Ünnepek, hagyományok Angliában 4.


Orbán Viktória  2010.2.20. 11:00

Shrove Tuesday azazhogy Pancake Day.

„A húshagyókedd a nagyböjt kezdetét megelőző utolsó nap a keresztény egyházi évben, azaz a hamvazószerda előtti nap. A név is a böjt kezdetére utal, azaz ezen a napon lehet utoljára húst fogyasztani. Mind Magyarországon, mind a világ számos más pontján (különféle ünnepségek és népszokások kapcsolódnak ehhez a naphoz, sok helyütt karneválnak vagy fesztiváloknak ad helyet. Francia neve Mardi Gras, szó szerint „kövér kedd”. Angol neve Shrove Tuesday gyóntató kedd), inkább a böjt előtti megtisztulásra utal.” – Wikipedia

A gyerekektől karácsonyra kapott fali naptáramban láttam a következőt: Shrove Tuesday, zárójelben Pancake Day. Akkor még nem tudtam, mit is jelent az, hogy Shrove Tuesday és mivel láttam, hogy zárójelben utána van írva, hogy „palacsinta nap”, azt hittem, ez amolyan mondvacsinált ünnep, hogy sok palacsintát ehessenek az emberek.

Ahogy azonban közeledett a nap, utánaolvastam, és felvilágosultam, miről is van szó valójában. Most már tudom, hogy ilyen ünnep Magyarországon is van, csak nem szoktam böjtölni, ezért nem tudtam.

De, miért esznek palacsintát ezen az utolsó, böjt előtti napon az angolok? Mivel, a böjt az önmegtartóztatás ideje, húshagyó kedd az utolsó nap arra, hogy elcsábítsuk magunkat finom ételekkel, és hogy felhasználjuk azokat az ételeket, hozzávalókat, amik böjt alkalmával nem megengedettek. Ilyen a hús mellett a tojás, zsír és vaj is.

Ezen a napon, számos helyen Angliában, úgynevezett „palacsinta futóversenyt” is rendeznek. Ez éppen olyan, mint mondjuk egy 400 méteres futóverseny, azzal a különbséggel, hogy a rajtjel elhangzása után a futók nem szimplán futnak, ahogy azt már megszoktuk, hanem egy palacsintasütővel a kezükben, futás közben dobálják a palacsintát a levegőbe, majd elkapják. Nagyon vicces esemény, és persze nagyon népszerű is.

A hagyományos angol palacsinta egyébként egy kicsivel vastagabb magyar rokonánál, de ezt is rögtön, sütés után fogyasztják. Nagyon régen hússal ették, ami luxusnak számított akkoriban. Napjainkban azonban inkább porcukorral és kevés citromlével fogyasztják, illetve egyéb édes tölteléket használnak, mint mondjuk a juharszirup.

Persze nálunk sem maradhatott el a palacsintasütés. Mi is juharsziruppal ettük, illetve mogyorókrémmel. Az a jó a palacsintában, hogy mindenki a saját szája ízének megfelelően készítheti el...Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Ünnepek, hagyományok Angliában 6.

Orbán Viktória

Szent György napja Angliában nemzeti ünnep.

2010.4.18.   


Ünnepek, hagyományok Angliában 5.

Orbán Viktória

Elérkezett a keresztények egyik legszentebb ünnepe, a húsvét.

2010.4.1.  3    8


Ünnepek, hagyományok Angliában 3.

Orbán Viktória

Közeledik az év egyik legszebb ünnepe, a karácsony, melyet természetesen az angolok is ünnepelnek.

2009.12.16.   


Ünnepek, hagyományok Angliában 2.

Orbán Viktória

Egyszerűen, csak az Emlék(ezés) Napjának, angolul Remembrance Day-nek vagy Poppy Day-nek (kokárda) nevezik november 11-ét az Egyesült Királyságban.

2009.11.22.   


Ünnepek, hagyományok Angliában 1.

Orbán Viktória

Sorozatunkban a szigetország érdekességeit mutatjuk be.

2009.11.13.  4   

A rovat további cikkei

Regölés, farsangolás

Huszár Ágnes

A magyarság téli néphagyománya is rendkívül gazdag: ide tartozik a regölés, farsangolás érdekes szokása is

2024.1.5.    8


Karácsonyi asztal, ételek és hiedelmek

Huszár Ágnes

A nép életében faluhelyen a 20. században a nagy ünnepekhez vidékenként és vallásonként változó szokások és étrendek kapcsolódtak.

2023.12.19.  2    36


Karácsonyvárás régen

Oriskó Renáta

A karácsonyi időszak ünnepeink, szokásaink terén a leggazdagabb és legváltozatosabb.

2023.12.16.   


Luca napja

Huszár Ágnes

A téli ünnepkör, az adventi időszak egyik jeles napja Luca-nap, amely december 13-ra esik.

2023.12.12.    32


Hogy kellemesen teljen az ünnep

Faar Ida

Megint eltelt egy esztendő, ismét apró fények gyúlnak a sötét utcákon.

2023.12.12.   


Mikulás

Huszár Ágnes

December hatodikára esik a gyerekek egyik legkedveltebb ünnepe, a Mikulás-nap.

2023.12.5.    34


Szent András és a férjjóslás

Huszár Ágnes

Novembert a népi kalendárium Szent András havának nevezi. Íme, néhány ehhez kötődő hagyomány.

2023.11.28.    15