Munkahelyi boldogság


Dienes Mirtill  2019.4.3. 18:13

Mivel a munkában töltjük el életünk jórészét, nem mindegy, milyen hangulatban tesszük.

„Ha valaki jól van, sokkal közelebb van a kreativitáshoz, az energiáit a fejlődésre, a növekedésre tudja fordítani, nem az önvédelemre, az önstabilizálásra. Ha valaki jól van, nem kell a pillanatnyi egyensúlyáért dolgoznia, megengedheti magának, hogy közép-, és hosszú távon is gondolkodjon.” (Pál Feri Atya: Egy hatalmas multinacionális cégnél dolgozom, Business Next)Sokakat foglalkoztat a boldogság, a flow(aha)élmény megélése, de pontos receptet erre nem lehet megfogalmazni. Minden embernek mást jelent, szubjektív, épp ezért nem is lehet egyformán mindenkinek a megelégedettségét kiérdemelni.

Azt hiszem, pozitív alaptermészettel jóval könnyebb az élethez, így a munkához való viszonyulás is, sokkal könnyebben vesszük az akadályokat, ha nem rágódunk és aggódunk mindenen, nem beszélve az örök pesszimista hozzáállásról. Örömöt a legapróbb dolgokban is lehet lelni, de az egyéni igények különbözőek, van, akinek a kicsi is elég, és van, akinek a sok is kevés.

Mivel a munkában töltjük el életünk jórészét, nem mindegy, milyen hangulatban tesszük. Sok a kiégett, elfáradt ember, így kezd terjedni az a tendencia. hogy a munka ne csak egy szükséges dolog legyen, hanem valami kellemes is, ezért változtatnak az emberek. A munkahelyen számtalan dolog befolyásolja a boldogságot: vezetőség, légkör, munkaidő beosztás, feladatok, hasznosság érzése, kollegiális kapcsolatok. Ami biztos, egyre több cég próbál a munkatársak kedvére tenni, mivel a boldog munkavállaló elkötelezettebb, produktívabb, hatékonyabb, és hosszú távon mindez az egészségére és életminőségére is pozitív hatással van.

Az anyagi biztonság, az ergonomikusan kialakított munkahelyek, csapatépítések, csocsóasztal, edzőterem, gyümölcsnapok, sportesemények mind hozzájárulnak a megelégedettség növeléséhez. De fontosabb a személyes munka értékelése, lehetőség a készségek fejlesztésére, reális célok kitűzése és elérése, közösségformálás, átlátható működés és látható jövőkép, értelmes tevékenység, melyek miatt a kollégák mozgósítani fogják az erőiket. Mivel mindenkinek más a mozgatórugója, a vezetőségre hárul a diverzitás megfelelő kezelése, és lehetőséget biztosítani, hogy a dolgozók tehetségüket megmutatva, önállóbban végezzék a feladatokat.Egy ideálisabb állapot akkor érhető el, ha az egyén a belső motivációjára is rátalál. Hamarabb megvalósul mindez egy támogató környezetben, ahol megbecsülik a gondolkodást és a kezdeményezést, így sikeresebbnek érzi magát az ember, vagy meg is éli az önmegvalósítást.

A boldogság nemcsak bizonyos személyeknek adatik meg. Olyasvalami, amiért tenni is kell. Szemléletet kell váltani magunkkal és másokkal szemben, és ezen túl törődni kell a testtel és a lélekkel is. Ha ez sikerül többünknek, egy idő után makroszinten is hatással lesz a közösségi jólétre és az egészségre.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Tíz jótanács szakítás után

Póda Erzsébet

Szakításkor mindig az van könnyebb helyzetben, aki kimondja, hogy: vége.

2020.11.26.    44


Most van itt az ideje

Póda Erzsébet

Itt a tél előttünk, akkor is, ha bizonyára élvezhetünk még az idén őszi időjárát.

2020.11.13.   


Az utóbbi hónapok margójára

Dienes Mirtill

Az elmúlt időszak gyökeresen felforgatta eddigi életünket, méghozzá minden téren. De amit muszáj megoldani, az megoldódik.

2020.9.17.   


Csalódásaink

Póda Erzsébet

„Soha ne bízz senkiben, (...), s a legkevésbé azokban, akiket csodálsz! Tőlük kapod a legnagyobb pofonokat.” Carlos Ruiz Zafón írja ezt A szél árnyéka című regényének elején.

2020.9.2.   


Hatékony válságkezelés

Az érzelmi intelligencia fontossága a hatékony válságkezelésben.

2020.2.27.   


Mikor lehettem önmagam?

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Jó lenne, ha az év minden napján odafigyelnénk a lelki higiéniára.

2019.11.22.    3


Kríziskezeléssel a lélekért

A kríziskezelés őszinteségen és türelmen alapul, a problémák leküzdése fokozatosan történik.

2019.10.22.   


Rivalizálás a munkahelyen

Dienes Mirtill

Egy munkahely sajnos nem mindig csak arról szól, hogy a munkatársakkal közösen elvégezzük a ránk bízott feladatokat, és egy csapatként érjük el a kitűzött célokat.

2019.9.3.   


Tíz idézet Buddhától

Kiss Adrienn Éva

A mai napig milliók követik Buddha tanításait, idézetei pedig nem csak a buddhisták számára jelenthetnek útmutatót.

2019.5.23.  1   


Tervezz, hogy időt nyerj!

Dienes Mirtill

Az idő mindenki számára drága. Csak halad, és néha azt vesszük észre, hogy elsuhant a nap, eltelt a hét, vagy már a következő évet írjuk. A feladatok, munkák csak tornyosulnak...

2019.2.14.    8


Figyelemfelkeltő életrajz

Dienes Mirtill

Az önéletrajz az első belépő egy céghez, egy megpályázott munkakörre vagy spontán beküldve.

2019.1.31.    17


Tíz idézet Agatha Christie-től

Kiss Adrienn Éva

A világhírű krimi írónő olyan mesterműveket alkotott, melyek a mai napig emberek millióit bírják olvasásra.

2018.8.23.    52