Piros esernyő


Tornóczyová Ľubica  2007.1.5. 8:27

A szexbizniszben dolgozók ellen elkövetett erőszak, avagy mit takar a piros esernyő?

A piros esernyő (vagyis az angolul használatos red umbrella szókapcsolat) a harc szimbóluma -- egy aránylag új, aránylag ismeretlen és aránylag békés jelkép. Az aktivisták a világ minden részén elfogadták ezt a szimbólumot a szexbizniszben dolgozó nők, férfiak és transzgender személyek emberi jogaiért való harc közös megjelöléseként. A piros esernyő elválaszthatatlan része a politikai lobbynak, és az emberi jogok betartásának, de nem utolsósorban egy dátumhoz is kötődik: december 17-éhez.

December 17-e a szexbizniszben dolgozók ellen elkövetett erőszak megszüntetésének nemzetközi napja. A családon belüli és a nők ellen irányuló erőszak problematikájára Szlovákiában már több éve figyelmeztetnek. Az erőszakkal kapcsolatban azonban csak ritkán esik szó a szexbizniszben dolgozókról. Az én szemszögemből az ezen a területen dolgozó emberek a legsebezhetőbbek, a társadalom szélére szorultak közé tartoznak, és ezáltal az erőszaknak leginkább kitett csoportokhoz sorolhatók.

A szexbizniszben dolgozók ellen elkövetett erőszak többrétű. Ezeket a személyeket gyakran éri bántás az élettársuk, a kliensük, a nyilvánosság vagy az állam részéről. Itt nem csupán a fizikai erőszakra gondolok, amely e munka során gyakran előfordul, hanem főleg a lelki erőszakra. A durva szitkok, a fenyegetések, a szexbizniszben dolgozó emberek vagy a munkájuk egyáltalán nem hízelgő megnevezése szinte minden ember szótárában megtalálható, anélkül, hogy ezeket a trágárságokat vagy ócsároló megnevezéseket az erőszak formáinak tekintenék.

A szexbizniszben dolgozók ellen elkövetett erőszakhoz tartozik a szexuális erőszak is. Széles a skála, a szóbeli szexuális zaklatástól a nemi erőszakig terjed, amelyet gyakran egyáltalán nem vesznek komolyan – mintha ez esetben megengedhető lenne. A gazdasági erőszak szintén nem számít kivételnek. A kliensek sokszor nem fizetnek a nyújtott szolgáltatásért, vagy meglopják a szexbiparban dolgozót.

A szexbizniszben dolgozók megbélyegzése oda vezet, hogy a társadalom és a bűnüldöző szervek szemet hunynak az ellenük elkövetett erőszak és bűntények felett. Az erőszakot e munka elválaszthatatlan részeként, velejárójaként fogják fel. Pedig az ellenük elkövetett erőszak is bűntény, és ezért meg kell büntetni az elkövetőket. Ugyanígy elengedhetetlen, hogy komolyan vegyék az ő tanúvallomásaikat.

Ki kell fejlődnie annak a mechanizmusnak, amely a szexbizniszben dolgozókat támogatja abban, hogy bejelentsék a sérelmükre elkövetett bűntényeket, és ezzel foglalkozzanak is. Fontos, hogy kialakuljon egy információs rendszer, hogy az érintettek áttekintést kapjanak a veszélyes kliensekről. Ezek a lépések segítenének visszaszorítani a szexbizniszben dolgozó nők, férfiak és transzgender személyek ellen elkövetett erőszakot.

Amíg az állam nem legalizálja a szexipart, és továbbra is bűnözőként kezeli az ebben az „ágazatban” dolgozókat, addig ellenük továbbra is rendszeresen követnek el erőszakot, mondhatni, az állami hatalom hivatalos jóváhagyásával. A szexbizniszben dolgozókra állandóan megvetően fognak nézni, mint kriminális elemekre. Az ilyen hozzáállás a társadalom peremére taszítja ezeket az embereket, akikre nem úgy tekintenek, mint teljes jogú és egyenjogú személyekre.

A szexbizniszben dolgozók a sztereotípia szerint értéktelen emberek, és veszélyt jelentenek a nyilvános és társadalmi rend szempontjából, mint perverz vagy lelkileg sérült személyek. Ebből kifolyólag a társadalom nem szentel kellő figyelmet a problémáiknak, és gyakran elhallgatja azt a tényt, hogy sokkal inkább ki vannak téve az erőszaknak, mint más csoportok.

Az erőszak viszont nem a munkatöltetük része, hanem bűntény. Ítéljük hát el éppúgy az ellenük elkövetett erőszakot, mint a más területeken dolgozók ellen elkövetett erőszakot!

A szerző az Odyseus Polgári Társulás munkatársa, és az utcai szexiparban dolgozókkal foglalkozik.

Fordította: Jády MónikaHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Viperafészkek

Póda Erzsébet

Nők – ezerfélék. A közvélemény nincs túl jó véleménnyel róluk, és ők sem egymásról.

2024.1.24.    25


Nők a kutatásban és az IT területein

PR-cikk

A nemek közti egyensúly hiánya továbbra is kiemelt probléma a kutatási és az IT területeken. Sajnos mai napig tény, hogy mind globálisan, mind országonként vizsgálva a nők jelentősen alulreprezentáltak ezekben a szektorokban.

2024.1.14.   


A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2020.4.26.    10


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2020.3.8.    31