Ember-kutya barátság


Száz Ildikó  2012.12.18. 5:06

Csomagot kaptam egy cserekutya gazdájától.

Miután hazavonszoltam a helyi postáról a küldeményt, és megnéztem a feladóját, már-már azt reméltem, egy hatalmas, bolyhos négylábú fog belőle kiugrani, és a karomba veti magát. Oľgától érkezett a küldemény Besztercebányáról, akinek őszinte barátságát épp egy vadóc, szeretnivaló kutyának, Leuškonak köszönhetem.

Nagy zsák dió, kényelmes cicafekhelyek és tálkák voltak az ajándékcsomagban. Szeretettel készült a pakk, és rengeteg élményt élesztett újra bennem. Néhány hónappal ezelőtt Besztercebányáról mentettünk meg egy kutyát, hogy az ideiglenes befogadójától ne kerüljön vissza az állatmenhelyre. Egy tanyáról hozták Leuškot az állatvédők, ahol két mellső és két hátsó lábát összekötözve jó néhányszor végighúzták a földön. Szegény alultáplált állatnak, a borzalmas élmény ellenére, sikerült bizalmi kapcsolatot kiépíteni az ideiglenes befogadójával. Oľga végtelen türelemmel, szeretettel tanítgatta a kutyát, és helyet talált számára kis lakótelepi otthonában. Amikor kórházba került, az egyik közösségi oldalon, heteken át elszántan keresett befogadót a kedvencének. Így kezdődött a mi nem mindennapi barátságunk. Néhány hétre befogadtuk kedvencét a négy kutyánk mellé, hamarosan a falka része lett. Reggelente velünk együtt futott a töltésen, esténként puha kuckó fogadta a hálószoba előtt, semmiben sem szenvedett hiányt. Eleinte szlovákul szóltunk hozzá, de később már magyarul is jól értette a vezényszavakat. (Később a gazdija elárulta, hogy ha bekapcsolták a magyar rádióadók valamelyikét, amiből ők persze egy kukkot sem értettek, Leuško táncra perdült örömében.) Oľga felépült, és eljött a kutyáért, vidám találkozás, nagy baráti beszélgetés ideje volt ez mindkét család számára. Ősszel mi sem volt természetesebb, minthogy Besztercebánya közelébe indultunk hegyi túrára, és közben meglátogattuk a kutyust. Végül a gazdi ismét kórházba került, megműtötték. Leuško jött velünk a sík vidékre. Ma már két családja van az ebnek és két otthona. Elmesélni is nehéz, hogy ez az érzékeny kutya milyen nehezen tűrte a nyakörvet, pánikba esett, ha rácsavarodott a lábára a póráz, óvatosan szabadott csak megérinteni. A kölyökkori kínzások nyomait a lelkén viselte tovább. Megértette azonban, hogy Oľga nem akart tőle megszabadulni, csak biztonságban szeretné tudni akkor is, amikor nem tudja gondját viselni.

Leuško és Oľga meglátogatnak bennünket karácsonykor. Már most várom, hogy a karomba ugorjon a bolyhos, bolondos állat. Az ideiglenes befogadója úgy döntött, megtartja, már nem keres más otthont a számára. Ha egészségügyi gondjai vannak, mindig és minden körülmények között számíthat rám. Erről szól a barátság.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Míg a halál el nem választ

Dráfi Emese

Szomorú út ez. Gondolataimba merülve egyre csak nyomom a gázt.

2019.5.11.   


Levél az Édesanyának

Póda Erzsébet

Mindig el akartam mondani Neked, mit érzek irántad, de olyan nehéz megszólalni és szavakba önteni az érzelmeimet, amikor mellettem vagy.

2019.5.5.  2    3


Fogadalmak

Oriskó Renáta

Az év első hónapjához sokan kötnek újrakezdést, változást, változtatást.

2019.1.3.    14


Nyári románc

Póda Erzsébet

Avagy az életben semmire sincs garancia.

2018.8.24.    14


A hotelszoba titkai

Oriskó Renáta

Valami megváltozott. Úgy tűnt, mintha egyik percről a másikra történt volna.

2018.8.20.    13


A telt idomok szépek

Joó Fruzsina

A nőideálok az évszázadok során mindig változtak.

2018.6.11.    60


Univécé

Póda Erzsébet

Az egyik ismerősöm szörnyülködve vette tudomásul, hogy világunk néhány országában léteznek uniszex (vagy semleges) vécék.

2018.5.9.    9


Amikor beszélgetünk

Oriskó Renáta

Vajon milyen az igazán jó, személyes beszélgetés felbolydult világunkban?

2018.4.12.    15


Amitől a pasik a falra másznak

Joó Fruzsina

Mi, nők, számtalanszor panaszkodunk a férfiakra, sírunk miattuk, elátkozzuk őket.

2018.4.4.    15


Randi

Póda Erzsébet

Ésszel is lehetünk szerelmesek…(?)

2018.4.2.  2    4


Pozitív igények

Póda Erzsébet

Borzasztó dolog történik velünk: téli időszak lévén hideg van!

2018.1.18.    5


Pótcselekvéseink

Oriskó Renáta

Ismerős a helyzet? Adott egy feladat, amit ránk bíztak, amire megkértek, vagy amit egyszerűen csak el kell végeznünk.

2017.9.18.    16