Játszani jó!


Jády Mónika  2008.1.10. 8:38

A játék a gyerek legfontosabb fejlesztő tevékenysége.

A kisgyermek játszás közben fedezi fel környezetét, ezen keresztül ismeri meg a világot, valamint önmaga lehetőségeit és korlátait.

A pszichológia több játékszakaszt különböztet meg. Az első a funkcionális játék, amely a pici ismeretszerzését szolgálja. Ezt követi a mozgásos játék időszaka, amikor a gyerek járni és beszélni kezd. Nagyon fontos ilyenkor a (mozgással is összekapcsolható) ritmusos mondókák ismételgetése, ugyanis az ismétlés biztonságot, rutint ad. A pici babának biztonságos, kellemes tapintású játékok kellenek. Ne legyenek fülsértő hangúak, rikító színűek (legjobbak az alapszínek). Amikor a gyerek már járni tud, jöhetnek a mozgásügyesítők – bicikli, roller, labda.

Az apróság lassan bekerül a közösségbe, és megtanulja azt, hogy alkalmazkodni kell. Ekkor a szerepjátékok kerülnek előtérbe – ezekben a gyerek összegzi, eljátssza és mélyíti a világról szerzett tapasztalatait. A szerepjátékokhoz – boltos, postás, fodrász, orvos stb. – a mindennapi használati eszközök kicsinyített másait lehet kapni: például kávéskészletet, kis sodrófát, vasalót, orvosi táskát. (Az első, kőkorszakból fennmaradt játékok is ilyen jellegűek voltak: a munka- és harci eszközök kisméretű utánzatai.) Minden korcsoportnál nagyon lényeges a szabad játék – a gyerek azzal és úgy játszhasson, ahogyan ő szeretne, vagyis a saját ütemében haladva ismerhesse meg a világot, dolgozhassa fel az őt ért élményeket.

A játék olyan legyen, hogy sok mindent lehessen vele eljátszani. Ösztönözze a gyereket, ragadja meg a fantáziáját. Egy jó játék – az olvasott mesékhez hasonlóan – belső képeket indít el, és ezek a belső képek fejlesztenek igazán. Nagyszerű „játszótársak” a bábok, lehet velük mesélni, „szerepjátszani”.

A szabályokkal megkötött társasjátékokat 9-10 éves kortól ajánlják. Ezeken keresztül fokozatosan megtanulja a gyerek elfogadni, hogy nem lehet mindig ő a győztes. A játékoknak a készségfejlesztésben is szerepük van. Rendkívül fontos a finommotorika fejlesztése (hogy a gyerek képes legyen az ujjával manipulálni, rajzolni). Kiválóak a formaegyeztető játékok, mikádók, memóriajátékok, labirintusok, építőjátékok… Az egyensúly ügyesítésére szolgáló hinták, deszkák, speciális labdák, trambulin is jó szolgálatot tesznek. Az egyensúlyérzék és a mozgás fejlesztése nem elhanyagolható, mivel a mozgás-és beszédkészség kialakulása összefügg egymással. A szakemberek megfigyelték, hogy a nehézkesen mozgóknak általában beszédhibájuk is van.

A játékra is tanítani kell a gyerekeket! Egyedül az a gyerek tud játszani – úgy 3-4 éves kora körül –, akivel előzőleg a szülei, nagyobb testvérei már játszottak. Az lenne az ideális, ha a szülő találna időt arra, hogy együtt játsszon a gyermekével. A gyerekek nagyon szeretnek a felnőttekkel játszani, még akkor is, ha van testvérük. A boltokban kapható játékokon kívül a gyereknek magára a játszásra és az alkotásra is szüksége lenne. Saját kezűleg is lehet játékot készíteni – például tobozból vagy gesztenyéből állatkákat, kartonból babaházat vagy akár gyerekekre méretezett házikót és így tovább. A játékhoz (népi-, hangutánzásos játék) nem is mindig kellenek eszközök.

A játék még iskoláskorban is rendkívül fontos – fejleszt, és egyben a külső és belső élmények, sőt a fáradtság feldolgozási módja is.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Játékok nemek szerint (2)

Jády Mónika

Gondolta volna, hogy régen a fiúk színe volt a rózsaszín? A piros férfias volt: a vér, a harc, a szenvedély színe. A világoskék viszont Szűz Máriához kötődött, és ezzel a nőkhöz.

2015.2.11.    12


Játékok nemek szerint (1)

Jády Mónika

Napjainkban nagyobb a gyermekjátékok terén a nemek szerinti megkülönböztetés, mint ötven évvel ezelőtt, derült ki egy nemrégiben végzett felmérésből.

2015.2.3.    19


A kis feminista

Kulcsár Tímea Ágnes

Miért kell különbséget tenni lányos és fiús játékok között? Miért ne lehetnének csak játékok?

2014.11.27.    17


Játszani jó

Nagy Erika

Néha nem könnyű feladat a felnőtt számára, hogy játsszon a gyerekkel, pedig nem kell más, csak beleélni magunkat a játék szenvedélyébe.

2007.2.11.  2    1

A rovat további cikkei

Kedvenc gyerekszövegeink 2.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal három és fél évesen?

2019.7.20.   


Mit játsszanak a gyerekek?

Mire figyeljünk a nyári hőségben? Tippek bentre és kintre.

2019.7.5.    3


Kedvenc gyerekszövegeink 1.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal háromévesen.

2019.6.3.   


Hogyan legyünk jó mostohák?

Faar Ida

A második házasságok mintegy fele megy tönkre az előző házasságból „hozott” gyerek, gyerekek miatt.

2019.5.31.    3


Példamutatás gyerekeinknek

Földes Gyöngyi

Mutassunk példát gyermekeinknek: vigyük őket magunkkal az edzőterembe, járassuk sportkörökre!

2018.10.15.    30


Jussunk közös nevezőre!

Jády Mónika

Nem vezet jóra, ha az egyik szülő szövetségre lép a gyerekkel a másik szülő háta mögött.

2017.11.17.    11


Utazás gyerekekkel

Jády Mónika

Itt a szabadságolás ideje. Mire figyeljünk, ha nem otthon töltjük a nyarat, hanem útnak indulunk – pici gyerekekkel is?

2017.6.20.    3


Testvérféltékenység

Jády Mónika

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

2017.5.20.    5