Magyar vagyok, ments ki innen!


Orbán Viktória  2008.11.18. 8:28

Ez lehetne a következő valóság-show címe.

Hiszen ez a való élet, amit élünk, nem pedig az, amit a tévében, megvágva, ki tudja talán meg is rendezve látunk. Na de, most hagyjuk ezt a témát egy másik alkalomra.

Most az zavar leginkább a reality show-kal kapcsolatban, ahogy celebjeink viselkednek - akik eddig sztárok voltak, de hát haladni kell a korral ugye, most már „celebek”! (Celeb-celebrity-híresség)

Biztos mindenki ismeri a két kereskedelmi csatornán futó (futott) három valóság show-t. Az egyikben egy butácska szöszi keresi a szerelmet a messzi Kolumbiában, a másikban sztárjaink afrikai kalandjait követhetjük nyomon, a harmadikban pedig különböző, szörnyű bátor tetteket kellett végrehajtani.

Mielőtt kifejtem a véleményem, leszögezném, hogy csak általánosságban beszélek, és tisztelet a kivételeknek, vagy ha úgy tetszik,: „Akinek nem inge, ne vegye magára!”

Az elsővel kapcsolatban csak annyit mondanék, hogy minősíthetetlen, értékelhetetlen, sőt egyenesen szánalmas a műsor. Na, de jól van, a főszereplőnek megbocsátunk, hiszen ő csak egy szöszi modell. Mellein kívül mást nem tud „letenni az asztalra”, így hát, a pénzkereset, na meg a feltűnési mánia érdekében bármit el kell vállalni.

Viszont a másik műsor sztárjaiban eléggé csalódtam. Eddig azt hittem „normális” emberek! Normálisak, tehát nem viselkednek primitív módon. Bár, ha jobban megnézem a csapat összetételét, igazából nem tudom mit vártam a sok mondvacsinált sztártól és hírességtől, persze tisztelet a kivételnek. Számomra e műsorokból bebizonyosodott, hogy attól, hogy valaki elismert sportoló vagy diplomás ember (neveket inkább nem mondok), még lehet teljesen műveletlen, komolytalan, gyerekes stb.

Úgy vettem észre, hogy szinte teljesen hiányzik belőlük az emberség és az empátia. Szerintem felháborító, ahogy az úgynevezett sztárok viselkednek és beszélnek az ott élő emberekkel, vagy ha nem is beszélnek velük, de ahogy kezelik őket. Odamennek, hangoskodnak, fényképeznek, nevetgélnek. Azt hiszik az is a show része, hogy szegény afrikai gyerekek koszos, szakadt ruhában mennek utánuk, vagy, hogy egy anya a földön alszik a gyerekével. Fel sem fogják, hogy ez tényleg a valóság, és nem csak az ő kedvükért „tették oda” őket.

Az is nagyon felháborított, amikor a szereplők az útjuk során egy nagyon szegény faluba vetődtek, és mit sem törődve a magántulajdon fogalmával, csak úgy bementek egy kis viskóba, amely egy ott élő család háza, menedéke volt. Bementek és nézelődtek mint egy múzeumban! „Ezt nézd meg!”, „Ez az ágy?”, „Ezen alszik öt ember!'” stb. Nem tudom, mit gondoltak magukról, és azt se, ők vajon mit szólnának, ha itthon valaki csak úgy fogná magát és bemenne az ő házukba. Egyébként, mint mindig, most is volt kivétel köztük és volt, aki nem ment be és ellenezte is a dolgot. Nem a szívem csücske az illető, de akkor, abban a helyzetben nagyon szimpatikus volt, és neki is ugyanezek a gondolatok jutottak eszébe erről, mint amit most ide leírtam. Ennek hangot is adott, de csodák csodájára senki nem értette meg őt...

Mi, „fehér emberek” pedig még csodálkozunk azon, hogy nem kedvelnek bennünket e távoli földrészek lakói. Évszázadokkal ezelőtt mi voltunk azok, akik lenéztük, műveletlen vadembereknek tartottuk őket, meghódítottuk földjeiket. Most is ez megy, csak most más formában. A szórakoztató ipar betör a dzsungelek mélyére, a végtelen szavannakára, háborgatva az ott élő emberek és állatok nyugalmát!

Kifejezetten irtózom a különböző csúszómászóktól, rovaroktól és hüllőktől, de akkor is sajnáltam azokat, amikor vízbe dobták, vagy amikor félelmükben megharapták egyik igen közkedvelt és intelligens „sztárunkat”. Vajon az ott élő emberek mit gondolnak rólunk, mit érezhettek, amikor látták, hogy ők vígan nevetnek, szórakoznak, és ez az egész nem más nekik, mint egy „szafari”? A „sztárok” hazamennek, teli élményekkel, de a helybeliek ugyanúgy ott maradnak, éhesen, koszosan, fáradtan...

Egyre inkább hódítanak a tévécsatornákon az igénytelen, semmitmondó műsorok. Erre fordítják a pénzt, ahelyett, hogy valami igényeset mutatnának. Persze, ehhez nem kell sok ész, sem tehetség! Csak felveszik a kamerára, amit a sztárok művelnek, kicsit megvágják, -szerkesztik, hogy „érdekesebb” legyen, és már kész is a produkció!

