Utazók betegségei 2.


Dr. Tóth Erzsébet, orvos  2017.7.12. 0:25

Még tart a kirándulások ideje, érdemes megismerkedni az utazókra leselkedő betegségekkel. Két betegség, ami megkeserítheti az utazók életét.

Az előző részben a hasmenés problémájával foglalkoztunk. Most a trombózis, azaz vérrögképződés, fokozott véralvadás problémáit tárgyaljuk. Ezúttal főleg az utazással kapcsolatban. Mivel minden mozdulatlanság, helyhez kötöttség növeli a vérrögképződést, ezért az egyáltalán nem utazó, vagy keveset utazó olvasóknak is hasznos információ, ha tisztában vannak a vérrögképződés veszélyeivel.


Az egyre nagyobb divatnak örvendő utazások, hosszú buszozás, repülőzés, egzotikus tájak felkeresése, mind-mind felveti a vérrögképződés veszélyét. A jelenséget először 1954-ben figyelték meg, amikor egy utasnak minden előzmény nélkül, 14 órás utazás után, mélyvénás trombózisa alakult ki. Azóta több esetben megfigyelték, hogy nemcsak a hosszú repülőút, de autóval, busszal, vonattal való közlekedés, hosszú színházi előadás, forgalmi dugók következtében is kialakulhat kóros vérrögképződés, esetleg tüdő embólia (a vérrög a tüdőbe kerül és légzési elégtelenség akár halál is bekövetkezhet). A kóros vérrögképződéssel még egészséges ember esetében is számolnunk kell, ha 5 óránál tovább tart az út, tehát a mozdulatlanság. Sőt, még olyan esetekben is felmerül az utazás, mint ok, ha az utazás után 1 hónappal jelenik meg a betegség. Az út hossza lényegesen meghatározza a vérrög kialakulásának veszélyét. Már 2-4 órás út is 18 százalékkal növeli az esélyt. Az orvosok több mint 8 órán át tartó utazás esetén megelőző kezelést javasolnak még a különben egészséges emberek számára is. Az utazás előtt azonban tisztában kell lennünk, hogy a kóros vérrögképződés szempontjából mekkora az esetleges rizikófaktor.


Rizikófaktorok

A legenyhébb fokozat az első fokozat. Ide a teljesen egészséges emberek tartoznak, akik több mint 5 óra hosszat utaznak, bármilyen közlekedési eszközzel, egyhelyben ülve, mozgás nélkül.

Közepes rizikófaktorba tartoznak azok, akiknek a felsorolt rizikófaktorokból legalább kettő jelen van. Ide tartozik a 40 év feletti kor, az elhízás (BMI 30 fölött), a terhesség, a szív- és érrendszeri betegségek, az alsó végtagok krónikus vérellátási elégtelensége, visszértágulat.

A harmadik fokozat képviseli a legnagyobb rizikót. A következőkben felsorolt betegségek megléte, akár egyenként is nagy rizikófaktort képvisel. Ide tartoznak a már megelőzően elszenvedett mélyvénás trombózis vagy tüdőembólia, véralvadási betegségek, agyvérzést követő állapotok, súlyosabb szívbetegségek, súlyosabb daganatos betegségek, törések, sebészeti beavatkozások utáni állapotok.

Miért alakul ki a mélyvénás trombózis esetleg tüdőembólia?

A kialakulásnak több oka van. A fő ok mindenképp a károsodott erek fala, mely egy kaszkádreakciót indít el, melynek következménye a kóros vérrögképződés. Ráadásul a mozdulatlanság miatt pangó vér könnyebben alvad. A hosszú ülő állapot kedvez a vér pangásának és véralvadás növekedésének. Az utazás közbeni alvás csökkenti az alsó végtagok izommunkáját, melynek következtében fokozottan lassul a vér áramlása. Repülőúton ráadásul más a repülő légterének légnyomása, körülbelül 1800-2000 tengerszint felettinek megfelelő. Ez a légnyomás magában is nehezíti a sejtek oxigénellátását. A repülőben lévő páratartalom, csökkentett folyadékfogyasztással nagyban növeli a kóros vérrög kialakulásának valószínűségét. A repülőút, még az egészséges emberek esetében is 20 százalékkal növeli a kóros vérrög kialakulásának valószínűségét.


A kóros vérrögképződés megelőzése

A kóros vérrögképződés megelőzése független attól, hogy utazással kapcsolatos-e vagy nem. Az alábbi tanácsokat az otthontartózkodó, keveset mozgó emberek, esetleg helyhez kötöttek is megszívlelhetik. Az egészséges embereknél 5 óra alatti utazás kis rizikóval jár. Megelőzésképp elég, ha gyakran felkelünk, a repülő, busz vagy vonat folyosóján járkálunk. Mozgatjuk végtagjainkat, főleg a lábakat, lábfejeket. Repülőúton ebből a szempontból jobb a folyosó felőli szék foglalása, mert onnan könnyebb a mozgás, felkelés. Ne együk degeszre magunkat, még akkor sem, ha a repülőjegy árával megfizettük az étel árát is. Ügyeljünk az elegendő folyadékbevitelre, mocorogjunk, nyújtózkodjunk, öltözékünk kényelmes és laza legyen. Semmiképp ne vegyünk szoros lábbelit, ne legyenek az alsó végtagjaink elszorítva! Ne fogyasszunk vízhajtó italokat, kávét, alkoholt, ne vegyük be a vízhajtót, de nyugtatót és altatót sem! Az alvás ellazítja a láb izmait és ezzel kiiktatjuk az izompumpát.

