Sztárszakácsnők


Jády Mónika  2009.2.12. 6:41

Van aki nem ismeri a két duci főzőcskéző hölgyet Jennifert és Clarissát?

Van, aki azt vallja: az igazán jó szakácsok férfiak, különben lennének női főszakácsok is. Vannak is, csak rólunk nem hallunk annyit. És bizonyára nem azért vannak kevesebben, mint a férfi főszakácsok, mert kevésbé ízes ételeket kreálnak. Most két neves szakácsnőt mutatunk be.

Jennifer Paterson (1928-1999) nem volt tipikus szakácsnő. Rengeteget dohányzott, kedvelte a gint és a piros körömlakkot, metaforákban fejezte ki magát, és nagy népszerűségre tett szert a televíziónak köszönhetően. Szakácsiskolába soha nem járt, de már négyéves korától forgolódott és kóstolgatott a konyhában, és kinyalt minden lábast, amit megengedtek neki. Londonban született katonacsaládban, de élete első éveit Kínában töltötte. A család később visszatért Nagy-Britanniába, Sussex keleti részére. Jennifer 15 évesen kénytelen volt befejezni tanulmányait, ugyanis liberális nézetei és viselkedése nem tetszett a tanári karnak. Konyhaművészetét a világ több pontján tökéletesíthette, ahol baráti családoknál és ismerősöknél gyerekeket gondozott.

Hosszabb-rövidebb időt töltött – attól függően, hogyan jött ki kenyéradóival – Berlinben, Portugáliában, Velencében, Szicíliában és Líbiában. 1952-ben tért vissza Angliába. Dolgozott különféle folyóiratoknál, a televíziónál, színházban. Továbbra is foglalkozott gyermekgondozással, oktatott lányiskolában, és egy ugandai diplomata háztartását is vezette. Intenzív társasági életet élt, egy fontosabb partit sem hagyott ki. Clarissa Dickson-Wright-tal, akivel aztán együtt szerepelt A két duci hölgy című sikeres sorozatban, 1991-ben találkozott egy partin. Ezután a két teltkarcsú nő elválaszthatatlan párost alkotott, és egész életre szóló kedvtelésüket – a főzést és az angol vidék nyújtotta örömök felfedezését – televíziós programba öntötték.

Megvetették a főzésben a modern technológiai eljárásokat, a vegetarianizmust, az egészséges konyhát, és mindent, ami ezekkel a fogalmakkal összefügg. Egy ősrégi, oldalkocsis motorkerékpáron járták az angol vidéket, és egybehangzóan állították, hogy az a négy év volt számukra a legszebb, amikor a tévésorozat egyes részeit forgatták. Különféle helyeken bukkantak fel. Sütöttek-főztek eldugott halászfalvakban, leánynevelő intézet konyháján, papok kollégiumában, híres étteremben, és az ételek készítése közben elmondták a véleményüket a világról is. Megismételhetetlen kalandjaik rengeteg nézőt vonzottak, tévés bestsellerré vált a műsoruk. Jennifer több, humorral és mindennapokra illetve ünnepekre szóló receptekkel teli könyvet is írt, és azok a receptek is megjelentek, amelyeket Clarissával közösen készítettek el útjaik során. Jennifer nem ment férjhez, és gyermeke sem született. Tüdőrákban halt meg – barátnője, Clarissa szerint nyugodtan, kiegyensúlyozottan távozott el, kaviárral a gyomrában.

Padlizsánkrémmel töltött pirospaprika a la Jennifer Paterson
(A kivétel erősíti a szabályt, mondhatnánk eme könnyű receptre, hisz a szakácsnő nem volt az egészséges konyha híve)

3 közepes méretű padlizsánt villával finoman megszurkodunk, és előmelegített sütőben sütjük, amíg meg nem barnulnak. Ezután kivesszük a padlizsánokat a sütőből, és egy kis időre hideg vízbe merítjük, hogy könnyebben meg lehessen tisztítani. Olívaolajon megdinsztelünk egy kis fej hagymát, egy kis csilipaprikát, 3 gerezd összenyomott fokhagymát, apróra metélt petrezselyem zöldjét. Erre rakjuk a padlizsán villával összenyomkodott húsát, sózzuk, borsozzuk, citromlével ízesítjük, és tovább dinszteljük a zöldséges keveréket. Eltávolítjuk a pirospaprikák magházát, félbe vágjuk, megkenjük olívaolajjal és 180 C-ra előmelegített sütőben megsütjük. Ezután óvatosan megtöltjük a padlizsánkrémmel, majd 15 percig a sütőben sütjük. Petrezselyem zöldjével megszórt pirítóssal tálaljuk.

Clarissa Dickson-Wright – akit Henrietta Green, a brit gasztronómia legnagyobb tekintélye egyszer a szakácskönyvekkel kapcsolatban világvezetőnek nevezett – nemesi családból származik. Apja, Sir Arthur, elismert sebész, a királyi család udvari orvosa, nagy ínyenc volt. Repülővel hozatott galambokat Kairóból, amikor épp arra támadt gusztusa. Ugyancsak kedvelte a bort, és Clarissának épp emiatt nincsenek jó emlékei az apjáról. (A borgőzös apa agresszíven viselkedett.)

