Elfüstölt egészség


Bernád Emese  2007.2.22. 7:06

A legelterjedtebb káros szenvedély, a dohányzás kb. a lakosság 35%-át érinti.

Tagadhatatlan, hogy a dohányzást nem lehet egy kalap alá venni az alkohollal és a droggal, hiszen a dohányos szenvedélye mellett teljes értékű munkát végez, a cigaretta nem teszi tönkre a családok életét. Társadalmilag tehát tolerált (szemben a droggal), viszont az egészség védelmének szempontjából ugyanolyan veszélyt jelent.

Az indiánok már jóval Amerika felfedezése előtt ismerték a dohányt, amelyet isteni eredetűnek tartottak. A szent tűz szításához használták a jó illatú száraz leveleket, így próbálván kiengesztelni isteneiket. Egy spanyol misszionárius, aki a hódítókkal érkezett Amerikába, részletesen leírta az őslakók dohányzási szokásait: a dohányleveleket belesodorták egy száraz levélbe, az egyik végét meggyújtották, a másik végén pedig szívták a füstöt. Az indiánok készleteket halmoztak fel a dohányból, amiből a nyakukban lógó zacskóban mindig magukkal vittek egy kis adagot. Ez a tabaccos gyorsan elterjedt a földrészt meghódító tengerészek között, majd közvetítésükkel Európába is eljutott.

Jean Nicot (a dohányméreg felfedezésekor őt tisztelték meg a nikotin elnevezéssel) orvos a francia király követeként érkezett a portugál udvarba. Érdeklődését felkeltette az Újvilágból hozott növény: hallott arról, hogy az indiánok gyógyításra használják, így ő is gyógynövénynek tartotta. A dohánylevelekkel sebeket, fekélyeket kezelt, a dohányporral fejfájást gyógyított. Az uralkodók gazdagodni kezdtek a dohányra kivetett vámon, így terjedésének többé semmi nem szabhatott gátat.

Már 1586-ban megjelent az első röpirat a dohányzás káros hatásairól, igaz, különösebb visszhang nélkül. Napjainkban is hasonló a helyzet: újabb és újabb kutatások támasztják alá a dohányzás egészségre való káros hatását, ennek ellenére emberek milliói gyújtanak rá. Pedig nagyon hosszú a nikotin bűnlajstroma: tüdőrák, gégerák, légzőszervi betegségek, szív-és vérkeringési panaszok, terméketlenséget, menstruációs zavarok. Érszűkítő hatása is ismert: a rossz vérellátás következtében a bőr elveszti üdeségét, rugalmasságát. (Érdekes, hogy míg az amerikai őslakosok nem hódoltak szenvedélyesen a dohányzásnak, így köreikben nem fordult elő dohányzás okozta megbetegedés, addig az európai ember mértéket nem ismerve kezdte „élvezni” azt – így káros hatásai csakhamar megmutatkoztak nála.)

Földünkön a 15 évesnél idősebb populáció közel 1/3-a dohányzik. Világviszonylatban több a férfi dohányos (47%) mint a női (12%), de Kelet- és Közép-Európában már 28% a dohányzó nők aránya. Ez a szám a fiatalabb generációk körében még magasabb, sőt, a kezdő dohányosok életkora 15 év alá csökkent. Mutatósnál mutatósabb reklámokkal ugyanis „sikerült” elérni, hogy a fiatalok a dohányzást tartják a felnőtté válás eszközének.

És bár az utóbbi időben a dohányosok száma csökkenő tendenciát mutat, egyre több a dohányzó nő. Számukra is, miként a fiatalok számára, szimbólum a cigaretta: kiegészítő, a független, veszélyes és modern nő képének elengedhetetlen tartozéka, a konvenciók szorításából való kitörés jelképe. Holott egészségkárosító hatása szinte mindenki számára ismert.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

„Elszállva lenni”

Nagy Erika

Egyik ismerősöm, egy fiatalember, rászokott a kemény drogokra.

2007.6.25.   


Átkos örökség

Kiss Julianna

Talán ott kezdeném, hogy férjem és én más-más közegben szocializálódtunk. Az ő apja "fontos ember volt" -- az enyém nem.

2007.4.11.   


Félkarú rablók fogságában

Bernád Emese

A kóros játékszenvedély nem új keletű jelenség.

2007.3.18.   


Romboló alkohol

Nagy Erika

Az alkoholista nemcsak önmagát, hanem a családját is tönkreteszi.

2007.3.13.   


Borban az igazság?

Bernád Emese

Szinte mindennapos dolog, hogy a jól elvégzett munka jutalmaként a kollégák betérnek a sarki kocsmába, presszóba vagy vendéglőbe.

2007.3.6.   


Mindennapi szenvedélyeink

Bernád Emese

A magyar nyelv értelmező kéziszótára szerint: a szenvedély főnév sodró erejű érzelmet, ösztönző vágyat, erős, önkéntelen törekvést takar.

2007.2.9.   

A rovat további cikkei

Október az idősek hónapja

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Nekik még fontos a személyes kapcsolat, a nagy beszélgetések.

2020.10.10.   


Gyógyító növényeink 1.

Póda Csenge

Ismerkedjünk meg a felmenőink által olyan jól ismert és használt gyógynövényeinkkel!

2020.10.6.   


Vírus kontra vírus

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Az idén, mint minden más, bonyolultabb lesz az influenza lecsengése is. Egyszerre van ugyanis jelen a koronavírus és az influenzavírus is az életünkben.

2020.9.28.   


Ne pánikoljunk!

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Pánikban a viselkedési normákat felülírja a túlélési ösztön, az ember, magatartása teljesen megváltozik. Sokan a hisztériához hasonlítják.

2020.9.9.   


Fogamzásgátlás – férfiaknak

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Előzőleg már foglalkoztunk a női fogamzásgátlással, most vegyük górcső alá a férfiak fogamzásgátlási lehetőségeit!

2020.8.31.   


Fogamzásgátlás: pro és kontra

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Egy nő két dolog miatt képes mindenre: hogy legyen gyermeke, vagy, hogy ne.

2020.7.7.