Hogyan változtassuk meg életünket?


Kabók Zita  2007.4.21. 9:12

A jó fogadalom titka, hogy motivál bennünket, reális és teljesíthető.

Ha már tudjuk, hogy melyik kategóriában szeretnénk változtatni, akkor csak egy lépésre vagyunk attól, hogy felismerjük, mi legyen a fogadalmunk. Semmiképpen se siessük el, hiszen van pár dolog, amit át kell gondolnunk, mielőtt kitöltjük a kártyánkat.

* Kerüljük el a bizonytalan meghatározást, mert az bizonytalan gondolkodáshoz vezet! Például, ha azt írjuk le, hogy súlyt szeretnénk veszíteni, akkor nem tudjuk, hogy mennyit és mikorra
* Legyünk reálisak! Ne várjuk, hogy az életünk két hét alatt megváltozzon -- adjunk magunknak időt!
* Próbáljuk meg úgy meghatározni a tennivalók sorrendjét, hogy az eredmény mérhető legyen. Például nem egyszerű eldönteni, hogy elértük-e már a Szeretnék boldogabb lenni célunkat. Helyette írjuk, hogy a munkahelyi problémákat nem hordozom magammal, és időben eljövök az irodából.

Kis papirkákra is írhatjuk a fogadalmainkat, hogy kísérletezzünk, mielőtt kitöltjük a kártyánkat. Amikor már biztosak vagyunk benne, hogy mit is szeretnénk, akkor töltsük ki.

Tehát még egyszer:
Cél -- pontosan határozzuk meg a fogadalmunk okát. (Egészségesebb akarok lenni, hogy sportolhassak, stb.)
Tanulás -- tanítsuk önmagunkat arra, hogy észrevegyük rossz szokásainkat és meg tudjunk tőlük szabadulni. (Például elvenni a következő sütit rossz szokás, nem pedig szükséglet.)
Erőfeszítés – határozzuk meg, mekkora erőfeszítésre vagyunk képesek és hajlandóak. (Egy héten háromszor megyek gyalog munkába.)
Nyeremény – mérlegeljük, milyen előnyökkel bírnak majd az elért eredményeink. (Jobban fogom jobban értékelni önmagamat, miután elértem a célomat.)
Élvezzük, csináljuk örömmel – tegyük a folyamatot élvezetessé, ami erőt ad ahhoz, hogy véghezvigyük. (Például, jutalmazzuk meg magunkat valamivel!)

Tehát készítsünk egy névjegykártya nagyságú lapot, amit tartsunk a pénztárcánkban, hogy mindig emlékezzünk rá. Ezután tervezzük meg azt, hogyan fogunk győzni. Minden ember máshogyan állítja fel a céljait. Van, akinek kevesebb motiváció is elég, mások problémákkal néznek szembe a kezdetekkor. Fókuszáljunk az erősségeinkre, és találjuk meg a számunkra legjobban működő módszert.

Az egész munka és semmi játék? Rendszeresen jutalmazzuk meg önmagunkat és élvezzük! Tegyük magasabbra a mércét, hogy legyen motivációnk. Többnyire az unalom az oka annak, hogy sokszor feladjuk. Gondolkodjunk hosszú távon. Lehet, hogy a rövid távú tervezést képesek vagyunk kivitelezni, de ne felejtsük, hogy ezek a tervek akár egy életre is szólhatnak.

Osszuk meg a barátainkkal és családunkkal a terveinket. Minél több támogatást kapunk, annál jobb és annál kisebb az esélye, hogy feladjuk! Mindig gondoljunk a pozitív gondolatok erejére. Képzeljük el önmagunkat boldognak, karcsúnak, vagy állítsuk össze a múltbeli sikereink listáját, ami bizalmat ad.

Adjunk magunknak bőven időt arra, hogy leüljünk és átgondoljunk mindazt, amin változtatni szeretnénk. Minél hamarabb megtesszük ezt, annál hamarabb elérjük. De ahhoz, hogy a célt meg tudjuk valósítani, fel kell ismernünk a rossz szokásainkat, ellenőrizni azokat és a pozitív gondolkodás segítségével makacsul ellenállni.

