Dolgozom, tehát vagyok(2)


Bernád Emese  2006.7.31. 12:01

Bizony, nem mindenkinek adatik meg, hogy a neki legjobban tetsző munkát kapja...

Szóval kibúvó akad elég, de tudatosítani kellene: nem mindenkinek adatik meg, hogy a neki legjobban tetsző munkát kapja, hogy csak azzal foglalkozhasson, amit szeret, hogy akkor dolgozzon, amikor neki tetszik. De aranyszabály, hogy mindig könnyebb munkát keresni, ha már van munkahelyünk. Ez legyen minden munkanélküli alapfilozófiája! Ha már alkalmazottak vagyunk, akkor fizetést kapunk, magabiztosabbakká válunk, gyakorlatra teszünk szert, és emellett tudunk időt szakítani új, jobb, nekünk tetsző munkahely keresésére is. Fontos, hogy ne éljünk légüres térben hosszú ideig! A mai világban nem lehet tétlenül otthon feküdni és várni egy jó állásajánlatot. Így évek telhetnek el, és akkor már egyre nehezebb a visszakapaszkodás. Pedig egy munkahely és az elvégzett munkáért kapott fizetés biztonságot, szabadságot jelent.

A munkakeresés elengedhetetlen feltétele egy jó életrajz. Áldozzunk elég időt életutunk alapos kidolgozására, ne felejtsük el feltüntetni még a legkurtább tanfolyamot sem. Lehet, hogy az új munkahelyen semmi haszna nem lesz az ott szerzett tudásnak (amire már amúgy sem nagyon emlékszünk), de legalább látják rajtunk, hogy érdeklődőek vagyunk, nyitottak az újdonságokra. Meg hogy fontos számunkra a szakmai fejlődés. Jogosítványunk természetesen van, angolul/németül magas szinten beszélünk, vagy nem annyira, de megértetjük magunkat (s ha esetleg mégsem, akkor majd mutogatunk, de nekik ezt nem kell tudniuk).

Egy a lényeg: széles érdeklődési körünk, gazdag életpályánk keltse fel reménybeli új felettesünk figyelmét. Minden újság- és az interneten megjelenő hirdetésre válaszoljunk. De jegyezzük meg: legyünk tisztában azzal, mennyit érünk!

Ha sikerül átverekedni magunkat a személyes megbeszélésig, félig nyert ügyünk van. Csak nem megijedni, nem meginogni – hanem visszaütni minden feldobott labdát! A „--Miért gondolja, hogy éppen Ön a legmegfelelőbb erre a munkakörre?” meg a „--Hogyan képzeli el a további szakmai fejlődését?” meglehetősen szolid kérdések után a kérdezők bekeményítenek. Következik a mellédumálások és szemfényvesztések érája. Hát persze hogy nem okoznak problémát a túlórák, ez csak természetes, a régi helyünkön sem volt másként. „--Látom, van egy (esetleg kettő) kisiskolás gyereke!” -- lendül ellentámadásba a túloldal.
(Figyelem: én jól ismerem a jogaimat, miszerint senkinek semmi köze az én magánéletemhez, de ha minden ilyen kérdésre felháborodnék, akkor sohanapján találnék munkát.)

-- Ó, ez egyáltalán nem probléma -- próbálunk pontot szerezni --, nyugdíjas anyósommal együtt lakunk (aha, egy országban, de ezt nekik nem kell tudniuk), ő szokott besegíteni a gyerek körüli teendőkbe.
A bátrabbak átváltozhatnak amazonná, és teljes harci díszben visszakérdezhetnek: -- A munkahely betöltéséhez talán feltétel a gyermektelenség?

Meglehet, éppen az ilyen magabiztos fellépés hatására döntenek mellettünk. Egyszóval: nagyszájúaké a világ. Ha sikerül bebeszélni magunkat egy jó helyre, a cél a csillagos ég. Csak legyünk tisztában azzal, hogy ezentúl nagymértékben a túlórák határolják majd be az életünket…Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Dolgozom, tehát vagyok

Bernád Emese

Az ember számára mindig fontos volt a munka. Aki nem dolgozik, ne is egyék -- szólt a népi intelem is.

2006.7.25.   


Keresőmunka, házimunka

Bernád Emese

Az International Social Survey Programme keretében 2002-ben 38 országban készült adatfelvétel a „Család és társadalmi szerep” témájában.

2006.6.30.   


Álláskeresőknek

Kabók Zita

Feltételezhetően mindenki szembesült már munka-ügyben azzal a problémával, hogy professzionális tanács híján nem tudta milyen irányban induljon el.

2006.5.29.   

A rovat további cikkei

Belső vallomás

Aranyossy Judit

Ezen a világon a szerelem egyike a legszebb dolgoknak és nincs korhoz kötve.

2021.5.13.   


Kilók le, bikini fel!

PR-cikk

Nemsokára ismét érkezik a nyár! Ha a bikini viselésének már a gondolata is aggodalmat kelt benned, itt az ideje elkezdeni a felkészülést.

2021.5.12.   


Legyen rend a táskában!

PR-cikk

Köztudott, hogy a nők szeretnek úgy elindulni otthonról, akárhová mennek is, hogy szinte minden helyzetre fel legyenek készülve.

2020.9.16.   


Tíz érdekesség a kézilabdáról

A kézilabda, mint labdajáték egy népszerű sport.

2020.1.2.   


Az online társkeresés előnyei

Milyen előnyei vannak az online társkeresésnek? Az ismerkedés világa igen nagyot fordult az elmúlt évtizedekben.

2019.12.19.   


Kell-e nekünk? (X)

PR-cikk

Kell-e nekünk a karácsonyi ajándékvásárlási láz?

2019.12.19.   


Miként segíthet a párterápia?

Egy párkapcsolat rendkívül érzékeny dolognak számít. Elég egyetlen negatív tényező és máris kibillenhet még a legharmonikusabb kapcsolat is az egyensúlyából.

2019.9.11.   


Hüvelykujj

Póda Erzsébet

Vajon melyik a kezünk leggyakrabban használt ujja manapság?

2019.5.5.   


Művészek vagyunk

Oriskó Renáta

Egy valami közös bennünk, művészek vagyunk, az élet művészei.

2019.4.29.