Házassági szerződés


Kabók Zita  2006.5.1. 12:36

A házassági szerződés azon dolgok egyike, amely gyakran képzi viták tárgyát.

A házassági szerződés jogát a jogalkotás már jó ideje biztosítja, bár sokak tetszését mégsem nyerte el, mondván csak olyan párok kötnek szerződést, akiknek a kapcsolata nem bizalmon alapul.

Talán, ha jobban átgondoljuk, mit is takar a szerződés lényege, a mi véleményünk is megváltozik majd. A házassági szerződés egyik félnek sem okoz kárt, viszont megvédi az embert az esetleges jövőbeni gyermek-elhelyezési vitáktól és anyagi nézeteltérésektől. Számoljuk csak meg hány olyan válásnak voltunk vagy vagyunk a szemtanúi a környezetünkben, ahol az egyik fél a másikat minden vagyonából kiforgatta, vagy hosszú pereskedés után a gyermektartási díj kötelezettsége sem született meg!

Természetesen mindenki a házasság vég nélküliségében reménykedik, a holnap titkát azonban senki sem ismerheti. Hiszen például életbiztosítást is kötünk, ez mégsem azt jelenti, hogy holnap már meg akarunk halni. Manapság, amikor a kapcsolatba lépő pár tagjainál eltérő anyagi különbségek mutatkoznak, kimondottan ajánlatos szerződést kötni. Az elkedvetlenítő válási statisztikák is hasonló óvatosságra intenek bennünket, a házassági kor kitolódása miatt pedig több vesztenivalónk lehet.

Váláskor sajnos a túlnyomó többség hajlamos a rosszindulatra, kapzsiságra, és senki sem akarja a hosszú évek kemény munkájának eredményeit egy esetleges tiszavirág életű, kudarcba fulladt házasságért feladni.

„-- Aki házassági szerződést köt, korábban megszerzett vagyonának bebiztosítása mellett lényegében azt akarja, hogy a házasságkötéssel a családjogi törvény értelmében automatikusan életbe lépő vagyonszerzési közösség korlátozottan vagy egyáltalán ne érvényesüljön” – összegzi Szűcs Andrea ügyvéd. A szabályozás szerint ugyanis minden, amit a pár a házasságban szerez, közös – kivéve azt ami valamelyikük különvagyonához tartozik. Ha a felek között nem készült házassági szerződés, akkor a törvény betűje szerint kell eljárni.
A törvény szerint a házasság megkötésével a házastársak között vagyonközösség keletkezik, így minden, amit a házasság alatt szereznek, közös tulajdonuk lesz.

Tehát nem a kapzsiságunk mutatója, ha házassági szerződést szeretnénk kötni párunkkal, hanem csak fel szeretnénk készülni a váratlan fordulatokra, nehogy a jólétből hirtelen kifosztottan padlóra kerüljünk. Az anyagi biztonság és gyermekeink jövője pedig kétségtelenül mindegyikünk számára mérhetetlenül fontos.

(Folytatjuk)Hozzászólások

elektor, 25. 05. 2007 10:29:17 kössön vagy ne kössön
A fiam most épít a szomszédunkban egy neki mindenben megfelelő családi házat.Úgy kapott kőlcsönt hogy a mi általunk 85-ben épített házra a pénzintézet elidegenítési tilalmat jegyzett be.Van egy élettársa akivel már közösen rendezik be az új házat,de aki a kölcsön felvételekor még talán csak körvonalakban létezett.A fiam most eléggé jól keres és az építkezés végig ebből finanszírozódott.Senkit től nem sajnálok én semmit,de az előző házasságában már úgy "palira"vették a gyermekemet hogy avval jött el ami rajta volt.Ráépített ott az akkori após házára,szépen kialakitotta a felső szintet azután mindent otthagyott. A bírói végzés közös megeggyezésről szólt és az apósról akinek az ingatlana oszthatatlan,bár jó néhány millióval most többet ér.Egy ilyen vagy hasonló eseménytől szeretném akarata ellenére is megóvni a fiamat,no meg magunkat nehogy a bank eladja felettünk a házat. Tisztelettel kérek tanácsot.
    
Gita, 18. 03. 2008 18:23:50 Re: kössön vagy ne kössön
Abszolút jogos az aggodalma... Szerintem, bár nem vagyok ügyvéd, a legjobb ilyen esetben is valamiféle szerződést kötni, szerintem kérdezzen meg egy ügyvédet, és ne hagyja magát eltántorítani! Nem fér dolog egymás kihasználása, és nem is szabad hagyni az ilyet! Sok sikert. G.
Eric financee, 15. 07. 2017 11:02:50
Sürgős kölcsön az ericfinancee@gmail.com címen vagy a https://ericfinancee.wixsite.com/ericfinance webhelyen
@


Kapcsolódó cikkek

Ásó, kapa, ügyvéd

Kabók Zita

Házassági szerződést kötni manapság már nem újdonság…

2006.5.9.   

A rovat további cikkei

7 tipp a stresszmentes reggelekért

Faar Ida

Vannak napok, amikor arra ébredünk, hogy azt sem tudjuk, a hét melyik napja köszöntött ránk.

2018.1.9.    6


Jobb formában

Jády Mónika

Kicsit nehéz a dolgunk, így, ünnepek után... Viszont mindenképpen jó, ha odafigyelünk az életmódunkra.

2018.1.7.    15


Takarítási mánia

Faar Ida

Már két teljes órája nála ülök, de nem jutottunk semmire.

2017.11.6.  1    12


Hogyan adjuk el gyorsan lakásunkat?

Nem mindegy, hogyan látunk hozzá lakásunk eladásának, hogy az vonzó legyen az érdeklődők számára.

2017.9.22.    4


Négy hasznos ajándék férfiaknak

Összegyűjtöttünk négy olyan kiegészítőt, amit biztosan szeretni fog, és hasznát fogja venni a hétköznapokban.

2017.6.2.    8


Eljegyzési fotózás

Szalay Mona

Az eljegyzési fotózás vidám, laza, kötöttségek nélküli, felszabadult, kellemes délutáni programot jelent.

2017.4.14.    16


Felejthetetlen lánybúcsú

Huszár Ágnes

Modern kori szokások, tippek, jó tanácsok, hogy felejthetetlen legyen a házasságkötés előtti leánybúcsú hangulata.

2017.2.15.    6


A legsikeresebb internetes vállalkozónők

Az internet nem csak a férfiak területe, számos nő épített fel világszinten is sikeres internetes vállalkozást.

2017.1.5.    13


Plus size divat 2017-ben

PR-cikk

Milyen trendek várnak a teltekre a következő évben?

2016.12.21.    16


Asztaldíszek gyorsan

Palkó Emese

Szuper gyorsan elkészíthető adventi asztaldíszek mindenkinek!

2016.12.10.    21


Ne ossz meg minden fotót!

Palkó Emese

A közösségi oldalakon eltöltött idő, szerves részét képezi életünknek. Könnyebb kapcsolatot tartani, és az exhibicionista hajlamainkat is ki tudjuk élni, akár képfeltöltés formájában.

2016.11.24.    22