Tudatos apák tréningje 2.


Vég Erzsébet  2007.6.20. 8:57

A tréning reggel 9-kor kezdődik egy bemutatkozással és a körkérdéssel: vajon a férfiak mire vágynak illetve miben bizonytalanok a kisbaba megszületése után.

Ezt követi az „ideális” apává válás folyamatának és lépcsőfokainak, valamint buktatóinak megbeszélése.

Majd a résztvevők a saját életükből vett problémák és kérdések felvetése után közösen próbálják megtalálni a megoldást részben szóban, részben pedig szituációs játék keretein belül. (Negatív családi örökség kiküszöbölése, eltávolodott felnőtt gyermek és az apja közti kapcsolat helyreállítása, stb.)

A délután további részében olyan játékötleteket és tanácsokat kapnak az apukák és jövendő apukák, melyek azon túl, hogy fejlesztik a kicsik kreativitását, szórakoztatók az „ősök” számára is. Az a legjobb, ha ilyenkorra már esetleg „kéznél van” a csemete is, tehát „élesben” ki lehet próbálni a tanultakat. Fent felsoroltak este 6-ig tartanak, közben frissítőket és ebédet is kapnak a „páciensek”. Az egész napi programért a különböző szakemberek: pszichológus, karrier-tanácsadó, stb. felelősek.

Beszélgettünk a témáról a párommal és megkértem, vegyen részt ezen a képzésen két okból is. Az egyik ugye evidens, lévén van két gyermekünk. A másik pedig, hogy szerettem volna erről írni, mert nagyon hasznos, példaértékű kezdeményezésnek tartom. Egész egyszerűen azért, mert ha az ember lánya társként/feleségként kér valamit (főként a gyerek és a háztartás körüli tehermentesítésre gondolok), akkor sokszor negatív a válasz, vagy kitérő. Vagy egyáltalán nem érti a másik, hogy miért kell segítség, hiszen „ráérsz, úgyis itthon vagy!” mondatokban gondolkodnak néha nem csak a férfiak, hanem még a saját családunk nőtagjai is. Azt gondoltam, ha mindezt mástól is hallja valaki, netán férfitársaitól, az hatásosabb lehet.

Hála Istennek a párom igent mondott (ami önmagában már egy pozitív jel) és „benevezett” az első foglalkozásra. (Örömmel jelentem: ezentúl minden hónapban lesz egy ilyen!) Bevallom, kicsit féltem a fejleményektől, de szerencsére lelkesen jött haza. Mesélt, mesélt, mesélt. Úgy láttam, tényleg élvezte azt az egy napot. Más kérdés, hogy majd mennyit sikerül a tanultakból a gyakorlatba is átvinni. Azt mondja, beszéltek arról, amit az előbb én is említettem, nevezetesen, hogy miként lehetne levenni/átvenni bizonyos dolgokat az anyáktól – legalább átmenetileg, hogy a bezártság és a társaság hiánya ne nyomja rá a bélyegét a nő hangulatára. Ahogy ő fogalmazott: „Be ne kattanjon!” Erre a jövőbeni apukák elég sok javaslatot adtak. (Pl. baba-mama klubba „járatni” az anyukát, nagyobb szabadságot adni neki, stb.)

Nos, ő engem néha elküld biciklizni, vagy barátnőzni. Nagyon jól esik és szükségem is van rá. De jelentem kedves apukák, ez nem elég! Nem tudom, a tréningen elhangzott-e, de az is nagyon kell, hogy a hétköznapok normális mederben teljenek. Sokszor hallom kismama társaimtól, hogy „apróságokon” csúsznak el a kapcsolatok. (Hol nyomja meg a „fogkrémes tubust”, bekerül-e a szennyes a szennyestartóba, stb.). tehát a mindennapi „rutin” dolgokra legalább annyira érdemes figyelni, mint a „világmegváltókra”.

De itt majdnem elkanyarodtam, hiszen ez a téma már súrolja a „tudatos párok” kategóriát, én meg „csak” az apatréningről akartam írni. Zárszónak még annyit szeretnék elmondani, hogy valamennyi résztvevőnek nagyon tetszett az egész napos elfoglaltság. Ezt az is jelzi, hogy 6-12 hónap múlva szeretnének ismét találkozni és megbeszélni, hogy mit sikerült a tanultakból megvalósítani. Minderre az apatréninget szervező Tudatos Életért Egyesület vezetői és trénerei is nyitottak voltak.

Befejezésül csak annyit, hogy a szervezők a kismamák munkába való sikeres visszatérését is szem előtt tartják, ezzel kapcsolatosan is szerveztek egy tréninget. Mindegyik elérhető a www.tudatoseletert.hu vagy a www.babafalva.hu oldalon. Erről majd talán legközelebb…Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Gyerekgyár -- a könyv

Bernád Emese

Tavaly egy hiánypótló könyv jelent meg a könyvesboltok polcain: Ficsku Pál Gyerekgyára. Beszélgetés a szerzővel.

2007.6.18.   


Tudatos apák tréningje 1.

Vég Erzsébet

Milyen jó lenne, ha minden férj/apa "tudatos apa" is lenne egyben!

2007.6.16.   

A rovat további cikkei

Megtennéd? Kérés vagy parancs?

Busai Hajnalka Lilla

Életünkben csak nagyon ritkán kérnek tőlünk valamit...

2020.7.14.    8


Vizes élőhelyeink

Póda Csenge

A mindannyiunkat éltető vizes élőhelyeink több szempontból is fontosak számunkra.

2019.9.23.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2019.8.15.    10


Alvási pozíciók

Timár Tímea

A nyugodt és pihentető alvás elengedhetetlen szükséglet mindenki életében...

2019.3.24.    8


Legyen ökokarácsonyunk!

Póda Csenge

Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, ezek a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett igazán értékesek.

2018.12.9.    18


Hat dolog, amit soha

Oriskó Renáta

...de soha ne tegyél meg egy férfiért! Igaz, minden nő boldog párkapcsolatban szeretne élni. Mégsem mindegy, mit teszünk meg ennek érdekében.

2018.5.3.    6


Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2018.3.17.    19


Nők és romantika

Vajon miért kedvelik a nők a romantikus könyveket?

2017.8.18.    2


Modern társkeresés

Tompa Orsolya

Mára jelentősen megváltoztak a társkeresési szokások. A személyes kapcsolatépítés, ismerkedés helyét sok esetben felváltja az online forma.

2017.4.5.  1    10


Társkeresés applikációval

Tompa Orsolya

Kis házi felmérésünk a különböző társkereső applikációk világáról, eredményeiről. Sok adat, sok érdekesség!

2017.1.27.    5