Krízishelyzetből kiút


Oriskó Renáta  2017.1.23. 4:46

Az élet hozhat olyan helyzeteket, amelyekre nem vagyunk felkészülve, amelyek váratlanul és kiszámíthatatlanul érkeznek az életünkbe.

Legyen az egy munkahely elveszítése, családi, párkapcsolati, anyagi vagy bármilyen más jellegű probléma. Ezek a váratlan helyzetek nem csengetnek, nem kopogtatnak. Hirtelen törik ránk az ajtót. Mi pedig ott és akkor felkészületlenül állunk előttük, hiszen nem voltak előjelek. Az addig biztos egy csapásra bizonytalanná vált.


Ebben a megváltozott helyzetben egy feszült és fájdalmas állapotba kerülünk. Feszültek vagyunk azért, mert nem tudunk megbékélni a kialakult helyzettel, és azért, mert nem látjuk a kiutat. Egy-egy krízishelyzet kéz a kézben jár az elégedetlenség, a kilátástalanság, az elveszettség, sőt gyakran az önsajnálat érzésével. Ezek az érzések pedig negatívan befolyásolják nemcsak az aktuális hangulatunkat, de akár a jövőképünket is.

Hogy lesz a krízisből kiút? A krízis mindig egyfajta fordulópontot is jelent és magában hordozza a pozitív irányba történő változás lehetőségét is. Feltehetjük magunknak a kérdést, vajon miért történt mindez? Elégedettek voltunk a munkánkkal, az életünkkel vagy csak elfogadtuk és megszoktuk azt? „Beleültünk” valamibe, ami már nem hozott újdonságot, kihívásokat, új tapasztalatokat?

Egy-egy krízist értelmezhetünk úgy is, hogy kaptunk egy új esélyt – újrakezdeni, újraértelmezni, újratervezni. Újraértelmezni az életünket, a terveinket, önmagunkat. Persze, mire ezt felismerjük, általában elég sokáig időzünk abban a bizonyos negatív lelkiállapotban, amelyben nemcsak hogy nem látunk tisztán, de nem vagyunk önmagunk sem.

A felismerés azonban teljesen új utakat és lehetőségeket nyithat meg előttünk. Így egy újabb sikeres talpra állással a hátunk mögött és a már meglévő tapasztalatokkal felvértezve akár az új vagy épp a régóta dédelgetett terveinkhez is közelebb kerülhetünk.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Az utóbbi hónapok margójára

Dienes Mirtill

Az elmúlt időszak gyökeresen felforgatta eddigi életünket, méghozzá minden téren. De amit muszáj megoldani, az megoldódik.

2020.9.17.   


Csalódásaink

Póda Erzsébet

„Soha ne bízz senkiben, (...), s a legkevésbé azokban, akiket csodálsz! Tőlük kapod a legnagyobb pofonokat.” Carlos Ruiz Zafón írja ezt A szél árnyéka című regényének elején.

2020.9.2.   


Hatékony válságkezelés

Az érzelmi intelligencia fontossága a hatékony válságkezelésben.

2020.2.27.   


Mikor lehettem önmagam?

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Jó lenne, ha az év minden napján odafigyelnénk a lelki higiéniára.

2019.11.22.    3


Kríziskezeléssel a lélekért

A kríziskezelés őszinteségen és türelmen alapul, a problémák leküzdése fokozatosan történik.

2019.10.22.   


Rivalizálás a munkahelyen

Dienes Mirtill

Egy munkahely sajnos nem mindig csak arról szól, hogy a munkatársakkal közösen elvégezzük a ránk bízott feladatokat, és egy csapatként érjük el a kitűzött célokat.

2019.9.3.   


Most van itt az ideje

Póda Erzsébet

Itt az ősz előttünk, akkor is, ha bizonyára élvezhetünk még idén nyári meleget.

2019.9.1.   


Tíz idézet Buddhától

Kiss Adrienn Éva

A mai napig milliók követik Buddha tanításait, idézetei pedig nem csak a buddhisták számára jelenthetnek útmutatót.

2019.5.23.  1   


Munkahelyi boldogság

Dienes Mirtill

Mivel a munkában töltjük el életünk jórészét, nem mindegy, milyen hangulatban tesszük.

2019.4.3.    4


Tervezz, hogy időt nyerj!

Dienes Mirtill

Az idő mindenki számára drága. Csak halad, és néha azt vesszük észre, hogy elsuhant a nap, eltelt a hét, vagy már a következő évet írjuk. A feladatok, munkák csak tornyosulnak...

2019.2.14.    8


Figyelemfelkeltő életrajz

Dienes Mirtill

Az önéletrajz az első belépő egy céghez, egy megpályázott munkakörre vagy spontán beküldve.

2019.1.31.    17


Tíz idézet Agatha Christie-től

Kiss Adrienn Éva

A világhírű krimi írónő olyan mesterműveket alkotott, melyek a mai napig emberek millióit bírják olvasásra.

2018.8.23.    52