A gyermekbetegségek természetes gyógymódjai (7)


Dr. Tóth Erzsébet orvos  2014.10.2. 2:12

Az alábbiakban sorra vesszük a leggyakoribb gyerekbetegségeket, és azok szelíd gyógymódjait.

Minden betegség gyógyítását segítik olyan egyszerű és értékes tényezők, mint a nyugalom, az optimális környezet (tehát a meleg szobahőmérséklet – se nem túl hideg, se nem túl meleg), a gyógynövényteák fogyasztása, esetleg a béltisztítás, és nem utolsó sorban a szülők, főleg az anya nyugalma és kiegyensúlyozottsága.

A következőkben betegség-specifikus segédeszközökről lesz szó, melyeket otthon bárki kipróbálhat, sőt már a gyermek egészséges időszakában is bevezethet a mindennapokba.


Az egyik legkellemetlenebb betegség a nátha: nyugtalanságot eredményez a gyerekeknél, főleg a csecsemőknél. Nem beszélve arról, hogy ha tartósan kezeletlen marad, akkor hörgőhurut-gyulladáshoz, középfül-gyulladáshoz, a nyálkahártyák és a mandulák megnagyobbodásához vezethet. Leggyakoribb tünetei, a rossz közérzeten kívül, a köhögés és az orrdugulás és orrfolyás. Ez utóbbival kapcsolatban szeretném felhívni a figyelmet az orrcseppek káros hatására: tartós használatuk súlyosan károsíthatja az orr nyálkahártyáját, és gyulladást provokálhat. Hatékonyabb és mellékhatásoktól mentes megoldás az, ha főzünk egy nagy fazék kamillateát (öt liter vízbe tegyünk kb. 5 teáskanál kamillát), a gyerek fölé hajol, és belélegezi ennek a gőzét. Nagyon vigyázzunk, hogy a gyermek meg ne égesse, le ne forrázza magát. A műveletet naponta kétszer érdemes megismételni, természetesen nem kell mindannyiszor új kamilla-főzetet használni. Ugyanazt többször is használhatjuk. A nátha enyhítésére és a légutak tisztítására több természetes szer is rendelkezésünkre áll. Jó hatásúak a tengervíz-kivonatok. Használhatunk illóolajakat spray formájában, melyet a szobába, ahol a gyermek tartózkodik vagy alszik, a levegőbe, vagy még jobb, ha a gyermek pizsamájára, ruházatára vagy vánkosára fújunk. Az nátha okozta orr körüli bőr kisebesedését és az orr nyálkahártyáját kitűnően regenerálja a hangyasav tartalmú gél és spray. A sprayt az épp nem beteg gyermeknél az orrnyálkahártya megerősítésére is használhatjuk jó eredménnyel. Továbbá segít az is, ha a gyerek fejét alváskor jobban feltámasztjuk vánkossal.


