Szerelem házasság idején


Gyurász Ildikó  2003.11.3. 10:13

A szokásos traccspartinak indult. Alig vártam, hogy a pincér kihozza a gőzölgő kapucsínót, és belekezdjünk a világ, és főleg önmagunk elemzésébe.

Régóta ismerjük egymást - emberemlékezet óta. Ha esetleg hónapokig nem találkozunk, akkor is ugyanott folytatjuk, ahol legutóbb abbahagytuk. Pedig a gimnázium után úgy tűnt, másfelé vezetnek útjaink. Míg én egyetemre jártam, addig ő hozzáment az első szerelméhez, és gyorsan megszülte a fiát. De aztán mégiscsak visszataláltunk egymáshoz. Barátnők vagyunk, a szó legnemesebb értelmében. Nem találkozunk naponta, és nem is fojtjuk meg egymást a barátságunkkal. Csak tudjuk, hogy a másik mindig elérhető, és felderülünk, ha az ő neve jelenik meg a telefon kijelzőjén.

Most pedig csak ülök, hallgatom őt, és életemben először nem tudom, mit mondjak neki. Órák óta ömlik belőle a szó. A keserűség, a kétségbeesés, a remény és a szerelem szavai. A kávém rég kihűlt, és már nem számolom a barátnőm arcán lefolyt könnycseppeket. Baj van odahaza! Mindig is volt, illetve az utóbbi időben mindig baj van. De egy jó minőségű smink befedi a sötét karikákat a szem alatt, a lélek sérüléseit pedig nagyon könnyű palástolni. Hű, de még milyen jól! Egy ideig legalábbis. Láttam és tudtam én, hogy Marika szenved. Hervad, mint a virág, ha nem kap elég vizet. Mint a nő, ha nem kap elég szeretetet. Beszéltünk róla, persze hogy beszéltünk, hisz mindent elmondunk egymásnak. De mindig megadóan beletörődtünk: hiszen működő házasságban él, meg hát a gyerekek, ugye…

De nemrég találkozott valakivel. A sors az útjába vezérelt egy férfit, aki „önhibáján kívül” segített Marikának rádöbbenni arra, hogy mégsem az a normális, amiben él. Hogy talán másképp is lehet. És, hogy újrakezdeni sohasem késő.
És most nézem őt, az arcában a saját arcomat látom. Nem ítélkezem, de nem is helyeslek. Mit is mondhatnék? Az én feladatom, per pillanat, a következő papír zsebkendő kibontása. Milyen jogon tölthetném be a döntőbíró szerepét? Pedig tudom, ezt várja tőlem. Igen vagy nem? Mit tennék a helyében? Mernék-e dönteni? És kell-e egyáltalán dönteni? Annyi minden szól a döntés mellett. És ellene.
Mondjam, hogy nem vagyunk már fiatalok? Sokszor Csókolom-ot köszönnek az utcán a gyerekek, hiszen a negyvenes lassan közelebb lesz, mint a harminc. Csak szerencsénk van: nemrég születtek meg a második gyerekeink, és ez eszméletlenül megfiatalítja az embert. Fizikailag is, agyilag is. De attól még nem leszünk tinédzserek. És nem lesz több év előttünk, amit boldogságban vagy boldogtalanságban kell leélnünk. S ki tudja, ha döntés elé kerül az ember, a jó utat választja-e? Hisz nem élheti meg egyszerre mindkét döntés következményeit.

Magyarázza, hogy valószínűleg azért léphetett be az a másik férfi az életébe, mert szükség volt rá. Mert nyitva volt az a bizonyos kiskapu, és a szívében betöltetlen volt az a bizonyos (de milyen fontos!) hely. Meg, végül is, nem kell döntenie: így is jó. Kap ő most annyi kedvességet és megértést, amennyi kárpótolja az elmúlt évek sérelmeiért. És senki se kéri tőle, hogy döntsön. Talán most kellene szólnom, megrázni őt vagy megsimogatni: térjen már észhez vagy gondolkodjon! Így nem megy sokáig. De nem teszem. Inkább kibontom a soron következő papír zsebkendőcsomagot. Pedig lassan már nincs is rá szükség. Elapadnak a könnyek, a felhők elvonultak, Marika szemében újra ott ragyog a nap.

Beszélgettünk, pedig egy szót se szóltam. De miután elbúcsúztunk, láttam, hogy könnyebb a lépte. Azzal, hogy elmondta, kiadta magából a terhet. Döntés nem született. Nem is baj!

Majd a következő traccspartin...Hozzászólások

little sprit, 16. 11. 2003 13:52:36
Gyonoru cikk. Úgy is van!
@


A rovat további cikkei

Tíz érdekesség a kézilabdáról

A kézilabda, mint labdajáték egy népszerű sport.

2020.1.2.   


Az online társkeresés előnyei

Milyen előnyei vannak az online társkeresésnek? Az ismerkedés világa igen nagyot fordult az elmúlt évtizedekben.

2019.12.19.   


Kell-e nekünk? (X)

PR-cikk

Kell-e nekünk a karácsonyi ajándékvásárlási láz?

2019.12.19.   


Hogy kellemesen teljen az ünnep

Faar Ida

Megint eltelt egy esztendő, ismét apró fények gyúlnak a sötét utcákon.

2019.12.17.   


Miként segíthet a párterápia?

Egy párkapcsolat rendkívül érzékeny dolognak számít. Elég egyetlen negatív tényező és máris kibillenhet még a legharmonikusabb kapcsolat is az egyensúlyából.

2019.9.11.   


Hüvelykujj

Póda Erzsébet

Vajon melyik a kezünk leggyakrabban használt ujja manapság?

2019.5.5.   


Művészek vagyunk

Oriskó Renáta

Egy valami közös bennünk, művészek vagyunk, az élet művészei.

2019.4.29.   


Esély a jófiúknak

Joó Fruzsina

A női szívekért versenyző pasik közül általában a rosszfiúk kerülnek ki győztesen.

2019.4.28.   


A nők közötti barátság

Póda Erzsébet

A női barátságok különleges kapcsolatok: áthatja őket a jellegzetes női gyengédség. Nem is csoda, hiszen számukra fontosak az érzelmek.

2019.3.22.    24


Kiszállni a komfortzónából!

Dienes Mirtill

Sok munkáltató panaszkodik, hogy a fiatalabb generáció csak 1-2 évig marad egy munkahelyen, majd továbbállnak. Ha nem találnak már motivációt, nem sokat tétováznak.

2019.1.10.    13


Asztaldíszek gyorsan

Palkó Emese

Szuper gyorsan elkészíthető adventi asztaldíszek mindenkinek!

2018.12.5.    22


Takarékos vásárlás

Így spórolj pénzt, miközben vásárolsz! Vásárlási szokásaink, motivációink meglehetősen szerteágazóak lehetnek...

2018.11.15.    2