Akiknek közepes rizikófaktoruk van, használjanak a lábakra nyomó kötést, elasztikus harisnya vagy fásli igénybe vételével. A kötést fontos szakszerűen felhelyezni, hogy elérje célját, és ne szorítson, mert az ellentétes hatást vált ki. A harisnya vársárláskor a reggeli lábnagyságot vegyük figyelembe.


A harmadik, tehát a legsúlyosabb esetekben az egészségesekre vonatkozó és a közepes rizikófaktorúakra vonatkozó tanácsokat fokozottan tartsuk be! Ráadásként úgynevezett alacsony molekulájú heparin adagolása ajánlott. Ezekben az esetekben nem segít a hagyományos vérhígítók szedése. Tehát, akik szednek hagyományos vérhígítókat, azok sincsenek védve az utazás alatt. Az említett heparin tartalmú gyógyszereket orvos kell, hogy ajánlja, adagolását orvos kell, hogy meghatározza. A warfarint használó betegek utazás előtt jó, ha ellenőriztetik a warfarin hatását. Ezt egy egyszerű vérvétellel elintézhetik, melyet minden warfarint szedő beteg ismer.

Amennyiben a fenti tanácsokat megfogadjuk, a kóros vérrög képződése szinte kizárt. Előfordulhatnak azonban olyan kellemetlenségek, mint a láb duzzanata, viszketés, melyek az utazás elteltével maguktól megszűnnek. Az ajánlások betartásával nemcsak kizárjuk a kóros vérrögképződést, hanem egészségünk érdekében is sokat teszünk. Nem beszélve arról, hogy a hosszú utazás eléri célját, és nem az ottani egészségüggyel és kórházakkal kelljen ismerkednünk. Nem biztos, hogy jobbak lesznek tapasztalataink, mint a hazai egészségügyben.

Nyár van, itt az ideje, hogy elegendő D-vitamint gyűjtsünk, mely a természetben előforduló egyik legerősebb gyulladáscsökkentő, és még pénzbe sem kerül. Ésszerűen, de élvezzük a meleg évszakunkat és a napsütést!Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Utazók betegségei 1.

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Javában tart a kirándulások ideje, de még mindig érdemes megismerkedni az utazókra leselkedő betegségekkel. Két betegség, ami megkeserítheti az utazók életét.

2017.7.6.    4

A rovat további cikkei

E-cigaretta

Az elektromos cigi e-liquidjének szerepe és összetétele

2018.9.5.   


Krónikus fáradtság (2.)

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Mikor kell a fáradtsággal, mint betegség-tünettel foglalkozni?

2018.4.24.    17


Allergia és természetgyógyászat

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Minden allergiás reakció az immunrendszer védekező mechanizmusainak túlzott megnyilvánulása.

2018.4.11.    5


Krónikus fáradtság (1.)

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Biztos vagyok benne, hogy a fáradtság érzését mindenki ismeri.

2018.4.3.    22


A pajzsmirigy és betegségei

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

A pajzsmirigy a belső elválasztású mirigyek közé tartozik.

2018.3.9.    7


Majdnem csodaszer

Faar Ida

Többnyire csodaszerként emlegeti az aloe verát. Ha nem is az, rendkívüli hatásai vitathatatlanok.

2018.2.12.    2


Házi praktikák

Rajczi Viktória

Immunerősítésre és a meghűléses betegségek lerövidítésére.

2017.11.21.    22


PMS - három vészjósló betű

Kiss Adrienn Éva

Sokszor halljuk, kevésbé ismerjük. A PMS – azaz premenstruációs szindróma – a női lét egyik megkeserítője...

2017.10.25.    27


A mozgás pozitív hatásai

Tagadhatatlan, hogy a mozgás egészségünk záloga. Ha csak hetente párszor sétálunk, biciklizünk vagy kocogunk egy kicsit, már azzal sokat tettünk azért, hogy jobban érezzük magunkat.

2016.10.10.    3


Orvosságok és mellékhatásaik (3)

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Sorozatunk következő részében a vérzsírcsökkentő orvosságokról és azok kölcsön- valamint mellékhatásaival foglalkozunk.

2016.10.4.    5


Orvosságok és mellékhatásaik (2)

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Folytassuk a sort a gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító ibuprofen tartalmú gyógyszerekkel!

2016.6.29.    4