Takarékoskodjunk együtt! (1)


Faar Ida  2012.9.14. 5:20

Tippek, hogy több maradjon mindannyiunk zsebében...

Gazdasági válság, bedőlő hitelek, elszegényedés, reménytelenség. Sajnos mindennapjaink fájó részévé vált fogalmak. Amíg csak hallunk róla, szerencséseknek mondhatjuk magunkat. De amikor már a saját bőrünkön vagyunk kénytelenek tapasztalni bármilyen módon is a hatását, azonnali vészforgatókönyvre van szükségünk ahhoz, hogy ne hagyjuk magunkat lelökni annak a bizonyos lejtőnek a tetejéről. Persze így is előfordulhat, hogy elkerülhetetlen lesz a „csúszás”, de nem mindegy, hol leszünk képesek megkapaszkodni, s szinten tartani magunkat. Ne várjunk csodákra: tegyünk magunk az ellehetetlenedés ellen! Hogyan? Ebben nyújthat segítséget a következő összeállítás.

I. Készítse el családja „költségvetését”! Egyszerű a feladat: egyik oldalon ott állnak a család bevételei (szülők keresete, juttatások, stb.), a másikon a kiadások. Szedje össze az összes szokásos számlát (víz, villany, fűtés, telefon, közös költség, hitelek, biztosítások, stb.), de ne felejtse ki az autó járulékos költségeit, a ruhaneműket, tanszereket, játékokat, tisztítószereket, kozmetikumokat sem, hiszen ezek is jelentős tételt képviselnek. Végül határozza meg a havonta szükséges alapvető élelmiszerek és italok árát, s ezt is adja hozzá. Elsőre megdöbbentő lesz a végeredmény, de ez ne szegje a kedvét, hiszen innen lesz izgalmas a „játék”.

II. Határozza meg azon tételek körét, amelyeknek a költségeit csökkenteni tudja!

1) Tegye gazdaságosabbá a vízfogyasztást! Természetesen, nem a tisztálkodás elhagyásával, hanem azzal, hogy fürdés helyett inkább zuhanyozni fog, a zuhanyra víztakarékos rózsát. „Nyugdíjazza” a vízzabáló mosogatógépet, visszatérve a hagyományos, de ősidők óta jól bevált kézi mosogatáshoz. Szereltessünk be víztakarékos keverő-szelepeket, hisz a hagyományos csaptelepeknél a kellő hőmérséklet eléréséig rengeteg víz elfolyik. Fontos, hogy megszüntesse a csapok csepegését is.

2) Spóroljon az árammal! Néhány egyszerű példa: olvassza le rendszeresen a hűtőgépet (20-30 százalékkal fogyaszt kevesebbet). Várja, meg amíg összegyűlik egy egész adag ruha, negyed adaghoz is ugyanannyi áramot fogyaszt a gép, mint az egészhez. Használjon energiatakarékos izzókat, kapcsolja ki a készenléti állapotú berendezéseket, ne hagyja, hogy a gyerekei, vagy akár Ön is, hosszú órákon át a számítógép előtt aszalódjanak (egészségtelen és drága).

3) Spóroljon a fűtéssel! Az átlaghőmérséklet 1 fokkal való csökkentése 10 százalék költségcsökkenést eredményez. Konvektoros fűtésnél – vagy a radiátoroknál is – érdemes úgynevezett hőtükröt tenni a készülék mögé a falra. (Ez egy alumínium fóliával bevont hőszigetelő lap, amely visszaveri azt a hőt, ami a falon át távozna.)

4) Figyelje meg a saját telefonálási szokásait, s ennek megfelelően válasszon szolgáltatót. Aki keveset használja a telefont, annak nem érdemes vonalas telefont, vagy előfizetéses mobilt tartania, a feltöltő kártyás mobil a legmegfelelőbb megoldás. Ahol viszont sokat telefonálnak, kifizetődő tájékozódni a mobilszolgáltatók családi kedvezményes előfizetéseiről.

