Játszani jó!


Jády Mónika  2008.1.10. 8:38

A játék a gyerek legfontosabb fejlesztő tevékenysége.

A kisgyermek játszás közben fedezi fel környezetét, ezen keresztül ismeri meg a világot, valamint önmaga lehetőségeit és korlátait.

A pszichológia több játékszakaszt különböztet meg. Az első a funkcionális játék, amely a pici ismeretszerzését szolgálja. Ezt követi a mozgásos játék időszaka, amikor a gyerek járni és beszélni kezd. Nagyon fontos ilyenkor a (mozgással is összekapcsolható) ritmusos mondókák ismételgetése, ugyanis az ismétlés biztonságot, rutint ad. A pici babának biztonságos, kellemes tapintású játékok kellenek. Ne legyenek fülsértő hangúak, rikító színűek (legjobbak az alapszínek). Amikor a gyerek már járni tud, jöhetnek a mozgásügyesítők – bicikli, roller, labda.

Az apróság lassan bekerül a közösségbe, és megtanulja azt, hogy alkalmazkodni kell. Ekkor a szerepjátékok kerülnek előtérbe – ezekben a gyerek összegzi, eljátssza és mélyíti a világról szerzett tapasztalatait. A szerepjátékokhoz – boltos, postás, fodrász, orvos stb. – a mindennapi használati eszközök kicsinyített másait lehet kapni: például kávéskészletet, kis sodrófát, vasalót, orvosi táskát. (Az első, kőkorszakból fennmaradt játékok is ilyen jellegűek voltak: a munka- és harci eszközök kisméretű utánzatai.) Minden korcsoportnál nagyon lényeges a szabad játék – a gyerek azzal és úgy játszhasson, ahogyan ő szeretne, vagyis a saját ütemében haladva ismerhesse meg a világot, dolgozhassa fel az őt ért élményeket.

A játék olyan legyen, hogy sok mindent lehessen vele eljátszani. Ösztönözze a gyereket, ragadja meg a fantáziáját. Egy jó játék – az olvasott mesékhez hasonlóan – belső képeket indít el, és ezek a belső képek fejlesztenek igazán. Nagyszerű „játszótársak” a bábok, lehet velük mesélni, „szerepjátszani”.

A szabályokkal megkötött társasjátékokat 9-10 éves kortól ajánlják. Ezeken keresztül fokozatosan megtanulja a gyerek elfogadni, hogy nem lehet mindig ő a győztes. A játékoknak a készségfejlesztésben is szerepük van. Rendkívül fontos a finommotorika fejlesztése (hogy a gyerek képes legyen az ujjával manipulálni, rajzolni). Kiválóak a formaegyeztető játékok, mikádók, memóriajátékok, labirintusok, építőjátékok… Az egyensúly ügyesítésére szolgáló hinták, deszkák, speciális labdák, trambulin is jó szolgálatot tesznek. Az egyensúlyérzék és a mozgás fejlesztése nem elhanyagolható, mivel a mozgás-és beszédkészség kialakulása összefügg egymással. A szakemberek megfigyelték, hogy a nehézkesen mozgóknak általában beszédhibájuk is van.

A játékra is tanítani kell a gyerekeket! Egyedül az a gyerek tud játszani – úgy 3-4 éves kora körül –, akivel előzőleg a szülei, nagyobb testvérei már játszottak. Az lenne az ideális, ha a szülő találna időt arra, hogy együtt játsszon a gyermekével. A gyerekek nagyon szeretnek a felnőttekkel játszani, még akkor is, ha van testvérük. A boltokban kapható játékokon kívül a gyereknek magára a játszásra és az alkotásra is szüksége lenne. Saját kezűleg is lehet játékot készíteni – például tobozból vagy gesztenyéből állatkákat, kartonból babaházat vagy akár gyerekekre méretezett házikót és így tovább. A játékhoz (népi-, hangutánzásos játék) nem is mindig kellenek eszközök.

A játék még iskoláskorban is rendkívül fontos – fejleszt, és egyben a külső és belső élmények, sőt a fáradtság feldolgozási módja is.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Játékok nemek szerint (2)

Jády Mónika

Gondolta volna, hogy régen a fiúk színe volt a rózsaszín? A piros férfias volt: a vér, a harc, a szenvedély színe. A világoskék viszont Szűz Máriához kötődött, és ezzel a nőkhöz.

2015.2.11.    12


Játékok nemek szerint (1)

Jády Mónika

Napjainkban nagyobb a gyermekjátékok terén a nemek szerinti megkülönböztetés, mint ötven évvel ezelőtt, derült ki egy nemrégiben végzett felmérésből.

2015.2.3.    19


A kis feminista

Kulcsár Tímea Ágnes

Miért kell különbséget tenni lányos és fiús játékok között? Miért ne lehetnének csak játékok?

2014.11.27.    17


Játszani jó

Nagy Erika

Néha nem könnyű feladat a felnőtt számára, hogy játsszon a gyerekkel, pedig nem kell más, csak beleélni magunkat a játék szenvedélyébe.

2007.2.11.  2    1

A rovat további cikkei

Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.   


Neveljünk olvasókat! 4.

Kovács Márta

A kisiskolás korban nagyon fontos, hogy folytatódjanak a közös könyvtárlátogatások, illetve könyvesbolti böngészések.

2020.6.10.   


A gyermek

Póda Erzsébet

A gyermek áldás, azaz csoda. Isteni vagy felettes beavatkozás. Ezt minden szülőnek tudnia kellene.

2020.6.1.   


Neveljünk olvasókat! 3.

Kovács Márta

Elérkeztünk a 4-5 éves korosztályhoz. Ez egy rendkívül izgalmas korszak.

2020.5.25.   


Neveljünk olvasókat! 2

Kovács Márta

Gyermekünk egyéves korára már érdemes bevezetni a rendszeres esti meseolvasást.

2020.5.4.   


Kedvenc gyerekszövegeink 4.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal négy és fél évesen?

2020.4.21.   


Neveljünk olvasókat! 1.

Kovács Márta

Hogyan jutunk el a pici baba ringatásától az olvasni szerető kamaszig?

2020.4.13.   


Testvérféltékenység

Jády Mónika

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

2020.1.15.    5