmai önéletrajzukkal a különböző hivatalokat és munkaadókat. Az alig harmincas anyuka pedig gyerekei kezét szorongatva legszívesebben visszabújna otthoni csigaházába. Nehézkesen mozog az új világban, nem tudja, mit és hogyan csináljon.

Az otthon eltöltött három vagy több év után nehezen megy az életrajz és a pályázatok megírása, bátortalan, alábecsüli saját képességeit. Gyakran az első akadály alkalmával hajlamos megfutamodni. Kibúvót keres, vélt és valós okokat hoz elő. Például azt, hogy nem is annyira érdekes a felkínált munka, ráadásul a kereset sem valami sok. Mert több lesz ugyan a család bevétele, de több lesz a kiadás is, hiszen most már neki is több ruhára, cipőre lesz szüksége. Ráadásul mi lesz az otthoni teendőkkel? A gyerek lelki fejlődésének is jobb, ha még pár évig otthon marad…

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Dolgozom, tehát vagyok(2)

Bernád Emese

Bizony, nem mindenkinek adatik meg, hogy a neki legjobban tetsző munkát kapja...

2006.7.31.   


Keresőmunka, házimunka

Bernád Emese

Az International Social Survey Programme keretében 2002-ben 38 országban készült adatfelvétel a „Család és társadalmi szerep” témájában.

2006.6.30.   


Álláskeresőknek

Kabók Zita

Feltételezhetően mindenki szembesült már munka-ügyben azzal a problémával, hogy professzionális tanács híján nem tudta milyen irányban induljon el.

2006.5.29.   

A rovat további cikkei

Mosogatógép – gyorsan és egyszerűen

PR-cikk

Biztos sokan érezték már, hogy szélmalomharcot vívnak nap mint nap a mosogatással.

2024.3.5.   


Esély a jófiúknak

Joó Fruzsina

A női szívekért versenyző pasik közül általában a rosszfiúk kerülnek ki győztesen.

2024.2.19.   


Égető nyár

Nagy Csivre Katalin

A nyári napsugarak veszélyesek. Égetnek. Megégetnek. Perzselnek. Szerelemmel. Veszedelmes érzelmekkel.

2023.7.20.   


Kreatív meglepetések

PR-cikk

Mi a legjobb ajándék a párodnak? Mozgasd meg a fantáziád!

2023.2.3.   


A tökéletes ajándék

PR-cikk

Különleges ajándékot keresel egy különleges barátnak? Megtaláltad!

2023.1.31.   


9 tipp az anyagi stabilitásra

Faar Ida

Pénz. Mindennek az alfája és ómegája, a világ mozgatórugója – hiánya (állítólag a sokszoros megléte is) sok-sok gond és aggodalom forrása.

2023.1.15.    5


Különleges üveggyöngyök

PR-cikk

Törékeny eleganciát rejtenek magukban a sokszínű üveggyöngyök. Teremtsünk belőlük szépséget!

2022.10.19.   


Krízisek után

Faar Ida

Öt tipp, hogyan mássz ki a gödörből!

2022.10.17.    16


Próbatétel túrának álcázva

Dráfi Emese

Az élet kiszámíthatatlan, véletlenek nincsenek, megpróbáltatások viszont igen.

2022.3.28.