A gyermekbetegségek természetes gyógymódjai (1)


Dr. Tóth Erzsébet orvos  2014.3.5. 3:15

Bevezető rész.

Több évtizedes orvosi gyakorlat után, és három, majdnem felnőtt gyerek anyjaként veszem a bátorságot, hogy bátorságot adjak azoknak a szülőknek, akiknek gyermekei állandó betegségekkel küszködnek. Az olyan esetekben is, ahol a sok orvosi vizsgálat és gyógyszer sem hozza a megfelelő eredményt. Azt tapasztalom, hogy a fiatal és nem fiatal szülők állandóan beleesnek abba a hibába, hogy beteg gyermeküket azonnal egészségesnek akarják látni. Korunk gyors tempója azt diktálja nekik, hogy a problémát azonnal meg kell oldani. Bármi áron! A gyerek azonnal ugorjon ki az ágyból és vidáman futkározzon betegeskedés helyett. Azonnal szűnjön meg a láza, a torokgyulladása, ne köhögjön! Pedig az élet dolgai nem úgy működnek, mint egy automata. Ahogy a gyerek születése a megtermékenyítéstől számítva kilenc hónap után következik be, és ezt gyorsítani nem lehet, úgy a betegségek lefolyásának is vannak törvényszerűségei, melyeket nem biztos, hogy jó megváltoztatni, sem meggyorsítani. Az élő szervezetben minden úgy működik, hogy el kell, hogy teljen bizonyos idő, míg a gyógyító erők működésbe lépnek. Ha túl korán és túl agresszívan avatkozunk be, akkor ezek a gyógyító erők, nem tudnak működésbe lépni. Az ilyen felesleges beavatkozás után lehet, hogy a gyerek hamarabb újból megbetegszik, a betegsége lefolyása pedig egyre agresszívabb és hosszadalmasabb lesz.

Tudatosítani kellene, hogy a gyermek fejlődése szempontjából a betegségeknek feladatuk van. Ezért ezeket a folyamatokat nem szabad elnyomni. Ellenben segíteni kell gyermekünket abban, hogy lehetőleg saját maga győzze le a betegséget. A beteg gyermek kezelésének három alappillére van: nyugalom, türelem, meleg. A türelemre nagyon nagy szükség van, mert a természetes gyógymódok nem űzik el azonnal a tüneteket. A természetes gyógymódok célja a gyermek gyógyító erőinek mozgósítása. Ezért nagyon fontos a szülők türelmes együttműködése, mert ezeknek az erőknek a hadba állítása nem történik meg egyik napról a másikra. Természetesen mindez a gyermekorvossal való konzultációt követően.

Sok fiatal szülőnek nincs bizalma a természetes gyógymódokkal szemben. A természetes gyógymódokat amúgy is egészséges gyermeknél kellene tesztelni és kipróbálni. Ilyenkor a szülő is és a gyermek is kevéssé aggódó és türelmesebb. Ilyen megfontolásból ajánlom, hogy már akkor, mikor még a gyermek nem beteg, ismerkedjenek meg a természetes gyógymódokkal, próbálgassák őket a problémamentes mindennapokban. Kezdetnek jó szívvel ajánlom a gyermek nyugalmának megteremtését célzó intézkedéseket. Az állandó felesleges külső ingerek ártanak a gyerek egészségének, nem kedveznek a szülő-gyermek kapcsolatnak. Gondolok itt a televízió, internet, rádió, mindenféle agresszív és felesleges külső hang és fényhatások kiiktatására. Próbálják ki! Más értékek lesznek fontosak, felfedezik egymást a családtagok, felfedezik az eddig észre nem vett értékeket.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A gyermekbetegségek szelíd gyógymódjai (8)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Folytatjuk a leggyakoribb gyermekbetegségek ismertetését, és szelíd gyógymódjait.

2014.10.17.    1


A gyermekbetegségek természetes gyógymódjai (7)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Az alábbiakban sorra vesszük a leggyakoribb gyerekbetegségeket, és azok szelíd gyógymódjait.

2014.10.2.    2


A gyermekbetegségek természetes gyógymódjai (6)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Nézzük, milyen gyógyteákat alkalmazzunk az egyes betegségek esetén!

2014.7.4.    4


A gyermekbetegségek természetes gyógymódjai (5)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Folytassuk a kisgyermekkorral: minden szülőnek tudnia kell, hogy gyermeke mindenben utánozni fogja.

2014.5.23.    15


A gyermekbetegségek természetes gyógymódjai (4)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Az első hetekben és hónapokban előforduló nehézségekről.

2014.5.9.    16


A gyermekbetegségek természetes gyógymódjai (3)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A kismama és az újszülött egészséges életkörnyezete, avagy mit tegyünk, és mit ne tegyünk ebben az időszakban.

2014.3.26.    12

A rovat további cikkei

Gyógyító növényeink 2.

Póda Csenge

Lássunk néhány növényt, melyek a konyhában fűszerként is megállják a helyüket!

2020.10.25.   


Október az idősek hónapja

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Nekik még fontos a személyes kapcsolat, a nagy beszélgetések.

2020.10.10.   


Gyógyító növényeink 1.

Póda Csenge

Ismerkedjünk meg a felmenőink által olyan jól ismert és használt gyógynövényeinkkel!

2020.10.6.   


Vírus kontra vírus

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Az idén, mint minden más, bonyolultabb lesz az influenza lecsengése is. Egyszerre van ugyanis jelen a koronavírus és az influenzavírus is az életünkben.

2020.9.28.   


Ne pánikoljunk!

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Pánikban a viselkedési normákat felülírja a túlélési ösztön, az ember, magatartása teljesen megváltozik. Sokan a hisztériához hasonlítják.

2020.9.9.   


Fogamzásgátlás – férfiaknak

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Előzőleg már foglalkoztunk a női fogamzásgátlással, most vegyük górcső alá a férfiak fogamzásgátlási lehetőségeit!

2020.8.31.