Kismamák, szoptassunk!


Karácsony Mária  2006.1.13. 20:41

Egy nő számára nincs annál csodálatosabb érzés, mint mikor új életet hordoz a pocakjában. (Alábbi cikkünket egy gyakorló kismama írta.)

Ez olyan érzés, amit csak egy nő élhet át. Kilenc hónap boldog várakozás után megszületik a gyermeke, és olyan dolgot nyújthat neki, amit más nem tud: anyatejjel táplálja. A szoptatás rendkívüli élmény a baba és a mama számára egyaránt. Az anyát és csecsemőjét közös élmény köti össze, és határtalan öröm tölti el mindkettőjüket.

A terhesség alatt sok kismamában felmerül a kérdés -- vajon tudok majd szoptatni? Mi lesz, ha nem sikerül? Ha nem lesz elég tejem?
Ha elég erős az anya elhatározása, hogy szoptatni akar, akkor azt véghez is tudja vinni. Ne féljünk a szoptatástól, hiszen gyermekünk táplálásának ez a legtermészetesebb módja! Ezenkívül számtalan előnye van: védetté teszi a csecsemőt a fertőzésekkel szemben, a baba kevesebbszer betegszik meg, mindig steril tejet kap, nem kaphat bélfertőzést, nem lesznek emésztési nehézségei. Az anyatejjel táplált csecsemő kevésbé hasfájós -- bár ez függ attól is, hogy az anya hogyan táplálkozik.
Az édesanya számára is számos előnnyel jár a szoptatás, hiszen időt takarít meg. Nem kell tápszeres üveget és cumit fertőtlenítenie, a tej melegítésével foglalatoskodnia, nem kell tápszert kevergetnie – és hát tegyük hozzá: az anyatej jóval olcsóbb, mint a tápszer.

Sok nő azért idegenkedik a szoptatástól, mert úgy gondolja, túl sok mindenről le kell mondania. Ez persze nem igaz. Két szoptatás között is ki lehet kapcsolódni -- mindenre található megoldás. Más kismamák az alakjukat féltik. Persze ha túl sokat eszünk így is, úgy is elhízunk. De nem „hibáztathatjuk” ezért a szoptatást! Egyszerűen oda kell figyelni az étrendre, a rendszeres mozgásra. Fogyasszunk sok gyümölcsöt, zöldséget, igyunk sok folyadékot, főleg ásványvizet és kerüljük a mértéktelen édességevést!

Sokszor halljuk, hogy az újdonsült anyuka kijelenti: két hétig szoptattam aztán nem volt elég tejem. Vagy: akartam szoptatni, de annyira fájt a mellbimbóm hogy nem bírtam. Esetleg: nem szoptattam, mert nem tudtam volna otthonról elszakadni stb. Ők azok a nők, akik azért „vallanak kudarcot”, mert nem elég erős az elhatározásuk, és mert nem jól kezdik el a szoptatást.

Minden a szülés után kezdődik. Az első gyermekét szülő anyuka általában kétségbeesik, főleg ha az első pár napban nem indul be a tejtermelés. Azt hiszi, nem lesz teje, holott ez csak átmeneti állapot. Biztatásra, jó tanácsra lenne szüksége, amit jobbik esetben megkap, de vannak kórházak (sajnos nagyon gyakori eset), ahol egyáltalán nem foglalkoznak ilyesmivel.

Hogyan kezdjük el? A szülés után gyakran tegyük a babát a mellre, hogy ezzel is serkentsük a tejbelövellést. Ha pedig már beindult a tejtermelődés, csak kevésnek tűnik a mennyiség, fogyasszunk gyógynövényes teákat, melyeket kimondottan a szoptatós anyukák részére állítottak össze.
Fájdalmas probléma -- a mellbimbó berepedezése. Valóban nem kellemes érzés. De ha elég kitartóak vagyunk, rájövünk, hogy mindössze pár hétig tart ez a kellemetlenség. Fontos a jól megválasztott melltartó, használhatunk krémeket is a fájdalom enyhítésére, a mell ápolására. (Szoptatás előtt természetesen mindig mossuk le a mellünket!). Ma már kitűnő minőségű melltartóbetéteket is lehet kapni, így az a kellemetlenség is elkerülhető, hogy foltos lesz a ruhánk, ha kicsordul a tejünk – például amikor épp házon kívül tartózkodunk.
Nem kell tápszer! Sok kismama éppen a tejtermelés beindulásakor váltanak tápszerre és ezzel egy csapásra elrontanak mindent! Ha kombináljuk a kettőt (anyatej és tápszer) az sem jó megoldás. A babának ugyanis könnyebb a tápszeres üvegből szopnia, kevesebb erőt kell kifejtenie (pedig ez is szükséges az egészséges fejlődéséhez), és ezzel csak azt érjük el, hogy mellből már nem is akar szopni – hiszen ha választhat, miért ne döntene a könnyebbik megoldást mellett?

