A gyermekbetegségek természetes gyógymódjai (5)


Dr. Tóth Erzsébet orvos  2014.5.23. 3:33

Folytassuk a kisgyermekkorral: minden szülőnek tudnia kell, hogy gyermeke mindenben utánozni fogja.

Lemásolja nemcsak minden cselekedetünket, mozdulatunkat, beszédünket, de még az érzéseinket is. Gyakran előfordul, hogy gyermekünkben pont azt a tulajdonságot nem szeretjük, amit tőlünk lesett el. A kisgyermek életében nagyon fontos szerepe van a játéknak. Az egészen kicsi gyereknek elég a legegyszerűbb játék, melynek színét, formáját, tapintását, illatát érezheti. Próbáljunk vele olyan játékokat megszerettetni, melyek megmozgatják a gyerek fantáziáját, de közben nem merítik le idegrendszerét felesleges információkkal. Soha ne hagyjuk, hogy a gyerek televízió vagy számítógép működése mellett játsszon. Még olyankor sem, mikor úgy látjuk, hogy ezekre a gyermek nem figyel oda. A szüntelenül áramló felesleges információk bombázzák a gyerek idegrendszerét. Később szinte törvényszerű, hogy ösztönösen figyelni fogja a televíziót vagy számítógépet, még akkor is, ha a számára a közvetített tartalom teljesen érthetetlen. A gyermek idegrendszerét lefoglaló információs szemét megakadályozzaőt abban, hogy saját fantáziája szerint játsszon, és fejlessze kreativitását. Továbbá, hogy rátaláljon azokra a dologra, amik őt a legjobban érdeklik.

Elalvás előtt minden gyermeknek jót tesz, ha a szülővel beszélgethet, vagy a szülő énekét hallgathatja. A beszélgetés lehet mese, dal, a gyermek vagy szülő által kitalált történet, imádság, vagy bármilyen téma, ami a gyermeket lefoglalja.


Gyerekbetegségek

A kisgyermekkor a fertőző betegségek időszaka is egyben. A fertőző betegségeket leggyakrabban láz kíséri, amelyről már az előzőekben írtunk. Nagyon fontos, hogy a szülő tudatosítsa, hogy a láz az immunrendszer védekezőképességének egy fontos eszköze. Többek között arra is jó, hogy az ilyenkor fontos ágynyugalmat a gyerek számára kikényszerítse. Az ágynyugalom az összes fertőző betegségnél nagyon fontos. A hosszan elnyúló köhögés, nátha, mely semmilyen kezelésre nem reagál, gyakran azért fordul elő, mert a betegség kezdeti stádiumában az ágynyugalom nem lett bebiztosítva.


Fertőző betegség esetén nagyon fontos a megfelelő könnyű táplálék, a folyadékivás. Amíg a gyermek szopik, betegsége ideje alatt az anyatej a tökéletes táplálék, mely étel és ital is egyszerre a csecsemő számára. De nem csak étel és ital, hanem a lelki nyugalomnak is a biztosítéka. A nem szopó kisgyermekeknél fontos a napi egy liter folyadék bebiztosítása, mely gyümölcslé, teák formájában a legkedvezőbb. Csecsemőknek gyártott késztermékek helyett gabonanyákból készült táplálékot is adhatunk. Ha a gyermeknek a betegsége alatt nincs étvágya, az is természetes dolog. Még ilyenkor is nagyon fontos, hogy a táplálékot ne helyettesítsük édességgel, és a folyadékbevitelt szirupos italokkal. Legjobb, ha gyógynövényteát készítünk, melyet kevés citrommal és mézzel ízesíthetünk, ebből a gyermek bármennyit fogyaszthat. A mézet és citromot csak akkor adjuk a teához, amikor az már nem túl forró, hogy a hatóanyagait minél jobban megkíméljük. A teaivás az emésztésre akkor jó hatású, ha a teát langyosan fogyasztjuk el. A gyógynövényteát készíthetjük hársfavirágból, kakukkfűből, édesköményből, csipkebogyóból, kamillából, mentából, szeder és ribizli leveléből.

Lázas betegnek nem megfelelő a magas fehérjetartalmú (hús, tej) étel, mert leterheli az emésztést, és a szervezet nem tudja energiáit a gyógyulásra összpontosítani.


A gyermek táplálásának alappillérei

A szénhidrátok mindig teljes kiőrlésűek legyenek, akár kenyérrúl, akár péksüteményről van szó. Reggelire a gabonapehelyből készült müzli gyümölccsel, kevés mézzel ideális táplálék. Az évszaknak megfelelően lehet hazai gyümölcs és zöldség, frissen préselt gyümölcs és zöldséglevek. Sokkal jobbak az éhség csillapítására mint az édességek.