5) Bármennyire is vágynak a legújabb plazmatévére, ne engedjenek az áruhitelek csábító ajánlatainak. Mire visszafizetik a felvett összeget, sokszor a másfél-kétszeresébe kerül a hőn áhított csoda, arról nem is beszélve, hogy a futamidő végére már az is csak egy divatjamúlt matuzsálemmé öregedik.

6) A családi autó fenntartása is rengeteg pénzbe kerül, persze vannak olyan költségek, amelyeken képtelenség spórolni (biztosítás, adó, szerviz), de ha már az üzemanyag-fogyasztást optimalizáljuk, sokat megtakaríthatunk. Vezetéstechnikailag a legfontosabb, hogy mindig vegyük fel a forgalom ütemét, hogy a motor a leghatékonyabb fordulatszámon forogjon. Kerüljük az indokolatlan gyorsításokat, lassításokat, gondoskodjunk a motor rendszeres karbantartásáról, a kerekek optimális légnyomásáról. Szereljünk le minden fölöslegessé vált tetőcsomagtartót, síléc-tartót – ezáltal csökkentve a légellenállást. Ha van rá lehetőség, mellőzzük a légkondicionáló használatát, mert növeli a fogyasztást.

7) Mindenki szeret szép, új ruhákban járni – de sajnos nem mindig futja rá a családi keretből. Ezért aztán sokat spórolhatunk azzal, ha alaposan megnézzük, mit veszünk meg. (Valóban tükrözi az ízlésünket, megfelelő a mérete, strapabíró az anyaga, stb.), hiszen a megvásárolt ruhák 40%-át soha nem vesszük fel, egy-egy elhamarkodott döntés eredményeként. Sok pénzt takaríthatnak meg azok, akik „elbörzézik” régi, megunt, de még jó állapotban lévő ruháikat, vagy csereberélnek az ismerőseikkel. Ugyanez vonatkozhat a játékokra is.

8) Kozmetikumok és tisztítószerek esetén jó, ha tudjuk, hogy tulajdonképpen a legolcsóbb is, tudja azt, amiért megvesszük: tisztít, ápol, és illatosít. Van, hogy a márkát fizettetik meg a fogyasztóval, aki a reklámok hatékonyságának köszönhetően képes tízszeres áron mosni, tisztítani, bőrt ápolni.

9) Következzék most az elcsábulások leggyakoribb okozója: a nagybevásárlás. Itt aztán nem nehéz kicsúszni a családi büdzséből, felborítva ezzel a nagyon alaposan kidolgozott forgatókönyvet. Alapszabály: amikor vásárolni indulunk, pontosan legyünk tudatában, mire van szükségünk. Keressük meg a közelünkben azt a helyet, ahol a legolcsóbban szert tehetünk a listánkon szereplő dolgokra, de ne feledkezzünk meg a helyi piacokról sem, ahol mindig friss és szép árukat válogathatunk össze, gyakran olcsóbban – az alkudozás örömeiről nem is beszélve. Itt még arra is lehetőségünk nyílik, hogy nagyobb tétel vásárlása esetén engedményt kapjunk a kereskedőtől. Ha mégis a „mindent egy helyen” elv mellett döntünk, s a gyakran külföldi tulajdonban lévő szupermarketek bevételeit növeljük – legyünk résen, hiszen vásárlásra ösztönző csapdák hada vár ránk. Érdemes ezeket kikerülni. (Pár példa: az üzletbe belépve kapásból lerohannak bennünket az „leértékelt” termékek; végig kell járnunk az egész boltot ahhoz, hogy eljussunk a pékárukig, közben biztosan elcsábulunk egy-egy kihagyhatatlan ajánlat láttán. Óriási bevásárlókocsink alján szinte elvesznek a heti vacsorák hozzávalói; halk zene teszi kellemessé „utazásunkat” a bőség birodalmába, s mi dőremód azt hisszük, megengedhetjük magunknak, hogy a magunkénak tudhassunk minden földi jót, amit itt kínálnak). Ásványvizek, üdítőitalok vásárlása előtt szintén érdemes elgondolkodnunk azon a tényen, hogy a „sima” csapvíz pont olyan mennyiségben és összetételben tartalmazza szervezetünk számára az ásványi anyagokat, ahogy az a legoptimálisabb egészségünk számára. A cukrozott, vagy édesítőszerrel felnyomott üdítők pedig összetételüknél fogva nem nevezhetőek nélkülözhetetlennek étrendünkben.