Szintén nagyon gyakori betegség a lázas megfázás, főleg manapság, mikor az időjárás teljesen kiszámíthatatlan. Gyakran a külső környezet hirtelen lehűlése vagy hirtelen felmelegedése következtében lép fel. Mint már korábban említettük, hajlamosak vagyunk a lázat túlságosan elnyomni, és nem úgy kezelni, mint az immunrendszer működésének hatékony megnyilvánulását. Ez a hozzáállás valószínűleg arra a tényre vezethető vissza, hogy régebben sokan meghaltak lázas betegség következtében, így a láz riadalmat váltott ki az emberekben. Ezt a hozzáállást nehéz a köztudatból kiiktatni. Ezért még egyszer felhívom a figyelmet arra, hogy nagyon káros, ha a lázproblémát túlreagáljuk, és drasztikusan lecsökkentjük azt. Gyerekeknél az átlagos testhőmérséklet eleve magasabb, mint a felnőtteknél (nem beszélve az idősekről), és könnyebben változik. Felszökkenhet a testhőmérséklet akár sok mozgás, vagy erős érzelmi inger hatására is. Utána általában gyorsan és magától normalizálódik. Gyerekeknél lázról akkor beszélünk, ha a testhőmérséklet tartósan meghaladja a 38 Celsius-fokot. Ilyenkor arra kell gondolni, hogy az immunrendszer valamilyen problémát a láz segítségével akar megoldani, és ennek fényében kell eljárni. Ha a gyerek fázik, mert a test még nem érte el azt a hőfokot, amelyet kitűzött célul, akkor takarjuk be, esetleg borogassuk a lábát forró vízzel, ezzel segítsük az immunrendszer működését. Itassunk vele sok teát, hogy elejét vegyük a kiszáradás veszélyének. Ha a test már elérte a célhőmérsékletet, azt abból fogjuk észrevenni, hogy a gyerek izzadni kezd. Ilyenkor semmiképp se próbáljunk hideg borogatással segíteni rajta, mert az rendkívül károsan befolyásolja az erek működését, és semmilyen pozitív hatást nem eredményez. Borogassuk a lábát meleg vízzel, melynek hőfoka csak egy picikét legyen alacsonyabb a test hőmérsékleténél. Takarjuk kevéssé be, hogy biztosítsuk a megfelelő hőleadást. Vegyük figyelembe, hogy ilyenkor a szervezetnek kitisztulásra (egyfajta böjtre) van szüksége, ennek megfelelően vegyük az étvágytalanságot természetes jelnek, és legfeljebb kímélő ételekkel kínáljuk a gyereket.

Természetesen a láz komplex betegségek (pl. agyhártyagyulladás) tüneteként is felléphet, amikor döntő fontosságú a gyors cselekvés. Így minden esetben keressük fel orvosunkat, ha belázasodik a gyerek, de türelmetlenségünkkel ne befolyásoljuk az orvos döntését.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A gyermekbetegségek szelíd gyógymódjai (8)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Folytatjuk a leggyakoribb gyermekbetegségek ismertetését, és szelíd gyógymódjait.

2014.10.17.    1


A gyermekbetegségek természetes gyógymódjai (6)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Nézzük, milyen gyógyteákat alkalmazzunk az egyes betegségek esetén!

2014.7.4.    4


A gyermekbetegségek természetes gyógymódjai (5)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Folytassuk a kisgyermekkorral: minden szülőnek tudnia kell, hogy gyermeke mindenben utánozni fogja.

2014.5.23.    15


A gyermekbetegségek természetes gyógymódjai (4)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Az első hetekben és hónapokban előforduló nehézségekről.

2014.5.9.    16


A gyermekbetegségek természetes gyógymódjai (3)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A kismama és az újszülött egészséges életkörnyezete, avagy mit tegyünk, és mit ne tegyünk ebben az időszakban.

2014.3.26.    12


A gyermekbetegségek természetes gyógymódjai (2)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Az egészségre már a méhen belül vigyázni kell.

2014.3.12.   

A rovat további cikkei

Ekcéma, a gyerekkor bőrbetegsége

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kisgyemekes anyukák gyakori témája, hogy a gyermekük ekcémás.

2024.4.10.   


A számítógéphasználat ártalmai

PR-cikk

Betegségek és sérülések, amelyeket a számítógép intenzív használata okozhat. A számítógép rendszeres, napi több órás használata számos betegség kialakulásához vezethet...

2024.3.1.   


Előadás testmozgással

Sajtóhír

A közelmúltban Szolnokon Nagy-Bana Zsanett tartott előadást a demenciáról az érdeklődőknek. Részletek a cikkben.

2024.2.15.   


Alvászavarban küzdőknek

PR-cikk

Alvászavarban küzdőknek erősen ajánlott megismerkedni a CBD olajokkal

2023.11.25.   


A fehérbot világnapja

Sajtóhír

Zsúfolásig megtelt a terem a látássérültek rendezvényén Szolnokon.

2023.10.19.   


Hogy ne fájjon a fejünk!

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Tanácsok a fejfájás megelőzéséhez és gyógyításához.

2023.9.11.