A zsiradékokról tudnunk kell, hogy nem szabad teljes egészében kihagyni, sem a gyerek, sem felnőtt étrendéjből. Én a hidegen sajtolt olajokat (olívaolaj, tökmagolaj, vaj) tartom a legideálisabb megoldásnak. Az említett olajakat semmi esetben ne tegyük ki magas hőfoknak, mert nemcsak tönkremennek értékes hatóanyagaik, hanem rákkeltő anyagok is keletkezhetnek bennük.

A fehérje pótlására megfelelnek a savanyított tejtermékek, a húsok közül a kisebb állatok húsai, halak. Az egészséges táplálék nem jelent íztelen ételt. A növényi fűszerek nem csak ízessé teszik az ételt, de elősegítik a jobb emésztést is, ezért ezeket bátran használhatjuk. Gyermekeknél problémát jelenthetnek a csípős fűszerek, mint a hagyma, paprika, csípős mustár, de többi növényi fűszert nyugodtan használhatjuk.


Édességfüggőség

Napjainkban alig találkozok felnőtt emberrel vagy gyerekkel, aki valamilyen szinten ne lenne édességfüggő. A gyerekek édességigénye változó, és nem mindig könnyű az egyensúlyt megtalálni a kívánság és a megfelelő adagolás között. Fontos, hogy elsősorban teljes értékű édességekkel oldjuk meg a problémát. A megoldás soha nem az, hogy a gyermeket teljesen eltiltjuk az édességtől.

Ha az orvos úgy látja, vagy mi úgy érezzük, hogy a gyerek túl sok édességet fogyaszt, és azt korlátozni akarjuk, akkor a szülőnek mindig kötelessége példát mutatni. Kezdjük mindjárt a vásárlásnál: édességet csak jó minőségűt, és nagyon korlátozott mennyiségben vigyünk haza. Kérjük meg a rokonokat, hogy édesség helyett inkább gyümölcsöt hozzanak ajándékba. Még a jó minőségű édességből is szabjuk ki magunkat, és a gyereket is. Akár a friss és szárított gyümölcsökből is.

Bizonyított tény, hogy a teljes kiőrlésű gabonát fogyasztó gyerekek kevésbé kívánják az édességet. A szülő es a testvér az édességevés kialakított szabályait egyaránt tartsa be. Senki se fogyasszon még titokban sem azon felül édességet.

(Folytatjuk az egyes betegségek taglalásával)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A gyermekbetegségek szelíd gyógymódjai (8)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Folytatjuk a leggyakoribb gyermekbetegségek ismertetését, és szelíd gyógymódjait.

2014.10.17.    1


A gyermekbetegségek természetes gyógymódjai (7)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Az alábbiakban sorra vesszük a leggyakoribb gyerekbetegségeket, és azok szelíd gyógymódjait.

2014.10.2.    2


A gyermekbetegségek természetes gyógymódjai (6)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Nézzük, milyen gyógyteákat alkalmazzunk az egyes betegségek esetén!

2014.7.4.    4


A gyermekbetegségek természetes gyógymódjai (4)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Az első hetekben és hónapokban előforduló nehézségekről.

2014.5.9.    16


A gyermekbetegségek természetes gyógymódjai (3)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A kismama és az újszülött egészséges életkörnyezete, avagy mit tegyünk, és mit ne tegyünk ebben az időszakban.

2014.3.26.    12


A gyermekbetegségek természetes gyógymódjai (2)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Az egészségre már a méhen belül vigyázni kell.

2014.3.12.   

A rovat további cikkei

A torokfájás természetes gyógymódjai

Télen szinte folyamatosan jelen van az életünkben a torokfájás, amely leggyakrabban a megfázás és az influenza egyik tünete.

2023.1.10.   


Alvászavarok kezelése

Milyen következményei lehetnek a folytonos kialvatlanságnak?

2022.11.30.   


Október az idősek hónapja

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Nekik még fontos a személyes kapcsolat, a nagy beszélgetések.

2022.10.26.   


Hogy ne fájjon a fejünk!

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Tanácsok a fejfájás megelőzéséhez és gyógyításához.

2022.10.14.   


Allergia elleni szemcsepp

PR-cikk

Szemcsepp allergiára – melyiket válasszuk a felhozatalból?

2022.7.27.   


Teherbeesés PCOS-szel

PR-cikk

5 dolog, amire érdemes jobban odafigyelned!

2022.5.19.