Majdnem határtalan Európa 2.


Tóth Zsuzsi  2007.3.21. 8:17

Júniusban még nem tudtam, utcaseprés vagy tanulás lesz-e a történetem vége...

Mindeközben kitavaszodott, az érettségi előtti tanulós, fejvesztős időszak is lecsengett. Júniusban, gimnáziumi végzettséggel a kezemben még nem tudtam, utcaseprés vagy tanulás lesz-e a történetem vége. Mindenkinek köszönöm, aki ez idő tájt megállta nem megkérdezni ezredszer is, hogy: -- Na, Zsuzsika, téged hová vettek fel? vagy -- Tudod-e már végre, mi lesz az egyetemi továbbtanulássall? Voltak persze, akiket őszinte érdeklődés vezérelt, de ebben az időszakban utáltam mindenkit, aki a hírhedt kérdés nekem szegezte. Egy bizonyos ponton már elbújtam volna az utcán a kíváncsi ismerősök elől.

Július közepe tájt, kirándulás közben akadt lehetőségem személyesen is felkeresni a Padovai Egyetem központi titkárságát (nem volt jobb ötletem, nem ismerve az olasz rendszert), ahol két óra várakozás után, a sorban már csak öt ember állt előttem, közölték velem, hogy lejárt a munkaidő…

Csalódottságom szintje a csúcsához, harci kedvem a végéhez közeledett akkor este. Elalvás előtt gyártottam egy sor „valamiért így kell lennie” elméletet, szoktatva magam a gondolathoz, hogy a rám váró üres akadémiai évben információkat gyűjtök és dolgozom. Hazatérve azonban újult erővel meggyőztem magam, hogy talán még némi remény akad. Telefonáltam, olvastam, tudakozódtam Szlovákia és Olaszország minden ezzel kapcsolatban létező internetes oldalán és telefonvonalán, mikor egy boldog délelőtt egy nagyon kedves, higgadt hang köszönt Buongiorno-t a telefonba.

Figyelmesen hallgatta az ezredszer feltett kérdést, majd azt felelte, jó helyen járok, csak egy picit kell várnom, míg mindennek pontosan utána néz, nehogy félreértés essék. Megadta a webcímet, ahol különböző űrlapokat kitöltve eljuthattam a beiratkozás feléig. Az adott ponton kinyomtathattam a tandíj első részletére szóló csekket, majd a rendszer megkérdezte, melyik napnak melyik órájában tudok bemenni személyesen az egyetemre, véglegesíteni a jelentkezést, melynek során teljes jogú padovai egyetemistává leszek. Mágneskártyával, személyi kóddal, egyszóval minden, az órák látogatásához és a vizsgákhoz szükséges földi jóval.

Azt ugye mondanom sem kell, hogy a tandíj befizetését igazoló bűvös papír nélkül nem megy a szegény diák semmire. Nem okoz gondot viszont, ha az űrlapokat rosszul töltötte ki otthon. A hibát helyben, pár perc alatt kiküszöbölik. Esetemben erre nem volt szükség, igazi, keletről jött, túlontúl precíz és porosz rendszerben nevelkedett növendékként órákat gondolkodtam minden mező kitöltése előtt.

Az egyetlen dolog, amiben a nagykövetség segít, az érettségi bizonyítvány „olaszosítása”, elismertetése. A művelet során nemzetközi pecséttel (apostilla) hitelesítik az iskola pecsétjét. Az egészet lefordítják, majd a tolmács pecsétjét szintén hitelesítik. Ennek következtében az egy oldalas bizonyítványból szép lassan egy könyv lesz, minek alapján a követség kiállít egy elismervényt. Ezen feltünteti a szlovákiai jegyek olasz megfelelőjét, majd végül egy átlagot, százalékban kifejezve.

Ez az egyetlen fontos papír, amit otthon, körülbelül két hónap utánajárással, családi, baráti összefogással el lehet intézni. Bónusz információként elárulom: a színvonalasabb egyetemeken felvételi alapkövetelmény, hogy az érettségi jegyek alapján kiszámolt összesített eredmény legalább 66 százalékos legyen.Hozzászólások

Viki, 12. 04. 2007 10:08:09
Kedves Zsuzsi! Nagyon érdekesnek találom a cikkedet. Nekem sok információt adott, de még többet is olvasnék Olaszországról mivel ez a kedven országom. Lehet, hogy egyszer nekem is sikerül ott folytatni a tanulmányaimat. Üdv. Viki
@


Kapcsolódó cikkek

Majdnem határtalan Európa 1.

Tóth Zsuzsi

2004. május elsején, uniós tagságunk első napján, már rég tudtam, Olaszországban szeretnék tovább tanulni.

2007.3.19.   

A rovat további cikkei

Mosogatógép – gyorsan és egyszerűen

PR-cikk

Biztos sokan érezték már, hogy szélmalomharcot vívnak nap mint nap a mosogatással.

2024.3.5.   


Esély a jófiúknak

Joó Fruzsina

A női szívekért versenyző pasik közül általában a rosszfiúk kerülnek ki győztesen.

2024.2.19.   


Égető nyár

Nagy Csivre Katalin

A nyári napsugarak veszélyesek. Égetnek. Megégetnek. Perzselnek. Szerelemmel. Veszedelmes érzelmekkel.

2023.7.20.   


Kreatív meglepetések

PR-cikk

Mi a legjobb ajándék a párodnak? Mozgasd meg a fantáziád!

2023.2.3.   


A tökéletes ajándék

PR-cikk

Különleges ajándékot keresel egy különleges barátnak? Megtaláltad!

2023.1.31.   


9 tipp az anyagi stabilitásra

Faar Ida

Pénz. Mindennek az alfája és ómegája, a világ mozgatórugója – hiánya (állítólag a sokszoros megléte is) sok-sok gond és aggodalom forrása.

2023.1.15.    5


Különleges üveggyöngyök

PR-cikk

Törékeny eleganciát rejtenek magukban a sokszínű üveggyöngyök. Teremtsünk belőlük szépséget!

2022.10.19.   


Krízisek után

Faar Ida

Öt tipp, hogyan mássz ki a gödörből!

2022.10.17.    16


Próbatétel túrának álcázva

Dráfi Emese

Az élet kiszámíthatatlan, véletlenek nincsenek, megpróbáltatások viszont igen.

2022.3.28.   


Belső vallomás

Aranyossy Judit

Ezen a világon a szerelem egyike a legszebb dolgoknak és nincs korhoz kötve.

2021.5.13.   


Kilók le, bikini fel!

PR-cikk

Nemsokára ismét érkezik a nyár! Ha a bikini viselésének már a gondolata is aggodalmat kelt benned, itt az ideje elkezdeni a felkészülést.

2021.5.12.