Karácsony a Királyságban


Kabók Zita  2016.12.19. 1:53

Hogyan zajlik a karácsony ünneplése Angliában? A készülődés mindig nagyon korán kezdődik. Már novemberben megveszik az ajándékokat, és betervezik az ünnepi programot.


A feldíszített karácsonyfák attól kezdve láthatóak a házak ablakain keresztül. Szinte biztos, hogy december elején már mindenki feldíszíti a sajátját, ami a leggyakrabban a padlásról előkerülő műfa.


Az angolok nemcsak a karácsonyfát díszítik fel, hanem az egész házat, beleértve a kandallót, az ablakokat, sőt még a kertet is. Estefelé szép látvány a kivilágított kiskert, vagy a házak ablakai. A karácsonyfákat, sőt még a kandalló díszeit is látni az utcáról, hiszen az angoloknál nem divat behúzni a függönyt. Így esténként, ha a ködös időben sétálgatunk, gyönyörködhetünk a díszekben.

Angliában a december 24-e, karácsony előestéje, még munkanap. Ilyenkor a munkáltatók büfével kedveskednek az alkalmazottaknak. Ez általában karácsonyi szendvicsekből áll, főleg pulykahússal, töltelékkel, tőzegáfonyával töltve. Desszertnek elengedhetetlen a mince pie, ami aszalt gyümölcsökkel töltött gyümölcskenyér, esetenként alkoholos ízesítéssel. Nagy divat ezt már decemberben fogyasztani, házilag is el lehet készíteni. A munkahelyeken mindenki karácsonyi pulcsiban jelenik meg, az sem ritka hogy vicces karácsonyi kiegészítőket, sapkákat és ékszereket viselnek az emberek. Ez egyébként minden munkahelyre érvényes: a kukásember is télapósapkában és persze a szokásos rövidnadrágban szedi a szemetet. De a szupermarketek pénztárosai is biztos, hogy valamilyen csillogó-villogó kitűzővel bolondoznak.


December 25-e, karácsony első napja, a legizgalmasabb mindenki számára, hiszen reggel ajándékbontás. Az emberek itt több ajándékot vásárolnak, szerintem, mint odahaza. Karácsony után főleg a gyerekek rengeteg ajándékkal gazdagodnak, amit aztán hamar ki is válogatnak, és elviszik a jótékonysági boltokba. Karácsonykor a Télapó jár, Rudolffal, a piros orrú rénszarvassal. Éjjel, a kandalló kéményén keresztül megy be a házba, és teszi a meglepetéseket a fa alá. Este szokás kitenni egy kis konyakot vagy tejet, gyümölcskosarat a Télapónak, és egy répát Rudolfnak meg a többi szarvasnak. Erre lehet speciális tányért is venni, melyre rá van rajzolva, hová kell a különböző falatokat tenni. Igen, az angolok mindenre gondolnak! Reggelre a Télapó ezeket vagy megeszi, vagy csak beleharap, ha mondjuk nagyon sietett.

Ezen a napon általában összejön a család, és ünnepi ebédet kínálnak. A menü szinte mindig sült pulykából áll, amit félkészen és töltve is meg lehet megvásárolni, elég csak a sütőbe tenni, hiszen Angliában nem mindenki szeret háziasszonyoskodni. Ők nem stresszelnek azon, hogy minden házi készítésű legyen. Úgy vélik, minek vele dolgozni, ha az ember megveheti készen, ráadásul még finomabb is. A pulyka mellé szalonnába göngyölt angol kolbász, ún. „malac a köntösben” dukál. A töltelék lehet tőzegáfonya vagy almaszósz, a köret sült krumpli (kizárólag liba- vagy kacsazsírban sütve), és zöldségek: főtt répa, kelbimbó, sült paszternák, és persze a gravy avagy barnamártás, ami általában granulátumból készül. Desszertként gyümölcskosárkák, karácsonyi bolti sütemények, és a híres karácsonyi édesség kerül az asztalra, konyakkal és tejszínnel leöntve, parányi meggyel díszítve. A hagyományos karácsonyi desszertet egyébként nagyon kevesen szeretik, mert intenzív szárított gyümölcsíze van, és a legtöbbször nagyon alkoholos.


A karácsonyi pukkanó – a cracker -- elengedhetetlen része az asztali terítéknek. Ez tulajdonképpen egy csillogó papírba csomagolt, keménypapírból készült henger, ami úgy néz ki, mint egy nagyobb méretű szaloncukor. Mindig két ember szakítja szét, amit kisebb petárdaszerű pukkanás kíséri. A hengerben egy színes papírkorona, egy vicc, és egy kis ajándék található. A széthúzásnak az asztal felett kell történnie, jobb kézben tartva, bal kézzel pedig húzva a szomszéd pukkanóját. A híres karácsonyi „crackert” Thomas Smith találta ki 1846-ban (francia novellákat árusított karácsonyi ajándékként). Népszerűvé viszont csak azután vált, miután színes papírba (christmas crackerbe) csomagolva árulta az írásait. Nagy-Britanniában az 1860-as években kezdett elterjedni.

