Franconero


Kottra Éva  2013.7.20. 4:50

Árpád vezér „franconeroval" oltotta szomját...

Árpád honfoglaló hadvezér örökre szóló a IX. század második felére eredeztethető, amikor a Fekete-tengerbe ömlő Dnyeper folyó vidékéről, Etelközből, a Kárpát-medencébe vezérelte a hét törzs vérrel megpecsételt szövetsége alá tartozó népeket. Vezérlő fejedelmünk dús, zöld legelőket, vadakban gazdag lombos erdőket, halakban gazdag édes vizeket, és mézben pergő odvas fákat ígért Attila országába érve. Így Álmos fejedelem jövőbelátó vállalkozásokra kész fiának, Árpádnak ajándékozhatjuk hálánkat, hogy merész határozását véghez vitte a rokon törzsek egyesítésével, így hosszú évszázadokon át éhínségtől mentes jövőről, burjánzó termőföldekről, csodálatos hazáról gondoskodhatott az utódok részére.

De vajon hogyan kötődik Koltay Gábor Honfoglalás című filmjének főhőse, az Árpádot megtestesítő nagyszerű Franco Nero a borok világához, s erre fel még a tokaji múzeumhoz is.

Nemrégiben egy szinguláris sztárvendéggel megtisztelt, borkóstolóval egybekötött csodálatos képeskönyv bemutatására voltam hivatalos, hol oly feladattal bíztak meg, hogy egyedi névvel megkeresztelt vérvörös bort mutassak be az illusztris vendégek tiszteletére. „Franconero” bukéjának mennyei világába vezethettem az önológia és kultúrát művelő közönséget egyaránt.

Amikor az est hollywoodi sztárja elsőként forgatta meg a kehely tartalmát, a finom kristály prizmaként sugarazta a nedű színskáláját az akkor még üres pohárral várakozó közönség melegtől pozsgás arcára. Az izgatott embersereg minden szempárja fürkészően figyelte, vajon mikor emeli az elbűvölő színész ízlelőbimbói közelébe a „Franconero”-nak keresztelt cuvébort, mely főrészt cabernet sauvignont tartalmaz. A sztár valódi dívaként váratta meg tettével az érdeklődőket; s végül a várva várt pillanat beteljesülését hullámzó tapsfürdő kísérte végig. Elégedett mosoly ült Franco arcára: az aromaanyagoktól duzzadó szájpadlásának kupoláján ízlésesen csattogó nyelve a bor organoleptikus minőségéről árulkodott. Ekkor végre megérett a pillanat, hogy a közönség búsan pangó poharait is feltöltsék Benito Amabili, majd´ harminc éves múltra visszatekintő barátja, Franco Nero tiszteletére gyártott, Marche Rosso Igt borával.

A nyolcvanhektáros, agyagban gazdag, domboldalas birtok területén felnevelt szőlősorok mellet saját felszentelt kápolnával, régiségektől szétfeszülő múzeummal, sőt, veterán és Ferrari versenyautókkal is rendelkezik a rendkívül szimpatikus és energikus birtokos. A Marche régió déli részén elterülő Tenuta del Giglio készletének kincsét maga a műgyűjtő, Benito, és leánya Maria Angela, szervírozták a meghívott vendégeknek a gondosan elrendezett ínycsiklandozó finomságok mellé, miután sor került a képeskönyv-opus bemutatására. Ekkorra a kiváltságos filmcsillag már rég leleplezte a bor aromavilágának zamatát, s tengerkék színű, sármos szemeivel tovább vizsgálta a kristálykehely oldalán lassan lecsúszó, szűk „könnycseppeket”, melyek a vörös nektár alkoholtartalmáról, testéről, összetételéről árulkodtak. A bâtonnage-vel, azaz seprőfelkeveréses technikával kezelt bor tizenöt hónapot töltött francia tölgyben, majd egy kerek éven át pihent üvegben, mielőtt a kiváltságos enotékákba került.

„Micsoda zamat! Kellemes tannin! Vibráló színskála!” Egymást ütötték a rövid megjegyzések, miközben ki a végtelen ízvilág, ki a teremben szárnyaló buké kompozíciójáról ítélkezett, s olyan is volt, ki még mindig csak az áttetsző szűk árkádok lassú létrejöttének játékával foglalkozott a briliánsként ragyogó kehelyben megpörgetett bor láttán. A nedű alapos elemzése után (mely a cabernet sauvignonon kívül huszonöt százalék syraht és ugyanannyi merlot-t, valamint kisebb mértékben cabernet francot is tartalmaz), Franco a bor sikereiről szóló anekdotákkal szórakoztatta a közönséget. Ekkor derült fény arra is, hogy a nevével rokon bor neki köszönhetően jutott el a tokaji borkultúrát bemutató múzeumba, egy látogatása alkalmával, amikor a nagytekintélyű honfoglaló Árpád urunk ruháiba bújva keltette életre az árpád-házi udvar feljegyzett mondáinak legszebb történeteit.

Eva Kottrova

(A szerző felvételei, az alsó képen Franco Nero, balról, és Kottra Éva, jobbról)Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A sokoldalú málna

Faar Ida

A málna a legfinomabb gyümölcsök egyike. Fogyasztható nyersen, de kiváló desszertalap is. (Receptekkel.)

2023.8.15.    2


Sütik váratlan vendégeknek

Jády Mónika

Ha már nincs annyi időnk, hogy szárazsüteményt gyúrjunk-sodorjunk-szaggassunk...

2023.8.2.   


Ki nem hagyható zöldségek

Faar Ida

Paprika, paradicsom – ha gyermekünk nyersen nem szereti, kínáljuk neki ételek hozzávalóiként.

2023.8.1.   


Barátkozzunk meg a padlizsánnal!

Faar Ida

Törökparadicsom vagy tojásgyümölcs néven is ismerhetjük ezt az egyik legfinomabb zöldségfélét. (Receptekkel)

2023.7.25.   


A mozzarella „árnyalatai"

A mozzarella Olaszországból indult hódító útjára, mára a világ minden pontján kedvelt alapanyag, az otthoni és az éttermi konyhákon egyaránt.

2023.7.23.   


Hűsítő nyári finomságok

Faar Ida

Vitathatatlanul tombol a nyár. Jólesik ilyenkor minden, ami hűsít.

2023.7.14.    12


A nyár illata

Faar Ida

A sárgabarack leginkább nyers állapotában fejti ki áldásos hatását, de számtalan formában hasznosíthatjuk még. (Receptekkel!)

2023.7.10.    9


Nyári kerti parti

Faar Ida

Nincs jobb annál, mint amikor egy dolgos hét után a megfáradt ember családi-baráti körben tölti el a pihenésre szánt hétvégét. (Receptekkel)

2023.7.7.    16


Nemcsak a tengerészek kedvence

Faar Ida

A spenót az egyik legegészségesebb kerti zöldségféle. Ha jól készítjük, nagyon finom! (Receptekkel)

2023.6.1.   


Répatorta

Oriskó Erzsébet

Most próbálkozzunk meg ezzel az egyszerű, de finom recepttel.

2023.2.1.   


Csicsókakrémleves

Konkoly Zoltán

Csicsókakrémleves füstölt túróval és chipsszel.

2023.1.20.   


Csodálatos gyümölcsünk: az alma

Faar Ida

Bátran állítható, hogy az alma az emberiség egyik legrégebbi, gyógyító hatással is rendelkező tápláléka. (Receptekkel)

2023.1.20.    13