A gyermekbetegségek szelíd gyógymódjai (8)


Dr. Tóth Erzsébet orvos  2014.10.17. 2:17

Folytatjuk a leggyakoribb gyermekbetegségek ismertetését, és szelíd gyógymódjait.

Megfázás
A megfázás következtében némelyik gyereknél szinte automatikusan jelentkezik a fülgyulladás. Ennek oka lehet, hogy a váladék, amely az eldugult orron keresztül nem tud eltávozni, felgyülemlik a középfülben. A probléma azért alakul ki, mert a garat egy folyosóval (Eustach-kürt) összeköttetésben van a középfüllel. Amennyiben a garat nyálkahártyája begyullad, a gyulladás a váladékkal együtt bekerül a középfülbe és ott is gyulladást okozhat. Gyakori, hogy a begyulladt nyálkahártyával az akut gyulladás után is ez a folyosó zárva marad, ezért nem jó a középfül levegőzése, és emiatt alakul ki a középfülgyulladás, vagy fájdalom a fülben, esetleg a gyermek tartósan orrhangon beszél és rosszul hall. A középfül-gyulladás nagyon erős, lüktető fájással jár, amelyet hatékonyan csillapíthatunk hagymapakolással. Rögtön a fájdalom kezdetén vágjunk fel egy közepes hagymát vékony szeletekre, tegyük zsebkendőbe és ezt helyezzük a fül környékére. A hagyma illóolajainak belélegzése kitűnő fájdalomcsillapító és fertőtlenítő hatású.

Alkalmazzuk a náthánál leírt gyógymódokat is, hogy megszüntessük a nyálkahártya túlzott duzzanatát és a túlzott váladékozást! Nagy fájdalomnál természetesen elsősegélyként, még mielőtt az orvost felkeresnénk, fájdalomcsillapítót adhatunk a gyermeknek. Ha az akut betegség lezajlott, nincs váladékozás az orrból, a gyermek gyakorolja a következő műveletet: mélyen belélegzik, befogja orrát és száját és erőteljesen kifújja a levegőt a szájba. Így a szájban és a felső légutakban nagy nyomás keletkezik, mely átfújja a garatot és középfület összekötő folyosócskát, és a légutakat egy időre felszabadítja. A műveletet végeztessük el a gyermekkel naponta többször.


Mandulagyulladás
Fontos tudni, hogy a mandulagyulladás olyan betegség, melynek nincsenek specifikus tünetei, például nem mindig jár torokfájással. Előfordulhat, hogy csak olyan tünetek jelentkeznek, amelyek sokféle betegségre utalnak. Ezért szinte minden betegeskedő gyereknek meg szoktuk nézni a torkát. A torokmandula, melyet a legjobban ismerünk, az immunrendszer része. Az a feladata, hogy megszűrje és likvidálja a betolakodó kórokozókat. A megnagyobbodott vagy „csúnya” mandula nem jelenti azt, hogy okvetlenül antibiotikumos kezelésre van szükség, vagy a mandulát azonnal el kell távolítani. Jó és megbízható vizsgálati módszerek vannak a további lépések meghozatalának elősegítéséhez: például törletvétel, vérvizsgálatok elvégzése, gégész esetleg fogorvos bevonása.

Limfatizmus, nyirokcsomó-duzzanatok
Általában örökletes betegségről van szó, vagy valamilyen betegség következtében megnagyobbodott nyirokcsomókról, melyet semmilyen kezelés nem tud teljes mértékben visszafordítani. Ennek ellenére nem ajánlott a megnagyobbodott mandulákat (nemcsak a torokmandulára gondolunk, a garatban más mandulák is vannak, melyek nem olyan könnyen láthatók, mint a torokmandula), sem a megnagyobbodott nyirokcsomókat minden esetben műtéti úton eltávolítani. Ez a drasztikus beavatkozást csak akkor érdemes megtenni, ha a megnagyobbodott mandula nagy problémákat, gyakori megbetegedést okoz. Továbbá, ha elvégeztük a megfelelő vizsgálatokat annak érdekében, hogy biztosak lehessünk abban, hogy a mandula nem teljesíti a feladatát.

