Húsvét – a kezdetek


Kabók Zita  2006.4.11. 20:36

Köztudott, hogy a húsvét olyan ünnep, melyet sok vallási hiedelem övez.

De vajon van-e tudomásunk arról, hogy a keresztény értelmezés ideje előtt a húsvét pogány ünnep volt, melyen a tavasz istennőjét ünnepelték? Az angolszász istennőt Ostarát a húsvét istennőjeként tartottak számon, akinek földi szimbóluma a húsvéti nyúl volt, ezt imádták és bálványozták az ünnep idején.

Az ünnep ideje alatt a víznek, mint ősi pogány tisztulás szimbólumnak is mágikus erőt tulajdonítottak. Húsvét idején a friss kútvízzel vagy patakvízzel való mosakodás megvédett a betegségek ellen. Ezt a hajnali vizet aranyvíznek nevezték. Az állatokat is kihajtották a patakhoz itatni, és le is fürösztötték őket, hogy ne legyenek betegek. Szokásban volt a határjárás, határkerülés is. Ilyenkor a férfiak határba zajkeltéssel, kerepeléssel űzték el az ártó erőket a földekről.

A keresztény misszionáriusok a 2. századtól hirdetni és terjeszteni kezdték vallási nézeteik a lakosság körében. A keresztény év legfontosabb ünnepe Jézus feltámadása. A pogány eredetű húsvéti ünnep tehát lényegében megegyezik a krisztusi felfogásokkal. (A természet újjászületik – feltámad.) Éppen ezért a keresztény felfogású misszionáriusok – később pedig az egyház -- megengedték, hogy a pogányok folytassák a hagyományaikat, csak éppen keresztény formában, a keresztény értékek előtérbe való helyezésével.

Miért a tojás a húsvét szimbóluma?
A húsvéti tojásajándékozás szokása az egész világon tradícióvá vált. A legtöbb kultúrában a tojás a termékenység, az új élet, az újjászületés és az élet csírája szimbóluma.

A tojás tehát ősi termékenységi szimbólum, a születés, a teremtés, a megújhodás jelképe. A kereszténységben a feltámadás szimbóluma lett. A tojás szimbolikáját még a baromfitartással nem foglalkozó északi népeknél is felleljük, ők a madarak tojásait gyűjtötték az erdőn. (Már az avar kori sírokban is találtak díszített tojásokat.)

A húsvéti tojásvadászat a 4. század óta ismert (a nagyböjt idején, többek között a tojás fogyasztása is tabunak számított). Szokás volt megfőzni a tojást, így tárolták – így „mentették meg” azokat. Az idők során kialakult a tojások kifestésének, dekorálásának hagyománya, majd -- a gyerekek nagy örömére -- a tojásvadászat is. A szépen kifestett tojásokat eldugták, hogy vidám keresgélés után a gyerekek megtalálhassák, a manapság tojásvadászatnak nevezett, játékos húsvéti szokás idején.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Húsvéti hagyományok

Kiss Adrienn Éva

A frissen sült kalács illata jóleső melegséggel tölti el a lelkemet.

2018.3.30.    28


Húsvéti kép-tár

Hubert Tamás

Munkatársunk elgondolkodtató gondolatai ünnepről, életről, halálról, feltámadásról...

2013.3.30.    14


Húsvétra

Nagy Erika

A húsvét a keresztény világ egyik legnagyobb ünnepe...

2011.4.7.   


Húsvétváró

H. Dráfi Anikó

Fiacskámra kiskabátot húzok, rám is elég egy nagyszvetter.

2007.4.1.   


Húsvét ünnepéhez

Virini-Berekméri Ágnes

Valójában mi lehet az eredete a húsvéti ünnepeknek? Talán erre is választ kaphatunk, ha európai kultúránk bölcsőjében keresgélünk. (Az írás szerzője Görögországban él.)

2004.3.31.   

A rovat további cikkei

A misztikus napforduló

Póda Erzsébet

A nyári napforduló éjszakáján bármi megtörténhet és minden kívánság teljesül...

2024.6.20.   


Regölés, farsangolás

Huszár Ágnes

A magyarság téli néphagyománya is rendkívül gazdag: ide tartozik a regölés, farsangolás érdekes szokása is

2024.1.5.    8


Karácsonyi asztal, ételek és hiedelmek

Huszár Ágnes

A nép életében faluhelyen a 20. században a nagy ünnepekhez vidékenként és vallásonként változó szokások és étrendek kapcsolódtak.

2023.12.19.  2    36


Karácsonyvárás régen

Oriskó Renáta

A karácsonyi időszak ünnepeink, szokásaink terén a leggazdagabb és legváltozatosabb.

2023.12.16.   


Luca napja

Huszár Ágnes

A téli ünnepkör, az adventi időszak egyik jeles napja Luca-nap, amely december 13-ra esik.

2023.12.12.    32


Hogy kellemesen teljen az ünnep

Faar Ida

Megint eltelt egy esztendő, ismét apró fények gyúlnak a sötét utcákon.

2023.12.12.   


Mikulás

Huszár Ágnes

December hatodikára esik a gyerekek egyik legkedveltebb ünnepe, a Mikulás-nap.

2023.12.5.    34