Az első hat hónap


Jády Mónika  2005.3.22. 20:25

Az újszülött táplálékellátása az anyaméhben folyamatos volt, a kinti világban viszont megtapasztalja, mi az éhség.

Egészséges, érett kisbaba esetében bízhatunk abban, hogy felébred, ha megéhezik. Kezdetben kis mennyiséget tud csak szopni. Egyéni adottság, mennyi tejtől lakik jól, és milyen gyors az emésztése, ezért az egyik baba gyakrabban, a másik ritkábban kér enni.

Az anyatej mindent tartalmaz, amire a babának élete első félévében szüksége van. Mennyisége és összetétele folyamatosan alkalmazkodik a pici szükségleteihez. Az igény szerint szoptatott, egészséges csecsemőt az anyatejen kívül semmi mással nem kell etetni-itatni. Ha teáztatjuk, vagy a szükségesnél korábban kezdünk kiegészítő táplálékot adni, a baba kevesebbet fog szopni. Így kevesebb anyatej termelődik, vagyis egy idő után tápszerre lesz szükség. A féléves kor előtti hozzátáplálás növeli az emésztőrendszeri megbetegedések és az allergia kockázatát. A szoptatás más szempontból is fontos. A piciknek az alsó állkapcsuk általában hátrább van, mint a felső. Ahhoz, hogy a baba kiszívja az anyatejet, meg kell dolgoztatnia az állkapcsát, az izmait. Ezáltal az alsó állkapocs előrébb kerül. Ha tápszert ad az anya, kislyukú cumit használjon.

Nagy élmény figyelni a gyermek növekedését, fejlődését. Minden szakasz hoz valami újat. Életének első hat hetében a bébi nem tudja a tekintetét 25 cm-nél messzebbre irányítani, ezért hajoljunk közel hozzá, ha beszélünk neki. A szemek közötti kontaktus és a mosoly érzékelteti vele, hogy szeretettel veszik körül. Kb. a hatodik héttől kezdve a pici arckifejezése a szopás után elégedetté válik, és sírásának kifejezési skálája is bővül. Más a sírása, ha éhes, ha fáj valamije, vagy ha türelmetlen.

A baba 3-4 hónapos korban jól emeli a fejecskéjét, és már forgolódik. Környezetéből egyre többet ismer meg, amit mosollyal és gügyögéssel jelez. Megpróbál a tárgyak után nyúlni. 5-6 hónapos korától kezdve figyelemmel kíséri saját keze mozgását, tárgyakat fog meg, utánuk nyúl. Ekkor már hasra is fordul, ezért ha egy pillanatra felügyelet nélkül hagyjuk, a kiságyába tegyük, vagy egy földre helyezett takaróra.

A gyermek a játékon keresztül ismeri meg a színeket, formákat, ok és okozati összefüggéseket. Vagyis így tanul. Ne korlátozzuk a játékot a napnak egy részére, hanem hagyjuk kedve szerint tevékenykedni a picit. Játszani nemcsak játékszerekkel, köznapi tárgyakkal is lehet. Például egy papírlappal, zsebkendővel, ruhadarabbal, edénykével, nem üvegből készült tükörrel...

A gyermek a játékok mellett édesanyja társaságát is igényli. Beszéljünk hozzá, és reagáljunk arra, milyen arcokat vág. Az anyagokon és a formákon kívül a picik számára a hangok is nagyon érdekesek. Ahogy növekszik a baba, egyre többet foglalkozik környezetével. Ami megtetszik neki, megpróbálja elérni. Hangosan nevet, és megpróbál felülni. Segíthetünk abban, hogy megtanuljon ülni. Rakjunk köré párnákat -- megkönnyítik az egyensúlyozást, és védik a picit, ha felborul.

A nyári hónapokban is oda kell figyelnünk pár dologra a baba levegőztetésénél. Minél fiatalabb a csecsemő, annál érzékenyebb a hőhatásokra, így a melegre is. A kisméretű, zárt mély kocsiba könnyen beszorul a levegő! Inkább engedjük le a tetőt, és kocsira szerelhető napernyővel tartsunk árnyékot. Szellős, félárnyékos helyen levegőztessük a kisbabát a délelőtti, késő délutáni órákban. Bőrét könnyű, szellős öltözékkel óvjuk. (Az ultraibolya sugarak hatása kisebb mértékben ugyan, de árnyékban is érezhető.)Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Az anyatej a legjobb

Kovács Márta

A szoptatás, különösen az első időkben, nagyon fontos mind a baba, mind az anya számára.

2018.8.2.    42


Ikres szülőnek lenni (3)

Pénzes Tímea

Dupla mosoly és dupla gügyögés, na de valójában mennyire nehéz ikres szülőnek lenni?

2015.2.5.    18


Ikres szülőnek lenni (2)

Pénzes Tímea

Nap mint nap újabb öröm ér, mert ikreket hoztam világra.

2015.1.29.    22


Ikres szülőnek lenni (1)

Pénzes Tímea

Kolléganőnk nemrég ikerbabáknak adott életet. Rendhagyó kismamanaplójában betekintést ad az ikres szülők hétköznapjaiba és gondolataiba.

2015.1.22.    28


Az újszülött további jellemzői (4)

Kovács Márta

Milyen a baba haja, bőre, szeme, fejecskéje – és miért.

2013.8.15.   


Meddig szoptassunk? (2)

Jády Mónika

Van, aki szigorúan három, később négyórás ritmusban eteti a babát, mások az igény szerinti szoptatás hívei, és akár óránként is megszoptatják a picit.

2013.7.25.   


Az újszülött jellemzői (3)

Kovács Márta

Mekkora az újszülött normális súlya és hossza, kicsi vagy nagy...?

2013.7.12.   


Meddig szoptassunk? (1)

Jády Mónika

A fenti kérdésre különféle válaszokat kapunk, attól függően, éppen kit kérdezünk meg.

2013.7.4.   


Első vizsgálatok a babán (2)

Kovács Márta

Az újszülött első kivizsgálása a gyermekorvos által még a szülőszobán megtörténik...

2013.6.13.  1   


Megszülettem! (1)

Kovács Márta

Mi történik az újszülöttel közvetlenül a szülés után?

2013.6.6.   


Nyuszi hozta, nem a gólya

Kulcsár Tímea Ágnes

Nemrég még sürgettem, hogy: gyere! Most pedig már itt van.

2013.4.8.   


Ha nem alszik a baba (2)

Jády Mónika

A fáradt szülők számára nagyon frusztráló, ha kisbabájuk nagy nehezen elaludt, ám rövid idő múlva felébred.

2010.10.21.