Ember-kutya barátság


Száz Ildikó  2012.12.18. 5:06

Csomagot kaptam egy cserekutya gazdájától.

Miután hazavonszoltam a helyi postáról a küldeményt, és megnéztem a feladóját, már-már azt reméltem, egy hatalmas, bolyhos négylábú fog belőle kiugrani, és a karomba veti magát. Oľgától érkezett a küldemény Besztercebányáról, akinek őszinte barátságát épp egy vadóc, szeretnivaló kutyának, Leuškonak köszönhetem.

Nagy zsák dió, kényelmes cicafekhelyek és tálkák voltak az ajándékcsomagban. Szeretettel készült a pakk, és rengeteg élményt élesztett újra bennem. Néhány hónappal ezelőtt Besztercebányáról mentettünk meg egy kutyát, hogy az ideiglenes befogadójától ne kerüljön vissza az állatmenhelyre. Egy tanyáról hozták Leuškot az állatvédők, ahol két mellső és két hátsó lábát összekötözve jó néhányszor végighúzták a földön. Szegény alultáplált állatnak, a borzalmas élmény ellenére, sikerült bizalmi kapcsolatot kiépíteni az ideiglenes befogadójával. Oľga végtelen türelemmel, szeretettel tanítgatta a kutyát, és helyet talált számára kis lakótelepi otthonában. Amikor kórházba került, az egyik közösségi oldalon, heteken át elszántan keresett befogadót a kedvencének. Így kezdődött a mi nem mindennapi barátságunk. Néhány hétre befogadtuk kedvencét a négy kutyánk mellé, hamarosan a falka része lett. Reggelente velünk együtt futott a töltésen, esténként puha kuckó fogadta a hálószoba előtt, semmiben sem szenvedett hiányt. Eleinte szlovákul szóltunk hozzá, de később már magyarul is jól értette a vezényszavakat. (Később a gazdija elárulta, hogy ha bekapcsolták a magyar rádióadók valamelyikét, amiből ők persze egy kukkot sem értettek, Leuško táncra perdült örömében.) Oľga felépült, és eljött a kutyáért, vidám találkozás, nagy baráti beszélgetés ideje volt ez mindkét család számára. Ősszel mi sem volt természetesebb, minthogy Besztercebánya közelébe indultunk hegyi túrára, és közben meglátogattuk a kutyust. Végül a gazdi ismét kórházba került, megműtötték. Leuško jött velünk a sík vidékre. Ma már két családja van az ebnek és két otthona. Elmesélni is nehéz, hogy ez az érzékeny kutya milyen nehezen tűrte a nyakörvet, pánikba esett, ha rácsavarodott a lábára a póráz, óvatosan szabadott csak megérinteni. A kölyökkori kínzások nyomait a lelkén viselte tovább. Megértette azonban, hogy Oľga nem akart tőle megszabadulni, csak biztonságban szeretné tudni akkor is, amikor nem tudja gondját viselni.

Leuško és Oľga meglátogatnak bennünket karácsonykor. Már most várom, hogy a karomba ugorjon a bolyhos, bolondos állat. Az ideiglenes befogadója úgy döntött, megtartja, már nem keres más otthont a számára. Ha egészségügyi gondjai vannak, mindig és minden körülmények között számíthat rám. Erről szól a barátság.



Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Valakik és tényezők

Póda Erzsébet

Ma mindenki valaki akar lenni. Valaki, aki megmondja másoknak, hogy azok mit csináljanak, és azt hogyan tegyék.

2024.4.18.   


Szavak

Póda Erzsébet

A naponta átlagosan legtöbbször elhangzott szó egy ideje egész biztosan az elfogadás, a másság, a megértés és a tolerancia.

2024.3.9.   


Előjogok

Nagy Csivre Katalin

Tudom, lejárt lemez, de feltette már valaki azt a kérdést, hogy a kovidinvázió alatt a teszt vagy az oltás mellé miért kapott egy darab papírt? A teszteléshez járó papírdarab határidős volt, és úgy szolgált, mint előjog, belépőjegy a társadalomba.

2023.10.11.   


Gondolatok a szabadságról

Nagy Csivre Katalin

A szabadság szó inflálódott el leginkább, és itt érhető tetten a legnagyobb csúsztatás, mert a szabadság színes zászlaja alatt a végső és totális diktatúrába menetel a világ...

2023.9.13.   


Nyári románc

Póda Erzsébet

Avagy az életben semmire sincs garancia.

2023.7.25.    14


Jótékonyság

Póda Erzsébet

Az élet tele van szárnyalásokkal és zuhanásokkal. Kellemes meglepetésekkel és csalódásokkal.

2023.5.30.   


Halló, van ott valaki?

Póda Erzsébet

Megszámlálhatatlan kommunikációs csatornánk van, de vajon megtaláljuk egymást?

2023.5.16.   


Előregyártott jövő

Nagy Csivre Katalin

1950-es évek: a kezdetekben a faluban csak két ház volt „tele vízióval”. Oda gyűltek a szomszédok a rövid műsoridőben…

2023.5.15.   


Egy szakítás után

Poór Marianna

Egy szakítás után soha meg nem válaszolt kérdések sorozata tart éberen éjszakánként.

2023.4.28.    16


Hazudni szabad?

Nagy Csivre Katalin

Manapság nem szokás mélyebbre ásni, megszoktuk a felszínes életet. S ha valaki olykor elgondolkodásra buzdít, azonnal megbélyegzik: konteós. Vajon miért?

2023.4.9.   


Sokasodó furcsaságok

Nagy Csivre Katalin

Csengetnek. Ajtót nyitok. A szélesre tárt ajtóban Mari néni vacog. Mondom lépjen beljebb...

2023.3.7.   


Szivárványos világbéke

Póda Erzsébet

A fogyasztói társadalom kényelmébe süppedve talán nem is vesszük észre, micsoda propaganda vesz bennünket körül.

2023.1.23.