Piros esernyő


Tornóczyová Ľubica  2007.1.5. 8:27

A szexbizniszben dolgozók ellen elkövetett erőszak, avagy mit takar a piros esernyő?

A piros esernyő (vagyis az angolul használatos red umbrella szókapcsolat) a harc szimbóluma -- egy aránylag új, aránylag ismeretlen és aránylag békés jelkép. Az aktivisták a világ minden részén elfogadták ezt a szimbólumot a szexbizniszben dolgozó nők, férfiak és transzgender személyek emberi jogaiért való harc közös megjelöléseként. A piros esernyő elválaszthatatlan része a politikai lobbynak, és az emberi jogok betartásának, de nem utolsósorban egy dátumhoz is kötődik: december 17-éhez.

December 17-e a szexbizniszben dolgozók ellen elkövetett erőszak megszüntetésének nemzetközi napja. A családon belüli és a nők ellen irányuló erőszak problematikájára Szlovákiában már több éve figyelmeztetnek. Az erőszakkal kapcsolatban azonban csak ritkán esik szó a szexbizniszben dolgozókról. Az én szemszögemből az ezen a területen dolgozó emberek a legsebezhetőbbek, a társadalom szélére szorultak közé tartoznak, és ezáltal az erőszaknak leginkább kitett csoportokhoz sorolhatók.

A szexbizniszben dolgozók ellen elkövetett erőszak többrétű. Ezeket a személyeket gyakran éri bántás az élettársuk, a kliensük, a nyilvánosság vagy az állam részéről. Itt nem csupán a fizikai erőszakra gondolok, amely e munka során gyakran előfordul, hanem főleg a lelki erőszakra. A durva szitkok, a fenyegetések, a szexbizniszben dolgozó emberek vagy a munkájuk egyáltalán nem hízelgő megnevezése szinte minden ember szótárában megtalálható, anélkül, hogy ezeket a trágárságokat vagy ócsároló megnevezéseket az erőszak formáinak tekintenék.

A szexbizniszben dolgozók ellen elkövetett erőszakhoz tartozik a szexuális erőszak is. Széles a skála, a szóbeli szexuális zaklatástól a nemi erőszakig terjed, amelyet gyakran egyáltalán nem vesznek komolyan – mintha ez esetben megengedhető lenne. A gazdasági erőszak szintén nem számít kivételnek. A kliensek sokszor nem fizetnek a nyújtott szolgáltatásért, vagy meglopják a szexbiparban dolgozót.

A szexbizniszben dolgozók megbélyegzése oda vezet, hogy a társadalom és a bűnüldöző szervek szemet hunynak az ellenük elkövetett erőszak és bűntények felett. Az erőszakot e munka elválaszthatatlan részeként, velejárójaként fogják fel. Pedig az ellenük elkövetett erőszak is bűntény, és ezért meg kell büntetni az elkövetőket. Ugyanígy elengedhetetlen, hogy komolyan vegyék az ő tanúvallomásaikat.

Ki kell fejlődnie annak a mechanizmusnak, amely a szexbizniszben dolgozókat támogatja abban, hogy bejelentsék a sérelmükre elkövetett bűntényeket, és ezzel foglalkozzanak is. Fontos, hogy kialakuljon egy információs rendszer, hogy az érintettek áttekintést kapjanak a veszélyes kliensekről. Ezek a lépések segítenének visszaszorítani a szexbizniszben dolgozó nők, férfiak és transzgender személyek ellen elkövetett erőszakot.

Amíg az állam nem legalizálja a szexipart, és továbbra is bűnözőként kezeli az ebben az „ágazatban” dolgozókat, addig ellenük továbbra is rendszeresen követnek el erőszakot, mondhatni, az állami hatalom hivatalos jóváhagyásával. A szexbizniszben dolgozókra állandóan megvetően fognak nézni, mint kriminális elemekre. Az ilyen hozzáállás a társadalom peremére taszítja ezeket az embereket, akikre nem úgy tekintenek, mint teljes jogú és egyenjogú személyekre.

A szexbizniszben dolgozók a sztereotípia szerint értéktelen emberek, és veszélyt jelentenek a nyilvános és társadalmi rend szempontjából, mint perverz vagy lelkileg sérült személyek. Ebből kifolyólag a társadalom nem szentel kellő figyelmet a problémáiknak, és gyakran elhallgatja azt a tényt, hogy sokkal inkább ki vannak téve az erőszaknak, mint más csoportok.

Az erőszak viszont nem a munkatöltetük része, hanem bűntény. Ítéljük hát el éppúgy az ellenük elkövetett erőszakot, mint a más területeken dolgozók ellen elkövetett erőszakot!

A szerző az Odyseus Polgári Társulás munkatársa, és az utcai szexiparban dolgozókkal foglalkozik.

Fordította: Jády MónikaHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2018.11.25.    5


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2018.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2018.4.26.    10


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2018.2.14.    9


A marionett bábuk

Oriskó Renáta

A marionett bábuk nap, mint nap magukra csatolják a láthatatlan zsinórokat, hogy mások kedvükre rángathassák őket.

2017.7.24.    14


A szépség ezer arca

Oriskó Renáta

A világ állandóan változik, mindig más a követendő példa, mások az aktuális trendek.

2017.6.1.    15


Foltok

Póda Erzsébet

Ül a számítógép mögött.

2017.4.26.    9


Magzatvíz

Póda Erzsébet

A magzatvíz vizsgálat – meg ami mögötte van és lehet...

2017.4.24.  1    31


Mindenki függ?

Oriskó Renáta

Ragaszkodás, hozzászokás, nem bírom nélküle állapot, függőség... Azt jelenti, rabjai vagyunk valaminek.

2017.3.24.    21


Megegyezés

Póda Erzsébet

Avagy a női lélek minden anyagiak felett.

2017.3.14.    11


Nellie Bly

Busai Hajnalka Lilla

Azaz eredeti nevén Elizabeth Jane Cochran volt az első női oknyomozó újságíró. A leghíresebb Viktória-korabeli nő, tíz napig élt beépülve egy akkori tébolydában.

2017.3.6.    24


Átlagos lányok

Póda Erzsébet

Úgy vagyunk szépek, ahogyan természetesen vagyunk.

2017.2.8.    18