Az egyetlen modern karácsonyi tradíció a délután háromkor műsorra kerülő, a királynő által elmondott beszéd, amelynek megtekintésére mindenki a képernyő elé ül.


December 26-a, egyben a Boxing Day, ekkor hagyományosan a személyzetet ajándékozták meg, vagy régen a szegényeknek maradék pulykát, ételt adtak egy dobozban. Ilyenkor az emberek általában a pulykamaradékból készítenek szendvicset, de van aki egybesonkát vagy sült sonkát eszik. Az angol nemzet nagyon adakozó lelkű, karácsonykor sokan kapcsolódnak be a jótékonysági programokba. Van, aki karácsonyi képeslapküldés helyett valamilyen jótékonysági szervezetet támogat. Szinte mindenkinek megvan a kedvenc jótékonysági szervezete: a kutyaimádók állatvédő egyesületeket támogatnak, akik családjában pedig előfordult valamilyen betegség, akkor ők azt az egészségügyi szervezetet. A karácsonyt megelőző napokban nem ritkaság, hogy sapkába és kesztyűbe öltözött fiatalok, gyertyákkal kezükben, kórusban, karácsonyi dalokat énekelnek. Az így gyűjtött aprópénzt jótékony célokra fordítják. Sokan a szegény embereknek hordanak ki ételt karácsony napján, vagy elesett sorsú gyerekeket ajándékoznak meg.


Szerintem minden nemzet karácsonyának megvannak a szépségei. Az angolban azt szeretem, hogy lazábban veszik a dolgokat, mint mi, nem stresszelnek azon, hogy mindig minden házi készítésű legyen. Néha kicsit túlajándékozzák egymást, de ez megbocsátható, hiszen a többlet-ajándékokat úgyis a jótékonysági boltokba viszik el.

A karácsony lényege mindenhol ugyanaz: mindenki érezze jól magát a szeretteivel vagy barátaival. Egy angolt az sem rettenti el az ünnepléstől, ha megég a pulyka, hiszen a legközelebbi take away úgyis csak egy karnyújtásnyira van!Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Tíz idézet karácsonyra

Póda Erzsébet

Tegyük hangulatosabbá az ünnepvárást néhány jeles egyéniség gondolatával!

2020.12.23.   


Karácsonyvárás régen

Oriskó Renáta

A karácsonyi időszak ünnepeink, szokásaink terén a leggazdagabb és legváltozatosabb.

2020.12.21.   


Karácsony

Kovács Márta

Régi karácsonyok bukkannak fel emlékeimben: képek, hangok, illatok...

2020.12.18.  1    17


Karácsonyi adok-kapok

Kovács Márta

Ilyenkor, a karácsonyi ünnepek előtt, szép számmal elszaporodik az üzenetek, levelek száma, melyekben a segítségünket kérik.

2020.12.17.    17


Legyen ökokarácsonyunk!

Póda Csenge

Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, ezek a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett igazán értékesek.

2018.12.9.    18


Karácsonyi díszek

Wolner Annamária

Egész éjszaka hatalmas pelyhekben hullott a hó, és reggelre mindent beborított.

2017.12.22.    6

A rovat további cikkei

A húsvét ünnepe

Huszár Ágnes

Egy ideje a húsvéthoz kapcsolódó szokások a legtöbb családban elmaradtak, hiszen sokan inkább kirándulni mentek.

2022.4.14.    59


Regölés, farsangolás

Huszár Ágnes

A magyarság téli néphagyománya is rendkívül gazdag: ide tartozik a regölés, farsangolás érdekes szokása is

2022.1.15.    8


Mikulás

Huszár Ágnes

December hatodikára esik a gyerekek egyik legkedveltebb ünnepe, a Mikulás-nap.

2021.12.5.    34


Szent András és a férjjóslás

Huszár Ágnes

Novembert a népi kalendárium Szent András havának nevezi. Íme, néhány ehhez kötődő hagyomány.

2021.11.28.    15


Szent Márton vesszeje

Huszár Ágnes

Szent Márton napját november 11-én ünnepeljük...

2021.11.10.    27


Halottak napjára

Póda Erzsébet

Ez a nap szól mindarról, ami élet, és mindarról, ami halál.

2021.10.29.    44