Játékbaba (1)


Kovács Márta  2013.11.8. 4:20

Néhány jótanács gyermekeink kedvenc (és fontos) játékáról, a babáról.

A játékbaba mindig is a gyerekek kedvenc játéka volt. Sok szülő sajnos ezt nem veszi figyelembe, inkább mindenféle plüssfigurákkal halmozza el gyermekét. Ám, a játékbabában a kisgyerek saját magát látja. Miközben azzal játszik, feldolgozza saját élményeit, kifejezi általa a legmélyebb érzéseit is. Nagyon szoros kötelék fűzi a kisgyereket a babájához, ezért ott a helye minden gyerekszobában. A mi dolgunk kiválasztani a megfelelő babát – és már csak hegyezni kell a fülünket és hallgatni, ahogyan játszik vele...

Miért ragaszkodnak a gyerekek a babákhoz?

Minden baba, plüssállatka vagy kis takaró, amihez hozzá lehet bújni, a kisgyerek életében az ún. átmeneti tárgy szerepét tölti be. Ezek az átmeneti tárgyak hivatottak segíteni a leválást az anyáról abban az időszakban, amikor a kisgyerek rájön, hogy az anya egy külön egyén, és szorongani kezdenek az elválás miatt. Ebben a kisgyerek számára nehéz érzelmi időszakban szüksége van valamire, amihez bármikor odabújhat, amit kényeztethet, ami mindig kéznél van. A játékbaba visszaadja neki a szükséges biztonságot, anyáskodhat felette, törődik vele, nevet ad neki, gyakran életének legfontosabb szereplőjévé válik. A plüssállatkák ugyanezt a szerepet tölthetik be, főleg a fiúknál (mert nekik nem szokás játékként babát adni).

A babával való játék minden szempontból gazdagítja a kisgyereket: a felnőttek világát utánozza, átéli vele a rendszeres napi rituálékat – reggeli felkelés, mosakodás, öltözködés, evés, út az oviba, takarítás stb. Tapasztalatait, tudását úgy adja át a kedvenc babájának, ahogy ő megtanulta, elmélyítve így a saját szokásait. Továbbá olyan fontos dolgokat tanul meg játékosan, mint a törődés és a felelősség a másik iránt. Azzal, hogy megfigyeli a felnőtteket a napi tevékenységük során, majd azt utánozva újra eljátssza a babájával, gyakorolja az empátia művészetét is. Nagyon fontos része a babázásnak a babával való beszélgetés, ami serkenti a fantáziát, fejleszti a szókincset, a képességet a tanuláshoz és a koncentráláshoz.

Milyen legyen a baba?

Legjobb, ha a baba teste puha, mert csak így tudják igazán magukhoz szorítani, ölelgetni és közben melegséget érezni. Legjobbak tehát azok a babák, amelyek gyártásához természetes anyagokat használtak: pamut, selyem, gyapjú, len – és a belső is természetes anyaggal van kitömve: homok, birkagyapjú, bab stb.

A baba arca legyen éppen csak annyira kifejező, hogy a kisgyerek saját maga képzelhesse el a baba igazi arcát. Hároméves korig pl elég, ha csak két pont jelzi a szemeket és egy kisebb pontocska a szájat. Amikor a gyerek a babával játszik különféle helyzetekbe kerül, néha szomorú, néha vidám. Az alaposan kidolgozott arcú babák esetében már nehezebben tud elképzelni más hangulatot, mint az előre megadottat.

Minél egyszerűbb, annál jobb! A profimódon kidolgozott babák, amelyek akár esznek is, gombnyomásra járnak, nevetnek vagy beszélnek, megfosztják a kisgyereket attól, hogy a saját fantáziáját használja. Több szülő és óvónő tapasztalta már, ha a gyerekek hosszú ideig vágyakoztak is egy ilyen tökéletes, mindent tudó baba után, nagyon hamar ráuntak, és bizony a polc tetején vagy a szekrényben kötöttek ki. Akárcsak a távirányítós csodaautók és más túltechnikázott játékok, amelyek a fantáziának csak nagyon kevés teret engednek.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Játékbaba (2)

Kovács Márta

A babával való játékot komolyan kell venni!

2013.11.21.   

A rovat további cikkei

Példamutatás gyerekeinknek

Földes Gyöngyi

Mutassunk példát gyermekeinknek: vigyük őket magunkkal az edzőterembe, járassuk sportkörökre!

2018.10.15.    30


Mit játsszanak a gyerekek?

Mire figyeljünk a nyári hőségben? Tippek bentre és kintre.

2018.6.29.    3


Jussunk közös nevezőre!

Jády Mónika

Nem vezet jóra, ha az egyik szülő szövetségre lép a gyerekkel a másik szülő háta mögött.

2017.11.17.    11


Utazás gyerekekkel

Jády Mónika

Itt a szabadságolás ideje. Mire figyeljünk, ha nem otthon töltjük a nyarat, hanem útnak indulunk – pici gyerekekkel is?

2017.6.20.    3


Testvérféltékenység

Jády Mónika

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

2017.5.20.    5


Család és/vagy karrier Svájcban

Jády Mónika

Kisgyermekes munkavállalóként sehol sem könnyű megszervezni a mindennapokat.

2017.2.6.    7


Az óvodák Svájcban

Jády Mónika

Kolléganőnk riportja a svájci iskolarendszert képező óvodákról szól, sok-sok érdekességgel.

2016.9.30.    16


Akaromka

Nagy Erika

Hogy milyen egy gyerek, ha hisztizik az üzletben, sokan tudjuk, mert átéltük.

2016.9.20.    3


Egykék és testvérek

Huszár Ágnes

Egy gyerek vagy sok gyerek? A válaszok számos történetet rejtenek. Nincs két egyforma szülői élettörténet.

2016.7.14.    12


Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2016.2.29.    29


Szülők (?)

Kabók Zita

Szombaton este egy részeg, tántorgó férfit láttam az utcán botorkálni, amint két ötéves-forma gyermeket rángatott maga után.

2016.2.15.