Ember-kutya barátság


Száz Ildikó  2012.12.18. 5:06

Csomagot kaptam egy cserekutya gazdájától.

Miután hazavonszoltam a helyi postáról a küldeményt, és megnéztem a feladóját, már-már azt reméltem, egy hatalmas, bolyhos négylábú fog belőle kiugrani, és a karomba veti magát. Oľgától érkezett a küldemény Besztercebányáról, akinek őszinte barátságát épp egy vadóc, szeretnivaló kutyának, Leuškonak köszönhetem.

Nagy zsák dió, kényelmes cicafekhelyek és tálkák voltak az ajándékcsomagban. Szeretettel készült a pakk, és rengeteg élményt élesztett újra bennem. Néhány hónappal ezelőtt Besztercebányáról mentettünk meg egy kutyát, hogy az ideiglenes befogadójától ne kerüljön vissza az állatmenhelyre. Egy tanyáról hozták Leuškot az állatvédők, ahol két mellső és két hátsó lábát összekötözve jó néhányszor végighúzták a földön. Szegény alultáplált állatnak, a borzalmas élmény ellenére, sikerült bizalmi kapcsolatot kiépíteni az ideiglenes befogadójával. Oľga végtelen türelemmel, szeretettel tanítgatta a kutyát, és helyet talált számára kis lakótelepi otthonában. Amikor kórházba került, az egyik közösségi oldalon, heteken át elszántan keresett befogadót a kedvencének. Így kezdődött a mi nem mindennapi barátságunk. Néhány hétre befogadtuk kedvencét a négy kutyánk mellé, hamarosan a falka része lett. Reggelente velünk együtt futott a töltésen, esténként puha kuckó fogadta a hálószoba előtt, semmiben sem szenvedett hiányt. Eleinte szlovákul szóltunk hozzá, de később már magyarul is jól értette a vezényszavakat. (Később a gazdija elárulta, hogy ha bekapcsolták a magyar rádióadók valamelyikét, amiből ők persze egy kukkot sem értettek, Leuško táncra perdült örömében.) Oľga felépült, és eljött a kutyáért, vidám találkozás, nagy baráti beszélgetés ideje volt ez mindkét család számára. Ősszel mi sem volt természetesebb, minthogy Besztercebánya közelébe indultunk hegyi túrára, és közben meglátogattuk a kutyust. Végül a gazdi ismét kórházba került, megműtötték. Leuško jött velünk a sík vidékre. Ma már két családja van az ebnek és két otthona. Elmesélni is nehéz, hogy ez az érzékeny kutya milyen nehezen tűrte a nyakörvet, pánikba esett, ha rácsavarodott a lábára a póráz, óvatosan szabadott csak megérinteni. A kölyökkori kínzások nyomait a lelkén viselte tovább. Megértette azonban, hogy Oľga nem akart tőle megszabadulni, csak biztonságban szeretné tudni akkor is, amikor nem tudja gondját viselni.

Leuško és Oľga meglátogatnak bennünket karácsonykor. Már most várom, hogy a karomba ugorjon a bolyhos, bolondos állat. Az ideiglenes befogadója úgy döntött, megtartja, már nem keres más otthont a számára. Ha egészségügyi gondjai vannak, mindig és minden körülmények között számíthat rám. Erről szól a barátság.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A bűvös szív

Dráfi Emese

Láttam, ahogy hirtelen megáll, és visszanéz a nagy piros szívre, majd odalép, és belebámul a rácson keresztül a rengeteg színes kupakba.

2021.4.19.   


Szeretet-teszt

Dráfi Emese

„Bárhogy is legyen, a szeretet mindent legyőz.”

2021.1.26.   


Karácsonyi adok-kapok

Kovács Márta

Ilyenkor, a karácsonyi ünnepek előtt, szép számmal elszaporodik az üzenetek, levelek száma, melyekben a segítségünket kérik.

2020.12.17.    17


Válás?

Póda Erzsébet

Mintha megöregedett volna az utóbbi időben.

2020.11.6.    5


Monitor

Póda Erzsébet

Pár évvel ezelőtt már tudni lehetett, hogy nagyszabású agymosóprogramban részesülünk.

2020.10.15.   


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2020.10.5.    2


Bánásmód

Póda Erzsébet

Avagy milyen tanácsokat ne adjunk a férjünknek...

2020.10.1.    8


Átverés vagy valóság?

Kovács Márta

Bizonyára sokunkban felmerült a fenti kérdést az elmúlt hónapokban. Átverve érezzük magunkat, hiszen valami miatt korlátozva vagyunk a szabadságunkban...

2020.9.9.   


Fogalomvadászat

Póda Erzsébet

Vajon tudjuk még, mit takar a szó: lexikon? Érdekel valakit az évszázadok alatt összegyűjtött írott és lapozható tudástár a digitális korszak idejében?

2020.7.30.   


Szétválasztott családok

Kovács Márta

Nem tévedek, ha azt mondom, nehéz időszakon vagyunk túl. Legalábbis nagyon remélem, hogy túl vagyunk rajta!

2020.5.31.   


Levél az Édesanyának

Póda Erzsébet

Mindig el akartam mondani Neked, mit érzek irántad, de olyan nehéz megszólalni és szavakba önteni az érzelmeimet, amikor mellettem vagy.

2020.5.2.  2    3


A változás kora

Póda Erzsébet

Egy ideje a hazugságterjesztés és a manipuláció óriási méreteket ölt. Bárki lehet tudás és műveltség nélkül is véleményalakító és nézetbefolyásoló.

2020.4.15.