Mindannyiunknak vannak jó és rossz szokásaink, melyek hatását sajnos sokszor nem is vesszük észre. Üljünk le, és gondoljuk át, mik azok, amik meggátolnak bennünket a célunk elérésében! Fontos, hogy őszinték legyünk magunkkal szemben! Kérjük ki a család és a barátok véleményét! Írjuk le az összes rossz tulajdonságunkat! Ezután már csak egy lépés, hogy észrevegyük, mik gátolnak bennünket. Sokszor nem is kell minden szokásunktól megválni, elég csak megváltoztatni azokat. Például, ha napközben sok sós és édes ropit rágcsálunk, akkor váltsuk fel gyümölcsre, zöldségre, így ellenőrizzük és vezessük magunkat a jó irányba! Pár hét után már rögzül a jó szokás, és máris kereshetjük a következő dolgot, melynek átprogramozása újabb lépéssel visz közelebb a célhoz.

Képzeljük el a jövőnket! A vizualizáció a legjobb dolog, hogy a rossz szokásainkat kordában tartsuk. Képzeljük el, milyen lesz az életünk miután elértük a célunkat, és hogyan fog ebben segíteni az, ha megszabadulunk a rossz szokásainktól. A vizualizáció legyen nagyon eleven, és minél részletesebb. Az agyunk nem tudja olyan gyorsan áttranszformálni a szavakat, mint a képeket, tehát a képek sokkal hatékonyabban működnek. A vizualizáció a tudatalattival is összekapcsolódik, ami befolyásolja a viselkedésünket, és segít abban, hogy a helyes úton maradjunk.

Írásunk a www.bootschangeonething.com/about-change-one-thing.html cikke alapján készült.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Változtassunk! (Teszt)

Kabók Zita

Annak megállapítására, hogy valójában mit is szeretnek megváltoztatni, nézzük a következő kijelentéseket!

2007.4.14.   


Változtassunk…

Kabók Zita

…meg egy dolgot -- és megváltozik az életünk!

2007.4.12.   

A rovat további cikkei

Takarítási mánia

Faar Ida

Már két teljes órája nála ülök, de nem jutottunk semmire.

2017.11.6.    9


Hogyan adjuk el gyorsan lakásunkat?

Nem mindegy, hogyan látunk hozzá lakásunk eladásának, hogy az vonzó legyen az érdeklődők számára.

2017.9.22.    4


Négy hasznos ajándék férfiaknak

Összegyűjtöttünk négy olyan kiegészítőt, amit biztosan szeretni fog, és hasznát fogja venni a hétköznapokban.

2017.6.2.    8


Jobb formában

Jády Mónika

Kicsit nehéz a dolgunk, így, ünnepek után... Viszont mindenképpen jó, ha odafigyelünk az életmódunkra.

2017.4.19.    11


Eljegyzési fotózás

Szalay Mona

Az eljegyzési fotózás vidám, laza, kötöttségek nélküli, felszabadult, kellemes délutáni programot jelent.

2017.4.14.    16


Felejthetetlen lánybúcsú

Huszár Ágnes

Modern kori szokások, tippek, jó tanácsok, hogy felejthetetlen legyen a házasságkötés előtti leánybúcsú hangulata.

2017.2.15.    6


A legsikeresebb internetes vállalkozónők

Az internet nem csak a férfiak területe, számos nő épített fel világszinten is sikeres internetes vállalkozást.

2017.1.5.    13


Plus size divat 2017-ben

PR-cikk

Milyen trendek várnak a teltekre a következő évben?

2016.12.21.    16


Asztaldíszek gyorsan

Palkó Emese

Szuper gyorsan elkészíthető adventi asztaldíszek mindenkinek!

2016.12.10.    21


Ne ossz meg minden fotót!

Palkó Emese

A közösségi oldalakon eltöltött idő, szerves részét képezi életünknek. Könnyebb kapcsolatot tartani, és az exhibicionista hajlamainkat is ki tudjuk élni, akár képfeltöltés formájában.

2016.11.24.    22