A mákos guba


Dráfi Emese  2009.12.30. 4:00

Ha ma este kiszaladsz egy karika mákos gubával az utcára...

– Ha ma este kiszaladsz egy karika mákos gubával az utcára – magyarázta nagyanyám annak idején a szentestére készülődve –, és pont arra jön egy férfi, kérdezd meg a nevét! Olyan nevű lesz a férjed.
– Na persze! – mondtam nevetve nagyanyámnak. – Milyen őrültség ez, milyen babona ez már megint, mamuka?! És nagyokat kacarásztam a konyhában, miközben daráltam ősrégi darálónkon a mákot.
– Csak ne nevess, anyád is nevetett, de bezzeg, amikor kiszaladt és megkérdezte az éppen arra járó falubelit, akinek a neve Mátyás volt, már nem nevetett. Sőt megijedt, hogy sose megy férjhez, mert az egész faluban csak ennek az öreg bácsinak volt Mátyás a neve. És mi lett fiam, na mi lett? Elkerült Pozsonyba, és megismerkedett apáddal. Ez csak egy babona, de általában bejön – mondta még hozzá a nagyanyám, és rám kacsintott. Tizenhat éves voltam ekkor. Hm, megragadta fantáziámat, és úgy döntöttem, kipróbálom ezt a kis marhaságot, vacsoránál majd szépen lekapom apám villájáról az első mákos gubát (mert ez volt a használati utasítás a babona elvégzéséhez), és kirohanok az utcánkra. Már csak a kíváncsiság kedvéért is, és azért is, hogy nagyanyámnak bebizonyítsam, hogy ez csak egy babona.

Mindent szépen elterveztem. Nagyanyám jó szövetségesnek bizonyult, mert rajtunk kívül más nem tudott a tervemről.

Eljött a vacsora ideje. Mindenki leült. Én feszülten figyeltem, mikor tűzi apám villájára az első gubát, hirtelen lekaptam róla, és uzsgyi ki az utcára! Közben átfutott az agyamon: mi lesz, ha nem jön arra senki, és ha jön is, most hogyan kérdezzem meg, hogy hívják?

De nem sok időm volt gondolkozni. Kiléptem az ajtón, és legnagyobb meglepetésemre nem is egy, hanem két férfi ment el éppen akkor a mi házunk előtt! A megdöbbenéstől megszólalni sem bírtam, nemhogy még a nevüket megkérdezzem! Gyorsan visszamentem a szobába, ahol már a többiek kíváncsian várták, hogy elmondjam, mi volt ez az egész.

Akkor nagyanyámmal együtt mindent elmeséltünk. Anyukám összecsapta kezét, és csak annyit mondott: Jajjaj , fiam, te most kétszer fogsz férjhez menni? Erre persze mindenki jót nevetett, én meg csak hümmögtem...

Mert persze, babona ide, vagy oda, sose lehet tudni, mit hoz az élet...Hozzászólások

erika, 02. 01. 2010 22:47:18 Nagyon jó...
Kedves Emese, élvezet volt olvasni a cikket, annyira, hogy magam elé képzeltem a szereplőket... Gratulálok.
    
Drafi Emese, 03. 01. 2010 00:07:13 Re: Nagyon jó...
Koszonom szepen a meleg szavakat.....:)
@


A rovat további cikkei

Menedék

Póda Erzsébet

Talán még sose volt annyira bizonytalan a jövő, mint a mai időkben. Hiába bújunk a hamisan biztonságosnak vélt maszk mögé, és hiába oltatjuk be magunkat...

2022.11.19.   


Jótékonyság

Póda Erzsébet

Az élet tele van szárnyalásokkal és zuhanásokkal. Kellemes meglepetésekkel és csalódásokkal.

2022.9.15.   


Uborkaszezon?

Nagy Csivre Katalin

A felszínen úgy tűnik, minden rendben van, de figyeljünk: forrong a mélység!

2022.7.22.   


Egy kép, ezer szó

Nagy Csivre Katalin

Egy kép többet ér ezer szónál... Bevezetés a Tarot és más "furcsaságok" rejtelmeibe.

2022.6.6.   


Halló, van ott valaki?

Póda Erzsébet

Megszámlálhatatlan kommunikációs csatornánk van, de vajon megtaláljuk egymást?

2022.5.16.   


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2022.4.18.    2


Labirintusra kergetve

Póda Erzsébet

A hétmilliárd megmondóember korában nem könnyű az újságírónak.

2022.3.28.   


Sapkaárusok

Nagy Csivre Katalin

A cikkben ez a hasonlat a mai vírusos-háborús világunkra. Olvassuk!

2022.3.16.  1   


Kiforgatott orvosi eskü

Nagy Csivre Katalin

Az embernek joga van maga és kiskorúgyermekei nevében szabadon dönteni, arról, hogy megfelelő információk birtokában elfogad vagy elutasít bármilyen orvosi beavatkozást.

2022.2.1.   


Riasztás

Póda Erzsébet

Második éve éljük a lehetetlent, a logikátlant, az abszurdot. Elhisszük a hihetetlent, az ésszerűtlent, a képtelenséget.

2022.1.10.   


Kifordult világ

Nagy Csivre Katalin

Ami eddig csak lassan változni látszott, megfordult és fejre állt a látható világ felszínén. Ma már semmi sem az, amit szemeinkkel látunk.

2022.1.9.   


Megváltásra várva

Nagy Csivre Katalin

Az adventi üzenetekkel teletűzdelt médiafelületek giccses idézetei sem takarhatják el azt a képmutatást és álszentséget, amit naponta láttat a való világ.

2021.12.17.