A gyermekbetegségek természetes gyógymódjai (7)


Dr. Tóth Erzsébet orvos  2014.10.2. 2:12

Az alábbiakban sorra vesszük a leggyakoribb gyerekbetegségeket, és azok szelíd gyógymódjait.

Minden betegség gyógyítását segítik olyan egyszerű és értékes tényezők, mint a nyugalom, az optimális környezet (tehát a meleg szobahőmérséklet – se nem túl hideg, se nem túl meleg), a gyógynövényteák fogyasztása, esetleg a béltisztítás, és nem utolsó sorban a szülők, főleg az anya nyugalma és kiegyensúlyozottsága.

A következőkben betegség-specifikus segédeszközökről lesz szó, melyeket otthon bárki kipróbálhat, sőt már a gyermek egészséges időszakában is bevezethet a mindennapokba.


Az egyik legkellemetlenebb betegség a nátha: nyugtalanságot eredményez a gyerekeknél, főleg a csecsemőknél. Nem beszélve arról, hogy ha tartósan kezeletlen marad, akkor hörgőhurut-gyulladáshoz, középfül-gyulladáshoz, a nyálkahártyák és a mandulák megnagyobbodásához vezethet. Leggyakoribb tünetei, a rossz közérzeten kívül, a köhögés és az orrdugulás és orrfolyás. Ez utóbbival kapcsolatban szeretném felhívni a figyelmet az orrcseppek káros hatására: tartós használatuk súlyosan károsíthatja az orr nyálkahártyáját, és gyulladást provokálhat. Hatékonyabb és mellékhatásoktól mentes megoldás az, ha főzünk egy nagy fazék kamillateát (öt liter vízbe tegyünk kb. 5 teáskanál kamillát), a gyerek fölé hajol, és belélegezi ennek a gőzét. Nagyon vigyázzunk, hogy a gyermek meg ne égesse, le ne forrázza magát. A műveletet naponta kétszer érdemes megismételni, természetesen nem kell mindannyiszor új kamilla-főzetet használni. Ugyanazt többször is használhatjuk. A nátha enyhítésére és a légutak tisztítására több természetes szer is rendelkezésünkre áll. Jó hatásúak a tengervíz-kivonatok. Használhatunk illóolajakat spray formájában, melyet a szobába, ahol a gyermek tartózkodik vagy alszik, a levegőbe, vagy még jobb, ha a gyermek pizsamájára, ruházatára vagy vánkosára fújunk. Az nátha okozta orr körüli bőr kisebesedését és az orr nyálkahártyáját kitűnően regenerálja a hangyasav tartalmú gél és spray. A sprayt az épp nem beteg gyermeknél az orrnyálkahártya megerősítésére is használhatjuk jó eredménnyel. Továbbá segít az is, ha a gyerek fejét alváskor jobban feltámasztjuk vánkossal.


