Az Auschwitz-Birkenau Koncentrációs Tábor


Lelkes Edmund  2011.9.5. 4:00

A legnagyobb német megsemmisítő tábor neve...

Augusztus elején pár napos kiránduláson jártam Lengyelországban. Az úti cél Krakkó és a Krakkóhoz közeli Auschwitz volt. Megnéztem a Tábort, amely a világ számára a terror, a genocídum és a holokauszt szimbólumává vált. Mondhatnám, hogy no comment, és beszéljenek a képek, de pár „érdekesség'” megmaradt bennem az auschwitzi haláltáborból, amit szeretnék megosztani másokkal is.

Az Auschwitz-Birkenau Koncentrációs Tábor a legnagyobb német megsemmisítő tábor neve, amely három fő részből állt: Auschwitz I. – az eredeti koncentrációs tábor, amely az adminisztratív központ szerepét töltötte be az egész komplexum számára. Auschwitz II. (Birkenau) – amely megsemmisítő tábor volt, valamint Auschwitz III. (Monowice) – amely munkatáborként szolgált.

Az Auschwitz I. tábort először a lengyel értelmiségiek és az ellenállási mozgalom tagjainak internálására, valamint szovjet hadifoglyok őrzésére használták. Ez az a tábor melynek bejárati kapuja felett az „Arbeit macht frei” („A munka szabaddá tesz”) cinikus felirat díszelgett. Bár semmilyen munka, amit a foglyoknak végezniük kellett, nem tette őket szabaddá, a tisztek olyan reményt keltettek bennük, mintha valami eredménye volna a többletmunkának. A tábor foglyai napközben elhagyták a tábort építő- vagy mezőgazdasági munka végzése céljából, zenekari kísérettel kellett áthaladniuk a kapun. A foglyok napi 12-14 órát dolgoztak a német hadiipar számára; sokan belehaltak az éhségbe, az őrök kegyetlenkedéseibe vagy az embertelen körülményekbe. A komplexum területén voltak olyan blokkok amelyek „speciális“ funkciókat töltöttek be.

A 11. blokk volt a „börtön a börtönben”. Az ide került foglyoknak napokat kellett eltöltenie olyan szűk cellában, ahol még leülni sem lehetett. 1941 szeptemberében az SS itt mérgesgáz-kísérletekbe kezdett cianiddal. A szert, mely a halálos cianidgázt fejlesztette, Zyklon–B márkanév alatt forgalmazták, és eredetileg rovarölőszerként tetűirtásra használták. A kísérletet sikeresnek nyilvánították, egy bunkert átalakítottak gázkamrává és krematóriummá és Birkenauban is alkalmazták.

A 10. blokkban Josef Mengele és több hozzá hasonló „orvos“ kísérleteket folytatott zsidó asszonyokon, gyerekeken illetve ikreken. Azokat a foglyokat, akik a tábor kórházában nem gyógyultak meg, fenolinjekciókkal ölték meg.

A táborban eltöltött idő átlagosan nem volt több 3 hónapnál. A foglyokat szó szerint nem emberszámba, hanem csak a darabszámba vették. Munka előtt és a táborba érkezéskor megszámolták őket. A foglyok karjaikban hozták vissza a napközben elhunyt társaikat, hogy meglegyen a reggeli darabszám.

Auschwitz II. (Birkenau) az a tábor, melyet sok ember egyszerűen „Auschwitz”-nak hív. Ez volt az a hely, ahol több százezer embert tartottak fogva és több mint egymillió embert, többségben zsidókat, öltek meg. A foglyokat egész Európából vasúton szállították ide. Naponta több szerelvény érkezett Auschwitzba. A táborba érkezőket a tábor orvosai három csoportra osztották. A 14 év illetve 150 cm alatti gyerekeket, öregeket vagy gyenge fizikummal rendelkező felnőtteket egyenesen a gázkamrába irányították. Birkenauban 4 gázkamra és krematórium működött, ahol naponta több mint 20 000 embert tudtak elgázosítani. A foglyok másik részét rabszolgamunkára használták gyárakban. Ezek az emberek lóistállónak tervezett faabrakokban voltak elszállásolva, embertelen körülmények között. A harmadik csoport, főleg ikrek, törpék, orvosi kísérletek címén a Josef Mengele kezei közé kerültek, őket más néven a „halál angyalainak” is hívtak.

