A gyermekbetegségek természetes gyógymódjai (2)


Dr. Tóth Erzsébet orvos  2014.3.12. 3:20

Az egészségre már a méhen belül vigyázni kell.

Az élet a fogantatással kezdődik, tehát az előző részben említett negatív külső behatásokat fontos lenne már a terhesség ideje alatt betartani. A terhes nők életmódjáról (mit egyen, igyon, mennyit mozogjon, ne dohányozzon, ne fogyasszon alkoholt) nap, mint nap hallhatunk, olvashatunk. Ennél kevesebbet hallunk a kismama lelki nyugalmának fontosságáról. Ha az anyuka azt akarja, hogy kisbabája a méhen belül jól érezze magát, és a születés után jó kisbabája legyen, az anya lelki nyugalmát már a terhesség alatt biztosítani kell. A terhes nő rendeljen magának minél több nyugalmat. Kapcsolja ki életéből a túl sok zajt. A túlzott rádiózás, tévézés, zenehallgatás, a mobil és az internet zaja, valamint az elektromágneses sugárzás hatásai zavarják a méhen belül fejlődő gyermeket.

Az anya biztosítsa be saját nyugalmát, ezáltal lesz biztosítva születendő gyermeke nyugalma is.

A csecsemő születése

A szülésre való felkészítés nagyjából megoldott - fizikális szempontból. Arról már kevesebbet hallani, hogy születés után a gyermekről nem kellene szappannal lemosni azt a fehér réteget, amivel születik, és ami védőréteggel látja el a kicsit. Az élet első óráiban ez a máz meleget adó, tápláló és bőrvédő funkciót teljesít. Ezért kérjük előre, hogy újszülött csecsemőnket csak tiszta vízzel öblítsék le, és ne csutakolják szappannal-vegyszerrel azonnal. Megfigyelések szerint, ha ezt a védőréteget meghagyják a gyermeknek, később sokkal ellenállóbbá válik a bőrbetegségekkel szemben.

Ismereteim szerint tilos lenne az újszülöttet a születéskor vagy közvetlen utána fényképezni, filmezni. Több leírás szól arról, hogy a születéskori hirtelen felvillanó erős fényhatások szinte sokkos állapotot hoznak létre a csecsemőben. Ez az állapot aztán azt eredményezi, hogy csecsemők nyugodt alvásának búcsút mondhatunk, ami nem kedvez sem a gyermeknek sem az anyának.
Képzeljük el azt az állapotot, amelyben a szülésig a fejlődő gyermek élt. Meleg vízben lebegett, nem kellett lélegeznie, sötétben volt, a hangok csak tompán, átszűrve jutottak el hozzá. A szüléskor a gyermek ebből a paradicsomi állapotból kilökődik a külvilágba, körülbelül 15 Celsius-fokkal hidegebb helyre: hirtelen megszűnik a lebegő állapot, lélegeznie kell. Az új helyen hirtelen nagy hanghatásoknak, nagy fénynek, sőt fényképezéskor és filmezéskor számára szinte sokkolóan erős fénynek van kitéve. Felnőtt szemmel olyan, mintha éjjel, mikor a legszebb álmunkat alusszuk, kidobnának bennünket meleg puha ágyunkból az udvarra, ahol 15 fokkal hűvösebb van, nagy hangzavar és több ezer lux fényerősség.
Kit ne érne ilyen helyzetben sokkhatás?
Az újszülött fejletlen idegrendszerét ez hihetetlenül igénybe veszi. Kérem a kedves szülőket, a gyerek születésénél beszéljenek halkan, simogassák a kicsit, figyeljenek rá, az anyuka és apuka együtt örüljön az eseménynek. Így sokkal nagyobb élményben lesz részük, mintha szülés közben és után az egészségügyi személyzetet akadályozva munkájában, azzal lennének elfoglalva, hogy hogyan állítsák be a kamerát.


Higgyék el, a testi és lelki aktív jelenlét sokkal nagyobb élmény, mint a fényképezés és filmezés, melynek eredményét eltesszük valahová a szekrény aljába - a valódi élmény pillanatai pedig örökre elvesztek.

A csecsemő nyugalma érdekében jó, ha a csecsemőt fokozatosan szoktatják hozzá itteni életéhez. Eleinte próbálják lemásolni az anyán belüli élethelyzetet. Halkan beszéljenek, az újszülött csak szűrt fényben tartózkodjon. A bölcsőben ringatás az anya mozgását imitálja, ezért nyugtatóan hat. Biztosítsák be számára a megfelelő meleget. Régebben az újszülöttek hetekig pólyában voltak, ma gyakran látom, hogy szinte felnőtteket utánozó ruhába vannak öltöztetve. Igaz tündérien néznek ki, csak a ruha lehet kényelmetlen, nem megfelelően meleg, akadályozhatja a kicsit szabad mozgásában. Lehet régimódinak tűnik és sokan nem értenek velem egyet, de bizonyos esetekben szerintem a pólya még most sem helyettesíthető semmivel!

