Játékbaba (1)


Kovács Márta  2013.11.8. 4:20

Néhány jótanács gyermekeink kedvenc (és fontos) játékáról, a babáról.

A játékbaba mindig is a gyerekek kedvenc játéka volt. Sok szülő sajnos ezt nem veszi figyelembe, inkább mindenféle plüssfigurákkal halmozza el gyermekét. Ám, a játékbabában a kisgyerek saját magát látja. Miközben azzal játszik, feldolgozza saját élményeit, kifejezi általa a legmélyebb érzéseit is. Nagyon szoros kötelék fűzi a kisgyereket a babájához, ezért ott a helye minden gyerekszobában. A mi dolgunk kiválasztani a megfelelő babát – és már csak hegyezni kell a fülünket és hallgatni, ahogyan játszik vele...

Miért ragaszkodnak a gyerekek a babákhoz?

Minden baba, plüssállatka vagy kis takaró, amihez hozzá lehet bújni, a kisgyerek életében az ún. átmeneti tárgy szerepét tölti be. Ezek az átmeneti tárgyak hivatottak segíteni a leválást az anyáról abban az időszakban, amikor a kisgyerek rájön, hogy az anya egy külön egyén, és szorongani kezdenek az elválás miatt. Ebben a kisgyerek számára nehéz érzelmi időszakban szüksége van valamire, amihez bármikor odabújhat, amit kényeztethet, ami mindig kéznél van. A játékbaba visszaadja neki a szükséges biztonságot, anyáskodhat felette, törődik vele, nevet ad neki, gyakran életének legfontosabb szereplőjévé válik. A plüssállatkák ugyanezt a szerepet tölthetik be, főleg a fiúknál (mert nekik nem szokás játékként babát adni).

A babával való játék minden szempontból gazdagítja a kisgyereket: a felnőttek világát utánozza, átéli vele a rendszeres napi rituálékat – reggeli felkelés, mosakodás, öltözködés, evés, út az oviba, takarítás stb. Tapasztalatait, tudását úgy adja át a kedvenc babájának, ahogy ő megtanulta, elmélyítve így a saját szokásait. Továbbá olyan fontos dolgokat tanul meg játékosan, mint a törődés és a felelősség a másik iránt. Azzal, hogy megfigyeli a felnőtteket a napi tevékenységük során, majd azt utánozva újra eljátssza a babájával, gyakorolja az empátia művészetét is. Nagyon fontos része a babázásnak a babával való beszélgetés, ami serkenti a fantáziát, fejleszti a szókincset, a képességet a tanuláshoz és a koncentráláshoz.

Milyen legyen a baba?

Legjobb, ha a baba teste puha, mert csak így tudják igazán magukhoz szorítani, ölelgetni és közben melegséget érezni. Legjobbak tehát azok a babák, amelyek gyártásához természetes anyagokat használtak: pamut, selyem, gyapjú, len – és a belső is természetes anyaggal van kitömve: homok, birkagyapjú, bab stb.

A baba arca legyen éppen csak annyira kifejező, hogy a kisgyerek saját maga képzelhesse el a baba igazi arcát. Hároméves korig pl elég, ha csak két pont jelzi a szemeket és egy kisebb pontocska a szájat. Amikor a gyerek a babával játszik különféle helyzetekbe kerül, néha szomorú, néha vidám. Az alaposan kidolgozott arcú babák esetében már nehezebben tud elképzelni más hangulatot, mint az előre megadottat.

Minél egyszerűbb, annál jobb! A profimódon kidolgozott babák, amelyek akár esznek is, gombnyomásra járnak, nevetnek vagy beszélnek, megfosztják a kisgyereket attól, hogy a saját fantáziáját használja. Több szülő és óvónő tapasztalta már, ha a gyerekek hosszú ideig vágyakoztak is egy ilyen tökéletes, mindent tudó baba után, nagyon hamar ráuntak, és bizony a polc tetején vagy a szekrényben kötöttek ki. Akárcsak a távirányítós csodaautók és más túltechnikázott játékok, amelyek a fantáziának csak nagyon kevés teret engednek.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Játékbaba (2)

Kovács Márta

A babával való játékot komolyan kell venni!

2013.11.21.   

A rovat további cikkei

Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2024.2.29.    29


Családi viták kereszttüzében

Faar Ida

Megszeppenten áll az asztal mellett. Szeme sarkában ott gyűlik a rémület könnycseppje...

2023.10.20.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2023.9.8.   


Az idei év legjobb gyerekzsúrjai

Mik lesznek a trendi szülinapi parti-témák 2023-ban? Rengeteg ötletet és lehetőséget sorolunk fel alábbi cikkünkben!

2023.1.25.   


Ágyneműcímkézés az oviban

Valamikor régen kézzel öltött monogramok kerültek az ágyruhákba. Mára ez megváltozott, a gyorsan felhelyezhető ovis címkék nagyban megkönnyítették munkánkat.

2022.12.2.   


Nevelés nincs, példamutatás van

Nagy Csivre Katalin

A reformoktatási módszerek egyre nagyobb szabadságot, jogot és döntéshozatalt adnak gyerekeink kezébe.

2022.11.9.   


El a kezekkel!

Póda Erzsébet

A gyerekeinket, akik olyan csodavilággal érkeznek az életbe, amellyel valóban megalkothatnák a földi édenkertet.

2022.11.3.   


Vissza az oviba!

Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?

2022.8.23.   


Dekorációs tippek a gyerekszobába

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

2022.6.15.   


Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.