Szeretetnyelvek – újratöltve


Kozma Eszter  2014.1.8. 5:22

Röviden ennyit kell tudni róluk: ötféle szeretetnyelv van, az elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek és a testi érintés.

Nemrég hallottam először a szeretetnyelv kifejezést, és mint sok más embernek, nekem is felkeltette az érdeklődésemet. Arra gondoltam, hogy minél jobban kifejezhessem, mennyire fontos és komoly dolog a szeretetnyelvek rendszerezése, ideírom: „Az emberek általában nem gondolkodnak rajta, a törődés milyen formája esne jól nekik.” Mégis rá kellett jönnöm, hogy ez a probléma igen gyakran felmerül az életben, így a rendszerezés hasznossága épp abban áll, hogy tisztázza és jól körülhatárolt – habár gyakran egymás mellett megjelenő – kategóriákba sorolja ezeket. Segítségével legalább a kusza érzéseink egy kis csoportját feltérképezhetjük.

Röviden ennyit kell tudni róluk: ötféle szeretetnyelv van, az elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek és a testi érintés. Emberenként változó, hogy melyikre van a legnagyobb igényünk illetve melyiket használjuk. Tesztek is vannak, melyek segítenek eldönteni, ki melyik csoportba tartozik. De a legegyszerűbb kicsit magunkba nézni, és az élesen körvonalazott kategóriák segítségével már könnyen rájöhetünk, mi esik a legjobban.

Persze ekkor könnyen megijedhetünk, hogy talán nem kapunk vagy adunk megfelelően szeretet azoknak, akiknek a boldogságára vágyunk, és rengeteg kérdés felmerülhet. Boldogok lehetünk-e, ha nem nekünk megfelelő szeretetet kapunk? Érdemes-e tudatosnak lenni erről? Egyáltalán foglalkozzunk-e vele? Hosszú távon nem jobb-e ha a párunkkal azonos a szeretetnyelvünk? Sőt fenntartható-e a kapcsolat, ha nem? Lehet-e, hogy valakinek megvan a szeretetnyelve, de képtelen azt használni?


Első ránézésre, egy eléggé szélsőséges érzelmi állapotban ezekre az volt a válaszom, hogy a szeretetnyelv mindennél fontosabb egy kapcsolatban. De rá kellett jönnöm, hogy ez tévedés. Az embereket nagyon kis mértékben jellemzi a szeretetnyelvük – sokkal mélyebb, jelentőségteljesebb ismérvei is vannak egy személyiségnek, melyek jóval meghatározóbbak egy kapcsolatban.

Noha természetesen a megfelelő közös szeretetnyelv nagyon fontos, valójában nem ennyire egyszerű egy kapcsolat. Az érzelmek annyira sokfélék és sok mindentől függnek, hogy butaság csak ezek alapján különbséget tenni.

Csak hogy néhány példát említsek, a szeretetnyelvek között nem jelenik meg olyan fontos dolog, mint a támogatás, az elfogadás vagy a megbocsátás. Ha pedig drasztikusabb akarok lenni, felsorolhatnék „utálatnyelveket” is. Mert mi van, ha valaki szívességeket tesz nekem, de ezt például oknak tartja a zsarnokoskodásra, vagy sűrűn megölel, de néha megüt. (Persze ezzel kapcsolatban az a véleményem, hogy nincsen és soha nem is lesz semmi, ami ellensúlyozni tudja, ha egy férfi megüt egy nőt.)

Bárcsak egyszerűbb lenne az élet, de sajnos valójában nem lehet csak a szeretetnyelvek alapján megítélni egy kapcsolatot.

Annak ellenére, hogy büszke vagyok arra, milyen komolyan el tudok gondolkodni az emberi kapcsolatok mélységeiről, nekem is vannak pillanataim, amikor egy ilyen egyszerűsítéssel akarok mindent megmagyarázni. Pedig ezt nem szabad, és nem szeretnék ilyen gondolatokat közvetíteni. Hiszen pont én magam hangsúlyozom mindig, hogy mindent a lehető legtöbb szempontból meg kell vizsgálni. A döntéseinket, akármilyen nehéz is, nem alapozhatjuk pillanatnyi érzelmekre, vagy általánosításokra.

