Munkahelyi boldogság


Dienes Mirtill  2019.4.3. 18:13

Mivel a munkában töltjük el életünk jórészét, nem mindegy, milyen hangulatban tesszük.

„Ha valaki jól van, sokkal közelebb van a kreativitáshoz, az energiáit a fejlődésre, a növekedésre tudja fordítani, nem az önvédelemre, az önstabilizálásra. Ha valaki jól van, nem kell a pillanatnyi egyensúlyáért dolgoznia, megengedheti magának, hogy közép-, és hosszú távon is gondolkodjon.” (Pál Feri Atya: Egy hatalmas multinacionális cégnél dolgozom, Business Next)Sokakat foglalkoztat a boldogság, a flow(aha)élmény megélése, de pontos receptet erre nem lehet megfogalmazni. Minden embernek mást jelent, szubjektív, épp ezért nem is lehet egyformán mindenkinek a megelégedettségét kiérdemelni.

Azt hiszem, pozitív alaptermészettel jóval könnyebb az élethez, így a munkához való viszonyulás is, sokkal könnyebben vesszük az akadályokat, ha nem rágódunk és aggódunk mindenen, nem beszélve az örök pesszimista hozzáállásról. Örömöt a legapróbb dolgokban is lehet lelni, de az egyéni igények különbözőek, van, akinek a kicsi is elég, és van, akinek a sok is kevés.

Mivel a munkában töltjük el életünk jórészét, nem mindegy, milyen hangulatban tesszük. Sok a kiégett, elfáradt ember, így kezd terjedni az a tendencia. hogy a munka ne csak egy szükséges dolog legyen, hanem valami kellemes is, ezért változtatnak az emberek. A munkahelyen számtalan dolog befolyásolja a boldogságot: vezetőség, légkör, munkaidő beosztás, feladatok, hasznosság érzése, kollegiális kapcsolatok. Ami biztos, egyre több cég próbál a munkatársak kedvére tenni, mivel a boldog munkavállaló elkötelezettebb, produktívabb, hatékonyabb, és hosszú távon mindez az egészségére és életminőségére is pozitív hatással van.

Az anyagi biztonság, az ergonomikusan kialakított munkahelyek, csapatépítések, csocsóasztal, edzőterem, gyümölcsnapok, sportesemények mind hozzájárulnak a megelégedettség növeléséhez. De fontosabb a személyes munka értékelése, lehetőség a készségek fejlesztésére, reális célok kitűzése és elérése, közösségformálás, átlátható működés és látható jövőkép, értelmes tevékenység, melyek miatt a kollégák mozgósítani fogják az erőiket. Mivel mindenkinek más a mozgatórugója, a vezetőségre hárul a diverzitás megfelelő kezelése, és lehetőséget biztosítani, hogy a dolgozók tehetségüket megmutatva, önállóbban végezzék a feladatokat.Egy ideálisabb állapot akkor érhető el, ha az egyén a belső motivációjára is rátalál. Hamarabb megvalósul mindez egy támogató környezetben, ahol megbecsülik a gondolkodást és a kezdeményezést, így sikeresebbnek érzi magát az ember, vagy meg is éli az önmegvalósítást.

A boldogság nemcsak bizonyos személyeknek adatik meg. Olyasvalami, amiért tenni is kell. Szemléletet kell váltani magunkkal és másokkal szemben, és ezen túl törődni kell a testtel és a lélekkel is. Ha ez sikerül többünknek, egy idő után makroszinten is hatással lesz a közösségi jólétre és az egészségre.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Erős nő a 21. században

PR-cikk

Mit jelent erős nőnek lenni a 21. században? Erős nőnek lenni olyan jellemző, amely messze túlmutat egy egyszerű meghatározáson.

2024.5.26.   


Az út neve: önbizalom-építés

Oriskó Renáta

Eldöntötted, hogy változtatsz. Már nem nézel hátra.

2024.1.21.    30


Tíz idézet nőkről – nőktől

Póda Csenge

Tíz idézetes sorozatunk következő része. Ezúttal a nőnap alkalmából.

2023.11.22.    34


Most van itt az ideje

Póda Erzsébet

Itt a tél előttünk, akkor is, ha bizonyára élvezhetünk még az idén őszi időjárát.

2023.11.7.   


5+1 dolog, ami miatt minden férfi izgul

PR-cikk

A férfiaknak igenis vannak érzelmi igényei, akárcsak a nőknek. Szeretik szeretve érezni magukat...

2023.10.29.   


Öt tipp a napindításra

Póda Erzsébet

Öt reggeli rituálét ajánljunk a figyelmetekbe, hogy könnyebben induljon a napunk.

2023.3.19.    2


Karrierlehetőségek 2023-ban

Milyen karrierlehetőségei lesznek egy nőnek 2023-ban? Érdekes részletek a cikkben!

2023.2.14.   


Megfogadott tanácsok

Póda Erzsébet

Adjunk? Ne adjunk? Megfogadjuk? Ne fogadjuk? Mit tegyünk mások tanácsaival?

2022.5.6.   


Törékeny párkapcsolatok

Oriskó Renáta

11 ok, amiért olyan törékenyek a mai modern párkapcsolatok.

2022.4.20.    15


Öt tipp a nézőpontváltáshoz

Februárban az emberek többsége úgy érzi, eseménytelenül telnek egymás után a hétköznapok, sorra jönnek a kötelességek, majd észrevétlenül át is lépünk a márciusba.

2022.2.9.   


Csalódásaink

Póda Erzsébet

„Soha ne bízz senkiben, (...), s a legkevésbé azokban, akiket csodálsz! Tőlük kapod a legnagyobb pofonokat.” Carlos Ruiz Zafón írja ezt A szél árnyéka című regényének elején.

2021.9.12.   


3+1 tipp, hogy megúszd a nyaralást

...betegség nélkül. Természetes megoldások, melyek kihúznak a bajból.

2021.7.19.