Szintén nagyon gyakori betegség a lázas megfázás, főleg manapság, mikor az időjárás teljesen kiszámíthatatlan. Gyakran a külső környezet hirtelen lehűlése vagy hirtelen felmelegedése következtében lép fel. Mint már korábban említettük, hajlamosak vagyunk a lázat túlságosan elnyomni, és nem úgy kezelni, mint az immunrendszer működésének hatékony megnyilvánulását. Ez a hozzáállás valószínűleg arra a tényre vezethető vissza, hogy régebben sokan meghaltak lázas betegség következtében, így a láz riadalmat váltott ki az emberekben. Ezt a hozzáállást nehéz a köztudatból kiiktatni. Ezért még egyszer felhívom a figyelmet arra, hogy nagyon káros, ha a lázproblémát túlreagáljuk, és drasztikusan lecsökkentjük azt. Gyerekeknél az átlagos testhőmérséklet eleve magasabb, mint a felnőtteknél (nem beszélve az idősekről), és könnyebben változik. Felszökkenhet a testhőmérséklet akár sok mozgás, vagy erős érzelmi inger hatására is. Utána általában gyorsan és magától normalizálódik. Gyerekeknél lázról akkor beszélünk, ha a testhőmérséklet tartósan meghaladja a 38 Celsius-fokot. Ilyenkor arra kell gondolni, hogy az immunrendszer valamilyen problémát a láz segítségével akar megoldani, és ennek fényében kell eljárni. Ha a gyerek fázik, mert a test még nem érte el azt a hőfokot, amelyet kitűzött célul, akkor takarjuk be, esetleg borogassuk a lábát forró vízzel, ezzel segítsük az immunrendszer működését. Itassunk vele sok teát, hogy elejét vegyük a kiszáradás veszélyének. Ha a test már elérte a célhőmérsékletet, azt abból fogjuk észrevenni, hogy a gyerek izzadni kezd. Ilyenkor semmiképp se próbáljunk hideg borogatással segíteni rajta, mert az rendkívül károsan befolyásolja az erek működését, és semmilyen pozitív hatást nem eredményez. Borogassuk a lábát meleg vízzel, melynek hőfoka csak egy picikét legyen alacsonyabb a test hőmérsékleténél. Takarjuk kevéssé be, hogy biztosítsuk a megfelelő hőleadást. Vegyük figyelembe, hogy ilyenkor a szervezetnek kitisztulásra (egyfajta böjtre) van szüksége, ennek megfelelően vegyük az étvágytalanságot természetes jelnek, és legfeljebb kímélő ételekkel kínáljuk a gyereket.

Természetesen a láz komplex betegségek (pl. agyhártyagyulladás) tüneteként is felléphet, amikor döntő fontosságú a gyors cselekvés. Így minden esetben keressük fel orvosunkat, ha belázasodik a gyerek, de türelmetlenségünkkel ne befolyásoljuk az orvos döntését.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A gyermekbetegségek szelíd gyógymódjai (8)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Folytatjuk a leggyakoribb gyermekbetegségek ismertetését, és szelíd gyógymódjait.

2014.10.17.    1


A gyermekbetegségek természetes gyógymódjai (6)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Nézzük, milyen gyógyteákat alkalmazzunk az egyes betegségek esetén!

2014.7.4.    4


A gyermekbetegségek természetes gyógymódjai (5)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Folytassuk a kisgyermekkorral: minden szülőnek tudnia kell, hogy gyermeke mindenben utánozni fogja.

2014.5.23.    15


A gyermekbetegségek természetes gyógymódjai (4)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Az első hetekben és hónapokban előforduló nehézségekről.

2014.5.9.    16


A gyermekbetegségek természetes gyógymódjai (3)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A kismama és az újszülött egészséges életkörnyezete, avagy mit tegyünk, és mit ne tegyünk ebben az időszakban.

2014.3.26.    12


A gyermekbetegségek természetes gyógymódjai (2)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Az egészségre már a méhen belül vigyázni kell.

2014.3.12.   

A rovat további cikkei

Gyógyító növényeink 2.

Póda Csenge

Lássunk néhány növényt, melyek a konyhában fűszerként is megállják a helyüket!

2020.10.25.   


Október az idősek hónapja

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Nekik még fontos a személyes kapcsolat, a nagy beszélgetések.

2020.10.10.   


Gyógyító növényeink 1.

Póda Csenge

Ismerkedjünk meg a felmenőink által olyan jól ismert és használt gyógynövényeinkkel!

2020.10.6.   


Vírus kontra vírus

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Az idén, mint minden más, bonyolultabb lesz az influenza lecsengése is. Egyszerre van ugyanis jelen a koronavírus és az influenzavírus is az életünkben.

2020.9.28.   


Ne pánikoljunk!

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Pánikban a viselkedési normákat felülírja a túlélési ösztön, az ember, magatartása teljesen megváltozik. Sokan a hisztériához hasonlítják.

2020.9.9.   


Fogamzásgátlás – férfiaknak

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Előzőleg már foglalkoztunk a női fogamzásgátlással, most vegyük górcső alá a férfiak fogamzásgátlási lehetőségeit!

2020.8.31.