Nagyi, mesélj!


Sábitz Katalin  2006.10.19. 7:46

Olyan sokszor utazok buszon, hogy már jól ismerem az útvonalat, a parkokat, lakótelepeket, a házakat, amelyek mellett elrobogunk.

Ilyenkor alkalmam nyílik egészen kikapcsolni. Gondolataim szabadon járják a maguk A minap, egyik ilyen utamon, megakadt a tekintetem egy családi ház oldalán. Szép, fehérre meszelt házfal lehetett egykor, mára azonban lepotyogott a vakolat egy része, s nagy szürke foltok tátongnak a helyén.

Dédnagyapám ács és kőműves volt, igazi mesterember. Nagy tisztelettel emlegették a faluban. Talán nem is volt család, amelynél ne épített volna fel legalább egy-egy szobát, nyári konyhát, kamrát, vagy amire szükség volt. Derék emberként, lelkiismeretesen végezte munkáját. Na, és felnevelte a Nagymamámat, hogy nekünk, a dédunokáknak elmesélhesse, milyen volt akkoriban a világ.

Azok a házak, melyek dédszüleim idejében épültek, még ma is dacolnak az időjárás viszontagságaival. Azaz alighanem dacolnának, ha a jól bevált vert fal helyett nem terjedt volna el a tégla, meg a különféle „mai modern” építőanyagok. Úgy látszik, a napszítta agyagfal a divattal nem dacolhat!

A jó anyag önmagában még nem elegendő! Azokat a régi épületeket úgy tervezték, hogy egy életen át fedelet tartsanak a család feje fölé. A kőműves jól tudta ezt, de tudta ezt minden egyes munkás is. Mindenki úgy dolgozott, mintha a sajátján dolgozna, mert valahol mindegyik ház a sajátjuk volt. Így épült fel a falu, az ő falujuk, amelyben otthonra leltek.

Milyen csodálatos, hogy vannak nagyszülők és szülők, akik elmesélhetik nekünk, hogy zajlott régen az élet, milyen volt régen az ember, és mit jelentett régen embernek lenni! Milyen csodálatos, hogy vannak nagyszülők és szülők, akik átadhatják nekünk a múltat, hogy felépítsük rá a jövőt!

Mert ma már sajnos el sem tudjuk képzelni, hogy ezelőtt három-négy emberöltővel 60 forintból eléldegéltek egy hónapig, vagy hogy négy-öt kilós kenyereket árultak a piacon. De még azt is nehezen tudjuk elképzelni, hogy régen az emberek ismerték és tisztelték egymást, összetartottak, szó nélkül és ellenszolgáltatás nélkül is segítettek a másikon!

Mennyi jót tanulhatnánk azoktól az egyszerű, nemes lelkű emberektől mi, a felhőkarcolók pillanatemberei, mi, a csúcstechnológia elszürkült bábjai! Mi, akiknek nincs időnk soha semmire, mi, akiknek a házait elsöpri a szökőár. Mi, akik nem érünk rá, hogy legalább az otthonainkat tisztességgel felépítsük, s hogy leüljünk néha egymás mellé s őszinte kíváncsisággal kérdezzük, hogy: mondd csak, hogy vagy?

Foto: Mihály KrisztiánHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Szeretet-teszt

Dráfi Emese

„Bárhogy is legyen, a szeretet mindent legyőz.”

2021.1.26.   


Karácsonyi adok-kapok

Kovács Márta

Ilyenkor, a karácsonyi ünnepek előtt, szép számmal elszaporodik az üzenetek, levelek száma, melyekben a segítségünket kérik.

2020.12.17.    17


Válás?

Póda Erzsébet

Mintha megöregedett volna az utóbbi időben.

2020.11.6.    5


Monitor

Póda Erzsébet

Pár évvel ezelőtt már tudni lehetett, hogy nagyszabású agymosóprogramban részesülünk.

2020.10.15.   


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2020.10.5.    2


Bánásmód

Póda Erzsébet

Avagy milyen tanácsokat ne adjunk a férjünknek...

2020.10.1.    8


Átverés vagy valóság?

Kovács Márta

Bizonyára sokunkban felmerült a fenti kérdést az elmúlt hónapokban. Átverve érezzük magunkat, hiszen valami miatt korlátozva vagyunk a szabadságunkban...

2020.9.9.   


Fogalomvadászat

Póda Erzsébet

Vajon tudjuk még, mit takar a szó: lexikon? Érdekel valakit az évszázadok alatt összegyűjtött írott és lapozható tudástár a digitális korszak idejében?

2020.7.30.   


Szétválasztott családok

Kovács Márta

Nem tévedek, ha azt mondom, nehéz időszakon vagyunk túl. Legalábbis nagyon remélem, hogy túl vagyunk rajta!

2020.5.31.   


Levél az Édesanyának

Póda Erzsébet

Mindig el akartam mondani Neked, mit érzek irántad, de olyan nehéz megszólalni és szavakba önteni az érzelmeimet, amikor mellettem vagy.

2020.5.2.  2    3


A változás kora

Póda Erzsébet

Egy ideje a hazugságterjesztés és a manipuláció óriási méreteket ölt. Bárki lehet tudás és műveltség nélkül is véleményalakító és nézetbefolyásoló.

2020.4.15.   


Minden rosszban van valami jó

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Az optimisták által gyakran emlegett közmondás igaz most a koronavírus kapcsán is.

2020.3.21.