A gyermekbetegségek természetes gyógymódjai (1)


Dr. Tóth Erzsébet orvos  2014.3.5. 3:15

Bevezető rész.

Több évtizedes orvosi gyakorlat után, és három, majdnem felnőtt gyerek anyjaként veszem a bátorságot, hogy bátorságot adjak azoknak a szülőknek, akiknek gyermekei állandó betegségekkel küszködnek. Az olyan esetekben is, ahol a sok orvosi vizsgálat és gyógyszer sem hozza a megfelelő eredményt. Azt tapasztalom, hogy a fiatal és nem fiatal szülők állandóan beleesnek abba a hibába, hogy beteg gyermeküket azonnal egészségesnek akarják látni. Korunk gyors tempója azt diktálja nekik, hogy a problémát azonnal meg kell oldani. Bármi áron! A gyerek azonnal ugorjon ki az ágyból és vidáman futkározzon betegeskedés helyett. Azonnal szűnjön meg a láza, a torokgyulladása, ne köhögjön! Pedig az élet dolgai nem úgy működnek, mint egy automata. Ahogy a gyerek születése a megtermékenyítéstől számítva kilenc hónap után következik be, és ezt gyorsítani nem lehet, úgy a betegségek lefolyásának is vannak törvényszerűségei, melyeket nem biztos, hogy jó megváltoztatni, sem meggyorsítani. Az élő szervezetben minden úgy működik, hogy el kell, hogy teljen bizonyos idő, míg a gyógyító erők működésbe lépnek. Ha túl korán és túl agresszívan avatkozunk be, akkor ezek a gyógyító erők, nem tudnak működésbe lépni. Az ilyen felesleges beavatkozás után lehet, hogy a gyerek hamarabb újból megbetegszik, a betegsége lefolyása pedig egyre agresszívabb és hosszadalmasabb lesz.

Tudatosítani kellene, hogy a gyermek fejlődése szempontjából a betegségeknek feladatuk van. Ezért ezeket a folyamatokat nem szabad elnyomni. Ellenben segíteni kell gyermekünket abban, hogy lehetőleg saját maga győzze le a betegséget. A beteg gyermek kezelésének három alappillére van: nyugalom, türelem, meleg. A türelemre nagyon nagy szükség van, mert a természetes gyógymódok nem űzik el azonnal a tüneteket. A természetes gyógymódok célja a gyermek gyógyító erőinek mozgósítása. Ezért nagyon fontos a szülők türelmes együttműködése, mert ezeknek az erőknek a hadba állítása nem történik meg egyik napról a másikra. Természetesen mindez a gyermekorvossal való konzultációt követően.

Sok fiatal szülőnek nincs bizalma a természetes gyógymódokkal szemben. A természetes gyógymódokat amúgy is egészséges gyermeknél kellene tesztelni és kipróbálni. Ilyenkor a szülő is és a gyermek is kevéssé aggódó és türelmesebb. Ilyen megfontolásból ajánlom, hogy már akkor, mikor még a gyermek nem beteg, ismerkedjenek meg a természetes gyógymódokkal, próbálgassák őket a problémamentes mindennapokban. Kezdetnek jó szívvel ajánlom a gyermek nyugalmának megteremtését célzó intézkedéseket. Az állandó felesleges külső ingerek ártanak a gyerek egészségének, nem kedveznek a szülő-gyermek kapcsolatnak. Gondolok itt a televízió, internet, rádió, mindenféle agresszív és felesleges külső hang és fényhatások kiiktatására. Próbálják ki! Más értékek lesznek fontosak, felfedezik egymást a családtagok, felfedezik az eddig észre nem vett értékeket.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A gyermekbetegségek szelíd gyógymódjai (8)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Folytatjuk a leggyakoribb gyermekbetegségek ismertetését, és szelíd gyógymódjait.

2014.10.17.    1


A gyermekbetegségek természetes gyógymódjai (7)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Az alábbiakban sorra vesszük a leggyakoribb gyerekbetegségeket, és azok szelíd gyógymódjait.

2014.10.2.    2


A gyermekbetegségek természetes gyógymódjai (6)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Nézzük, milyen gyógyteákat alkalmazzunk az egyes betegségek esetén!

2014.7.4.    4


A gyermekbetegségek természetes gyógymódjai (5)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Folytassuk a kisgyermekkorral: minden szülőnek tudnia kell, hogy gyermeke mindenben utánozni fogja.

2014.5.23.    15


A gyermekbetegségek természetes gyógymódjai (4)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Az első hetekben és hónapokban előforduló nehézségekről.

2014.5.9.    16


A gyermekbetegségek természetes gyógymódjai (3)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A kismama és az újszülött egészséges életkörnyezete, avagy mit tegyünk, és mit ne tegyünk ebben az időszakban.

2014.3.26.    12

A rovat további cikkei

Fogamzásgátlás: pro és kontra

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Egy nő két dolog miatt képes mindenre: hogy legyen gyermeke, vagy, hogy ne.

2024.7.15.   


Ekcéma, a gyerekkor bőrbetegsége

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kisgyemekes anyukák gyakori témája, hogy a gyermekük ekcémás.

2024.4.10.   


A számítógéphasználat ártalmai

PR-cikk

Betegségek és sérülések, amelyeket a számítógép intenzív használata okozhat. A számítógép rendszeres, napi több órás használata számos betegség kialakulásához vezethet...

2024.3.1.   


Előadás testmozgással

Sajtóhír

A közelmúltban Szolnokon Nagy-Bana Zsanett tartott előadást a demenciáról az érdeklődőknek. Részletek a cikkben.

2024.2.15.   


Alvászavarban küzdőknek

PR-cikk

Alvászavarban küzdőknek erősen ajánlott megismerkedni a CBD olajokkal

2023.11.25.   


A fehérbot világnapja

Sajtóhír

Zsúfolásig megtelt a terem a látássérültek rendezvényén Szolnokon.

2023.10.19.