A henyélő nő jussa


Póda Erzsébet  2009.8.24. 13:40

Nyaralunk, döntött a család. Méghozzá úgy, hogy közben pihenni is fogunk.

Ezúttal nem hotelbe mentünk, nem is sátorozni, hanem kiválasztottunk egy panziót a tenger partján (semmi reggeli, semmi vacsora), lefoglaltuk a szállást, s útra keltünk. Sokórás autózás után megérkeztünk, és miután a panzió tulajdonosa a szobáinkba irányított, lepakoltunk, s indultunk is a hűs habok közé. Alkonyatkor hazatértünk, lefeküdtünk. Másnap egy rövid reggeli után újra irány a part: fürdés és henyélés. Este vissza, tisztálkodás, majd belevetettük magunkat a tengerparti éjszakába. És ez így ment három napon át.

A negyedik nap reggelén, pokróccal a kezünkben épp indulni készültünk nyári lazsálásunkra, mikor őszinte házigazdánk nem bírván tovább magában tartani, nekem szegezte a kérdést: miért nem tüsténkedek a konyhában? Mondtam neki, hogy szabadságolni jöttem, nem főzőcskézni. Mire fejcsóválva megjegyezte, hogy a másik négy vendégcsalád asszonyai minden nap reggelit és vacsorát készítenek a családjuknak.

Való igaz. Az asszonyok már reggel hatkor zörögtek a konyhában, aztán megterítettek a teraszon, felszolgálták a reggelit, majd elmosogattak, bepelenkázták a legkisebbeket és csak utána indultak a strandra. Este szintén bőszen csörömpöltek az alagsori konyhában, megterítettek az olajfák árnyékában, és felszolgálták a vacsorát. Ha kellett, elszaladtak a közeli kisboltba sörért a családfőknek, majd újabb időt töltöttek a mosogatással, rendrakással. Elaltatták a síró kicsinyeket, s mire mindennel végeztek, úgy éjféltájt, csak akkor estek be az esti sörözéstől-borozástól már bódultan alvó férjuraik mellé.

A rendes asszonyok tényleg mindent megtettek, hogy családjuk jól érezze magát a tengerparti nyaraláson. A legnagyobb hőségben, míg hozzátartozóik a habokban hűsöltek, ők a strandról elszaladtak a boltba, hogy megvásárolják az estebédhez szükséges hozzávalókat. Azt a szálláshelyre vitték, hogy este kombinálják az otthonról hozott alapanyagokkal, és helyre kis vacsorát csapjanak – természetesen minden nap más fogásokat, és legalább négy személyre. Idősödő házigazdánk a harmadik naptól kezdve minden reggel megkérdezte tőlem, ma mit fogok készíteni a konyhában? S minden nap készségesen szolgáltattam a választ: nyaralni jöttem, nem főzőcskézni, főzni majd otthon fogok. Az idő előrehaladtával egyre rosszallóbban csavargatta a fejét, míg az utolsó előtt napon kifakadt: ilyen nővel még nem találkozott, mióta felépítette a panzióját!

Lehet, hogy pironkodnom kellett volna, de csak egy jót nevettem. Mert tényleg pihenni mentem, lustálkodni, élvezni a sós tengervizet, napozni, másként tölteni azt a hetet, mint a többit évközben. Kicsit sajnáltam is azokat a nőtársaimat, akiknek az egész kirándulásból nem sok élvezet jutott, hiszen ők főztek, takarítottak, mostak, fáradoztak, hogy kiszolgálják családjukat. Az egyikük például azzal magyarázkodott, hogy így olcsóbbra jön ki a kirándulás. Holott, utánaszámolva, mi a strandon megvásárolt kiflivel, zsemlével, főtt kukoricával, meg vendéglőkben elfogyasztott könnyű vacsorával is rendkívül előnyös áron nyaraltunk. Ráadásul nekik az egyetlenegy hozzátartozójuk sem segített, még krumplit pucolni sem – hiszen ők bezzeg nyaralni jöttek!

Elutazásunk napján koros házigazdánk mosolyogva kísért az autónkhoz, hogy kézfogással búcsúzzon tőlünk. Még tett egy utolsó megjegyzést a konyhai abszenciámra, aztán előhúzott valahonnan egy szál leándervirágot meg egy kisüveg házipálinkát, és mosolyogva a kezembe nyomta. Azért még hozzáfűzte: azok az asszonyok, akik elkerülik a konyhát, ezt érdemlik...

A cikk megjelent a Csallóköz című regionális lapbanHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2018.11.25.    5


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2018.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2018.4.26.    10


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2018.2.14.    9


A marionett bábuk

Oriskó Renáta

A marionett bábuk nap, mint nap magukra csatolják a láthatatlan zsinórokat, hogy mások kedvükre rángathassák őket.

2017.7.24.    14


A szépség ezer arca

Oriskó Renáta

A világ állandóan változik, mindig más a követendő példa, mások az aktuális trendek.

2017.6.1.    15


Foltok

Póda Erzsébet

Ül a számítógép mögött.

2017.4.26.    9


Magzatvíz

Póda Erzsébet

A magzatvíz vizsgálat – meg ami mögötte van és lehet...

2017.4.24.  1    31


Mindenki függ?

Oriskó Renáta

Ragaszkodás, hozzászokás, nem bírom nélküle állapot, függőség... Azt jelenti, rabjai vagyunk valaminek.

2017.3.24.    21


Megegyezés

Póda Erzsébet

Avagy a női lélek minden anyagiak felett.

2017.3.14.    11


Nellie Bly

Busai Hajnalka Lilla

Azaz eredeti nevén Elizabeth Jane Cochran volt az első női oknyomozó újságíró. A leghíresebb Viktória-korabeli nő, tíz napig élt beépülve egy akkori tébolydában.

2017.3.6.    24


Átlagos lányok

Póda Erzsébet

Úgy vagyunk szépek, ahogyan természetesen vagyunk.

2017.2.8.    18