Az anyatej dicsérete


Vég Erzsébet  2007.8.20. 6:45

Az alábbi összeállítás részben saját tapasztalatokon, részben pedig a La Lache Liga honlapjáról vett fontos információkon alapul.

Mindannyian, akik édesanyák vagyunk, tudjuk, hogy egy baba szoptatásához szükség van némi ismeretre, sok-sok bátorításra és néhány anyai praktikára. Azt is szinte mindannyian tudjuk és valljuk, hogy a csecsemők és a kisgyermekek táplálásának természetes módja a szoptatás, és az anyatej az a tej, amely kifejezetten egy csecsemőnek való. Talán azt már kevesebben tudjuk, hogy a tápszerek tehéntejből vagy szójából készülnek, és alig hasonlítanak az anyatejre. (A hasonlóságra vonatkozó hirdetések néha félrevezetők). Bár nálam nem így volt, mégis azt gondolom, hogy a szoptatásnak minden édesanya számára könnyűnek és problémamentesnek kellene lennie. Ha nem így van, feltétlenül keressünk fel egy szoptatási tanácsadót minél előbb!

Elvileg a nők 98 %-a képes szoptatni. A maradék 2 % azokat az eseteket jelenti, amikor valamilyen anatómiai rendellenesség vagy szoptatással össze nem egyeztethető betegség fordul elő. Vajon miért van mégis az, hogy nagyon sok anyukának egyáltalán vagy nem teljesen úgy sikerül az első baba szoptatása, ahogyan azt ő elképzelte? Részben talán azért, mert egy kicsit elfelejtettünk az ösztöneinkre hallgatni, és mert előbb meghalljuk a negatív hozzászólásokat, mint a pozitívakadt. Elfelejtettünk bízni magunkban, az orvosra, védőnőre, anyánkra támaszkodunk, akiknek aztán mindenféle véleménye van.

Érdekes dologra jöttem rá e cikk írása közben – az apa is fontos szereplője a szoptatási kapcsolatnak. Hej! Mit nem adtam volna egy igazán támogató otthoni légkörért! Pedig a szakember szerint is: „A szoptató anya és kisbabája megértő támogatása a legjobb befektetés, mellyel egy apa gondoskodhat családja jövőbeli testi és lelki egészségéről”. Ha az apa a szoptatás időszakában odaadóan gondoskodik az édesanyáról, az hihetetlen segítséget jelent. Ha ő veszi fel a síró babát és viszi az anyukához szoptatni, vagy ha ő fürdeti a kicsit, az mind hozzájárul az anyuka tehermentesítéséhez, ugyanakkor közte és a baba közt is elkezd kialakulni egy mély érzelmi kötődés.

Most pedig nézzük, hogy milyen előnyei vannak a szoptatásnak!

A szoptatás jótékony hatással van a kisbaba testének minden részére:
Agy: A szoptatott gyermekeknek magasabb az IQ-juk. Az anyatejben lévő koleszterin és más zsírfajták segítik az idegszövet növekedését.
Szem: A látásélesség jobb az anyatejjel táplált babák esetében.
Fül: A szoptatott csecsemők körében ritkábbak a fül fertőzéses betegségei.
Száj: Az egy évnél tovább szoptatott gyermekek esetében ritkábban van szükség fogszabályozásra. Az arcizmok a szopásnak köszönhetően jobban fejlődnek. Az anyatej ízének finom változásai előkészítik a kisbabát, a szilárd ételek széles választékának elfogadására.
Torok: A szoptatott gyermekek esetében ritkábban van szükség a mandula eltávolítására.
Légzőrendszer: A kutatások kimutatták, hogy a szoptatott csecsemők körében ritkábban és kevésbé súlyos formában fordulnak elő felsőlégúti fertőzések, nehézlégzés, tüdőgyulladás és influenza.
Szív és keringés: Az elvégzett vizsgálatok azt mutatják, hogy azoknak a felnőtteknek, akiket csecsemőkorukban szoptattak, a koleszterinszintjük alacsonyabb. A szoptatott csecsemők szívverése lassúbb.
Emésztőrendszer: A szoptatott kisbabák között ritkábban fordul elő hasmenés és gyomor-bélrendszeri fertőzés. A legalább hat hónapig tartó kizárólagos szoptatás csökkenti az ételallergia kockázatát. A szoptatás a felnőttkori Crohn-betegség és colitis ulcerosa kockázatát is csökkenti.
Immunrendszer: A szoptatott csecsemők jobban reagálnak az oltásokra. Az anyatej segíti a kisbaba saját immunrendszerének érését. A szoptatás csökkenti a gyermekkori rák kockázatát.
Endokrin rendszer: Kisebb a cukorbetegség kockázata.
Vese: Mivel kevesebb sót és kevesebb fehérjét tartalmaz, az anyatej kevésbé terheli a kisbaba veséjét.
Vakbél: Azok a gyermekek, akiket nem szoptattak, gyakrabban kerülnek vakbélgyulladással kórházba.
Húgyutak: Szoptatott csecsemőknél kevesebb a húgyúti fertőzés.
Ízületek és izmok: A fiatalkori reumatoid arthritis kevésbé gyakori azoknál a gyermekeknél, akiket szoptattak.
Bőr: A szoptatott csecsemők körében ritkább az allergiás ekcéma.
Növekedés: A szoptatott kisbabák karcsúbbak egyéves korukban, és későbbi életükben is kevésbé valószínű, hogy elhíznak.
Széklet: Ritkább a székrekedés. A szoptatott kisbabák széklete kellemesebb illatú.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Az anyatej a legjobb

Kovács Márta

A szoptatás, különösen az első időkben, nagyon fontos mind a baba, mind az anya számára.

2018.8.2.    42


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4


Szoptatás, mozgás, fogyás?!

Földes Gyöngyi

Ezzel kapcsolatban sok téves információ olvasható. Szeretnék ezzel a cikkemmel a kisbabás anyukák segítségére lenni.

2013.11.26.   


Meddig szoptassunk? (2)

Jády Mónika

Van, aki szigorúan három, később négyórás ritmusban eteti a babát, mások az igény szerinti szoptatás hívei, és akár óránként is megszoptatják a picit.

2013.7.25.   


Meddig szoptassunk? (1)

Jády Mónika

A fenti kérdésre különféle válaszokat kapunk, attól függően, éppen kit kérdezünk meg.

2013.7.4.   


Amit a szoptatásról tudni érdemes (4)

Kovács Márta

A szoptatás egy mély, kellemes élmény, melynek során erős érzelmi kapocs alakul ki. Ámde a következő problémák is jelentkezhetnek:

2013.3.14.    7

A rovat további cikkei

Babagondozás hőség idején

Kovács Márta

Ne takarjuk le a babakocsit nyáron! Semmiképpen ne fedjük le – még a legvékonyabb, muszlinszerű anyag is szinte termosszá változtathatja a kocsi belsejét!

2023.7.19.   


Kényelmes kismamaruha

Itt egy kis segítség a kismama-leggings vásárláshoz!

2022.12.4.   


Mikor nagyobb a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond. Ezúttal a mondás második felével foglalkozunk.

2022.2.24.   


Mikor kicsi a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond... Ugye ismerős a mondás?

2022.2.17.   


Tápszer a babának

Szülés után nagyon sok anyuka kerül abba az elsőre kétségbeejtőnek tűnő helyzetbe, hogy nincs elég teje...

2020.12.20.   


Melyik a legjobb tápszer?

A legideálisabb és legjobb dolog a szoptatás, de nagyon sok újdonsült anyuka, valamilyen okból nem tudja szoptatni a kisbabáját.

2020.12.7.