Monitor


Póda Erzsébet  2020.10.15. 8:38

Pár évvel ezelőtt már tudni lehetett, hogy nagyszabású agymosóprogramban részesülünk.

Akinek még helyén volt az értékrendje, mert jó nevelést kapott, művelte magát és igyekezett önállóan gondolkodni, még ellen tudott állni. Először talán nyíltan, később inkább csak magában gondolta azt, amit. De akkor még megvoltak a „rések a falon”. Lehetett egymás közt ésszerűen és tartalmasan vitatkozni, és a véleményünket, illedelmes keretek között, fel is vállalhattuk. Senkit sem tettek emiatt nevetségessé, és senkit sem büntettek.


Ma már azonban más a helyzet. Mindenki ott van a monitor előtt: az fiatalok a kezükben tartják a mobilt, laptopot, az idősebbek a tévé előtt ülnek. Így vagy úgy, de minden korosztály manipulálva van. Nem akarjuk elfogadni, pedig így van: azt is megmondják nekünk, miben higgyünk. A monitorból irányítanak, mit és hogyan gondoljunk, mit tegyünk, vegyünk, együnk és igyunk. Nem, már rég nem mi döntjük el, melyik árut vegyük le a polcról, és mi az, amit mi, saját magunk, akarunk vagy szeretnénk! És azt sem, hogy mit kezdünk a rendelkezésünkre álló idővel.

A világesemények közül is csak arról tudunk, amiről tájékoztatni akarnak bennünket. Régebben a közel-keleti harcok képein szörnyülködhettünk, vagy a természeti katasztrófák miatt aggódhattunk. Aztán láthattuk a migránstömeget: testközeli kameraállásból vagy drónfelvételekről. Ma már szinte minden elmúlt: nincs más téma, csak a világjárvány. Az egészségünk is politikai (gazdasági?) és médiaüggyé vált. Az egyes kormányintézkedéseket, legyenek akármilyen megmagyarázhatatlanok és logikátlanok is, mindenki igyekszik (vagy muszáj) betartani.

A járványmizéria lassan, de biztosan szétválasztja az embereket. A családok egy része fizikailag is elszakadt egymásról: van, hogy családtagok hónapok óta nem találkozhattak. Az emberek más része egyenesen kiközösíti azokat az ismerősöket, akik esetleg kapcsolatban voltak a feltételezett vírusfertőzöttekkel. Táborokra szakadtunk: közömbösökre, vírusfélőkre és vírustagadókra. Az utóbbi táborba való tartozás felér a nemrég óta rettegett „kirekesztő!” megbélyegzéssel.


Az emberek többsége mindenképpen félelemben, sőt pánikban él. Félünk a vírustól, miközben azt képzeljük, egy arcmaszk teljesen megvéd bennünket. Félünk embertársainktól. Félünk a korlátozásoktól. Félünk attól is, hogy kihúzzák alólunk a szőnyeget, és nemsokára ismét egy sötét diktatúrában találjuk majd magunkat. Rettegünk, bizalmatlanok vagyunk, zajlik az egymástól való elidegenedés (vagy elidegenítés?) folyamata.

A legszívesebben a monitor előtt ülünk. Onnan várjuk az iránymutatást, a megváltást, a felszabadulást, azt, hogy minden visszatérjen a régi kerékvágásba. De régi kerékvágás már nem lesz. Semmi nem lesz olyan, mint pár évtizeddel ezelőtt, amikor bíztunk és hittünk abban, hogy végre elérkezett számunkra a rég várt szabadság: a szólás, a cselekedet, az élet szabadsága. Még soha nem voltunk akkora rabságban, mint most, itt, a monitorok előtt.

Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Menedék

Póda Erzsébet

Talán még sose volt annyira bizonytalan a jövő, mint a mai időkben. Hiába bújunk a hamisan biztonságosnak vélt maszk mögé, és hiába oltatjuk be magunkat...

2022.11.19.   


Jótékonyság

Póda Erzsébet

Az élet tele van szárnyalásokkal és zuhanásokkal. Kellemes meglepetésekkel és csalódásokkal.

2022.9.15.   


Uborkaszezon?

Nagy Csivre Katalin

A felszínen úgy tűnik, minden rendben van, de figyeljünk: forrong a mélység!

2022.7.22.   


Egy kép, ezer szó

Nagy Csivre Katalin

Egy kép többet ér ezer szónál... Bevezetés a Tarot és más "furcsaságok" rejtelmeibe.

2022.6.6.   


Halló, van ott valaki?

Póda Erzsébet

Megszámlálhatatlan kommunikációs csatornánk van, de vajon megtaláljuk egymást?

2022.5.16.   


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2022.4.18.    2


Labirintusra kergetve

Póda Erzsébet

A hétmilliárd megmondóember korában nem könnyű az újságírónak.

2022.3.28.   


Sapkaárusok

Nagy Csivre Katalin

A cikkben ez a hasonlat a mai vírusos-háborús világunkra. Olvassuk!

2022.3.16.  1   


Kiforgatott orvosi eskü

Nagy Csivre Katalin

Az embernek joga van maga és kiskorúgyermekei nevében szabadon dönteni, arról, hogy megfelelő információk birtokában elfogad vagy elutasít bármilyen orvosi beavatkozást.

2022.2.1.   


Riasztás

Póda Erzsébet

Második éve éljük a lehetetlent, a logikátlant, az abszurdot. Elhisszük a hihetetlent, az ésszerűtlent, a képtelenséget.

2022.1.10.   


Kifordult világ

Nagy Csivre Katalin

Ami eddig csak lassan változni látszott, megfordult és fejre állt a látható világ felszínén. Ma már semmi sem az, amit szemeinkkel látunk.

2022.1.9.   


Megváltásra várva

Nagy Csivre Katalin

Az adventi üzenetekkel teletűzdelt médiafelületek giccses idézetei sem takarhatják el azt a képmutatást és álszentséget, amit naponta láttat a való világ.

2021.12.17.