Nem hiszem, hogy a szeretetnyelvek teljes mértékben megtanulhatónak. Noha lehet alakítgatni azok használatát a másiknak megfelelő irányba, nem lehet teljesen megváltoztatni. Viszont mivel nem ez az egyetlen fontos mércéje egy kapcsolatnak, nem muszáj, hogy azok maximálisan egyezzenek. Tehát: nem „találjuk meg” az igazit, ha mi nem teszünk a vele való minél jobban működő kapcsolatért. Ezek a tettek pedig hol kicsik, hol nagyok, de hosszú távon nem csak a szeretetnyelveken keresztül mérhetők.

Lehet, hogy különösen szerencsés vagyok, de az emberek többségének sokkal nehezebb dolgokkal kell megküzdenie, mint nekem. Sok ember nemcsak, hogy nem mutatja ki a szeretetét, hanem kínozza a társát, rajta vezeti le az életében felhalmozott feszültségeket, vagy csak ilyen a természete. A probléma mégis abban áll, hogy a másik vagy szembeszegül, és a viszonyuk elmérgesedik. Vagy, ami még rosszabb, tűr, mert nincs más lehetősége, vagy nem meri kihasználni a lehetőségeit. Múltkor hallottam egy ismerőstől: „Inkább egy rossz házasság, mint semmilyen.” Habár nem döbbentett meg a dolog, de még soha senkiről nem hallottam, aki ezt így megfogalmazta volna. Ezt, ami talán a nők többségének legnagyobb és legleküzdhetetlenebb hibája. Ez egy olyan fajta kompromisszum, ami csak áldozattal jár. Akármilyen nehéz is, igenis jobb az egyedüllét, mint egy rossz kapcsolat, mert normálisan a legfőbb támaszunk a párunk, és ha ez nem így van, csak plusz energiát pazarolunk, mikor segíthetnénk magunkon is.

Szenvedélyesen szeretem Ljudmila Ulickaja könyveit – mindig elvarázsolnak a női karakterei, akik érzelmileg függetlenek tudnak lenni a férfiaktól, akik felépítik a saját életüket, és nem esnek kétségbe, ha egyedül maradnak, akár több gyerekkel a „nyakukon”. De az ő történeteiben is van rengeteg nő, aki rossz házasságba sodródik. A való életben mindent meg kell tennünk, hogy ez ne történjen meg. A biztos család alapja egy biztos, életre szóló kapcsolat! Ha ez nincs, ne mindig magunkban keressük a hibát, ne fogadjunk el bármiféle magyarázatot, mert az élet, ha egy férfi/nő mellett vagyunk magányosak, százszorta magányosabb, mintha egyedül élnénk!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Beszűkülés

Póda Erzsébet

Valószínűleg minden kornak megvolt a maga ökológiája.

2020.2.14.   


Kiskorúság

Póda Erzsébet

A vének tanácsáról már a bibliában is olvashatunk, az öregekről, akikre még az uralkodók is hallgattak.

2020.2.3.   


Pozitív igények

Póda Erzsébet

Borzasztó dolog történik velünk: téli időszak lévén hideg van!

2020.1.3.    5


Gondolatok az ünnep előtt

Tompa Orsolya

Karácsony luxuskiadásban, és egyszer az ünnepek is véget érnek...

2019.12.22.    23


Karácsonyi versek

Lehet, hogy ma sem kapna más szállást a Szent család, mint egy állatok által belehelt istállót, ahol a jászolban maga a szeretet ölt testet.

2019.12.12.   


Advent van

Póda Erzsébet

Már most tengernyi szeretetről szóló, giccses idézettel találkozhatunk karácsony kapcsán, főleg a közösségi oldalakon.

2019.12.1.   


A kapcsolat kerékkötői

Tóth Nóra

A legtöbb lánynak van egy ideálja, ahogy nagy szerelmét elképzeli: szőke, kék szemű, izmos...

2019.11.24.    11


Igaz barátság

Jády Mónika

Befutott a távolsági busz. Egy idős néni mellé ültem le.

2019.11.8.   


Pénz nélkül

Póda Erzsébet

A pénz fontos dolog: boldogság és bánat, gazdagság és szegénység forrása.

2019.11.3.   


Normális

Póda Erzsébet

Világunk rohamosan változik. Ma már az a normális, ami még pár évtizeddel ezelőtt nem normális volt.

2019.9.25.    35


Nyári románc

Póda Erzsébet

Avagy az életben semmire sincs garancia.

2019.8.24.    14


Szivárványos világbéke

Póda Erzsébet

A fogyasztói társadalom kényelmébe süppedve talán nem is vesszük észre, micsoda propaganda vesz bennünket körül.

2019.7.29.