Franconero


Kottra Éva  2013.7.20. 4:50

Árpád vezér „franconeroval" oltotta szomját...

Árpád honfoglaló hadvezér örökre szóló a IX. század második felére eredeztethető, amikor a Fekete-tengerbe ömlő Dnyeper folyó vidékéről, Etelközből, a Kárpát-medencébe vezérelte a hét törzs vérrel megpecsételt szövetsége alá tartozó népeket. Vezérlő fejedelmünk dús, zöld legelőket, vadakban gazdag lombos erdőket, halakban gazdag édes vizeket, és mézben pergő odvas fákat ígért Attila országába érve. Így Álmos fejedelem jövőbelátó vállalkozásokra kész fiának, Árpádnak ajándékozhatjuk hálánkat, hogy merész határozását véghez vitte a rokon törzsek egyesítésével, így hosszú évszázadokon át éhínségtől mentes jövőről, burjánzó termőföldekről, csodálatos hazáról gondoskodhatott az utódok részére.

De vajon hogyan kötődik Koltay Gábor Honfoglalás című filmjének főhőse, az Árpádot megtestesítő nagyszerű Franco Nero a borok világához, s erre fel még a tokaji múzeumhoz is.

Nemrégiben egy szinguláris sztárvendéggel megtisztelt, borkóstolóval egybekötött csodálatos képeskönyv bemutatására voltam hivatalos, hol oly feladattal bíztak meg, hogy egyedi névvel megkeresztelt vérvörös bort mutassak be az illusztris vendégek tiszteletére. „Franconero” bukéjának mennyei világába vezethettem az önológia és kultúrát művelő közönséget egyaránt.

Amikor az est hollywoodi sztárja elsőként forgatta meg a kehely tartalmát, a finom kristály prizmaként sugarazta a nedű színskáláját az akkor még üres pohárral várakozó közönség melegtől pozsgás arcára. Az izgatott embersereg minden szempárja fürkészően figyelte, vajon mikor emeli az elbűvölő színész ízlelőbimbói közelébe a „Franconero”-nak keresztelt cuvébort, mely főrészt cabernet sauvignont tartalmaz. A sztár valódi dívaként váratta meg tettével az érdeklődőket; s végül a várva várt pillanat beteljesülését hullámzó tapsfürdő kísérte végig. Elégedett mosoly ült Franco arcára: az aromaanyagoktól duzzadó szájpadlásának kupoláján ízlésesen csattogó nyelve a bor organoleptikus minőségéről árulkodott. Ekkor végre megérett a pillanat, hogy a közönség búsan pangó poharait is feltöltsék Benito Amabili, majd´ harminc éves múltra visszatekintő barátja, Franco Nero tiszteletére gyártott, Marche Rosso Igt borával.

A nyolcvanhektáros, agyagban gazdag, domboldalas birtok területén felnevelt szőlősorok mellet saját felszentelt kápolnával, régiségektől szétfeszülő múzeummal, sőt, veterán és Ferrari versenyautókkal is rendelkezik a rendkívül szimpatikus és energikus birtokos. A Marche régió déli részén elterülő Tenuta del Giglio készletének kincsét maga a műgyűjtő, Benito, és leánya Maria Angela, szervírozták a meghívott vendégeknek a gondosan elrendezett ínycsiklandozó finomságok mellé, miután sor került a képeskönyv-opus bemutatására. Ekkorra a kiváltságos filmcsillag már rég leleplezte a bor aromavilágának zamatát, s tengerkék színű, sármos szemeivel tovább vizsgálta a kristálykehely oldalán lassan lecsúszó, szűk „könnycseppeket”, melyek a vörös nektár alkoholtartalmáról, testéről, összetételéről árulkodtak. A bâtonnage-vel, azaz seprőfelkeveréses technikával kezelt bor tizenöt hónapot töltött francia tölgyben, majd egy kerek éven át pihent üvegben, mielőtt a kiváltságos enotékákba került.

„Micsoda zamat! Kellemes tannin! Vibráló színskála!” Egymást ütötték a rövid megjegyzések, miközben ki a végtelen ízvilág, ki a teremben szárnyaló buké kompozíciójáról ítélkezett, s olyan is volt, ki még mindig csak az áttetsző szűk árkádok lassú létrejöttének játékával foglalkozott a briliánsként ragyogó kehelyben megpörgetett bor láttán. A nedű alapos elemzése után (mely a cabernet sauvignonon kívül huszonöt százalék syraht és ugyanannyi merlot-t, valamint kisebb mértékben cabernet francot is tartalmaz), Franco a bor sikereiről szóló anekdotákkal szórakoztatta a közönséget. Ekkor derült fény arra is, hogy a nevével rokon bor neki köszönhetően jutott el a tokaji borkultúrát bemutató múzeumba, egy látogatása alkalmával, amikor a nagytekintélyű honfoglaló Árpád urunk ruháiba bújva keltette életre az árpád-házi udvar feljegyzett mondáinak legszebb történeteit.

Eva Kottrova

(A szerző felvételei, az alsó képen Franco Nero, balról, és Kottra Éva, jobbról)Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Villámgyors gulyásleves

Konkoly Zoltán

Amelynek elkészítéséhez nem kell több mint harminc perc...

2021.12.1.   


Diétás adventi készülődés

Édes pillanatok – lemondások nélkül.

2021.11.25.   


Zöldségkrémek

Jády Mónika

Reggelire, tízóraira vagy akár vacsorára, ropogós héjú kenyérre kenve...

2021.11.16.    7


Gesztenye: nemcsak nasi

Faar Ida

Sült gesztenye, gesztenyés sütemény, gesztenyepüré. Csupa-csupa finomság! (Receptekkel)

2021.11.13.    13


Sokunk kedvence: a körte

Faar Ida

Remek kiegészítője a húsoknak, a desszertek közt is kiemelkedő szerepe van, finom, egészséges, és most van itt az idénye. (Receptekkel)

2021.10.20.    19


Óda a hagymaalaphoz

Bíró Szabolcs

Avagy mi mindent készíthetünk egy kis zsiradék, némi só és rengeteg hagyma segítségével...

2021.10.13.    11


Hajdinával az élet

Faar Ida

Hajdina – mintha egy keresztnév lenne. Ám a reformtáplálkozás hívei tudják, hogy ez nem így van.

2021.10.7.   


Tanulás és evés

Az iskolakezdés első izgalmai után érdemes átgondolni, hogyan alakítsuk ki gyermekünk egészséges étkezését és aktív sportolását. (Recepttel)

2021.9.16.   


Hagymás ételek

Faar Ida

A hagyma az ételek egyik legfontosabb ízesítője. (Receptekkel)

2021.9.10.    9


Koktél tűsarkúban

A legnépszerűbb női italok – ha vannak ilyenek – egyike.

2021.9.9.   


Sütik váratlan vendégeknek

Jády Mónika

Ha már nincs annyi időnk, hogy szárazsüteményt gyúrjunk-sodorjunk-szaggassunk...

2021.8.2.   


Apuliai Orecchiette

Kottra Éva

Egy különleges finom, hagyományos ítáliai tésztaspecialitás némi érdekességgel körítve.

2021.6.4.