Az Auschwitz-Birkenau Koncentrációs Tábor


Lelkes Edmund  2011.9.5. 4:00

A legnagyobb német megsemmisítő tábor neve...

Augusztus elején pár napos kiránduláson jártam Lengyelországban. Az úti cél Krakkó és a Krakkóhoz közeli Auschwitz volt. Megnéztem a Tábort, amely a világ számára a terror, a genocídum és a holokauszt szimbólumává vált. Mondhatnám, hogy no comment, és beszéljenek a képek, de pár „érdekesség'” megmaradt bennem az auschwitzi haláltáborból, amit szeretnék megosztani másokkal is.

Az Auschwitz-Birkenau Koncentrációs Tábor a legnagyobb német megsemmisítő tábor neve, amely három fő részből állt: Auschwitz I. – az eredeti koncentrációs tábor, amely az adminisztratív központ szerepét töltötte be az egész komplexum számára. Auschwitz II. (Birkenau) – amely megsemmisítő tábor volt, valamint Auschwitz III. (Monowice) – amely munkatáborként szolgált.

Az Auschwitz I. tábort először a lengyel értelmiségiek és az ellenállási mozgalom tagjainak internálására, valamint szovjet hadifoglyok őrzésére használták. Ez az a tábor melynek bejárati kapuja felett az „Arbeit macht frei” („A munka szabaddá tesz”) cinikus felirat díszelgett. Bár semmilyen munka, amit a foglyoknak végezniük kellett, nem tette őket szabaddá, a tisztek olyan reményt keltettek bennük, mintha valami eredménye volna a többletmunkának. A tábor foglyai napközben elhagyták a tábort építő- vagy mezőgazdasági munka végzése céljából, zenekari kísérettel kellett áthaladniuk a kapun. A foglyok napi 12-14 órát dolgoztak a német hadiipar számára; sokan belehaltak az éhségbe, az őrök kegyetlenkedéseibe vagy az embertelen körülményekbe. A komplexum területén voltak olyan blokkok amelyek „speciális“ funkciókat töltöttek be.

A 11. blokk volt a „börtön a börtönben”. Az ide került foglyoknak napokat kellett eltöltenie olyan szűk cellában, ahol még leülni sem lehetett. 1941 szeptemberében az SS itt mérgesgáz-kísérletekbe kezdett cianiddal. A szert, mely a halálos cianidgázt fejlesztette, Zyklon–B márkanév alatt forgalmazták, és eredetileg rovarölőszerként tetűirtásra használták. A kísérletet sikeresnek nyilvánították, egy bunkert átalakítottak gázkamrává és krematóriummá és Birkenauban is alkalmazták.

A 10. blokkban Josef Mengele és több hozzá hasonló „orvos“ kísérleteket folytatott zsidó asszonyokon, gyerekeken illetve ikreken. Azokat a foglyokat, akik a tábor kórházában nem gyógyultak meg, fenolinjekciókkal ölték meg.

A táborban eltöltött idő átlagosan nem volt több 3 hónapnál. A foglyokat szó szerint nem emberszámba, hanem csak a darabszámba vették. Munka előtt és a táborba érkezéskor megszámolták őket. A foglyok karjaikban hozták vissza a napközben elhunyt társaikat, hogy meglegyen a reggeli darabszám.

Auschwitz II. (Birkenau) az a tábor, melyet sok ember egyszerűen „Auschwitz”-nak hív. Ez volt az a hely, ahol több százezer embert tartottak fogva és több mint egymillió embert, többségben zsidókat, öltek meg. A foglyokat egész Európából vasúton szállították ide. Naponta több szerelvény érkezett Auschwitzba. A táborba érkezőket a tábor orvosai három csoportra osztották. A 14 év illetve 150 cm alatti gyerekeket, öregeket vagy gyenge fizikummal rendelkező felnőtteket egyenesen a gázkamrába irányították. Birkenauban 4 gázkamra és krematórium működött, ahol naponta több mint 20 000 embert tudtak elgázosítani. A foglyok másik részét rabszolgamunkára használták gyárakban. Ezek az emberek lóistállónak tervezett faabrakokban voltak elszállásolva, embertelen körülmények között. A harmadik csoport, főleg ikrek, törpék, orvosi kísérletek címén a Josef Mengele kezei közé kerültek, őket más néven a „halál angyalainak” is hívtak.

