Szent Mihály hava


Huszár Ágnes  2019.9.24. 0:34

Szeptember hónapját Szent Mihály havának is nevezzük. (Ünnepek és szokások)

Szeptember 29-re esik Szent Mihály arkangyal ünnepe, aki a katolikus egyházi hagyományok szerint a hét főangyal egyike: győztes harcos, a mennyei hadak vezére. Karddal és pajzzsal a kezében, erős harcosként ábrázolják a festők és a szobrászok, hisz a róla alkotott elképzelés része, hogy Mihály arkangyal akaratereje hatalmas, Isten iránti hűsége megingathatatlan. A hozzá fohászkodó imákban arra kérik őt a hívők, hogy legyen oltalmazójuk a sátán gonosz kísértései ellen, és a mennyei seregek vezéreként taszítsa vissza a gonosz szellemeket a kárhozat helyére. A Szent Mihály arkangyalba vetett hit az 1884-es esztendőben megerősödött, amikor XIII. Leó pápa egy látomása után elrendelte, hogy a szentmisék végén az arkangyalhoz is fohászkodjanak a hívők.


A keresztény hagyományban Mihály arkangyal és Sárkányölő Szent György alakja egymáshoz kapcsolódik. A Szent Mihályról szóló bibliai történetek egyikében az arkangyal egy nagy harc közben a mennyben megtámadott egy sárkányt, a Sátán megtestesítőjét. Szent Mihály földi megtestesülésének tartják Sárkányölő Szent Györgyöt, aki a legendák szerint harcos katonaként szintén egy sárkánnyal viaskodott, és akit kegyetlen kínzásoknak vetettek alá, mert keresztény hitét nem tagadta meg. A keresztény hagyományban mindkét szent a győzelem hordozója, az állhatatos hit jelképe.

A keresztény hagyományok és a magyar népi vallásos hit szerint Mihály arkangyal volt a túlvilágra költöző lélek kísérőtársa, bírája. Ő a jó és rossz eldöntésére hivatott angyal, jelen van a haldoklók mellett, átkíséri őket a túlvilágra. Ezért a templomi és művészi ábrázolásokon nemcsak karddal, pajzzsal ábrázolják, hanem gyakran látjuk mérleggel a kezében, mert ő a lélek mérlegelője a túlvilágon. A legtöbb helyen a temetéskor használt halottszállító saroglyát, koporsószállító kocsit Szent Mihály lovának nevezik. Neve megjelenik a Göncölszekér csillagkép népi megnevezésében – Szent Mihály szekere –, és a Tejút középkori neve, a Szent Mihály útja is a hozzá kapcsolódó elképzelésből eredeztethető, miszerint felkíséri az elhunyt lelkét a mennyországba.


A magyar falusi közösségek életében szeptember 29-én kezdődött kisfarsang ideje, a lakodalmak őszi időszaka, amely Katalin napjáig, november 25-ig tartott. Szent Mihály napja volt a falusi gazdasági év fordulója, ekkor kezdték törni a kukoricát és a legelőkről hazahajtották az állatokat. Megtörtént a pásztorok elszámoltatása, akik Mihály napján újból elszegődtek egy-egy gazdához az állatok őrzésére. Ekkor a nagygazdák általában bált, mulatságot rendeztek, ahol a pásztorok is jelen voltak. A cselédek felfogadása is Mihály-napon történt. Mivel ezen a napon több helyen vásár is volt, a gazdák új felszereléseket, eszközöket szereztek be a gazdaságuk számára.

A falvakban a parasztok és gazdák Mihály napjától várták az időjárás hidegre, téliesre való fordulását. Ettől a naptól kezdve nem volt szabad az ágyneműt a szabadban szellőztetni, szárítani. A szeptember 29-hez kapcsolódó időjárás-jóslás a fecskéket is figyelte: ha a fecskék még nem költöztek el, hosszú őszre lehetett számítani. A népi megfigyelések szerint, ha Mihály napján reggel deres volt a fű, akkor gyorsabban érkezett a tél. Hosszú, erős telet jósolt az pásztor is, aki megfigyelte, hogy e napon a juhok és disznók összehúzódtak a hideg miatt.


Wikipédia, Németh Pál (szerk): Gyógyító szentek



Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Regölés, farsangolás

Huszár Ágnes

A magyarság téli néphagyománya is rendkívül gazdag: ide tartozik a regölés, farsangolás érdekes szokása is

2020.1.14.    8


Mikulás

Huszár Ágnes

December hatodikára esik a gyerekek egyik legkedveltebb ünnepe, a Mikulás-nap.

2019.12.5.    34


Szent András és a férjjóslás

Huszár Ágnes

Novembert a népi kalendárium Szent András havának nevezi. Íme, néhány ehhez kötődő hagyomány.

2019.11.29.    15


Őszi Mária-ünnepek

Huszár Ágnes

A hagyományos paraszti felfogás szerint az év jeles napjai a közösség ünnepei voltak.

2019.9.9.  1    12


Tavaszelő magyar népszokásai

Huszár Ágnes

Márciusban, azaz Tavaszelő idején, számos alkalom nyílik az időjárás-jóslásra.

2017.3.10.    22


Vendel és Dömötör

Huszár Ágnes

Az októberi névnapok között két, ritkán hallott keresztnév ünnepe is szerepel.

2010.10.20.    1

A rovat további cikkei

A misztikus napforduló

Póda Erzsébet

A nyári napforduló éjszakáján bármi megtörténhet és minden kívánság teljesül...

2020.6.23.   


A húsvét ünnepe

Huszár Ágnes

Egy ideje a húsvéthoz kapcsolódó szokások a legtöbb családban elmaradtak, hiszen sokan inkább kirándulni mentek.

2020.4.9.    59


Az én karácsonyom

Póda Erzsébet

Úgy emlékszem, gyerekkoromban mindig derékig vagy nyakig érő hó hullott karácsony napján...

2019.12.23.    31


Karácsony

Kovács Márta

Régi karácsonyok bukkannak fel emlékeimben: képek, hangok, illatok...

2019.12.22.    17


Szent Márton vesszeje

Huszár Ágnes

Szent Márton napját november 11-én ünnepeljük...

2019.11.11.    27


Márton-napi vígságok

Madarász Ildikó

Márton napja, november 11-e, gazdag hagyományokkal rendelkező, számos népszokással, különleges ételekkel és újborral ünnepelt nap.

2019.11.11.    13