Szóval a fiatal hölgy olyan környezetben nőtt fel, ahol nagykanállal ették a kaviárt, és ahol sohasem volt hiány ínyenc falatokból. Édesanyja, lady Molly jómódú ausztrál családból származott, és ügyelt arra, hogy a lánya a lehető legjobb képzésben részesüljön. Clarissa jogot tanult, majd 21 évesen letette az ügyvédi vizsgát, és az ügyvédi kamara tagja lett, a legfiatalabb ügyvédnőként Nagy-Britannia történetében. Édesanyja halála után hatalmas vagyont örökölt, de a pénz nem enyhítette a szeretett személy elvesztéséből adódó fájdalmat. Clarissa alkoholfüggővé vált, és 12 évig nem tudott lemondani a gin-tonicról. Felhagyott a jogi pályával, és főzőcskézni kezdett. Egy londoni klubot vezetett, és naponta főzte ott az ebédet, de a Karib-tengeren hajózó jachtokra is elment főszakácsnak, ha hívták őt. Üzletasszonyként viszont nem volt valami sikeres, egymás után kétszer is csődbe ment. Ekkor tudatosította, hogy ideje foglalkozni a problémájával, és bejelentkezett elvonókúrára. Miután legyőzte a szenvedélyét, London neves negyedében, Notting Hillben könyvesboltot nyitott Books for Cooks néven, majd később egy hasonló boltocskát Edinburghban.

Clarissa a gasztronómiára tette fel az életét, és az egész világ Jennifer Patersonnal együtt ismerte meg a tévéből, jó humorú, anekdotákat mesélő személyként. Clarissa Jennifer halála után érthető okokból nem szerette volna folytatni a tévésorozatot, de továbbra is harcol a vadászati jogért. Ő ugyanis a vadhúsok nagy kedvelője. Legutóbbi tévés műsorában egy ismert idős farmerrel, sir John Scott-tal a hagyományos vidéki mulatságokat elevenítették fel. Clarissa – akárcsak Jennifer – több szakácskönyv szerzője.

Töltött fácán a la Clarissa Dickson-Wright
(A töltelékkel más szárnyast is megtölthetünk – pulykát, libát…)

Forró serpenyőben felolvasztunk 225 g vajat. Hozzáadunk 115 g apróra vágott szalonnát, egy fej apróra vágott hagymát, 3 darab szardíniafilét, és egy egész fehér kenyeret összemorzsolva (a kenyér előző napi legyen). Az így kapott masszát pároljuk, majd egy tálba rakjuk, és hozzáadunk egy tojást, egy lereszelt almát, egy maroknyi apróra vágott bogyós gyümölcsöt és egy marék zöld fűszert – petrezselymet, rozmaringot, kakukkfüvet. A tölteléket jól összedolgozzunk, majd megtöltjük vele a fácánt. A szárnyast lassan sütjük, és gyakran megkenegetjük vajjal.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Hűsítő nyári finomságok

Faar Ida

Vitathatatlanul tombol a nyár. Jólesik ilyenkor minden, ami hűsít.

2024.7.19.    12


A nyár illata

Faar Ida

A sárgabarack leginkább nyers állapotában fejti ki áldásos hatását, de számtalan formában hasznosíthatjuk még. (Receptekkel!)

2024.7.1.    9


A tavasz vitaminbombái

Faar Ida

Hónapos, fehér, fekete, jégcsap – legyen szó bármelyik retekfajtáról, mindegyik fogyasztása javasolt. (Receptekkel)

2024.4.9.    25


Kulináris segédek

Praktikus konyhai eszközök és tippek a mindennapokhoz, hogy könnyebb legyen a konyhatündérkedés.

2024.3.4.   


Saláták

Faar Ida

Itt az ideje, hogy belevessük magunkat a tavaszba, és az első zöldségek korlátlan fogyasztásába! (Receptekkel)

2024.2.22.    18


Farsangoló

Faar Ida

Farsangi ételekben nincs hiány: gondoljunk csak a többféle módon elkészíthető fánkokra, kocsonyákra, hideg és meleg ételekre. (Receptekkel)

2024.1.11.    13


Farsangi ízek

Nagy Erika

Gyermekkoromban imádtam a farsangot, főleg a fánk miatt. (Receptekkel)

2024.1.10.    13


Gyógyító fűszerek

Joó Fruzsina

A fűszerek elengedhetetlen hozzávalók ételeinkből, jellegzetes ízzel, zamattal gazdagítják táplálékainkat.

2024.1.7.    2


Szilveszter éjjelére

Kiss Adrienn Éva

A pezsgővel való koccintás a világ minden táján hagyomány. (Receptekkel!)

2023.12.31.    5


Szilveszterezzünk!

Póda Erzsébet

A konyhában természetesen szilveszter idején sem tétlenkedhetünk.

2023.12.28.  1    16


Szilveszterre elkészül

R. Bálint Renáta

Alábbi receptjeinket mindazoknak ajánljuk, akik otthon szilvesztereznek.

2023.12.28.    6


Az ünnep favoritja: a mézeskalács

Takács Anita

Körülbelül tízéves lehettem, amikor december tájékán anyukám nagy meglepetésre ért haza.

2023.12.15.    10