Nők helyzete


Póda Erzsébet  2004.5.26. 17:42

Az emberek több mint a fele nő. Mégis patriarchális társadalmi rendszerekben élünk mindannyian mind a mai napig...

...amelyben a nők tudvalévően alárendelt helyzetben vannak.Hogy a régmúlt időben, több ezer évvel ezelőtt, hogy s mint mentek a dolgok, pontosan senki sem tudja. Hogy milyen társadalmi rendszerek működtek és hogyan, egészen pontosan senki sem tudja. Hogy milyen volt akkor a nők helyzete, pontosan senki sem tudja. Azt viszont tudjuk, hogy a „gyengébb nem” több évszázados (évezredes) elnyomása után, a tizenkilencedik században a nők az utcára vonultak tiltakozni tarthatatlan helyzetük ellen és ezzel megkezdődött a feminista mozgalom.

Ez a mozgalom sok pozitívumot harcolt ki a nők részére, ám a férfiközpontú társadalmi rendszerek mindezt nem nézték, s a mai napig nem nézik jó szemmel. Mindent bevetnek annak érdekében, hogy a nőket alárendelt szerepbe kényszerítsék, s teszik ezt olyan kifinomult módszerekkel, hogy a nők még csak észre sem veszik: olyan szerepeket, véleményeket kényszerítenek rájuk, amelyek egyáltalán nem felelnek meg nekik, gyengítik az eddig kiharcolt jogaikat, sőt egyenesen ellehetetlenítik őket. Minden eszközzel megakadályozzák a tudatra, öntudatra ébredésüket. Mi mással is magyarázható, hogy az utóbbi időben a médiák – sok esetben pedig éppen maguk a nők – úgy nyilatkoznak a feminista mozgalomról, mint valami szégyenteljes, lenézni való, megvetendő, divatjamúlt valamiről, amiről beszélni, írni vagy vitatkozni megvetendő dolog.

A fáma úgy tartja: a feministák csúnya, férfias, szőrös lábú, frusztrált teremtményei az emberiségnek – viszolyogni kell tőlük. S éppen kellemetlen kinézetük miatt (vagy azért, mert nincs férfi, akinek kellenének) szállnak hadba olyan fiktív dolgok érdekében, amiért nem is kell harcolniuk, hiszen a nők már mindent elértek, amit elérhettek. Dolgozhatnak, választhatnak, politizálhatnak, karriert építhetnek, nem kell gyereket vállalniuk, ha nem akarnak, alávethetik magukat az abortusznak, ihatnak, cigarettáznak, vezethetnek autót, lehetnek gyárigazgatók és iparmágnások és így tovább.

Az igazság viszont alapvetően az, hogy bár mindezeket valóban megtehetik, viszont többet kell bizonyítaniuk, mint a férfiaknak, többféle munkát végeznek el, mint a férfiak (pl.háztartás), átlagosan pedig még mindig kevesebb a fizetésük, mint az „erősebb nem” tagjainak, a komoly lemondásokról nem is beszélve. Ráadásul helyt kell állniuk nemcsak a munkahelyükön, hanem otthon a családban is. A szuper munkaerő szerepe mellett példás családanyáknak kell lenniük, és persze szexi bombázóknak, akiknek a nap három műszakból, de mindenesetre több mint huszonnégy órából áll.

A nők még soha nem voltak annyira szabadok, mint most – hangzik az érvelés. A világ legfejlettebb országaiban élő nők viszont, bár műveltek, egyenjogúak, gazdagok, mégsem érzik magukat olyan szabadnak, mint szeretnék. Ez az érzés egyértelműen összefügg azzal a jelenséggel, hogy a mai nővel szemben hihetetlenül nagyok az elvárások, már ami a női szépséget illeti. Minél több jogi és anyagi akadályt küzdöttek le a nők, annál szigorúbban és kegyetlenebb módon kellett megfelelniük a művileg kitalált női szépségideálnak. A feminizmus ellenzői a női lelket torpedózták meg.

A női mozgalmak ezért megtorpantak, hiszen a nők körében a meghatározott célok elérése helyett a zavarodottság, kuszaság, cinizmus és kimerültség vette át a hatalmat. A táplálkozási zavarok száma körükben állandóan meredeken felfelé ível és a szépségsebészet az egyik leggyorsabban fejlődő orvosi ágazattá vált. Egy felmérés szerint a nők többsége legfontosabb életcéljának a fogyást tekinti.

A kutatások is azt bizonyítják, hogy a szabad, sikeres, dolgozó nők kettős életet élnek. Látszólag ugyanis sikeresek, magabiztosak. Életük sötét oldala azonban az öngyűlölet, a testükről alkotott kényszerképzeteik, az öregségtől való rettegés, melyet a szépség mítosza éltet, méregként hat a női lélekre.
Nem véletlenül, hiszen nem más ez, mint a feminizmus (a nők tudatosodási, öntudatosodási folyamata) elleni támadás, amely a női szépség képét, a szépség mítoszát használja fegyverként a nők haladása, mozgalmai ellen.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Viperafészkek

Póda Erzsébet

Nők – ezerfélék. A közvélemény nincs túl jó véleménnyel róluk, és ők sem egymásról.

2015.2.4.    25


Nők kalitkában?

Póda Erzsébet

Sok nő számára az esküvővel véget ért a szabadsága.

2013.6.14.    20


Nők, siker, csillogás?

Póda Erzsébet

A köztudattal ellentétben a nők nem csak az emancipáció óta dolgoznak.

2006.1.28.   


Nőnek lenni

Póda Erzsébet

Az úgy kezdődik, hogy megszületünk -- és nőnek születünk. Az ember sorsa ebben a pillanatban megpecsételődik.

2005.4.10.   


Egyenlőség és harmónia

Bolemant Lilla

A nemek közötti egyenlőség kérdése szinte kimeríthetetlen téma, és ez nem csak az utóbbi néhány évben van így.

2003.11.12.  1    6

A rovat további cikkei

Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2020.4.26.    10


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2020.3.8.    31


Eltévedt feminizmus

Póda Erzsébet

Egy ideje mélyen hallgatnak a feminista mozgalmak képviselői. Ma már nem feszülnek olyan vehemensen egy-egy női témának. (Egy régebbi írásunk a nőnap alkalmából...)

2020.3.7.  16    14