Maradj ugyanaz!


Oriskó Renáta  2014.11.19. 3:18

Ha mindig alkalmazkodunk, azzal önszántunkból hagyjuk elnyomni saját magunkat.

Volt idő, mikor azt hitte, mindig mindenkinek meg kell felelnie. Mikor azt gondolta, ha mindig mindenki kívánságának, elvárásának eleget tesz, akkor majd értékelik. Ha mindenhez jó képet vág és nem lázadozik, ha mások kedvéért megváltozik, akkor megbecsülik. (Valljuk be, naiv elképzelés!)

Ha valakivel konfliktusba került vagy más volt a véleménye, azt gondolta, ő az, akinek változnia, illetve változtatnia kell. Hogy miért? Már maga sem tudja. Talán így nevelték, talán kevésnek tartotta magát. Alkalmazkodott véleményekhez, barátokhoz, főnökökhöz, férfiakhoz. Mindig, mindenkihez. De valahogy a sok alkalmazkodás ellenére sem alakultak úgy a dolgok, ahogy azt várta. A régóta ígért fizetésemelés a sok túlóra és plusz feladat ellenére is egyre távolabbinak tűnt. A párkapcsolatban, hiába idomult és hasonult a férfihoz, valami mindig hibádzott.Mert mit szül az állandó alkalmazkodás és önmagunk háttérbe szorítása? Egyfajta önfeladást. Ha mindig alkalmazkodunk, azzal önszántunkból hagyjuk elnyomni saját magunkat. Önként és dalolva adjuk fel saját egyéniségünket, egyre inkább eltávolodva attól, akik valójában vagyunk.

S hogy meddig játszható ez? Ezt főleg a személyiségünk határozza meg. Az, hogy mennyire vagyunk alkalmazkodóak, befolyásolhatóak. Hiszen valaki eleve elutasítja azt, hogy megváltoztassák. Mások hajlandóak kompromisszumot kötni, megint mások pedig képesek feladni saját személyiségüket is. Ők azok, akik lehet egy napon arra ébrednek, hogy már fogalmuk sincs kicsodák. Akik eljuthatnak addig a pontig is, amikor már képtelenek azonosulni azzal, akikké váltak. Nem is értik, mikor vesztek el. A megfelelni akarás hatására lettek mások, s talán ki is fordultak önmagunkból. Ekkor pedig általában szembesülnek a kiábrándító felismeréssel, hogy az alkalmazkodás ellenére sem értékelik őket többre egy fikarcnyival sem. Mert nem a másoknak megfelelni akarás miatt kell változni. Megváltozni valaki vagy valami miatt, azért hogy figyelmet kapjunk, teljesen értelmetlen. Változni magunk miatt, hogy az a javunkat szolgálja, belső meggyőződésből dönteni, nem pedig külső nyomás hatására, az más.

Éppen ezért sosem szabad hagyni, hogy mindig mi alkalmazkodjunk, véleményt változtassunk, hallgassunk. Mert aki a személyiségünket nem értékeli, az minket sem értékel. Legyen szó barátokról, főnökről, férfiakról. Vannak dolgok, amiken az életünkben nincs lehetőségünk változtatni, viszont az, hogy kikkel vesszük körül magunkat, kit engedünk be az életünkbe, milyen munkahelyi környezetbe járunk nap, mint nap, azon talán igen. És ha úgy érezzük, ezek nem szolgálnak minket, akkor egyáltalán nem biztos, hogy nekünk kell alkalmazkodnunk.

Talán maradhatunk ugyanazok is, csak a szereplőket kell lecserélni olyanokra, akiknek változás nélkül is megfelelünk.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Tíz idézet Buddhától

Kiss Adrienn Éva

A mai napig milliók követik Buddha tanításait, idézetei pedig nem csak a buddhisták számára jelenthetnek útmutatót.

2019.5.23.  1   


Munkahelyi boldogság

Dienes Mirtill

Mivel a munkában töltjük el életünk jórészét, nem mindegy, milyen hangulatban tesszük.

2019.4.3.    4


Tervezz, hogy időt nyerj!

Dienes Mirtill

Az idő mindenki számára drága. Csak halad, és néha azt vesszük észre, hogy elsuhant a nap, eltelt a hét, vagy már a következő évet írjuk. A feladatok, munkák csak tornyosulnak...

2019.2.14.    8


Figyelemfelkeltő életrajz

Dienes Mirtill

Az önéletrajz az első belépő egy céghez, egy megpályázott munkakörre vagy spontán beküldve.

2019.1.31.    17


Mikor lehettem önmagam?

Dr. Horváth Mária ápolónő

Jó lenne, ha az év minden napján odafigyelnénk a lelki higiéniára.

2018.11.22.    3


Tíz idézet Agatha Christie-től

Kiss Adrienn Éva

A világhírű krimi írónő olyan mesterműveket alkotott, melyek a mai napig emberek millióit bírják olvasásra.

2018.8.23.    52


Anyós a családban

Póda Erzsébet

Mint minden érzelmi galibára, az "anyósproblémára" is nehéz értelmes megoldást találni

2018.4.3.    12


A megoldás nem másnál van

Póda Erzsébet

Sokféleképpen próbáltam már segíteni a barátnőmön, de nem sikerült...

2017.12.8.  1    22


Tíz rendhagyó idézet a szerelemről

Póda Erzsébet

"Ha képes vagy szárnyakat növeszteni és repülni egy nőért/férfiért, akkor szerelmes vagy."

2017.10.24.    5


Öt tipp a napindításra

Póda Erzsébet

Öt reggeli rituálét ajánljunk a figyelmetekbe, hogy könnyebben induljon a napunk.

2017.8.31.    2


Tíz idézet nőkről – nőktől

Póda Csenge

Tíz idézetes sorozatunk következő része.

2017.3.8.    34


Krízishelyzetből kiút

Oriskó Renáta

Az élet hozhat olyan helyzeteket, amelyekre nem vagyunk felkészülve, amelyek váratlanul és kiszámíthatatlanul érkeznek az életünkbe.

2017.1.23.    3