Aperitivo Italiano


Kottra Éva  2010.9.5. 7:39

Az aperitivo Olaszországban, elmaradhatatlan rítusként, baráti összejövetelt is jelent.

Mágikus pillanatok, munka utáni divatos találka, nyári buli legkedvesebb barátaink, ismerőseink társaságában. A nyári időszakban kora estétől, hajnalig is eltarthat a hétvégi koktélmánia. Télen inkább ebéd és vacsora előtt szokás egy-egy aperitif fogyasztása.

Míg otthon hatalmas cukrászdákban és illatos kávéházakban finom süteményt és habos kávét majszolunk, Olaszországban, a koktélbárokban ezerszínű vonzó itallal és sós mignonokkal töltjük barátainknak szánt időnket. Ezért semmiképp ne pánikoljunk, ha egy bárba kaptunk meghívást: csak egy espressóról, esetleg egy Martini cocktailról van szó, éppúgy, mintha otthon kávéval kísért dobostortára lennénk hivatalosak. Az „afféle” bárt itt más jelzővel ismerik, s ugyanúgy a cukrászda is más módszerrel működik – kényelmes, ülőhelyes cuki itt nem létezik.

Visszatérve, gondolatban, az egyik tengerparti koktélbár fáklyákkal kivilágított teraszára, ahol szebbnél-szebb italokkal kényeztettük hűsítésre vágyó torkunkat, felmerült a kérdés, vajon honnan ered az aperitif divatja...? Már Hippokratész óta, a görögök, az etruszkok és a római birodalom tehetős főszereplői is aperitiffel fogadták a pompás lakomákra hivatalos személyiségeket. A „nyitóként” fogyasztott ital, bor, méz, gyanta és különféle fűszernövény keverékéből tevődött össze, hasonlóan a mai vermuthoz – ez a szokás felénk is jól ismeretes.

A savanykás, kesernyés vagy édeskés, széndioxiddal dúsított, nem túl alkoholos A Pre-Dinnerek feladata, hogy felcsigázzák étvágyunkat, beindítsák a gyomorműködést az étel befogadására. Hatását 15 perc elteltével nem az alkohol, hanem a széndioxid, s még inkább a savas, kesernyés kivonatok határozzák meg, melyek nagyban hozzájárulnak a gyomornedvek szaporodásához. Fél óra elteltével azonban a hatás kárba veszik, ezért megszületett az a szokás, hogy ízletes, kisméretű pizzákkal, sós rudakkal, olívabogyókkal és más aprócska falattal kísérjék.

Az aperitifek királya, a Dry Martini feltalálója, valószínűleg az Amerikába emigrált liguriai származású Martini. New York egyik elegáns szállójának koktélbárjában fontos személyiségeknek ajánlotta az „újdonsült” készítményt. Ernest Hamingway nagyban hozzájárult a siker szilárd megalapozásához, aki örömmel „reklámozta” a jól sikerült koktélt nagystílű baráti körében. Franklin D. Roosvelt, James Bond, Doroty Parker, sőt még az angol Queen Mother is kedveli ezt az egyszerű, de nagyszerű, kristálytiszta italt. A jégkockákon lehűtött London környéki gin és a torinói extra dry vermouth keverékét van, aki enyhén rázva, van aki egyszerűen „mixing glassban” elkeverve kedveli, de a „lemontwist” és zöld olívabogyó sosem maradhat el a „coppa Martini-féle” kristálypohárba töltött legendás aperitifből. A koktél tökéletes kiegészítője a ropogós „olive all’Ascolana” is lehet – az ínycsiklandozó, rántott, húsos olívabogyókat szerecsendió reszelékével illatosított, négyféle darált húsból, főtt raguféleséggel és parmezánnal töltik meg, de az otthoni lapcsánka is, kisméretű formákra vágva, igencsak egyedi megoldás lehet.

Az inkább hölgyeknek való „klasszikusok” közül az invitáns Bellini őszibarackillatának és vonzó megjelenésének sem könnyű ellenállni. A világhírűvé vált velencei Harry’s Bar egyik elegáns barmanja készítette el először Giovanni Bellini Velencében tartott képkiállításának tiszteletére. 1948-ban a fehérhúsú őszibarackot héjával együtt, két szem málna hozzáadásával, krumplinyomóval lepréselték. Ezt a pürét néhány csepp citromlével dúsították és egy nagy kancsóba helyezték, erre egynegyed rész friss baracklét, végül háromnegyed rész prosecco spumantét töltöttek. Egy órás hűvös pihenő után flúte kehelyben szervírozták. Manapság a leegyszerűsített dolgokat kedveljük, ez sajnos a Bellini koktélra is vonatkozik: a baracklére pezsgőt öntünk és már kész is az ital… Az ital, de nem a Bellini!

Eva KottrovaHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Eper - az igazi csemege

Faar Ida

Az eper a legkorábban érő csábító, folyamatos kísértés! Nem hiába nevezik a gyümölcsök királynőjének. (Receptekkel)

2019.5.15.    48


Böjt, húsvét

Póda Erzsébet

A hamvazószerdától húsvét vasárnapjáig tartó időszak a böjt időszaka. Ilyenkor tilos a mulatozás, és a húsételek fogyasztása. A konyhában is mások a teendők.

2019.4.15.    9


Saláták

Faar Ida

Itt az ideje, hogy belevessük magunkat a tavaszba, és az első zöldségek korlátlan fogyasztásába! (Receptekkel)

2019.4.6.    18


A tavasz első hírnökei

Faar Ida

Hónapos, fehér, fekete, jégcsap – legyen szó bármelyik retekfajtáról, mindegyik fogyasztása javasolt. (Receptekkel)

2019.3.18.    25


Nincs farsang fánk nélkül

Jády Mónika

A vízkereszttől hamvazószerdáig, vagyis a húsvét előtti negyvenedik napig tartó időszak a bálozás, mulatozás, evés-ivás ideje. (Receptekkel)

2019.2.7.    20


Farsangoló

Faar Ida

Farsangi ételekben nincs hiány: gondoljunk csak a többféle módon elkészíthető fánkokra, kocsonyákra, hideg és meleg ételekre. (Receptekkel)

2019.2.3.    13


Disznótor idején

Faar Ida

A disznóvágás és disznótor semmihez sem hasonlítható és semmivel sem helyettesíthető élményt nyújt.

2018.12.29.    24


Csodálatos gyümölcsünk: az alma

Faar Ida

Bátran állítható, hogy az alma az emberiség egyik legrégebbi, gyógyító hatással is rendelkező tápláléka. (Receptekkel)

2018.12.19.    13


Az ünnep favoritja: a mézeskalács

Takács Anita

Körülbelül tízéves lehettem, amikor december tájékán anyukám nagy meglepetésre ért haza.

2018.12.8.    10


Novemberi örömök

Póda Erzsébet

November hava kulináris élvezetekben gazdag hónap. Nézzük csak, mit tartogat!

2018.11.11.    21


Cékla, a szuperzöldség

Faar Ida

A céklát nem mindenki szereti, pedig egészséges, változatos módon készíthető el, és igenis finom. (Receptekkel)

2018.10.27.  1    31


Nyári kerti parti

Faar Ida

Nincs jobb annál, mint amikor egy dolgos hét után a megfáradt ember családi-baráti körben tölti el a pihenésre szánt hétvégét. (Receptekkel)

2018.7.18.    16