Játékok nemek szerint (1)


Jády Mónika  2015.2.3. 3:12

Napjainkban nagyobb a gyermekjátékok terén a nemek szerinti megkülönböztetés, mint ötven évvel ezelőtt, derült ki egy nemrégiben végzett felmérésből.

A gyermekpszichológusok egy része szerint a nemi szerepminták velünk születettek, mások szerint a nevelés során sajátítjuk el azokat. Gerianne M. Alexander és Melissa Hines tudományos kísérletei azt mutatják, hogy a majmok a gyerekekhez hasonlóan nemük szerint más-más játékot választanak. Másrészt a kisfiúk hároméves koruk után utasítják el egyértelműen a babákat, ami nyilván a szocializáció következménye. Kisebb korukban – bár elsősorban az autók és az építőkockák érdeklik őket – a lányos játékokat is szeretnék kipróbálni.


Több felmérés is bizonyítja (és biztosan magunk is megfigyelhettük), hogy a szülők (és más felnőttek is) általában másképp kezelik a fiúkat és a lányokat, egészen pici koruktól kezdve – ha nem is mindig tudatosan. A ’70-es években több kísérletet végeztek ezzel kapcsolatban. Az egyikben a diákok játszó kisgyermekekről néztek meg egy videót, majd értékelniük kellett a látottakat. Ha a lánynak gondolt apróság kezdett el sírni, mert tönkrement a játéka, a diákok szomorúságnak gondolták a reakcióját, a fiúknál pedig dühnek. Egy óvodás korú gyerekekkel végzett vizsgálat azt mutatta, hogy a fiúk is ugyanolyan gyakran sírnak, mint a lányok. A különbség abban van, hogyan viszonyulnak a nevelők: a lányokat hamarabb megvigasztalják.

A dr. Phyllis Katz pszichológusnő vezette „Baby X” kísérletben úgy bíztak rá egy három hónapos, sárga színű rugdalózót viselő kisbabát egy felnőttre, hogy nem tudta biztosan, milyen nemű. A terembe három játékot helyeztek: egy babát, egy kis focilabdát és egy semlegeset. Azon felnőttek többsége, akiknek azt mondták, egy kislányt bíztak a gondjaira, babát adtak a gyermek kezébe. A fiúnak gondolt pici felé pedig a többség fiús játékot nyújtott.(Amikor Dr.Katz tíz évvel később megismételte a felmérést, ugyanerre az eredményre jutott.)

Reklám a ’80-as évekből: Egy vörös hajú kislány kantáros farmernadrágban egy színes, repülőgépre hasonlító építményt tart a kamerába, mellette guggol a bátyja. Mindketten mosolyognak, lerí róluk, hogy büszkék a művükre. Akkoriban ugyanazokat az építőelemeket kínálták fiúknak-lányoknak egyaránt. Az volt a lényeg, hogy a játék életkornak megfelelő legyen, a nemek között nem tettek különbséget.

Ma már az építőjátékok többsége fiúsakra és lányosakra különül (utóbbiaknál a rózsaszín-lila színek dominálnak). A Lego sajtószóvivője ezt azzal indokolja, hogy egy bizonyos kortól kezdve a fiúk és lányok érdeklődési köre jelentősen különbözik egymástól. Igaz, hogy a lányok is építenek, de ők inkább együtt játszanak, és kedvelik a szerepjátékokat. A Playmobil szóvivője is osztja azt a véleményt, hogy a lányok másképp játszanak, és hozzájuk jobban passzolnak a babaházak és kastélyok. („A fiúk meghódítják a világot és megvédik a hercegnőket, akik otthon várnak rájuk. Ezzel visszatérnénk a XIX.század polgári idilljéhez”, mondja Uta Brandes kölni professzornő, designkutató, a játékboltokban megjelenő nemi sztereotípiák kapcsán.)

Gyurmázókészletből szintén van fiús és lányos. A gyermekkönyveken, hanghordozókon is ott van a lányoknak/fiúknak címke. (Angliában már több neves szerző jelezte, hogy nem szeretné ilyen módon megkülönböztetni műveit, hisz a gyerekek maguk is ki tudják választani, mi az, ami tetszik nekik.)

(További érdekességekkel a következő részben folytatjuk.)

Forrás: faz.net, welt.de, kidster.ch, pinkstinks.deHozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Játékok nemek szerint (2)

Jády Mónika

Gondolta volna, hogy régen a fiúk színe volt a rózsaszín? A piros férfias volt: a vér, a harc, a szenvedély színe. A világoskék viszont Szűz Máriához kötődött, és ezzel a nőkhöz.

2015.2.11.    12


A kis feminista

Kulcsár Tímea Ágnes

Miért kell különbséget tenni lányos és fiús játékok között? Miért ne lehetnének csak játékok?

2014.11.27.    17


Játszani jó!

Jády Mónika

A játék a gyerek legfontosabb fejlesztő tevékenysége.

2008.1.10.   


Játszani jó

Nagy Erika

Néha nem könnyű feladat a felnőtt számára, hogy játsszon a gyerekkel, pedig nem kell más, csak beleélni magunkat a játék szenvedélyébe.

2007.2.11.  2    1

A rovat további cikkei

Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2024.2.29.    29


Családi viták kereszttüzében

Faar Ida

Megszeppenten áll az asztal mellett. Szeme sarkában ott gyűlik a rémület könnycseppje...

2023.10.20.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2023.9.8.   


Az idei év legjobb gyerekzsúrjai

Mik lesznek a trendi szülinapi parti-témák 2023-ban? Rengeteg ötletet és lehetőséget sorolunk fel alábbi cikkünkben!

2023.1.25.   


Ágyneműcímkézés az oviban

Valamikor régen kézzel öltött monogramok kerültek az ágyruhákba. Mára ez megváltozott, a gyorsan felhelyezhető ovis címkék nagyban megkönnyítették munkánkat.

2022.12.2.   


Nevelés nincs, példamutatás van

Nagy Csivre Katalin

A reformoktatási módszerek egyre nagyobb szabadságot, jogot és döntéshozatalt adnak gyerekeink kezébe.

2022.11.9.   


El a kezekkel!

Póda Erzsébet

A gyerekeinket, akik olyan csodavilággal érkeznek az életbe, amellyel valóban megalkothatnák a földi édenkertet.

2022.11.3.   


Vissza az oviba!

Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?

2022.8.23.