A mákos guba


Dráfi Emese  2009.12.30. 4:00

Ha ma este kiszaladsz egy karika mákos gubával az utcára...

– Ha ma este kiszaladsz egy karika mákos gubával az utcára – magyarázta nagyanyám annak idején a szentestére készülődve –, és pont arra jön egy férfi, kérdezd meg a nevét! Olyan nevű lesz a férjed.
– Na persze! – mondtam nevetve nagyanyámnak. – Milyen őrültség ez, milyen babona ez már megint, mamuka?! És nagyokat kacarásztam a konyhában, miközben daráltam ősrégi darálónkon a mákot.
– Csak ne nevess, anyád is nevetett, de bezzeg, amikor kiszaladt és megkérdezte az éppen arra járó falubelit, akinek a neve Mátyás volt, már nem nevetett. Sőt megijedt, hogy sose megy férjhez, mert az egész faluban csak ennek az öreg bácsinak volt Mátyás a neve. És mi lett fiam, na mi lett? Elkerült Pozsonyba, és megismerkedett apáddal. Ez csak egy babona, de általában bejön – mondta még hozzá a nagyanyám, és rám kacsintott. Tizenhat éves voltam ekkor. Hm, megragadta fantáziámat, és úgy döntöttem, kipróbálom ezt a kis marhaságot, vacsoránál majd szépen lekapom apám villájáról az első mákos gubát (mert ez volt a használati utasítás a babona elvégzéséhez), és kirohanok az utcánkra. Már csak a kíváncsiság kedvéért is, és azért is, hogy nagyanyámnak bebizonyítsam, hogy ez csak egy babona.

Mindent szépen elterveztem. Nagyanyám jó szövetségesnek bizonyult, mert rajtunk kívül más nem tudott a tervemről.

Eljött a vacsora ideje. Mindenki leült. Én feszülten figyeltem, mikor tűzi apám villájára az első gubát, hirtelen lekaptam róla, és uzsgyi ki az utcára! Közben átfutott az agyamon: mi lesz, ha nem jön arra senki, és ha jön is, most hogyan kérdezzem meg, hogy hívják?

De nem sok időm volt gondolkozni. Kiléptem az ajtón, és legnagyobb meglepetésemre nem is egy, hanem két férfi ment el éppen akkor a mi házunk előtt! A megdöbbenéstől megszólalni sem bírtam, nemhogy még a nevüket megkérdezzem! Gyorsan visszamentem a szobába, ahol már a többiek kíváncsian várták, hogy elmondjam, mi volt ez az egész.

Akkor nagyanyámmal együtt mindent elmeséltünk. Anyukám összecsapta kezét, és csak annyit mondott: Jajjaj , fiam, te most kétszer fogsz férjhez menni? Erre persze mindenki jót nevetett, én meg csak hümmögtem...

Mert persze, babona ide, vagy oda, sose lehet tudni, mit hoz az élet...Hozzászólások

erika, 02. 01. 2010 22:47:18 Nagyon jó...
Kedves Emese, élvezet volt olvasni a cikket, annyira, hogy magam elé képzeltem a szereplőket... Gratulálok.
    
Drafi Emese, 03. 01. 2010 00:07:13 Re: Nagyon jó...
Koszonom szepen a meleg szavakat.....:)
@


A rovat további cikkei

Ne gyere közel!

Nagy Csivre Katalin

A híradások tele vannak azzal a témával, amiről én most NEM kívánok írni.

2021.5.11.  1   


A bűvös szív

Dráfi Emese

Láttam, ahogy hirtelen megáll, és visszanéz a nagy piros szívre, majd odalép, és belebámul a rácson keresztül a rengeteg színes kupakba.

2021.4.19.   


Szeretet-teszt

Dráfi Emese

„Bárhogy is legyen, a szeretet mindent legyőz.”

2021.1.26.   


Karácsonyi adok-kapok

Kovács Márta

Ilyenkor, a karácsonyi ünnepek előtt, szép számmal elszaporodik az üzenetek, levelek száma, melyekben a segítségünket kérik.

2020.12.17.    17


Válás?

Póda Erzsébet

Mintha megöregedett volna az utóbbi időben.

2020.11.6.  1    5


Monitor

Póda Erzsébet

Pár évvel ezelőtt már tudni lehetett, hogy nagyszabású agymosóprogramban részesülünk.

2020.10.15.   


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2020.10.5.    2


Bánásmód

Póda Erzsébet

Avagy milyen tanácsokat ne adjunk a férjünknek...

2020.10.1.    8


Átverés vagy valóság?

Kovács Márta

Bizonyára sokunkban felmerült a fenti kérdést az elmúlt hónapokban. Átverve érezzük magunkat, hiszen valami miatt korlátozva vagyunk a szabadságunkban...

2020.9.9.   


Fogalomvadászat

Póda Erzsébet

Vajon tudjuk még, mit takar a szó: lexikon? Érdekel valakit az évszázadok alatt összegyűjtött írott és lapozható tudástár a digitális korszak idejében?

2020.7.30.   


Szétválasztott családok

Kovács Márta

Nem tévedek, ha azt mondom, nehéz időszakon vagyunk túl. Legalábbis nagyon remélem, hogy túl vagyunk rajta!

2020.5.31.   


Levél az Édesanyának

Póda Erzsébet

Mindig el akartam mondani Neked, mit érzek irántad, de olyan nehéz megszólalni és szavakba önteni az érzelmeimet, amikor mellettem vagy.

2020.5.2.  2    3