A táborok személyzetét részben foglyok alkották. Amikor a gáz az utolsó emberrel is végzett, a Sonderkommando – a gázkamrában és a táborban megöltek holttesteit elégető, főleg zsidókból álló munkacsapat tagjai – a holttesteket vagy tömegsírokba, vagy a krematóriumba vitték. A Sonderkommando tagjait teljesen elkülönítették a tábor többi lakójától és kéthavonta elgázosították őket. A tábor fennállása alatt nyolcezernél több SS tag és felügyelőnő dolgozott itt.

A meggyilkolt áldozatok pontos száma a mai napig nem ismert. A legújabb becslések alapján az áldozatok száma 1,1-1,6 millió. Ami számomra a legmegdöbbentőbb volt, hogy az Auschwitzban elpusztított zsidók 40 százalékát Magyarországról deportálták...

Félelmetes volt a himmleri (Himmler volt a koncentrációs táborok felügyelője) gépezet tökéletes működése. Minden előre meg volt tervezve. A legapróbb részletekre is odafigyeltek, mint például a táborokról szóló hamis propaganda, az emberek szállítása, a vagyontárgyak szelekciója illetve újrahasznosítása. A népirtáson kívül az akkori zsidóság vagyonát is begyűjtötték, és Németországban újra szétosztották. A készpénz illetve vagyontárgyak a hitleri Németország államkincstárát gazdagították. A személyes tárgyakat – a fogkefétől egészen a fazekakig – szelektálták, és vagonszámra küldték Németországba. A foglyok levágott haját is újrahasznosították: textil készült belőle a hadiipar számára. Az embereket pedig halálra dolgoztatták.

Megrázó, megrendítő egyben lesújtó élmény volt mindazokat a dolgokat ilyen közelről megismerni, amelyekkel addig csak filmekben és a történelemkönyvekben találkozhattam. A táborban látottak illetve hallottak alapján értettem meg igazán, mit is jelentenek pontosan a holocaust, (holokauszton görög szó, jelentése „teljesen elégő áldozat”) a genocídum (népirtás) illetve az extermináció (kiirtás) fogalmak...

Az Auschwitz Múzeumban olvastam egy idézetet: „Aki nem ismeri a múltat, hajlandó azt megismételni". Ez nagyon igaz! Ezeknek a táboroknak a megmaradt emlékeinek figyelmeztetésül kell szolgálniuk az utókor számára, hogy ilyen vagy ehhez hasonló borzalmas dolgok, események semmiképpen se történhessenek meg újra!

A szerző felvételeiHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Különleges sárkányrepülés

Zana Anita

Különleges élményben lehetett részük a gyengénlátóknak a közelmúltban, amikor is sárkányrepülésen vehettek részt. Pintér Erika mesél az élményeiről.

2023.9.15.   


Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2023.1.20.    19


Fodrásznak születtem

Póda Erzsébet

Fennállásának 20. évfordulóját tartotta a dunaszerdahelyi Linda Hair Salon, melynek tulajdonosa Horváth Linda.

2022.9.19.   


Nagymellűek, figyelem!

Palkó Emese

Sportmelltartót vásárolni majdnem minden aktívan sportoló nő számára hatalmas kihívást jelent, főleg, ha nagy mellekkel van megáldva.

2022.8.10.    7


Felcsendült a nóta

Bott Noémi

„Szólj, szólj csalogány” címmel került megrendezésre első alkalommal a csallóközi Hodosban a magyarnóta-verseny.

2022.6.8.   


Alfamániások találkozója

Póda Erzsébet

Fergeteges találkozót tartottak az alfarómeós autósok a csallóközi Szilason.

2022.6.6.   


Kicsik hatalmas szívvel

Bott Noémi

Kicsit később a megszokottnál, de a bősi kultúrházba is beköltözött egy pillanatra az anyák napja.

2022.5.26.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2021.10.18.    10


Drága nagymamák!

Póda Erzsébet

Kincs, melyet senki más nem adhat az embernek, csak a nagymama: mesék, hangulatok, tapasztalatok, bölcsességek – és sok-sok feltétel nélküli szeretet.

2021.6.1.    1


Megtennéd? Kérés vagy parancs?

Busai Hajnalka Lilla

Életünkben csak nagyon ritkán kérnek tőlünk valamit...

2020.7.14.    8


Vizes élőhelyeink

Póda Csenge

A mindannyiunkat éltető vizes élőhelyeink több szempontból is fontosak számunkra.

2019.9.23.   


Alvási pozíciók

Timár Tímea

A nyugodt és pihentető alvás elengedhetetlen szükséglet mindenki életében...

2019.3.24.    8