Házassági szerződés


Kabók Zita  2006.5.1. 12:36

A házassági szerződés azon dolgok egyike, amely gyakran képzi viták tárgyát.

A házassági szerződés jogát a jogalkotás már jó ideje biztosítja, bár sokak tetszését mégsem nyerte el, mondván csak olyan párok kötnek szerződést, akiknek a kapcsolata nem bizalmon alapul.

Talán, ha jobban átgondoljuk, mit is takar a szerződés lényege, a mi véleményünk is megváltozik majd. A házassági szerződés egyik félnek sem okoz kárt, viszont megvédi az embert az esetleges jövőbeni gyermek-elhelyezési vitáktól és anyagi nézeteltérésektől. Számoljuk csak meg hány olyan válásnak voltunk vagy vagyunk a szemtanúi a környezetünkben, ahol az egyik fél a másikat minden vagyonából kiforgatta, vagy hosszú pereskedés után a gyermektartási díj kötelezettsége sem született meg!

Természetesen mindenki a házasság vég nélküliségében reménykedik, a holnap titkát azonban senki sem ismerheti. Hiszen például életbiztosítást is kötünk, ez mégsem azt jelenti, hogy holnap már meg akarunk halni. Manapság, amikor a kapcsolatba lépő pár tagjainál eltérő anyagi különbségek mutatkoznak, kimondottan ajánlatos szerződést kötni. Az elkedvetlenítő válási statisztikák is hasonló óvatosságra intenek bennünket, a házassági kor kitolódása miatt pedig több vesztenivalónk lehet.

Váláskor sajnos a túlnyomó többség hajlamos a rosszindulatra, kapzsiságra, és senki sem akarja a hosszú évek kemény munkájának eredményeit egy esetleges tiszavirág életű, kudarcba fulladt házasságért feladni.

„-- Aki házassági szerződést köt, korábban megszerzett vagyonának bebiztosítása mellett lényegében azt akarja, hogy a házasságkötéssel a családjogi törvény értelmében automatikusan életbe lépő vagyonszerzési közösség korlátozottan vagy egyáltalán ne érvényesüljön” – összegzi Szűcs Andrea ügyvéd. A szabályozás szerint ugyanis minden, amit a pár a házasságban szerez, közös – kivéve azt ami valamelyikük különvagyonához tartozik. Ha a felek között nem készült házassági szerződés, akkor a törvény betűje szerint kell eljárni.
A törvény szerint a házasság megkötésével a házastársak között vagyonközösség keletkezik, így minden, amit a házasság alatt szereznek, közös tulajdonuk lesz.

Tehát nem a kapzsiságunk mutatója, ha házassági szerződést szeretnénk kötni párunkkal, hanem csak fel szeretnénk készülni a váratlan fordulatokra, nehogy a jólétből hirtelen kifosztottan padlóra kerüljünk. Az anyagi biztonság és gyermekeink jövője pedig kétségtelenül mindegyikünk számára mérhetetlenül fontos.

(Folytatjuk)Hozzászólások

elektor, 25. 05. 2007 10:29:17 kössön vagy ne kössön
A fiam most épít a szomszédunkban egy neki mindenben megfelelő családi házat.Úgy kapott kőlcsönt hogy a mi általunk 85-ben épített házra a pénzintézet elidegenítési tilalmat jegyzett be.Van egy élettársa akivel már közösen rendezik be az új házat,de aki a kölcsön felvételekor még talán csak körvonalakban létezett.A fiam most eléggé jól keres és az építkezés végig ebből finanszírozódott.Senkit től nem sajnálok én semmit,de az előző házasságában már úgy "palira"vették a gyermekemet hogy avval jött el ami rajta volt.Ráépített ott az akkori após házára,szépen kialakitotta a felső szintet azután mindent otthagyott. A bírói végzés közös megeggyezésről szólt és az apósról akinek az ingatlana oszthatatlan,bár jó néhány millióval most többet ér.Egy ilyen vagy hasonló eseménytől szeretném akarata ellenére is megóvni a fiamat,no meg magunkat nehogy a bank eladja felettünk a házat. Tisztelettel kérek tanácsot.
    
Gita, 18. 03. 2008 18:23:50 Re: kössön vagy ne kössön
Abszolút jogos az aggodalma... Szerintem, bár nem vagyok ügyvéd, a legjobb ilyen esetben is valamiféle szerződést kötni, szerintem kérdezzen meg egy ügyvédet, és ne hagyja magát eltántorítani! Nem fér dolog egymás kihasználása, és nem is szabad hagyni az ilyet! Sok sikert. G.
@


Kapcsolódó cikkek

Ásó, kapa, ügyvéd

Kabók Zita

Házassági szerződést kötni manapság már nem újdonság…

2006.5.9.   

A rovat további cikkei

Legyen rend a táskában!

PR-cikk

Köztudott, hogy a nők szeretnek úgy elindulni otthonról, akárhová mennek is, hogy szinte minden helyzetre fel legyenek készülve.

2020.9.16.   


Tíz érdekesség a kézilabdáról

A kézilabda, mint labdajáték egy népszerű sport.

2020.1.2.   


Az online társkeresés előnyei

Milyen előnyei vannak az online társkeresésnek? Az ismerkedés világa igen nagyot fordult az elmúlt évtizedekben.

2019.12.19.   


Kell-e nekünk? (X)

PR-cikk

Kell-e nekünk a karácsonyi ajándékvásárlási láz?

2019.12.19.   


Miként segíthet a párterápia?

Egy párkapcsolat rendkívül érzékeny dolognak számít. Elég egyetlen negatív tényező és máris kibillenhet még a legharmonikusabb kapcsolat is az egyensúlyából.

2019.9.11.   


Hüvelykujj

Póda Erzsébet

Vajon melyik a kezünk leggyakrabban használt ujja manapság?

2019.5.5.   


Művészek vagyunk

Oriskó Renáta

Egy valami közös bennünk, művészek vagyunk, az élet művészei.

2019.4.29.   


Esély a jófiúknak

Joó Fruzsina

A női szívekért versenyző pasik közül általában a rosszfiúk kerülnek ki győztesen.

2019.4.28.   


A nők közötti barátság

Póda Erzsébet

A női barátságok különleges kapcsolatok: áthatja őket a jellegzetes női gyengédség. Nem is csoda, hiszen számukra fontosak az érzelmek.

2019.3.22.    24


Kiszállni a komfortzónából!

Dienes Mirtill

Sok munkáltató panaszkodik, hogy a fiatalabb generáció csak 1-2 évig marad egy munkahelyen, majd továbbállnak. Ha nem találnak már motivációt, nem sokat tétováznak.

2019.1.10.    13


Asztaldíszek gyorsan

Palkó Emese

Szuper gyorsan elkészíthető adventi asztaldíszek mindenkinek!

2018.12.5.    22