Ágybavizelés
Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy minden egészségügyi problémánál, legyen szó felnőtt vagy gyerek páciensről, megfelelő hangsúlyt kell fektetni a betegség lelki hátterének feltárására. Különösen érvényes ez olyan esetekben, mikor a probléma szinte kétséget kizáróan lelki eredetű. Ilyen példa a sokszor elhallgatott és bagatellizált éjszakai bevizelés. Erről rendszerint nem mer beszélni sem a szülő, sem a gyerek, mert mindkettőjüket kellemetlenül érinti. Ritkán áll a hátterében szervi probléma, mint mondjuk a hólyaggyulladás – ilyenkor lehet a problémát a legkönnyebben kezelni. Ha lelki eredetű a gond, akkor nagy szerepe van az elfogadó viselkedésnek, az esti megnyugtató beszélgetésnek illetve, ha felhívjuk a gyerek figyelmét arra, hogy estefelé már ne sokat igyon. Fontos a szoba megfelelő hőmérsékletének biztosítása a gyerek igényei szerint. Ha túl meleg van, akkor a gyerek kitakaródzik, és azért vizel be. Ha túl hideg van számára, akkor a hidegtől történik meg az éjjeli ágybavizelés. Az ágybavizelést elősegíti a nem elégséges alvás, mely lehet túl mély vagy túl felszínes, vagy ezek váltakozása. A felszínesen alvó gyermek az éjszaka egy részében túl mélyen elalszik, és pont akkor vizel be. A gyermekbetegségeknél fontos a nyugalom és türelem. Az ágybavizelős gyereknek sokszoros türelemre és nyugalomra van szüksége a környezete és szülei részéről.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A gyermekbetegségek természetes gyógymódjai (7)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Az alábbiakban sorra vesszük a leggyakoribb gyerekbetegségeket, és azok szelíd gyógymódjait.

2014.10.2.    2


A gyermekbetegségek természetes gyógymódjai (6)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Nézzük, milyen gyógyteákat alkalmazzunk az egyes betegségek esetén!

2014.7.4.    4


A gyermekbetegségek természetes gyógymódjai (5)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Folytassuk a kisgyermekkorral: minden szülőnek tudnia kell, hogy gyermeke mindenben utánozni fogja.

2014.5.23.    15


A gyermekbetegségek természetes gyógymódjai (4)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Az első hetekben és hónapokban előforduló nehézségekről.

2014.5.9.    16


A gyermekbetegségek természetes gyógymódjai (3)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A kismama és az újszülött egészséges életkörnyezete, avagy mit tegyünk, és mit ne tegyünk ebben az időszakban.

2014.3.26.    12


A gyermekbetegségek természetes gyógymódjai (2)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Az egészségre már a méhen belül vigyázni kell.

2014.3.12.   

A rovat további cikkei

Ekcéma, a gyerekkor bőrbetegsége

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kisgyemekes anyukák gyakori témája, hogy a gyermekük ekcémás.

2024.4.10.   


A számítógéphasználat ártalmai

PR-cikk

Betegségek és sérülések, amelyeket a számítógép intenzív használata okozhat. A számítógép rendszeres, napi több órás használata számos betegség kialakulásához vezethet...

2024.3.1.   


Előadás testmozgással

Sajtóhír

A közelmúltban Szolnokon Nagy-Bana Zsanett tartott előadást a demenciáról az érdeklődőknek. Részletek a cikkben.

2024.2.15.   


Alvászavarban küzdőknek

PR-cikk

Alvászavarban küzdőknek erősen ajánlott megismerkedni a CBD olajokkal

2023.11.25.   


A fehérbot világnapja

Sajtóhír

Zsúfolásig megtelt a terem a látássérültek rendezvényén Szolnokon.

2023.10.19.   


Hogy ne fájjon a fejünk!

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Tanácsok a fejfájás megelőzéséhez és gyógyításához.

2023.9.11.