Az acélember


Póda Csanád  2013.7.9. 3:24

Nem a főszereplő az egyetlen, ami miatt a filmet ajánlom, a mozi képi világa is lenyűgöző.

Engem sosem hozott lázba a szupererős, röpködő, lézer- és röntgenszemű hős, Zack Snyder és Christopher Nolan neve mégis a moziba csábított.
(Spoilermentes kritika)


„Szupermenre” úgy emlékszem a gyermekkoromból, mint a pasasra, aki ide-oda röpköd, és akiről a világ leggagyibb álcája, egy szemüveg ellenére sem gyanítja senki, hogy földönkívüli. Ráadásul valami villogó kőzet kapásból elszedi az összes szupererejét, mindezek mellé egy kopasz pasas a főellensége.
Ugye nem tűnik izgalmasnak?
Az acélember pedig az.
A legnagyobb Superman-élményem eddig Monty Python Bicycle Repair Man-je volt. Az acélemberről azonban kénytelen vagyok elismerően nyilatkozni. A rendező (Zack Snyder: 300, Watchmen: Az őrzők) nem Lex Luthor karakterével, hanem egy sokkal izgalmasabbal: Zod tábornokkal élesztette újra a franchiset. Emellett szakított a hagyományos „kryptonit-mint-ásvány/kőzet” felállással, és az Acélember erejét illetve elgyengülését logikusabban magyarázza: a szülőbolygója feltételei zordabbak, mint a Föld tápláló környezete, s akkor veszíti el erejét, ha a kryptoni körülmények közé kerül (ugyanígy minden kryptoni szupererős lesz a földön). Henry Cavill (Superman/Clark Kent/Kal-El) szerethető figura, akivel nem nehéz együtt érezni, miközben átéljük vele gyermekkora viszontagságait. Azt, ahogy titkolnia kell a még önmaga előtt is rejtve maradó identitását – hiszen nem tudja, ki ő és mit keres a Földön. Cavill természetesen (hölgyek figyelem!) nevetségesen szépre van gyúrva, így az eyecandy-faktor is adott, mint ahogy az minden rendes szuperhős-filmtől elvárható. Azonban nem a főszereplő az egyetlen, ami miatt ezt mondom - a képi világ is igazán lenyűgöző. Az első körülbelül fél órát még csak nem is a Földön, hanem a Krypton bolygón töltjük, amely olyan sci-fi világot tár elénk, amiről még talán Ridley Scott is elismerően nyilatkozna (bár a négyszárnyú repülő lények engem inkább az Avatar Torukjaira emlékeztettek). Űrhajókról és idegen technológiáról persze a Földön sem kell lemondanunk, hiszen az idegenek – csakúgy, mint a legtöbb hollywoodi blockbusterben – itt is házhoz jönnek.A mellékszereplők kidolgozását inkább hagyományos sémákra alapozták (badass gonosz nőcske, kolosszális izomkryptoni, önfeláldozó apa és aggódó anya), egy rossz szót sem szólhatok a színészek teljesítményére. Russel Crowe nem tartozik a kedvenceim közé, de a karakter illett hozzá. Amy Adamset (Louis Lane-ként) viszont inkább éreztem kötelező hozzávalónak, mint erős karakternek, bár ezt tulajdoníthatjuk a forgatókönyvnek vagy a rendezésnek is. Külön dicséretet érdemel viszont Michael Shannon (Zod tábornok), aki a nézőnek leginkább a Gengszterkorzó (Boardwalk Empire) című sorozatból lehet ismerős. A szériabeli tulajdonságaiból átemelték azt a vallási fanatizmust, amit oly zseniálisan hoz, és hozzáadtak egy olyan elemi erőt és agressziót, amitől még talán főhősünk lábai is megremegnek.

