A bocsánatkérés öt nyelve


Halász Kata  2010.12.7. 7:01

Gary Chapman & Jennifer Thomas könyvének címe: Ha nem elég a sajnálom – A bocsánatkérés öt nyelve

Mindenki tett már durva, visszautasító megjegyzéseket, valamint mindenki viselkedett már sértő és romboló módon. Aki azt állítja, soha nem tett semmi olyat, amiért bocsánatot kellett kérnie, nem ebben a világban él. Aki nem tud és nem hajlandó bocsánatot kérni, kiürült és megromlott kapcsolatok közepette kénytelen élni.

Gary Chapman házassági és családi tanácsadóként dolgozik immár több, mint harminc éve. Az Egymásra hangolva című könyvében a szeretet öt nyelvéről ír, melyek valamelyikének segítségével minden ember szívét meg lehet érinteni. Ugyanígy a bocsánatkérésnek is ötféle módja van, és ha nem ismerjük fel a másik elsődleges nyelvét, akkor még a legőszintébb bocsánatkérés is eredménytelen. Ezért csalódik sok férj és feleség, miután minden igyekezete csődöt mond. Úgy érzik, bármit tesznek, soha sem elég. Minden bizonnyal sokunk számára ismerős az érzés. A bocsánatkérést meg lehet tanulni, hiszen a bocsánatkérés és a megbocsátás iránti vágy minden emberi kapcsolatban jelen van, legyen szó házasságról, szülő-gyermek viszonyról, randevúzásról vagy munkatársi kapcsolatról.

A könyv elkészülését két év és hosszas kutatómunka előzte meg, mely során kiderült, hogy megdöbbentően kevés bocsánatkérés hangzik el. Az is világossá vált, hogy a házaspárok 75%-a teljesen eltérő elsődleges nyelvet beszél. Meglepő módon a párok nagy részének egyik tagja az utolsó helyen említette társa elsődleges nyelvét. Vagyis, ha azon a nyelven kérünk bocsánatot a másiktól, amelyiken mi leginkább szeretjük hallani, akkor átlagosan csak minden harmadik bocsánatkérés talál célba.

„Ha a világ tökéletes volna, nem lenne szükség bocsánatkérésre. De mivel ez egy tökéletlen világ, tudnunk kell bocsánatot kérni, hogy megmaradjunk” – írja dr. Chapman. A szeretet nevében sokszor kell bocsánatot kérni, hiszen aki szeret, de megbántott, tudnia kell bocsánatot kérni és a megbántottnak képesnek kell lennie megbocsátani. A legtöbb ember azonban fél bocsánatot kérni. Hajlamosak vagyunk tagadni vagy mást hibáztatni, mint vállalni a felelősséget tetteinkért. Nem könnyű megtanulni a bocsánatkérés művészetét, de megéri a fáradtságot. Ha képesek vagyunk bocsánatot kérni, képesek vagyunk a tükörbe és az emberek szemébe nézni. Ha képesek vagyunk megbocsátani, nem hordozzuk a lelkünkben az azt mérgező haragot és keserűséget, vagyis sokkal szabadabbnak érezzük magunkat.

A bocsánatkérés öt alapelemből tevődik össze, melyek közül mindegyik egyformán fontos. Viszont egy ember számára egy vagy két bocsánatkérő nyelv sokkal kifejezőbben hat, mint a többi. A jó kapcsolatnak az lehet a receptje, hogy megtanuljuk és használjuk a másik bocsánatkérő nyelvét. Ha ez nem sikerül, akkor valószínű, hogy a másik őszintétlennek tartja a bocsánatkérést.

Az öt nyelv valamelyike áthatóbban közvetíti számunkra az őszinteséget, mint a többi. Talán örömmel halljuk mind az ötöt, de ha az elsődleges nyelvünkön fogadhatjuk a bocsánatkérést, sokkal könnyebben megbocsátunk a sérelem okozójának. Tehát fontos nem csak a másik, hanem a saját szeretetnyelvünk kiderítése is. A könyv végén található teszt segít, hogy felismerjük a saját, és egyúttal megismerjük a hozzánk közel állók, elsődleges bocsánatkérő nyelvét. Hiszen az őszinte bocsánatkérés ajándék a sértett fél számára. Azt az üzenetet hordozza, hogy törődünk kettőnk kapcsolatával, nem beszélve arról, hogy ezáltal saját lelkiismeretünket is megtisztítjuk.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A rendteremtés művészete

Huszár Ágnes

Nézzük csak, mit ajánl a témában a szakértő Marie Kondo a Tiszta öröm című könyvében!

2019.1.30.    16


Szlovákul szeretni

Huszár Ágnes

A rendkívül megkapó, egyszerűségében nagyszerű könyvborítón már akkor megakadt a szemem, amikor a kiadó még a megjelenés előtt a világhálón hirdette Durica Katarina legújabb regényét.

2016.6.10.    27


Hétköznapi hőseink

Tompa Orsolya

„Mindenkinek szüksége van egy képzelt világra, ami segít a nehéz időkben.” (Olvasmányélmény)

2016.4.13.    5


Mosolyogni tessék!

Fekete Krisztina

Avagy mindaz, amit Janikovszky Évától tanultam...

2015.4.1.  1    56


Mitől lesz isten az ember?

Póda Csanád

Recenzió a Pesti Magyar Színház Frankenstein című előadásáról.

2015.3.3.    24


Swing – az új magyar sikerfilm

Kiss Adrienn Éva

A legújabb magyar gyártású vígjáték három különböző generációjú nő történetét dolgozza fel.

2015.1.21.    10


És a hegyek visszhangozzák

Pénzes Tímea

A kabuli születésű író és orvos világsikerű regényeiért (Papírsárkányok, Ezeregy tündöklő nap) számos olvasó rajong.

2014.11.6.    5


Erlend Loe: Fvonk

Pénzes Tímea

Egy viszonylag vékony kötet, amely főként kétszemélyes párbeszédekből áll. Két férfi párbeszédéből. (Könyvrecenzió)

2014.9.16.   


100 magyar baka

Szilvási Krisztián

Már 100 év is eltelt azóta. Többségében békében, legalábbis az első világháborúhoz mérten, viszonylagos békében.

2014.8.14.   


Senko Karuza: Szigetlakók

Pénzes Tímea

A lapokról egy letűnőfélben levő életforma köszön vissza, ami sok turista számára jelenti a paradicsomot...

2014.7.17.   


Eldorádó – a poklon túl

Pénzes Tímea

A menekült tematika, legalábbis a hírek szintjén, jelen van mindennapjainkban, de szépirodalmi feldolgozása ritkaságszámba megy.

2014.6.5.    6


Stefano Benni: Gyorslábú Achille

Pénzes Tímea

Amikor hősünk, kéziratokkal a hóna alatt, kilépett az ajtón, a világ nem volt meg.

2014.4.25.    9