Persze akadnak olyan anyukák is, akik mindent elkövetnek, hogy szoptatni tudjanak, mégsem sikerül neki. Vannak kismamák, akiknél egyszerűen nem indul be a tejtermelődés. (Általában valamilyen egészségügyi probléma vagy rendellenesség miatt.) Számukra sajnos nem marad más megoldás, csak a tápszer használata.

Ne gondoljuk azt, hogy a szoptatás valami bonyolult, nehéz dolog! Ha elég erős az anya elhatározása, hogy szoptatni akar, akkor azt véghez is tudja vinni. Fogjuk fel úgy, hogy ez a legtermészetesebb módja kisbabánk táplálásának -- meglátják, sikerülni fog!

Foto: Mihály KrisztiánHozzászólások

eva, 13. 01. 2006 22:03:29
Kedves Maria! Komolyan orulok, hogy ilyen pro-szoptatasos cikket irt, en is a szoptatas mellett szavazok. Sajnos, a kornyezetemben meg mindig sok leendo anyuka van, aki nem meri fel a szoptatas fontossagat foleg a baba reszerol. Pontosan ezeknek a noknek kellene naponta hasonlo cikkeket olvasnia :) Szivesen olvasnek szemelyes tapasztalatairol is. Minden jot. Eva
Turczi Árpád, 14. 01. 2006 21:12:33 Tiszteletteljes kézcsókom,
drága Mária! Örvendetes, hogy vannak még csodálatos anyák, nem, nem kis a-val, így: ANYÁK, akik ilyen természetesen tiszteletre méltóak, mint kiskegyed. Ńe adjanak díjat addig senkinek, míg az Édesanyáknak nem adnak! Mert az Édesanya, aki ilyen szeretettel neveli gyermekét, gyermekeit, a legméltóságteljesebb és legmagasztosabb gyönyörűség a világon. Mert „Anyánk képén a világ a ráma!” Ölelünk szeretettel! Turcziék
Cs. Kata, 15. 02. 2006 21:21:04 Megfogadom
Ezúton üzenem a szerzőnek, hogy remek a szoptatásról szóló cikk s ha tehetem, mindenképp megfogadom majd tanácsát.További vidám babázást kívánok neki! Cs.Kata
@


Kapcsolódó cikkek

Az anyatej a legjobb

Kovács Márta

A szoptatás, különösen az első időkben, nagyon fontos mind a baba, mind az anya számára.

2018.8.2.    42


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4


Szoptatás, mozgás, fogyás?!

Földes Gyöngyi

Ezzel kapcsolatban sok téves információ olvasható. Szeretnék ezzel a cikkemmel a kisbabás anyukák segítségére lenni.

2013.11.26.   


Meddig szoptassunk? (2)

Jády Mónika

Van, aki szigorúan három, később négyórás ritmusban eteti a babát, mások az igény szerinti szoptatás hívei, és akár óránként is megszoptatják a picit.

2013.7.25.   


Meddig szoptassunk? (1)

Jády Mónika

A fenti kérdésre különféle válaszokat kapunk, attól függően, éppen kit kérdezünk meg.

2013.7.4.   


Amit a szoptatásról tudni érdemes (4)

Kovács Márta

A szoptatás egy mély, kellemes élmény, melynek során erős érzelmi kapocs alakul ki. Ámde a következő problémák is jelentkezhetnek:

2013.3.14.    7

A rovat további cikkei

Babagondozás hőség idején

Kovács Márta

Ne takarjuk le a babakocsit nyáron! Semmiképpen ne fedjük le – még a legvékonyabb, muszlinszerű anyag is szinte termosszá változtathatja a kocsi belsejét!

2023.7.19.   


Kényelmes kismamaruha

Itt egy kis segítség a kismama-leggings vásárláshoz!

2022.12.4.   


Mikor nagyobb a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond. Ezúttal a mondás második felével foglalkozunk.

2022.2.24.   


Mikor kicsi a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond... Ugye ismerős a mondás?

2022.2.17.   


Tápszer a babának

Szülés után nagyon sok anyuka kerül abba az elsőre kétségbeejtőnek tűnő helyzetbe, hogy nincs elég teje...

2020.12.20.   


Melyik a legjobb tápszer?

A legideálisabb és legjobb dolog a szoptatás, de nagyon sok újdonsült anyuka, valamilyen okból nem tudja szoptatni a kisbabáját.

2020.12.7.