A történet maga nem mondható fordulatosnak. A látvány, az akció, a pörgés és a jól eltalált ritmus az, ami elfeledteti a nézővel a megmagyarázatlanul maradt kérdéseit, így – és a spoilermentesség nevében – nem is szaporítanám a szót róla. A trailerből minden kiderül. A végkifejletről annyit, hogy jó döntés volt nem behódolni Nolan akaratának, aki más befejezést vizionált az Acélembernek, hiszen úgy kimaradt volna az egyik jelenet, amelynél borsókázott a bőröm az érzelmi telítettségtől (igen, ebben a filmben még olyan is van).

Az acélember egy ízig-vérig látványfilm, ami néhol szakít a supermanség hagyományaival, teszi azonban úgy, hogy figyelmünket egy pillanatra sem hagyja pihenni. Tipikus nyári blockbuster ez, amelynek értékeit leginkább egy nagy, hangos és hűvös vetítőterem tudja visszaadni, popcornnal és kólával a kézben. (Persze a nachososok is bátran beülhetnek rá!) Fiúk-lányok, aki eddig vacillált, hogy megéri-e mozizni egyet, biztosíthatom: jó kis film ez!


Az acélember (Man of Steel), 143 perc
Rendezte: Zack Snyder
Forgatókönyv: David S. Goyer
Írta: David S. Goyer és Christopher Nolan
Főbb szerepekben:
Henry Cavill (Clark Kent/Kal-El)
Michael Shannon (Zod tábornok)
Amy Adams (Louis Lane)
Russel Crowe (Jor-El)
IMDb: 7,8
Rotten Tomatoes: 56%Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A rendteremtés művészete

Huszár Ágnes

Nézzük csak, mit ajánl a témában a szakértő Marie Kondo a Tiszta öröm című könyvében!

2019.1.30.    16


Szlovákul szeretni

Huszár Ágnes

A rendkívül megkapó, egyszerűségében nagyszerű könyvborítón már akkor megakadt a szemem, amikor a kiadó még a megjelenés előtt a világhálón hirdette Durica Katarina legújabb regényét.

2016.6.10.    27


Hétköznapi hőseink

Tompa Orsolya

„Mindenkinek szüksége van egy képzelt világra, ami segít a nehéz időkben.” (Olvasmányélmény)

2016.4.13.    5


Mosolyogni tessék!

Fekete Krisztina

Avagy mindaz, amit Janikovszky Évától tanultam...

2015.4.1.  1    56


Mitől lesz isten az ember?

Póda Csanád

Recenzió a Pesti Magyar Színház Frankenstein című előadásáról.

2015.3.3.    24


Swing – az új magyar sikerfilm

Kiss Adrienn Éva

A legújabb magyar gyártású vígjáték három különböző generációjú nő történetét dolgozza fel.

2015.1.21.    10


És a hegyek visszhangozzák

Pénzes Tímea

A kabuli születésű író és orvos világsikerű regényeiért (Papírsárkányok, Ezeregy tündöklő nap) számos olvasó rajong.

2014.11.6.    5


Erlend Loe: Fvonk

Pénzes Tímea

Egy viszonylag vékony kötet, amely főként kétszemélyes párbeszédekből áll. Két férfi párbeszédéből. (Könyvrecenzió)

2014.9.16.   


100 magyar baka

Szilvási Krisztián

Már 100 év is eltelt azóta. Többségében békében, legalábbis az első világháborúhoz mérten, viszonylagos békében.

2014.8.14.   


Senko Karuza: Szigetlakók

Pénzes Tímea

A lapokról egy letűnőfélben levő életforma köszön vissza, ami sok turista számára jelenti a paradicsomot...

2014.7.17.   


Eldorádó – a poklon túl

Pénzes Tímea

A menekült tematika, legalábbis a hírek szintjén, jelen van mindennapjainkban, de szépirodalmi feldolgozása ritkaságszámba megy.

2014.6.5.    6


Stefano Benni: Gyorslábú Achille

Pénzes Tímea

Amikor hősünk, kéziratokkal a hóna alatt, kilépett az ajtón, a világ nem volt meg.

2014.4.25.    9