A baj csak az, hogy „mi” pedig vevők vagyunk rá!Hozzászólások

B. Szabi, 18. 11. 2008 12:24:55 Undorító
Valóban undorító, ami a tévében megy, ez a celebes baromság meg már tényleg a legalja mindennek. Végződhetne mondjuk úgy, mint a Kannibál holokauszt: a meggyalázott, felháborodott őslakosok feldarabolnák és megennék a sok idiótát. Igazán nem lenne kár értük.
B. Szabi, 18. 11. 2008 12:30:22 Még valami
Egyébként nagyon örülök, hogy ez a cikk megszületett, azt hiszem, az eddigi legjobb itt a netBarátnőn, és az általam olvasottak közül az első, amivel ezer százalékig egyetértek. Örülök, hogy más is hasonlóképp gondolkodik a sok tévészennyről, mint én. Mégegyszer gratulálok ehhez az íráshoz!
Viktória, 18. 11. 2008 18:03:14 Köszi
Szia Szabi! Hú,először is nagyon örülök,hogy ennyire tetszett a cikkem! :) Köszönöm a véleményed is! Általában akkor sikerülnek a legjobban a cikkeim, amikor valamin tényleg nagyon "megfog", kiakadok rajt vagy ilyesmi. Biztos érted. Na, ez is egy ilyen pillanat volt. Azóta nem is nézem azt a műsort. Azt hittem ez valami normális lesz, ahol bemutatják Afrikát meg ilyesmi. Mint amilyen az első rész is volt, igaz ott csak a Frei beszélt. Sajnos tévedtem.... Hát igen, nem tudom még fokozható-e a TV-ből áradó igénytelen, semmitmondó műsorok száma (bár van egy tippem), de kár, hogy inkább nem egy olyan cikk születhetett, ami valami nagyon érdekes műsorról szólt volna. Na mindegy. Mégegyszer köszönöm, nagyon jólesett, amit írtál! :) Jó írkálást! Üdv, Viki
judit, 26. 11. 2008 18:07:20
Nagyon jóóóó! Szívemből szóló cikk! Be kellene küldeni a műsor szervezőinek, és országos napilapokba is, mert sokunk véleményét fejezi ki!! Nagyon megalázó már, ahogy a fogyasztót hülyének nézik a kereskedelmi tévék "műsorgyártói".Az, hogy egyes sztárocskák miként járatják le magukat a nyilvánosság előtt, nem zavarna, ha nem fő műsoridőben történne, mikor sok-sok gyanútlan, fogékony, naív kiskorú néző is ül a tv- készülékek előtt. Én válogathatok, és teszem is, de az a szülő, aki késő estig dolgozik, hogyan védheti meg a gyerekeit? Adja el a televízióját?? Hm. Ez nem is rossz ötlet. Mindenesetre örülök, hogy ez a cikk megíródott : )
@


A rovat további cikkei

Ne gyere közel!

Nagy Csivre Katalin

A híradások tele vannak azzal a témával, amiről én most NEM kívánok írni.

2021.5.11.  1   


A bűvös szív

Dráfi Emese

Láttam, ahogy hirtelen megáll, és visszanéz a nagy piros szívre, majd odalép, és belebámul a rácson keresztül a rengeteg színes kupakba.

2021.4.19.   


Szeretet-teszt

Dráfi Emese

„Bárhogy is legyen, a szeretet mindent legyőz.”

2021.1.26.   


Karácsonyi adok-kapok

Kovács Márta

Ilyenkor, a karácsonyi ünnepek előtt, szép számmal elszaporodik az üzenetek, levelek száma, melyekben a segítségünket kérik.

2020.12.17.    17


Válás?

Póda Erzsébet

Mintha megöregedett volna az utóbbi időben.

2020.11.6.    5


Monitor

Póda Erzsébet

Pár évvel ezelőtt már tudni lehetett, hogy nagyszabású agymosóprogramban részesülünk.

2020.10.15.   


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2020.10.5.    2


Bánásmód

Póda Erzsébet

Avagy milyen tanácsokat ne adjunk a férjünknek...

2020.10.1.    8


Átverés vagy valóság?

Kovács Márta

Bizonyára sokunkban felmerült a fenti kérdést az elmúlt hónapokban. Átverve érezzük magunkat, hiszen valami miatt korlátozva vagyunk a szabadságunkban...

2020.9.9.   


Fogalomvadászat

Póda Erzsébet

Vajon tudjuk még, mit takar a szó: lexikon? Érdekel valakit az évszázadok alatt összegyűjtött írott és lapozható tudástár a digitális korszak idejében?

2020.7.30.   


Szétválasztott családok

Kovács Márta

Nem tévedek, ha azt mondom, nehéz időszakon vagyunk túl. Legalábbis nagyon remélem, hogy túl vagyunk rajta!

2020.5.31.   


Levél az Édesanyának

Póda Erzsébet

Mindig el akartam mondani Neked, mit érzek irántad, de olyan nehéz megszólalni és szavakba önteni az érzelmeimet, amikor mellettem vagy.

2020.5.2.  2    3