Természetesen vegyük figyelembe a környezet hőmérsékletét is. Ha nyári meleg van, 30 fok körüli hőmérséklet, ne erőltessük a pólyát, ha a gyermeknek nincs rá szüksége. Vagy használjuk a vékonyabb verziót. Tél idején, átmeneti időszakban, mikor nincs olyan meleg, a pólya még mindig létjogosultságú. Nem értek egyet a 28-30 Celsius fokra kifűtött szobával, ahol a gyermek alig betakarva, lengén öltöztetve, vagy ünneplő gálaruhában tartózkodik. A magas hőmérsékletű szobában a gyermek izzadhat, kiszáradhat, nem edzi immunrendszerét, hamarébb megbetegszik.

A baba ruhája legyen természetes anyagból, célszerűen varrott, hogy megfelelő meleget biztosítson, és ne akadályozza mozgásában. Az újszülöttnek egyszerűségre és nyugalomra, megfelelő melegre van szüksége. A cicoma, a pompa őt egyáltalán nem érdekli, még az is lehet, hogy zavarja.

Rossz érzésem támad, mikor látom, hogy pár hetes vagy hónapos csecsemőket, esetenként nagyobb gyermekeket (és nemcsak kánikula idején) fedetlen lábacskával sétáltatnak és altatnak az anyukák, kint a szabadban. Persze aranyos dolog nézegetni és látni a gyermek pici lábacskáit, meg hát a sztárok, híres emberek gyerekei is így vannak lefényképezve. Sajnos ezért a gyönyörűségért életre szóló károsodással fizethetnek a gyermekek. Későbbi felfázások, allergiák, immunrendszeri gyengeségek származhatnak ebből az időszakból is. Sőt az első hetekben mindig legyen az újszülött fején is pamut sapkácska, mert a koponya felületén is nagy hőt veszt.

Végül és nem utolsó sorban, szinte állandóan ellenőrizzük az újszülött kezecskéinek és lábacskáinak hőmérsékletét, hogy nem hidegek-e! Ha azt érzékeljük, hogy a végtagok hidegek, azonnal gondoskodjunk a test felmelegítéséről. A sárgaságot kapott csecsemőket ez a kihűlés jobban veszélyezteti, mint teljesen egészséges társaikat.

Végezetül, nem tartom jó megoldásnak, ha az újszülött külön szobában tartózkodik és alszik, mint az édesanyja. Az anya jelenléte megnyugtatja, a távolléte elbizonytalanítja a gyermeket. Nem beszélve arról, hogy ha a kicsi nyugtalankodik, az anya ágya közelében lévő bölcső ingatásával, halk szavával kényelmesen megnyugtathatja babáját.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A gyermekbetegségek szelíd gyógymódjai (8)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Folytatjuk a leggyakoribb gyermekbetegségek ismertetését, és szelíd gyógymódjait.

2014.10.17.    1


A gyermekbetegségek természetes gyógymódjai (7)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Az alábbiakban sorra vesszük a leggyakoribb gyerekbetegségeket, és azok szelíd gyógymódjait.

2014.10.2.    2


A gyermekbetegségek természetes gyógymódjai (6)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Nézzük, milyen gyógyteákat alkalmazzunk az egyes betegségek esetén!

2014.7.4.    4


A gyermekbetegségek természetes gyógymódjai (5)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Folytassuk a kisgyermekkorral: minden szülőnek tudnia kell, hogy gyermeke mindenben utánozni fogja.

2014.5.23.    15


A gyermekbetegségek természetes gyógymódjai (4)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Az első hetekben és hónapokban előforduló nehézségekről.

2014.5.9.    16


A gyermekbetegségek természetes gyógymódjai (3)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A kismama és az újszülött egészséges életkörnyezete, avagy mit tegyünk, és mit ne tegyünk ebben az időszakban.

2014.3.26.    12

A rovat további cikkei

Ekcéma, a gyerekkor bőrbetegsége

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kisgyemekes anyukák gyakori témája, hogy a gyermekük ekcémás.

2024.4.10.   


A számítógéphasználat ártalmai

PR-cikk

Betegségek és sérülések, amelyeket a számítógép intenzív használata okozhat. A számítógép rendszeres, napi több órás használata számos betegség kialakulásához vezethet...

2024.3.1.   


Előadás testmozgással

Sajtóhír

A közelmúltban Szolnokon Nagy-Bana Zsanett tartott előadást a demenciáról az érdeklődőknek. Részletek a cikkben.

2024.2.15.   


Alvászavarban küzdőknek

PR-cikk

Alvászavarban küzdőknek erősen ajánlott megismerkedni a CBD olajokkal

2023.11.25.   


A fehérbot világnapja

Sajtóhír

Zsúfolásig megtelt a terem a látássérültek rendezvényén Szolnokon.

2023.10.19.   


Hogy ne fájjon a fejünk!

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Tanácsok a fejfájás megelőzéséhez és gyógyításához.

2023.9.11.