10) Sütemények, édességek: rengeteg jó recept létezik – érdemes kipróbálni őket. Egyrészt jóval olcsóbb a házi készítésű süti, másrészt pedig tudjuk, mi van benne.

11) Élvezeti szerek – aki cigarettázik, tudja, hogy milyen összegeket képes egy láncdohányos átengedni a tüdején, aki pedig alkoholt fogyaszt rendszeresen, az pedig leengedni a torkán. Fokozatos leszokással egyrészt sokat lehet megtakarítani, másrészt sokat lehet tenni saját egészségünk megőrzéséért.

12) Fontos, hogy gondoskodjunk arról is, hogy némi tartalékunk maradjon, ebből fedezhetjük az előre nem látott váratlan kiadásokat.

13) Természetesen a spórolás nem jelenthet egyet a garasoskodással, és a drákói szigorral. Mindig tegyünk félre szórakozásra is, és néha engedjünk a csábításának is, ellenkező esetben úgy érezhetjük, az életünk csak folyamatos lemondásból áll.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Takarékoskodjunk együtt! (3)

Faar Ida

Talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy a szeptemberi iskolakezdés sok gyermekes család zsebét ürítette ki.

2012.10.22.    11


Takarékoskodjunk együtt! (2)

Faar Ida

A napokban került napvilágra egy felmérés eredménye, miszerint az élelmiszerek mintegy fele végzi a kukában.

2012.9.27.   

A rovat további cikkei

Mosogatógép – gyorsan és egyszerűen

PR-cikk

Biztos sokan érezték már, hogy szélmalomharcot vívnak nap mint nap a mosogatással.

2024.3.5.   


Esély a jófiúknak

Joó Fruzsina

A női szívekért versenyző pasik közül általában a rosszfiúk kerülnek ki győztesen.

2024.2.19.   


Égető nyár

Nagy Csivre Katalin

A nyári napsugarak veszélyesek. Égetnek. Megégetnek. Perzselnek. Szerelemmel. Veszedelmes érzelmekkel.

2023.7.20.   


Kreatív meglepetések

PR-cikk

Mi a legjobb ajándék a párodnak? Mozgasd meg a fantáziád!

2023.2.3.   


A tökéletes ajándék

PR-cikk

Különleges ajándékot keresel egy különleges barátnak? Megtaláltad!

2023.1.31.   


9 tipp az anyagi stabilitásra

Faar Ida

Pénz. Mindennek az alfája és ómegája, a világ mozgatórugója – hiánya (állítólag a sokszoros megléte is) sok-sok gond és aggodalom forrása.

2023.1.15.    5


Különleges üveggyöngyök

PR-cikk

Törékeny eleganciát rejtenek magukban a sokszínű üveggyöngyök. Teremtsünk belőlük szépséget!

2022.10.19.   


Krízisek után

Faar Ida

Öt tipp, hogyan mássz ki a gödörből!

2022.10.17.    16


Próbatétel túrának álcázva

Dráfi Emese

Az élet kiszámíthatatlan, véletlenek nincsenek, megpróbáltatások viszont igen.

2022.3.28.   


A sokoldalú levendula

Póda Csenge

Vajon mi jut eszünkbe elsőként, ha a levenduláról van szó? (A cikk végén receptötlet)

2021.7.9.