Nagyi, mesélj!


Sábitz Katalin  2006.10.19. 7:46

Olyan sokszor utazok buszon, hogy már jól ismerem az útvonalat, a parkokat, lakótelepeket, a házakat, amelyek mellett elrobogunk.

Ilyenkor alkalmam nyílik egészen kikapcsolni. Gondolataim szabadon járják a maguk A minap, egyik ilyen utamon, megakadt a tekintetem egy családi ház oldalán. Szép, fehérre meszelt házfal lehetett egykor, mára azonban lepotyogott a vakolat egy része, s nagy szürke foltok tátongnak a helyén.

Dédnagyapám ács és kőműves volt, igazi mesterember. Nagy tisztelettel emlegették a faluban. Talán nem is volt család, amelynél ne épített volna fel legalább egy-egy szobát, nyári konyhát, kamrát, vagy amire szükség volt. Derék emberként, lelkiismeretesen végezte munkáját. Na, és felnevelte a Nagymamámat, hogy nekünk, a dédunokáknak elmesélhesse, milyen volt akkoriban a világ.

Azok a házak, melyek dédszüleim idejében épültek, még ma is dacolnak az időjárás viszontagságaival. Azaz alighanem dacolnának, ha a jól bevált vert fal helyett nem terjedt volna el a tégla, meg a különféle „mai modern” építőanyagok. Úgy látszik, a napszítta agyagfal a divattal nem dacolhat!

A jó anyag önmagában még nem elegendő! Azokat a régi épületeket úgy tervezték, hogy egy életen át fedelet tartsanak a család feje fölé. A kőműves jól tudta ezt, de tudta ezt minden egyes munkás is. Mindenki úgy dolgozott, mintha a sajátján dolgozna, mert valahol mindegyik ház a sajátjuk volt. Így épült fel a falu, az ő falujuk, amelyben otthonra leltek.

Milyen csodálatos, hogy vannak nagyszülők és szülők, akik elmesélhetik nekünk, hogy zajlott régen az élet, milyen volt régen az ember, és mit jelentett régen embernek lenni! Milyen csodálatos, hogy vannak nagyszülők és szülők, akik átadhatják nekünk a múltat, hogy felépítsük rá a jövőt!

Mert ma már sajnos el sem tudjuk képzelni, hogy ezelőtt három-négy emberöltővel 60 forintból eléldegéltek egy hónapig, vagy hogy négy-öt kilós kenyereket árultak a piacon. De még azt is nehezen tudjuk elképzelni, hogy régen az emberek ismerték és tisztelték egymást, összetartottak, szó nélkül és ellenszolgáltatás nélkül is segítettek a másikon!

Mennyi jót tanulhatnánk azoktól az egyszerű, nemes lelkű emberektől mi, a felhőkarcolók pillanatemberei, mi, a csúcstechnológia elszürkült bábjai! Mi, akiknek nincs időnk soha semmire, mi, akiknek a házait elsöpri a szökőár. Mi, akik nem érünk rá, hogy legalább az otthonainkat tisztességgel felépítsük, s hogy leüljünk néha egymás mellé s őszinte kíváncsisággal kérdezzük, hogy: mondd csak, hogy vagy?

Foto: Mihály KrisztiánHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Fogadalmak

Oriskó Renáta

Az év első hónapjához sokan kötnek újrakezdést, változást, változtatást.

2019.1.3.    14


Nyári románc

Póda Erzsébet

Avagy az életben semmire sincs garancia.

2018.8.24.    14


A hotelszoba titkai

Oriskó Renáta

Valami megváltozott. Úgy tűnt, mintha egyik percről a másikra történt volna.

2018.8.20.    13


A telt idomok szépek

Joó Fruzsina

A nőideálok az évszázadok során mindig változtak.

2018.6.11.    60


Univécé

Póda Erzsébet

Az egyik ismerősöm szörnyülködve vette tudomásul, hogy világunk néhány országában léteznek uniszex (vagy semleges) vécék.

2018.5.9.    10


Amikor beszélgetünk

Oriskó Renáta

Vajon milyen az igazán jó, személyes beszélgetés felbolydult világunkban?

2018.4.12.    15


Amitől a pasik a falra másznak

Joó Fruzsina

Mi, nők, számtalanszor panaszkodunk a férfiakra, sírunk miattuk, elátkozzuk őket.

2018.4.4.    15


Randi

Póda Erzsébet

Ésszel is lehetünk szerelmesek…(?)

2018.4.2.  2    4


Pozitív igények

Póda Erzsébet

Borzasztó dolog történik velünk: téli időszak lévén hideg van!

2018.1.18.    5


Pótcselekvéseink

Oriskó Renáta

Ismerős a helyzet? Adott egy feladat, amit ránk bíztak, amire megkértek, vagy amit egyszerűen csak el kell végeznünk.

2017.9.18.    16


A kapcsolat kerékkötői

Tóth Nóra

A legtöbb lánynak van egy ideálja, ahogy nagy szerelmét elképzeli: szőke, kék szemű, izmos...

2017.6.14.    11


Fogadom, hogy nem fogadok

Nagy Erika

Bevallom, nem tettem idén újévi fogadalmat, mint ahogy tavaly sem. Nem látom értelmét.

2017.1.11.    1