A táborok személyzetét részben foglyok alkották. Amikor a gáz az utolsó emberrel is végzett, a Sonderkommando – a gázkamrában és a táborban megöltek holttesteit elégető, főleg zsidókból álló munkacsapat tagjai – a holttesteket vagy tömegsírokba, vagy a krematóriumba vitték. A Sonderkommando tagjait teljesen elkülönítették a tábor többi lakójától és kéthavonta elgázosították őket. A tábor fennállása alatt nyolcezernél több SS tag és felügyelőnő dolgozott itt.

A meggyilkolt áldozatok pontos száma a mai napig nem ismert. A legújabb becslések alapján az áldozatok száma 1,1-1,6 millió. Ami számomra a legmegdöbbentőbb volt, hogy az Auschwitzban elpusztított zsidók 40 százalékát Magyarországról deportálták...

Félelmetes volt a himmleri (Himmler volt a koncentrációs táborok felügyelője) gépezet tökéletes működése. Minden előre meg volt tervezve. A legapróbb részletekre is odafigyeltek, mint például a táborokról szóló hamis propaganda, az emberek szállítása, a vagyontárgyak szelekciója illetve újrahasznosítása. A népirtáson kívül az akkori zsidóság vagyonát is begyűjtötték, és Németországban újra szétosztották. A készpénz illetve vagyontárgyak a hitleri Németország államkincstárát gazdagították. A személyes tárgyakat – a fogkefétől egészen a fazekakig – szelektálták, és vagonszámra küldték Németországba. A foglyok levágott haját is újrahasznosították: textil készült belőle a hadiipar számára. Az embereket pedig halálra dolgoztatták.

Megrázó, megrendítő egyben lesújtó élmény volt mindazokat a dolgokat ilyen közelről megismerni, amelyekkel addig csak filmekben és a történelemkönyvekben találkozhattam. A táborban látottak illetve hallottak alapján értettem meg igazán, mit is jelentenek pontosan a holocaust, (holokauszton görög szó, jelentése „teljesen elégő áldozat”) a genocídum (népirtás) illetve az extermináció (kiirtás) fogalmak...

Az Auschwitz Múzeumban olvastam egy idézetet: „Aki nem ismeri a múltat, hajlandó azt megismételni". Ez nagyon igaz! Ezeknek a táboroknak a megmaradt emlékeinek figyelmeztetésül kell szolgálniuk az utókor számára, hogy ilyen vagy ehhez hasonló borzalmas dolgok, események semmiképpen se történhessenek meg újra!

A szerző felvételeiHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Megtennéd? Kérés vagy parancs?

Busai Hajnalka Lilla

Életünkben csak nagyon ritkán kérnek tőlünk valamit...

2020.7.14.    8


Vizes élőhelyeink

Póda Csenge

A mindannyiunkat éltető vizes élőhelyeink több szempontból is fontosak számunkra.

2019.9.23.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2019.8.15.    10


Alvási pozíciók

Timár Tímea

A nyugodt és pihentető alvás elengedhetetlen szükséglet mindenki életében...

2019.3.24.    8


Legyen ökokarácsonyunk!

Póda Csenge

Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, ezek a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett igazán értékesek.

2018.12.9.    18


Hat dolog, amit soha

Oriskó Renáta

...de soha ne tegyél meg egy férfiért! Igaz, minden nő boldog párkapcsolatban szeretne élni. Mégsem mindegy, mit teszünk meg ennek érdekében.

2018.5.3.    6


Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2018.3.17.    19


Nők és romantika

Vajon miért kedvelik a nők a romantikus könyveket?

2017.8.18.    2


Modern társkeresés

Tompa Orsolya

Mára jelentősen megváltoztak a társkeresési szokások. A személyes kapcsolatépítés, ismerkedés helyét sok esetben felváltja az online forma.

2017.4.5.  1    10


Társkeresés applikációval

Tompa Orsolya

Kis házi felmérésünk a különböző társkereső applikációk világáról, eredményeiről. Sok adat, sok érdekesség!

2017.1.27.    5


Csajos fotózás

Szalay Mona

Sokszor olvasom, vagy hallom a fotózások előtt a következő mondatot: "Pár szép fotót szeretnék magamról, de egyáltalán nem vagyok fotogén."

2017.1.10.    1


Karácsony és szilveszter ünneplőben

Az év legsötétebb napjait mindig is összejövetelekkel, egymás közt, fények gyújtásával élték át az emberek.

2016.11.30.    1