Labirintusra kergetve


Póda Erzsébet  2022.3.28. 12:06

A hétmilliárd megmondóember korában nem könnyű az újságírónak.

A szakma eredeti feladata szertefoszlott, helyébe fizetett, irányított tartalmak kerültek. A közösségi felületek pedig forrnak a különvéleményektől. Közben elvész az igazság, melynek keresése és nyilvánosság elé tárása a média jó értelemben vett feladata lenne. Nemrég egy elismert cseh újságírónő nyilatkozta, hogy kivonul az álszent mainstream médiából, és másként keresi az igazságot. (Előre sejthető: keserűen nehéz dolga lesz.) A vírushisztéria idején belevetette magát az oknyomozásba, és minél mélyebbre ásott, annál több visszásságot talált. Harcos pályatársam megadásra kényszerült, és kiábrándultan mondott búcsút munkaadójának.


A vírus-éra alatt minden addigi tudásunkat lesöpörték az asztalról. Elhitették velünk, hogy a biológia új korszaka kezdődött, már-már földönkívüli. Érvénybe lépett az érvénytelen – minden, amit addig nevetséges összeesküvés-elméletnek tartottak, abszurd módon valósággá vált. Az is kiderült, hogy több igazság is képes egymás mellett érvényesülni – csak éppen hazugság képében. Sikerült az embereket úgy összezavarni, hogy ettől kezdve biztosan képtelenek eligazodni a labirintussá kevert valóságban, ami pedig az egyetlen lételemünk. Az ember akkor kiegyensúlyozott, ha kapcsolatait a bizalom jellemzi. A bizalom igazmondáson, őszinteségen alapul, és kötődésből alakul ki. A kötődés minősége alapvető életszükséglet, hiszen emberek vagyunk, egymásból születünk, közösségben működünk, nem élhetünk magányos foszlányokként.

A vírusvilágjárvány – amely most érdekes módon megint egy csapásra elmúlt – szétszakított egymástól. De jegyezzük meg: az életnek csak úgy van értelme, ha értelmes emberként viselkedünk! Nem ide-oda rángató külső erők logikátlan parancsait követve. Érzékszerveink arra valók, hogy felfogjuk és megismerjük létközegünket. Isten pedig szabad akaratot adott a döntéseinkhez!

Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Jótékonyság

Póda Erzsébet

Az élet tele van szárnyalásokkal és zuhanásokkal. Kellemes meglepetésekkel és csalódásokkal.

2022.9.15.   


Uborkaszezon?

Nagy Csivre Katalin

A felszínen úgy tűnik, minden rendben van, de figyeljünk: forrong a mélység!

2022.7.22.   


Egy kép, ezer szó

Nagy Csivre Katalin

Egy kép többet ér ezer szónál... Bevezetés a Tarot és más "furcsaságok" rejtelmeibe.

2022.6.6.   


Halló, van ott valaki?

Póda Erzsébet

Megszámlálhatatlan kommunikációs csatornánk van, de vajon megtaláljuk egymást?

2022.5.16.   


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2022.4.18.    2


Sapkaárusok

Nagy Csivre Katalin

A cikkben ez a hasonlat a mai vírusos-háborús világunkra. Olvassuk!

2022.3.16.  1   


Kiforgatott orvosi eskü

Nagy Csivre Katalin

Az embernek joga van maga és kiskorúgyermekei nevében szabadon dönteni, arról, hogy megfelelő információk birtokában elfogad vagy elutasít bármilyen orvosi beavatkozást.

2022.2.1.   


Riasztás

Póda Erzsébet

Második éve éljük a lehetetlent, a logikátlant, az abszurdot. Elhisszük a hihetetlent, az ésszerűtlent, a képtelenséget.

2022.1.10.   


Kifordult világ

Nagy Csivre Katalin

Ami eddig csak lassan változni látszott, megfordult és fejre állt a látható világ felszínén. Ma már semmi sem az, amit szemeinkkel látunk.

2022.1.9.   


Megváltásra várva

Nagy Csivre Katalin

Az adventi üzenetekkel teletűzdelt médiafelületek giccses idézetei sem takarhatják el azt a képmutatást és álszentséget, amit naponta láttat a való világ.

2021.12.17.   


Felejtés

Póda Erzsébet

Rövid az ember memóriája: nem emlékszünk a tegnapra, nem még tavalyra, tavalyelőttre!

2021.12.6.   


Üresség

Póda Erzsébet

A minap az aktuális kérdést feszegették ismét – mi mást, mint a „járványhoz” kapcsolódó oltás/nemoltás témáját

2021.12.6.